EUROLYGA 2023

J.Truchanovičiaus gegužė: jaunasis tėvas tapo Europos rankinio klubų čempionu

Jonui Truchanovičiui šių metų gegužės 1-oji buvo laimingiausia diena gyvenime. Tą dieną „Montpellier“ komandoje žaidžiantis Lietuvos rinktinės rankininkas tapo tėvu. Nepraėjus nė mėnesiui 24 metų šiaulietis sulaukė ir laimingiausios dienos sportininko karjeroje – gegužės 27-ąją jis tapo Čempionų lygos nugalėtoju.

J.Truchanovičius laimėjo Čempionų lygą.<br> lrytas.lt nuotr.
J.Truchanovičius laimėjo Čempionų lygą.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2018, 1:42 PM

Sekmadienį J.Truchanovičius su komandos draugais pabaigė dar rugsėjį pradėtą žygį ir Kiolne vykusiame Čempionų lygos finale šventė pergalę prieš „Nantes“ ekipą 32:27 (16:13).

Svajonės išsipildymas

„Nesuvokiu, kur esu. Reikia palaukti rytojaus. Tai – nuostabu, tai – svajonės išsipildymas, – pasibaigus svarbiausioms sezono rungtynėms sakė finale vieną įvartį įmetęs J.Truchanovičius. – Esu iš mažos šalies, kurioje rankinis nėra populiarus, bet dar būdamas vaikas svajojau žaisti finale. Daugelis rankininkų niekada nežaidė Čempionų lygos finalo ketverte, o man pavyko tapti čempionu. Sunku nupasakoti, kaip jaučiuosi“.

Antrą sezoną Monpeljė ekipai atstovaujančio J.Truchanovičiaus laimėjimas yra ypatingas visam Lietuvos rankiniui. Iki šio sezono vyrų Čempionų lygos finale nebuvo žaidęs nė vienas lietuvis.

„Abi komandos labai norėjo laimėti, – apie paskutinę dvikovą su Nanto ekipa kalbėjo J.Truchanovičius. – Žvelgiant iš sportinės pusės, laimėjome dėl to, kad buvome šviežesni. Rungtynės buvo labai sunkios, varžovai privertė mus žaisti iš visų jėgų. Jie mus vis pavydavo, bet mes sugebėdavome vėl įgyti kelių įvarčių persvarą“.

Beje, panašiai klostėsi ir šeštadienį vykusios pusfinalio rungtynės, kuriose „Montpellier“ nugalėjo čempiono vardą gynusį Skopjės „Vardar“ klubą 28:27 (14:11; J.Truchanovičius įmetė tris įvarčius). Monpeljė rankininkai vis nutoldavo, bet varžovai nuolat mynė ant kulnų, o pergalingą įvartį paskutinėmis sekundėmis įmetė argentinietis Diego Simonet, kuris buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju.

Per visą finalo ketvertą „Montpellier“ atsiliekančio vaidmenyje buvo vos 9 min. (per 120 min., kurias praleido Kiolno arenos aikštėje): vieną trumpą atkarpą pusfinalio pirmajame kėlinyje ir porą atkarpų finalo pirmajame kėlinyje.

Prisiminė pirmąją pergalę

„Montpellier“ antrąjį kartą laimėjo Čempionų lygos turnyrą, bet vis dar yra vienintelis svarbiausią žemyno trofėjų iškovojęs Prancūzijos klubas. Monpeljė rankininkams pavyko nušluostyti nosį turtingiausiam Europos klubui Paryžiaus PSG, kuris trečius metus paeiliui žaidė finalo ketverte, tačiau trečią kartą paeiliui iš Kiolno arenos išvyko nieko nepešęs.

Šiais metais PSG viltis sužlugdė „Nantes“ klubas, pusfinalyje įveikęs paryžiečius 32:28 (17:14).

