EUROLYGA 2023

Tytuvėnų miškus naktį nušvietė orientacininkų žibintai

Kelmės rajone Tytuvėnuose penktadienio naktį mišką gausiai nušvietė greitai judantys žibintai. Beveik 100 orientacininkų jau sutemus išbėgo varžytis Lietuvos orientavimosi sporto naktiniame čempionate, kur pagrindinis varžybų akcentas – tamsus paros metas ir gebėjimas susiorientuoti esant minimaliam matomumui.

Orientacininkai varžėsi naktinėje trasoje.<br>D.Lazausko nuotr.
Orientacininkai varžėsi naktinėje trasoje.<br>D.Lazausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 14, 2018, 1:14 PM, atnaujinta Apr 14, 2018, 1:20 PM

Po devynerių metų pertraukos čempiono titulą šioje distancijoje susigrąžino Kauno „Tako“ orientacininkas Simonas Krėpšta, o tarp moterų stipriausios orientacininkės titulą apgynė Sandra Paužaitė iš Alytaus „Dainavos“.

Abu šie sportininkai kol kas šį sezoną demonstruoja gerą sportinę formą, kadangi tai jau antrasis Lietuvos čempionato etapas iš eilės, kai jiedu iškovojo aukščiausios prabos medalius.

Kovo pabaigoje vykusiame Lietuvos orientavimosi sporto labai ilgoje distancijoje S.Krėpšta ir S.Paužaitė užtikrintai nugalėjo savo grupėse.

Kiekvieną punktą tamsiame miške padeda surasti ant jų pritvirtinti šviesą atspindintys cilindrai. Orientacininkai dažniausiai varžybose naudoja galingus, apie 700 liumenų galingumo žibintus, tad atviresnėje vietoje punktas iš tolo šviečia ir iš 50 metrų atstumo.

Vyrų elito atstovams Tytuvėnų miške reikėjo įveikti 7,4 km distanciją su 23 kontrolės punktais. „Tako“ atstovas distanciją įveikė per 42 min. 36 sek.

„Lempų mačiau trasoje tikrai nemažai, o viduryje trasos pasivijau Donatą Mickų ir antrą pusę trasos kartu su juo prabėgome“, – apie varžybų eigą pasakojo S.Krėpšta.

Galutinėje rikiuotėje Šiaulių „Sako“ atstovas D.Mickus užfiksavo 46 min. 40 sek. rezultatą ir buvo antras, o trečiąją vietą užėmęs Alytaus „Dainavos“ orientacininkas Henrikas Paužas trasą įveikė per 47 min. 39 sek.

S. Krėpšta sakė, kad nors ir naktį sunkiau orientuotis, jam pavyko išvengti orientavimosi klaidų. Sportininkams orientavimąsi patamsyje su žibintais apsunkino įvairūs objektai, miške galima rasti nemažai karo laikų duobių.

„Naktį sunkokai bėgosi, bet greitis vis tiek nebuvo lemiamas faktorius. Trasa tipinė vidutinė. Daug punktų, nemažai keliukų, daug krypties keitimo. Naktį visuomet kur kas lengviau yra padaryti klaidų, bet man trasa nebuvo sudėtinga“, – sakė S.Krėpšta.

Moterims reikėjo įveikti 6 km distanciją su 18 kontrolės punktų. Nugalėtoja S.Paužaitė trasą įveikė per 42 min. 53 sek.

Antrąją vietą užėmusi Šiaulių „Sako“ atstovė Vesta Ambrazaitė užtruko 51 min. 25 sek. Trečia buvo sporto mokyklos „Gaja“ auklėtinė iš Kauno „Medeinos“ klubo Vilija Revaitė (1 val. 14 min. 11 sek.).

Vaikinų (iki 20 metų) grupėje greičiausias buvo Adomas Repšys, kuris 6 km trasą įveikė per 47 min. 28 sek. Tarp merginų nugalėjo Sandra Maižvilaitė.

Iš viso naktinėje trasoje varžėsi beveik 100 orientacininkų įvairiose amžiaus grupėse.

Kovos dėl Lietuvos čempiono vardo naktinėje distancijoje vyko jau 15-ąjį kartą.

Skandinavijoje tamsiuoju paros metu orientavimasis yra kur kas labiau kultivuojamas. Čia estafetėse kasmet startuoja dešimttūkstantinė orientacininkų minia iš viso pasaulio, jose šalies garbę gina ir Lietuvos komandos.

Kitas Lietuvos čempionato etapas vyks gegužės 19-20 dienomis Kauno centre, kur pajėgiausi šalies orientacininkai varžysis sprinto ir mišrių sprinto estafečių varžybose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.