EUROLYGA 2023

Neįgaliųjų rinktinių sportininkams – nemokami kraujo tyrimai ir papildai

Lietuvos parolimpinis komitetas (LPOK) pradeda bendradarbiavimą su medicininių tyrimų laboratorija „Antėja“. Lietuvos neįgaliųjų rinktinių sportininkai nuo šiol turės galimybę laboratorijose dukart per metus atlikti kraujo tyrimus. Sportininkams šie išsamūs ir informatyvūs kraujo tyrimai nieko nekainuos. Be to, Lietuvos parolimpinis komitetas savo lėšomis parūpins atletams visų trūkstamų vitaminų ir maisto papildų.

 Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius<br> A.Pliadžio nuotr.
 Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius<br> A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2018, 3:41 PM

„Sportininkui papildai ir vitaminai būtini, nes treniruotėse išnaudojama daug energijos, bet sunku papildus pasirinkti teisingai, kai nežinai, ko konkrečiai trūksta tavo organizmui – magnio, kalcio ar kitos medžiagos, o šie kraujo tyrimai būtent tai ir parodo. Sporto medikas, turėdamas rankose tyrimų rezultatus, gali aiškiai sudėlioti, ką ir kiek laiko vartoti. Tokiu būdu sportininkas pasiekia galimybių maksimumą, o tuo pačiu demonstruoja geriausius rezultatus“, – sakė LPOK prezidentas Mindaugas Bilius.

Pasak M. Biliaus, parolimpiečiams papildomi resursai ypatingai būtini, nes padeda kompensuoti turimą fizinę negalią. LPOK prezidentas įsitikinęs, kad kruopštus rūpinimasis savo sveikata ir reguliarūs kraujo tyrimai daug prisidėjo prie jo iškovotų medalių aukščiausio lygio varžybose.

„Kraują tirdavausi savo lėšomis, papildus irgi pirkdavau pats. Tam skirdavau išties nemažą dėmesį. Neabejoju, kad tai daug prisidėjo prie titulų Europos ir pasaulio čempionatuose, parolimpinėse žaidynėse. Dirbau su buvusiu olimpinės rinktinės gydytoju Daliumi Barkausku, kuris man daug padėjo visuomeniniais pagrindais. Patarimai buvo neįkainojami“, – prisiminė M. Bilius.

Planuojama, kad šį pavasarį kraujo tyrimai bus atlikti 26 sportininkams, patenkantiems į įvairių sporto šakų rinktines, kurių šiemet laukia svarbūs startai. Pavyzdžiui, Lietuvos golbolo rinktinės žaidėjams, kurie birželį varžysis pasaulio čempionate. Taip pat plaukikams ir lengvaatlečiams, kurių rugpjūtį laukia Europos čempionatai. Gali būti, kad sportininkų skaičius augs, nes šiuo metu su „Antėja“ kalbamasi dėl galimybės tirtis Lietuvos vežimėlių krepšinio rinktinės nariams.

„Vienas toks kraujo tyrimas kainuoja apie 70 eurų. Mums pavyko susitarti dėl ženklių nuolaidų ir tai tikrai džiugina. Tikime, kad bendradarbiavimas bus ilgalaikis, o ateityje įtrauksime dar didesnį ratą mūsų sportininkų“, – apie perspektyvas kalbėjo M. Bilius.

Pasak M. Biliaus, LPOK padengs sportininkams išlaidas už vitaminus ir maisto papildus, kurių trūkumą parodys kraujo tyrimai. Kiekvienam sportininkui planuojama kompensuoti iki 200 eurų.

„Norime šiuos pinigus panaudoti tikslingai, pirkti tai, ko tikrai reikia. Būtent tai mums parodys kraujo tyrimai. Galbūt vienam sportininkui užteks 80 eurų, o kitam reikės 150 eurų. Viską aiškiai matysime ir galėsime nuspręsti, kuriam sportininkui kas yra būtina“, – sakė M. Bilius.

LPOK prezidentas neabejojo, kad atletai gaus aukščiausio lygio paslaugą.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie Lietuvos parolimpinio komiteto veiklos. Mūsų parolimpiečiai vis dar nesulaukia reikiamo dėmesio, nors jų, kaip ir kitų sportininkų, užsispyrimas, drąsa ir ryžtas įkvepia. Manome, kad sportininkams mūsų teikiami tyrimai padės nuodugniai suprasti savo sveikatos būklę, kuomet užsiimama nenutrūkstamomis ir varginančiomis treniruotėmis, taip pat – greičiau atsistatyti po varžybų“, – teigė laboratorijos „Antėja“ generalinis direktorius Vidas Gedutis.

Neįgaliųjų rinktinių sportininkai kraujo tyrimus laboratorijose galės atlikti dukart per metus – sezono pradžioje prieš svarbiausius startus ir žiemą nevaržybiniu laikotarpiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.