EUROLYGA 2023

B. Vyšniauską lydi ne vienas dopingo vartojimo skandalas

Lietuvos sunkiosios atletikos federacija vėl skendi dopingo skandaluose. Šį kartą neišvengta ir policijos įsikišimo. Ketvirtadienio vakarą buvo atlikta krata šalies federacijos vadovo ir nacionalinės rinktinės vyriausiojo trenerio Bronislavo Vyšniausko namuose. 70-metis šios sporto šakos patriarchas buvo nakčiai uždarytas į areštinę, o pats treneris lrytas.lt teigė, kad jis yra nekaltas.

Paskui Bronislavą ir Ramūną Vyšniauskus keliauja dopingo šešėlis<br> lrytas.lt nuotr.
Paskui Bronislavą ir Ramūną Vyšniauskus keliauja dopingo šešėlis<br> lrytas.lt nuotr.
R.Vyšniauskas du kart įkliuvo vartojęs dopingą<br>V.Balkūno nuotr.
R.Vyšniauskas du kart įkliuvo vartojęs dopingą<br>V.Balkūno nuotr.
A.Didžbaliui gresia 8 metų diskvalifikacija<br>„Scanpix” nuotr.
A.Didžbaliui gresia 8 metų diskvalifikacija<br>„Scanpix” nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rokas Suslavičius

Apr 30, 2018, 6:14 PM, atnaujinta Apr 30, 2018, 6:41 PM

„Jokių įrodymų. Tik skundas. Ten ta antidopingo agentūra tik taip moka skundais parodyti, kad dirba. Apkaltino, apskundė, bet tai visiškai niekalas. Neplatinau dopingo ir niekam nedaviau“, – taip penktadienį kalbėjo B.Vyšniauskas.

Tačiau pažvelgus į Lietuvos sunkiaatlečių dopingo vartojimo skandalų istoriją darosi vis sunkiau patikėti pasikartojančiais pasiteisinimais apie nekaltumą ar mistiškai jų organizmuose atsiradusias draudžiamas medžiagas.

Su dopingo vartojimu pirmasis 1997 metais įkliuvo trenerio sūnus Ramūnas Vyšniauskas. Tuomet sunkiaatletis buvo patikrintas Tailande vykusio pasaulio čempionato metu. 21-erių metų sportininkas buvo diskvalifikuotas dvejiems metams.

„ To, ką tada rado mano organizme, net nebuvau vartojęs. Nežinau, kaip ten įvyko. Tiesiog kažkoks nesusipratimas. Ir konkurentai negalėjo iškrėsti man tokios kiaulystės, kadangi tuomet ir tie rezultatai nebuvo itin aukšti...“, – po devynių metų duodamas interviu diena.lt kalbėjo sportininkas.

Tačiau tai nebuvo vienintelė R.Vyšniausko diskvalifikacija. Praėjus 18 metų sunkiaatletis vėl įkliuvo. Šį kartą draudžiama medžiaga buvo aptikta sportininko mėginyje 2014 metų balandžio 6 dieną ne varžybų metu, o mėginį paėmė Lietuvos antidopingo agentūra. R.Vyšniauskas dar kartą buvo diskvalifikuotas dvejiems metams. Sunkiaatlečio organizme buvo rasta dehidrochlormetiltestosterono, kuris yra tarptautiniame draudžiamų vartoti medžiagų sąraše. Po šio incidento sportininko tėtis dar tikėjosi, jog sūnus dalyvaus 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, bet po dvejų metų Ramūnas į profesionalų sportą nebegrįžo.

R.Vyšniausko karjeroje dažnai koją kišdavo ir įvairios negandos prieš svarbiausius varžybų startus: 2006 metais nuvykęs į pasaulio čempionatą Dominikoje apsinuodijo maistu, 2009 metais planetos pirmenybėse Pietų Korėjoje nestartavo dėl aukštos kūno temperatūros, 2008 m. olimpinėse žaidynėse ir 2010 m. pasaulio pirmenybėse kelti štangos nepavyko dėl traumų, o 2013 m. prieš Lietuvos čempionatą – supykino.

