EUROLYGA 2023

Olimpinė diena: ar išdrįsite išbandyti orbitroną, bočią, drakonų valtį ir lietuviškas ristynes?

Birželio 2 dieną Panevėžyje „Olimpinėje dienoje“ savo sporto šakas siūlys išbandyti daugiau nei 40 sporto federacijų ir organizacijų, o LTeam dalyvio pase (LTeam dalyvio pasas – tai nemokamas bilietas į šventę – aut. past.) įtrauktų rungčių kiekis pranoksta oficialų žiemos ir vasaros olimpinių žaidynių sporto šakų skaičių kartu sudėjus. Užėjus į renginio puslapį rasite 83 sporto rungtis ar su olimpizmu susijusias veiklas, kurias galės išbandyti kiekvienas.

 Lietuviškos ristynės
 Lietuviškos ristynės
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2018, 1:05 PM, atnaujinta May 21, 2018, 1:06 PM

Kai kurios rungčių – itin įdomios. Lėkščiasvydis, orbitronas ar drakono valtys – tai tik dalis keistai skambančių Olimpinės dienos rungčių. Kiekviena jų siekiama sudominti ir išjudinti bet kokį renginio dalyvį. Tokią mintį puoselėja vienos didžiausių Lietuvoje sporto šventės Olimpinės dienos organizatorius Mantas Marcinkevičius.

„Kuo daugiau galime pasiūlyti, tuo daugiau šansų, kad kiekvienas atras sau mėgiamą rungtį. Galbūt mes net užbėgame įvykiams už akių. Kas pas mus Olimpinėje dienoje bus šią vasarą, kada nors gali atsidurti ir olimpinių žaidynių programoje. Nenorime apsiriboti tik šiandieninėmis olimpinėmis sporto šakomis“, – svarsto Olimpinės dienos organizatorių.

Tiesa, įvairovės programoje per eilę metų buvo ir olimpinėse žaidynėse – prestižiniame sporto renginyje dėl olimpinio aukso varžėsi tokių rungčių atstovai, kokių šiandien nė neįsivaizduotume.

„Net ir tose pačiose olimpinėse žaidynėse buvo visokių kuriozų. Nuo jų pradžios programoje daug kartų keitėsi sporto šakos. Buvo ir neįtikėtinų, ir net juokingai skambančių rungčių, pavyzdžiui, dailusis čiuožimas su slidėmis, žvejyba upėje ar uolos metimas“, – šypsosi M. Marcinkevičius ir priduria, kad olimpinėje dienoje žmones siekiama supažindinti ir su retai kam girdėtomis rungtimis.

Neeilines rungtis organizatoriai sugalvojo ir pasirinkę Lietuvos sporto karalių. Pavyzdžiui, krepšinio aikštelėje bus galima pabandyti rankos taiklumą baudas mėtant sėdint vežimėlyje. Išbandyti tikslumą bus galima ir žaidžiant grindų kerlingą ir riedulį.

„Įtraukiame ir nebūtinai olimpines, aukščiausio meistriškumo lygyje pripažintas sporto šakas. Atradome lietuviškas ristynes, bočią, kitas su Lietuvos istorija ir kultūra susijusias rungtis. Prie naujovių priskirčiau irklentes, futbolą 3x3, crossfit varžybas, drakonų valtis, orbitroną, dviračių, riedučių ir paspirtukų lenktynes. Įšbandę rungtį Olimpinės dienos dalyviai rinks taškus. Jų bus galima gauti ir už Olimpinių žinių testą ar už asmenukę su olimpiečių, kas irgi skatina judėti, išdrįsti prieiti, susipažinti, bendrauti,“ – pasakoja Lietuvos olimpinio fondo direktorius, pridūręs, kad pastaraisiais metais atnaujintas Olimpinės dienos formatas pasiteisino, o išbandę naujoves kitais metais grįžta ir vėl, kad ir kur vyktų renginys.

LTeam pasas, su kuriuo renginio dalyviai galės išbandyti visas sporto šakas ir rungtis bei pasiklausyti Radistų – nemokamas. Jį galima gauti svetainėje www.lteam.lt/renginiai. Čia pat ir registracija į mokamas varžybas – LTeam bėgimus, irklenčių, plaukimo bei krepšinio 3x3 varžybas.  

Negirdėta, bet verta išbandyti:

Orbitronas – koordinacijos ir vestibiuliarinio aparato tikrinimo įrenginys, kokį matome filmuose apie kosmosą ir kosmonautus. Tai sferinis įrenginys, kurio viduje įsitaiso asmuo ir savo kūno pagalba juda įvairiomis kryptimis.

Drakonų valtis – pagal papročius Drakonų valčių lenktynės Kinijoje rengiamos tik kartą per metus. Panevėžyje tai įvyks irgi tik kartą metuose. Olimpinės dienos metu Nevėžyje kursuos dvi valtys, tokios pačios, kokiomis lenktyniauja kinai. Jomis per dieną galės irkluoti apie 1000 norinčių.

Lietuviško ristynės – tradicinis senoviškas lietuvių tautos užsiėmimas, mėgtas tiek vyrų, tiek moterų. Šaltiniuose rašoma, kad tai buvo populariausias užsiėmimas tarp piemenų. Lietuviškos ristynės panašios į imtynes, dziudo ir sambo, jų paskirtis patikrinti, kuris stipresnis. Įprastai varžovai ritasi ant šieno, dėvi sermėgas ir iš virvių susuktus diržus.

Bočia – žaidimas, kurio tikslas – odinius, 275 gramus sveriančius kamuolius, numesti kuo arčiau taikinio, t.y. balto kamuoliuko. Šis sportas žaidžiamas ant įvairios dangos. Lietuvoje vyksta oficialus bočios čempionatas, ši sporto šaka turi savo federaciją.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.