EUROLYGA 2023

J. Truchanovičius tapo Prancūzijos rankinio vicečempionu ir pateko tarp geriausiųjų

Praėjusį savaitgalį rankinio Čempionų lygos nugalėtoju tapęs „Montpellier“ klubas, kuriame žaidžia Jonas Truchanovičius, Prancūzijos pirmenybėse tenkinosi tik antrąja vieta. Ketvirtadienį Nacionalinės rankinio lygos (LNH) paskutiniojo turo rungtynėse Monpeljė rankininkai namie sutriuškino „Dunkerque“ komandą 33:25 , bet nesulaukė palankaus rezultato kitame mače ir turėjo pasveikinti čempiono vardą apgynusį Paryžiaus PSG klubą. Paryžiečiai ketvirtadienį namie įveikė „Chambery-Savoie“ ekipą 30:26.

Jonas Truchanovičius tapo Prancūzijos vicečempionu.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Truchanovičius tapo Prancūzijos vicečempionu.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 11:49 PM

Lėmė tarpusavio rezultatai

Geriausiai Prancūzijos lygoje žaidusios PSG ir „Montpellier“ komandos per 26 rungtynes iškovojo po 45 taškus, todėl aukso medalių likimą lėmė jų tarpusavio dvikovų rezultatai. Pirmajame rate namie „Montpellier“ nugalėjo PSG rankininkus 33:30, bet antrajame rate išvykoje pralaimėjo daug didesniu skirtumu 19:26. Būtent ši aplinkybė nustūmė Monpeljė ekipą į antrąją vietą. 
Trečiąją vietą iškovojo 37 taškus surinkęs „Nantes“ klubas.

Šie trys klubai praėjusį savaitgalį tapo Čempionų lygos prizininkais. Svarbiausio Europos turnyro finale „Montpellier“ įveikė „Nantes“ komandą, o PSG užėmė trečiąją vietą. 

„Montpellier“ labai ilgai žygiavo LNH rikiuotės priekyje. Nuo sezono pradžios Monpeljė rankininkai per 15 turų prarado vos vieną tašką (namie sužaidė lygiosiomis su „St.Raphael“) ir tuo metu lenkė PSG klubą net 6 taškais. Tačiau pavasarį viskas apsivertė aukštyn kojomis. „Montpellier“ patyrė tris pralaimėjimus (PSG, „Aix“ ir „St.Raphael“ komandoms), o PSG taškų nebebarstė ir priešpaskutiniajame ture išstūmė buvusius lyderius iš viršutinės lentelės eilutės.

24 metų J.Truchanovičius žaidė visas 26 rungtynes, įmetė 62 įvarčius ir 19 kartų buvo pašalintas 2 min. 2016-2017 metų sezone, debiutuodamas Prancūzijos lygoje, J.Truchanovičius per 26 rungtynes įmetė 73 įvarčius. 

Tarp geriausiųjų – du lietuviai

Prancūzijos rankinio sezono laureatai bus apdovanoti penktadienį (birželio 1 d.) Paryžiuje per LNH uždarymo šventę. 
J.Truchanovičius per ją gaus ir asmeninį prizą. Jis buvo išrinktas geriausiu čempionato kairiuoju pusiaukraštiniu. Per rinkimus lietuvis gavo daugiau balsų nei du kiti nominuoti šios pozicijos žaidėjai norvegas Sanderis Sagosenas iš PSG ir brazilas Hanielis Langaro iš „Dunkerque“.

J.Truchanovičius taip pat buvo nominuotas tarp trijų geriausių gynėjų. Tačiau geriausiai besiginančiu lygos rankininku buvo išrinktas iš Benino kilęs „Nantes“ žaidėjas Rockas Feliho.

J.Truchanovičius taip pat yra vienas iš aštuonių kandidatų laimėti sezono naudingiausio rankininko prizą. Kas taps geriausiu tarp geriausių, bus paskelbta tik penktadienį.

Per sezono uždarymą bus pagerbtas dar vienas Lietuvos rankininkas. Vaidotas Grosas šiais metais ne tik padėjo „Istres“ ekipai tapti antrosios lygos čempione, bet ir buvo išrinktas geriausiu antrosios lygos gynėju. 

Ir J.Truchanovičius, ir V.Grosas turi galiojančias sutartis su dabartiniais klubais, tad kitą sezoną jie susitiks per Prancūzijos pirmosios lygos rungtynes. Stipriausioje Prancūzijos lygoje žais dar vienas lietuvis. Iš Vokietijos antrosios lygos vicečempiono „Bietigheim“ klubo į „Chambery-Savoie“ komandą vasarą pereis Gerdas Babarskas. 

PSG pratęsė auksinę seriją

Čempiono vardą apgynęs PSG klubas dar šio dešimtmečio pradžioje buvo niekuo neišsiskiriantis Prancūzijos rankinio vidutiniokas, bet staiga šovė į viršų, kai 2012 metais jį įsigijo Kataro valstybinė investicijų bendrovė, kuriai priklauso ir PSG futbolo klubas.
Iki tol nė karto aukso medalių nelaimėjęs PSG jau 2013 metais pirmą sykį tapo Prancūzijos rankinio čempionu, o nuo 2015 metų titulą iškovojo keturis sezonus paeiliui. 

Šį sezoną PSG biudžetas buvo 17,7 mln. eurų – didžiausias Europoje. Tuo tarpu „Montpellier“ ižde buvo tik 7,5 mln. eurų, „Aix“ – 6,3 mln. eurų, „Nantes“ – 5,96 mln. eurų. 

Beje, šiais metais Paryžiaus klubas iškovojo visus nacionalinius prizus. Pavasarį PSG tapo šalies taurės laimėtoju ir lygos taurės laimėtoju. Paryžiečiai nesėkmę patyrė tik Čempionų lygoje, kurios pusfinalyje nusileido „Nantes“ ekipai. 

Daugiausia kartų Prancūzijos čempionu tapo „Montpellier“. Šis klubas nuo 1995 iki 2012 metų šalies pirmenybių auksu pasipuošė net 14 kartų. 

Kelialapio į Čempionų lygą neiškovojo

Praėjusį savaitgalį Čempionų lygos nugalėtoju tapęs „Montpellier“ formaliai neiškovojo kelialapio į kito sezono Čempionų lygos turnyrą. EHF reitinge Prancūzija užima ketvirtąją vietą, todėl svarbiausiame žemyno turnyre gali registruoti tik vieną klubą. Tačiau jau dabar nėra abejonių, kad rudenį Čempionų lygoje galės startuoti ne tik Prancūzijos čempiono vardą apgynęs PSG, bet ir formaliai kelialapius į antrąjį pagal rangą EHF taurės turnyrą iškovoję „Montpellier“ bei „Nantes“. 

EHF kiekvieną sezoną keliems klubams skiria vardinius kvietimus. Sunku įsivaizduoti, kad jų negautų šį pavasarį Čempionų lygos finale žaidę Monpeljė ir Nanto klubai, kurie atitinka organizatorių reikalavimus ir pagal rezultatus, ir pagal komercinius kriterijus. Beje, du pastaruosius sezonus „Montpellier“ į Čempionų lygą irgi pateko tik gavęs vardinį kvietimą. 

Kitą sezoną Čempionų lygoje žaisiančių klubų sąrašas bus paskelbtas birželio 18 d. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.