EUROLYGA 2023

Dviračių sporto bosas apie dopingo skandalo užkulisius: „Jokių kratų pas S. Krupeckaitę“

Po ramybės saule gyvenęs Lietuvos sportas jau kelias savaites yra tvindomas iki tol nebūtomis dopingo liūtimis. Aplink Lietuvą keliavę tamsūs dopingo debesys pradžioje kirto per sunkiąją atletiką ir net garsųjį šios sporto šakos patriarchą Bronislovą Vyšniauską, o jau ketvirtadienį policija beldėsi ir į dviratininkų bei jų trenerių namus – dopingo platinimų įtariami du specialistai, o dopingo tyrimai vyko pas šešias sportininkes. Gera žinia – šalies sporto žvaigždės nėra tarp galimų įtariamųjų.

 Romualdas Bakutis<br>LDSF nuotr.
 Romualdas Bakutis<br>LDSF nuotr.
 Romualdas Bakutis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Romualdas Bakutis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 12:37 PM, atnaujinta May 17, 2018, 4:14 PM

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, tęsdami tyrimą dėl draudžiamų dopingo medžiagų platinimo Lietuvos sportininkams, ketvirtadienį įteikė pranešimus apie dėl įtariamą vykdant nusikalstamą veiką – platinant draudžiamus preparatus ir juos pareiškė dviems Lietuvos dviračių treko rinktinės treneriams.

Tai tyrimo tąsa po prieš kelias savaites pas Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentą Bronislovą Vyšniauską atliktas kratas.

„Federacija praėjusią savaitę turėjo tam tikrą žinią, pateiktą iš mūsų šalies ir tarptautinės antidopingo agentūrų, apie galimas veikas su dopingo platinimu. Per tarptautinę organizaciją davėme visas reikiamas sportininkų pavardes ir gyvenamąsias vietas, kad tyrimas galėtų vykti sklandžiai. Turėjome žinių, kad teisėsaugą domina du treneriai ir jų treniruojamos sportininkes“, – ketvirtadienį tikino Lietuvos dviračių sporto federacijos prezidentas bei Lietuvos tautinio olimpinio komiteto viceprezidentas Romualdas Bakutis.

Šnekėdamas apie įtariamuosius, dviračių organizacijos vadovas sakė, kad į kriminalinę situaciją pateko visų pirma treko sprinto rungties treneris Antanas Jakimavičius.

„Kalbame tikrai apie trenerį Antaną Jakimavičių“, – kalbėjo R.Bakutis. Tačiau jis patvirtino, kad panašioje situacijoje atsidūrė ir trenerio kolegė Solveiga Baleišytė.

Abu Lietuvos dviračių treko rinktinės treneriai buvo uždaryti į areštinę, jiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo dopingo medžiagomis, turint tikslą jas platinti. Paimtos medžiagos perduotos tirti ekspertams, o įtariamiesiems paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

„Dėl A.Jakimavičiaus situacijos, tai jis su B.Vyšniausku yra geri pažįstami. Tai tokios ir mano išvados – nieko kito negaliu plačiau komentuoti“, – dėstė dviračių federacijos bosas.

– Dabar treneriai paleisti iš areštinės ir dirba? – lrytas.lt paklausė R.Bakučio.

– Taip. Jie paleisti ir kol vyksta tyrimas nėra visiškai suspenduoti. A.Jakimavičius net yra gavęs iš prokurorų leidimą vykti į varžybas tiek Maskvoje, tiek ir Minske.

– Kas tos šešios sportininkės, pas kurias apsilankė dopingo kontrolė ir teisėsauga?

– Pas trenerius ir jų treniruojamas sportininkes policija buvo pasibeldusi šeštą valandą ryto, surado nemažai draudžiamų preparatų, o sportininkės privalėjo atlikti dopingo testus. Jei norite sužinoti, ar tarp tų dviratininkių nėra mūsų žvaigždės Simonos Krupeckaitės, tai nuraminsiu. Mūsų elitinė sportininkė S.Krupeckaitė ir jos treneris Dmitrijus Leopoldas nėra jokie įtariamieji, pas juos jokių kratų ar dopingo komtrolierių nebuvo.

Tos šešios sportininkės yra antroji geriausių mūsų trekininkių banga – negerai, kad kratos vyko pas šių merginų trenerius. Tai savotiškai neteisingai nuteikia visuomenę, nors tikiuosi, kad atletės į sąrašus pateko tik dėl to, kad jas treniruoja galimai įtariamieji.

– Šis skandalas stipriai kirs Lietuvos dviračių sportui?

– Žinote, mūsų federacija visais įmanomais būdais kovoja prieš dopingą, vykdo švietėjišką programą, bendradarbiauja su antidopingo agentūromis. Bet štai neseniai išsakytos Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovo Edžio Urbanavičiaus mintys mane dabar verčia suklusti. Jo manymu, būtina atimti finansavimą iš tų federacijų, kurių atletai du kartus per metus buvo pagauti vartoję ar platinę dopingo preparatus. Tai pats geriausias būdas susidoroti su KKSD neįtinkančiomis organizacijomis arba prielaida neskirti valstybės pinigų. Neturi ar nenori duoti, sukuri kelis tokius galimus skandaliukus ir oficialiai nupjauni visą finansavimą. Neįsivaizduoju tokio dalyko, kurį siūlo E.Urbanavičius – tai kolektyvinė atsakomybė už vieno poelgį. Tai net su įstatymu prasilenkia, tačiau departamento vadovas siūlo savo sugalvotus įstatymus.

– Pagal KKSD vadovo logika, jūsų finansavimas jau pakibo ant plauko.

– Tai, manau, futbolo pavyzdžiu, pamatysite, kad tai yra visiška nesąmonė: sakysime, koks kaimo futbolo klubelis sugalvos sužaisti sutartas rungtynes ir yra pagaunamas. Tai dėl to kalta futbolo federacija? Visi klubai visą sezoną kovoja, vienas prisidirba – ir visi aplink kenčia. Kažkoks totalitarizmas. Kaip mes galime kontroliuoti Ramūną Navardauską, kuris devynis mėnesius treniruojasi Belgijoje ir atstovauja privačiai komandai? Pagal tokią logiką, įmanoma skaudžiai nubausti bet ką už bet ką. Bet tai absurdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.