R.Vyšniausko įpėdiniu laikytas sunkiaatletis Aaurimas Didžbalis taip pat neišvengė diskvalifikacijų. 2012 metų Europos čempionate sportininkas iškovojo sidabro medalį, tačiau labai greitai buvo nušalintas nuo varžybų, medalis atimtas, o Lietuva prarado vietą Londono olimpinėse žaidynėse. A.Didžbalio organizme buvo rasta ta pati draudžiama medžiaga kaip ir antruoju R.Vyšniausko atveju – dehidrochlormetiltestosteronas. Ši medžiaga, kaip ir kiti anaboliniai steroidai, padeda auginti raumenų masę. Pats sunkiaatletis buvo diskvalifikuotas dvejiems metams, o po incidento kaltės nepripažino.

„Gal konkurentai pasidarbavo per varžybas, juk jos tęsiasi beveik visą savaitę. Visi sportininkai būna vienoje vietoje, kartu maitinasi. Treneris visada kartodavo, kad jei atsikemšame gėrimo butelį, neturime jo palikti be priežiūros, nes maža kas gali atsitikti. Stengdavomės taip nesielgti, bet gal nesužiūrėjau.”, – po diskvalifikacijos teisinosi A.Didžbalis.

Panašia konspiracine teorija kaltindamas neįvardytus priešus sportininko treneris B.Vyšniauskas gynė ir savo sūnų Ramūną Vyšniauską po 1997 metų incidento.

„Ramūnui to šūdo tikrai kas nors įbėrė. Tik nežinau, kas ir kur. Ir mano sūnus, ir aš, mėgsta bendrauti, išgerti kompanijoje sulčių. Mes nieko bloga nepadarėme, žmogaus neužmušėme”, – tuomet sakė B.Vyšniauskas.

2016 metais A.Didžbalis Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse iškovojo bronzos medalį ir tais pačiais metais buvo išrinktas geriausiu Lietuvos sportininku. Po metų JAV vykusiame pasaulio čempionate sunkiaatletis laimėjo sidabro bei bronzos medalius, tačiau ir vėl A.Didžbalį pasivijo dopingo skandalas. Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IFW) paskelbė, kad čempionato metu paimtas sportininko mėginys sukėlė įtarimų. Pranešime buvo teigiama, kad lietuvio organizme rastas androgeninių receptorių moduliatorius (SARM S-22).

Medžiaga SARM yra anabolinis steroidas, o jo poveikis yra didinti raumenų jėgą ir ištvermę. Tačiau nuo įprastų anabolinių steroidų skiriasi tuo, kad SARM veikia ne visą organizmą, o skeleto raumenis. Ši medžiaga į sąrašą buvo įtraukta tik 2008 metais.

Šiuo metu A.Didžbalis yra suspenduotas nuo varžybų ir laukia tarptautinės sunkiosios atletikos federacijos sprendimo. Po šių įvykių pats sportininkas bei treneris B.Vyšniauskas tikino, kad dopingo nevartojo ir jie yra nekalti. Jei B mėginio tyrimas patvirtins įtarimus, A.Didžbaliui gresia 8 metų diskvalifikacija. Tiesa, sąmokslo teorijų nebuvo išvengta ir šį kartą.

„Pirmą kartą gyvenime taip mėginį pridavinėjome. Žmonių daug, paima, nuneša kažkur, tada padeda, ateina ir prašo pasirašyti. Kažkoks toks...Netikiu, kad jie kažką įpylė, bet buvo pažeistos mėginio ėmimo taisyklės, – tikino B.Vyšniauskas.

Tačiau sunkiosios atletikos federacijos dopingo skandaluose tai dar ne viskas. Dar vienas B.Vyšniausko auklėtinis Domantas Kmieliauskas įkliuvo 2017 metų vasarą. 20-mečio organizme buvo aptikta anaboliniams androgeniniams steroidams priskiriamų medžiagų. Sportininkui buvo paskirta 4 metų diskvalifikacija, o pats sunkiaatletis viename interviu prasitarė draudžiamų medžiagų įsigijęs iš vieno nežinomo prekeivio Klaipėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.