„Rugsėjo 16 dieną „Montpellier“ pirmosiose Čempionų lygos žemesniosios pakopos rungtynėse priėmė Skopjės „Metalurg“ klubą. Kas tuo metu galėjo pagalvoti, kad aikštėje buvo būsimieji Europos čempionai? – pirmadienį truputį stebėdamasis klausė svarbiausias Prancūzijos sporto dienraštis „L‘Equipe“. – Po aštuonių mėnesių, finale įveikęs „Nantes“ komandą, „Montpellier“ tapo Čempionų lygos nugalėtoju.

Po 15 metų pertraukos Ero klubas vėl triumfavo Europoje. 2003 metais Nikola Karabatičius, Thierry Omeyer, Didier Dinart‘as, Gregory Anquetilis, Michaelis Guigou ir kiti, jau tada treniruojami Patrice‘o Canayer, fantastiškai atgimė žaisdami su Jacksono Richardsono atstovautu Pamplonos klubu.

Sekmadienį jie laimėjo prieš Nanto komandą, kuri sensacingai pateko į finalo ketvertą vos antrą kartą žaisdama Čempionų lygoje. „Nantes“ atliko žygdarbį, bet „Montpellier“ buvo stipresnis.

M.Guigou, dabar 36-erių, dalyvavo abiejuose fantastiškuose „Montpellier“ žygiuose. Jis šiam klubui lieka ištikimas visą karjerą, net ir sunkiausiais metais. Kaip ir P.Canayer, komandą treniruojantis 24-ąjį sezoną.

„Montpellier“ iškovojo svarbiausią Europos prizą, kurio vis dar nėra laimėjęs Paryžiaus PSG. „Montpellier“ lieka didžiu klubu, bet sekmadienį jo vertė dar labiau padidėjo“.

Atsitiesė po skaudaus smūgio

Kovoti finalo ketverte Monpeljė rankininkams buvo labai sunku ne vien dėl pajėgių varžovų. Prieš pat kelionę į Čempionų lygos baigiamąjį turnyrą „Montpellier“ pralaimėjo Prancūzijos lygos priešpaskutiniojo turo rungtynes „St.Raphael“ klubui ir beveik atsisveikino su viltimis iškovoti nacionalinių pirmenybių aukso medalius.

Sudėtingą savo rankininkų psichologinę būseną po pergalės dar sykį prisiminė svarbiausias Monpeljė miesto dienraštis „Midi Libre“: „Nupūtę „Nantes“ klubą finale, įveikę „Barcelona“, „Flensburg“ ir Skopjės „Vardar“ komandas praėjusiuose etapuose, Čempionų lygos žemesniojoje pakopoje startavę „Montpellier“ rankininkai sugebėjo Kiolne iškovoti garbingiausią Europos klubų prizą. Dėsninga.

Jie grįžo praėjus penkiolikai metų! Praėjus penkiolikai metų nuo 2003-ųjų triumfo monpeljiečiai padarė tą vėl, o Michaelis Guigou sujungė abu šiuos laikotarpius.

2003-iasiais kartu su M.Guigou pergalę šventusio Patrice‘o Canayer vyrai verti didžiausios pagarbos už tai, kad per finalo ketvertą atsigavo po antradienį Sent Rafaelyje patirto pralaimėjimo, kuris veikiausiai jiems kainavo Prancūzijos čempionų vardus. Bet ši nesėkmė nebeatrodo tokia svarbi po Kiolno triumfo“.

Savaitgalio skaičius – 4

Čempionų lygos finalo ketverte J.Truchanovičius įmetė 4 įvarčius. Per visą sezoną lietuvis žaidė 18 rungtynių, pelnė 58 įvarčius ir buvo trečias pagal rezultatyvumą komandos žaidėjas. „Montpellier“ kairysis pusiaukraštinis sezono rekordą pasiekė per pirmąsias aštuntfinalio rungtynes su „Barcelona“, į kurios vartus įmetė 8 įvarčius. Po šių rungtynių J.Truchanovičius antrą kartą karjeroje buvo išrinktas į Čempionų lygos savaitės geriausių rankininkų septynetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.