EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkės bandys nuliūdinti atrankos grupės favorites

Lietuvos moterų rankinio rinktinė šią savaitę žais dvejas paskutiniąsias 2018 metų Europos čempionato atrankos turnyro rungtynes. Lietuvės ketvirtadienį Alytuje susitiks su Vokietijos komanda, o paskui keliaus į Siudad Realį ir šeštadienį išmėgins jėgas su Ispanijos rankininkėmis. 

 Lietuvės bandys mesti iššūkį geriausioms pasaulio rankininkėms.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lietuvės bandys mesti iššūkį geriausioms pasaulio rankininkėms.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 30, 2018, 11:09 AM

Situacija. Lietuvos rinktinė per keturis turus iškovojo tik 2 taškus ir 6-ojoje grupėje užima paskutinę ketvirtąją vietą. Pirmauja 6 taškus iškovojusios ispanės ir 5 taškus surinkusios vokietės, o trečiojoje vietoje esančių turkių sąskaitoje – 3 taškai. Į Europos čempionatą pateks po dvi stipriausias visų septynių grupių komandas ir geriausia tarp užimsiančių trečiąją vietą.

Nors lietuvės dar neprarado aritmetinių galimybių iškovoti kelialapį į baigiamąjį turnyrą, mūsiškių galimybės yra tik iliuzinės. Pagrindinis realus Lietuvos rankininkių tikslas buvo aplenkti Turkijos komandą ir užsitikrinti vietą stipresniame krepšelyje traukiant kitų turnyrų burtus. 

Tačiau šis tikslas tapo sunkiai pasiekiamas po to, kai kovo mėnesį lietuvės per dvejas rungtynes su turkėmis iškovojo vos vieną tašką (Kaune sužaidė lygiosiomis 22:22, o svečiuose pralaimėjo 24:30). 

Nesėkmingos dvikovos su Turkijos rankininkėmis nubraukė praėjusių metų rudenį atliktą darbą. Tuomet Lietuvos rinktinė išvykoje sensacingai sužaidė lygiosiomis su Vokietijos komanda 26:26 ir Alytuje atkakliai priešinosi Ispanijos rankininkėms, kurioms nusileido 17:24. 

Nuostoliai. „Per rungtynes su turkėmis trūko drausmės. Darėme daug šiurkščių klaidų, o turkės lengvai pelnė įvarčius, - Lietuvos rankinio federacijos interneto svetainė citavo svarbiausią atrankos dvikovą prisiminusį Lietuvos rinktinės trenerį Bo Miltoną Anderseną. – Reikia pripažinti, kad ir daugelis mūsų žaidėjų nebuvo tinkamai fiziškai pasirengusios. Kai kurios rankininkės neatlaikė spaudimo. Po gerų rungtynių su vokietėmis ir ispanėmis visi tikėjosi pergalių prieš turkes, ir merginos tiesiog perdegė. Esame jauna komanda, todėl suprantama, jog trūksta tokių rungtynių patirties“. 

Kovo mėnesį Lietuvos rinktinei labai trūko pagrindinės įžaidėjos Živilės Jurgutytės. Ji buvo registruota, bet dėl traumos negalėjo padėti komandos draugėms. „Mums trūko jos ramybės ir kūrybingumo“, - pripažino B.M.Andersenas.

Lėverkuzeno „Bayer“ ekipos rankininkė Ž.Jurgutytė, kuri tik praėjusį savaitgalį baigė Vokietijos lygos sezoną, nežais ir šią savaitę. Į rinktinę taip pat neatvyko kita „Bayer“ rankininkė Marija Gedroit, kuri kelias pastarąsias savaites nežaidė dėl traumos, ir geriausia šio sezono Lietuvos rankinio lygos rankininke išrinkta „Garliavos“ lyderė Laima Bernatavičiūtė.

Pažanga. Danas B.M.Andersenas Lietuvos moterų rinktinės treneriu buvo paskirtas 2016 metų vasarą. Jam vadovaujant lietuvės žaidžia antrame atrankos turnyre ir per septynerias oficialias rungtynes iškovojo vieną pergalę (prieš Graikiją) bei du kartus sužaidė lygiosiomis (su Vokietija ir Turkija). 

Nors Lietuvos rinktinė vis dar smarkiai atsilieka nuo Europos elito, prisiminus, kad dešimtmečio pirmojoje pusėje buvo pralaimėtos net 15 oficialių rungtynių iš eilės, postūmis yra. B.M.Andersenas mato ir savo darbo vaisius: „Manau, kad žaidžiame drausmingiau. Per kiekvienas rungtynes turime aiškų planą, kaip gintis ir kaip pulti. Stengiamės tubulinti visus žaidimo elementus: greitą puolimą, pozicinį puolimą, gynybą, grįžimą į gynybą. 

Rinktinė žaidžia kitaip nei Lietuvos klubai, todėl merginoms reikia laiko prisitaikyti prie skandinaviško žaidimo modelio“.

Kelialapiai. Šių metų Europos čempionatas vyks lapkričio 29-gruodžio 16 d. Prancūzijoje. Teisę žaisti baigiamajame turnyre, be šeimininkės Prancūzijos rinktinės, jau užsitikrino atrankos varžybose be nesėkmių žengiančios Norvegijos (1-oji grupė), Juodkalnijos (2-oji) ir Danijos (5-oji) komandos. 

Kitų dvylikos kelialapių savininkės paaiškės šią savaitę, o šiuo metu geriausioje padėtyje yra grupėse pirmaujančios Serbijos, Švedijos (3-ioji grupė), Rumunijos, Austrijos (4-oji), Ispanijos, Vokietijos (6-oji), Nyderlandų ir Vokietijos (7-oji) rinktinės. 

Atrankos grupių lentelės

1 grupė: 8 – Norvegija, 4 – Šveicarija, 2 – Kroatija, Ukraina.
2 grupė: 8 – Juodkalnija, 4 – Lenkija, Slovakija, 0 – Italija.
3 grupė: 6 – Serbija, Švedija, 4 – Makedonija, 0 – Farerų Salos.
4 grupė: 6 – Rumunija, Austrija, 4 – Rusija, 0 – Portugalija.
5 grupė: 8 – Danija, 4 – Slovėnija, 3 – Čekija, 1 – Islandija. 
6 grupė: 6 – Ispanija, 5 – Vokietija, 3 – Turkija, 2 – Lietuva.
7 grupė: 6 – Nyderlandai, Vengrija, 4 – Baltarusija, 0 – Kosovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.