EUROLYGA 2023

Užsienio klubams atstovavusių Lietuvos rankininkų sezono suvestinė

Daugelis geriausių Lietuvos rankininkų į šalies rinktinę, kuri penktadienį Vilniuje žais pasaulio čempionato atrankos rungtynes su Islandijos komanda, atvyko iš užsienio klubų. Nemažai lietuvių sezoną svetur pabaigė skambia gaida, o ryškiausią pergalę iškovojo Jonas Truchanovičius, padėjęs „Montpellier“ komandai tapti Čempionų lygos nugalėtoja.

Jonas Truchanovičius laimėjo Čempionų lygą.<br>LRF nuotr.
Jonas Truchanovičius laimėjo Čempionų lygą.<br>LRF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2018, 11:14 AM

Dar keli Lietuvos rankininkai iškovojo kitų titulų: Aidenas Malašinskas tapo Ukrainos čempionu ir taurės laimėtoju, Giedrius Morkūnas – Suomijos čempionu ir taurės laimėtoju bei Baltijos lygos čempionu, Vytautas Žiūra – Austrijos čempionu, Arūnas Vaškevičius – Šveicarijos taurės laimėtoju.

Svajonių gegužė

24 metų Jonas Truchanovičius šį sezoną pasiekė aukštumas, apie kurias Lietuvos rankininkai anksčiau nebent svajojo. „Montpellier“ ekipos kairysis pusiaukraštinis gegužės pabaigoje tapo Čempionų lygos nugalėtoju ir buvo išrinktas į vienos stipriausių pasaulyje Prancūzijos lygos geriausių rankininkų septynetą.

Jei Monpeljė rankininkams šiais metais ko nors trūko, tai nebent Prancūzijos pirmenybių aukso medalių, kuriuos finišo tiesėje atidavė čempiono vardą apgynusiam Paryžiaus PSG klubui. Du lygos lyderiai iškovojo vienodai taškų, bet dėl geresnio įvarčių skirtumo pirmąją vietą užėmė PSG, o nuo sezono pradžios iki priešpaskutiniojo turo pirmavęs „Montpellier“ liko antras.

Vis dėlto širdgėlą dėl išsprūdusio Prancūzijos aukso jau po kelių dienų nuplovė pergalė Čempionų lygos turnyre, kurio finale „Montpellier“ nugalėjo „Nantes“ komandą 32:27.

Prancūzijos lygoje J.Truchanovičius, kuris ne tik buvo išrinktas geriausiu savo pozicijos žaidėju, bet ir nominuotas tarp trijų geriausiai besiginančių rankininkų, per 26 rungtynes įmetė 62 įvarčius.

Čempionų lygoje lietuvis žaidė 18 rungtynių, pelnė 58 įvarčius ir kartą buvo išrinktas į savaitės geriausių žaidėjų septynetą.

Epinis R.Bernatonio įvartis

Ispanijos lygoje labai naudingai žaidė kitas kairysis pusiaukraštinis Rolandas Bernatonis iš Granojerso „Frakin“ komandos. Jis per 26 rungtynes įmetė 118 įvarčių ir turnyro rezultatyviausių žaidėjų sąraše užėmė 19-ąją vietą.

„Fraikin“ visą sezoną kovojo dėl antrosios vietos ir kelialapio į Čempionų lygą, bet tikslo nepasiekė. Granojerso rankininkai, kuriems trūko vos vieno taško, liko treti.

Vis dėlto vieną dieną R.Bernatonis ir jo komanda atsidūrė visos pasaulio rankinio žiniasklaidos dėmesio centre. Balandžio mėnesį „Fraikin“ nugalėjo net penkerius metus Ispanijos lygoje be pralaimėjimų žygiavusią „Barcelona“ komandą. Pergalingą įvartį, nutraukusį varžovų 146 nepralaimėtų rungtynių seriją, prieš pat finalo sireną įmetė ne kas kitas, o R.Bernatonis. Šis jo taiklus metimas buvo pripažintas gražiausiu Ispanijos lygos sezono įvarčiu.

Sezonui dar nesibaigus buvo paskelbta, kad lietuvis neliks „Fraikin“ gretose. Po vasaros atostogų jis apsivilks Vengrijos lygos vidutiniokės „Eger“ komandos aprangą.

Tris sezonus – vien pergalės

Visus Ukrainos rankinio titulus šiais metais susižėrė Zaporižės „Motor“ klube žaidžiantis geriausias 2017 metų Lietuvos rankininkas Aidenas Malašinskas.

Jis ne tik trečius metus iš eilės tapo Ukrainos čempionu ir Ukrainos taurės laimėtoju, bet ir buvo išrinktas geriausiu Ukrainos lygos rankininku. Tiesa, „Motor“ nacionaliniuose turnyruose jau seniai neturi lygiaverčių varžovų ir per tris sezonus, kuriuos jam atstovauja A.Malašinskas, laimėjo visas 93 rungtynes.

A.Malašinskas pastarąjį sezoną Ukrainos lygoje žaidė 22 rungtynes ir įmetė 58 įvarčius.

„Motor“ turi nemažų siekių ir Čempionų lygoje, tačiau šiais metais stipriausias Ukrainos klubas iš svarbiausio žemyno turnyro buvo eliminuotas jau pirmajame atkrintamųjų varžybų etape. Čempionų lygoje A.Malašinskas per 12 rungtynių įmetė 58 įvarčius ir buvo rezultatyviausias „Motor“ žaidėjas.

„Lietuviškas“ finalas

Visi Suomijos rankinio prizai pateko į Gintaro Savukyno treniruojamo Ryhimiakio „Cocks“ klubo rankas. „Cocks“, kuriame žaidžia vartininkas Giedrius Morkūnas, tapo Suomijos čempionu ir šalies taurės laimėtoju. Be to, Suomijos rankinio lyderiai trečius metus paeiliui tapo Baltijos lygos nugalėtojais ir antrą sezoną iš eilės pateko į EHF taurės grupių etapą.

Stipriausiai Suomijos komandai ne viskas ėjosi kaip per sviestą. Jei šalies taurės turnyre Ryhimiakio rankininkai nesulaukė atkaklaus pasipriešinimo, tai per nacionalinės lygos atkrintamąsias varžybas nutrūko 2016 metais pradėta „Cocks“ klubo 68 nepralaimėtų rungtynių serija, o finale trejos iš ketverių rungtynių su Helsinkio „Dicken“ komanda vyko labai atkakliai. Vis dėlto G.Savukyno auklėtiniai laimėjo lemiamą seriją 3:1.

„Dicken“ klubui laimėti sidabro medalius padėjo linijos žaidėjas Tadas Stankevičius, kuris buvo išrinktas į Suomijos lygos geriausių rankininkų septynetą.

T.Stankevičius žaidė 34 rungtynes ir įmetė 106 įvarčius. Vartininkui G.Morkūnui per 24 rungtynes įmesti įvarčio nepavyko.

Jubiliejinis sezonas

Be titulo neliko ir buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės vartų sargas Arūnas Vaškevičius. Karjerą nacionalinėje komandoje jau baigęs 44 metų A.Vaškevičius padėjo Vinterturo „Pfadi“ ekipai iškovoti Šveicarijos taurę. Šį prizą jubiliejinį dešimtąjį sezoną Šveicarijos klubuose žaidęs lietuvis kėlė jau ketvirtą kartą.

Vinterturo komandai truputį prasčiau sekėsi Šveicarijos lygoje. „Pfadi“ pusfinalyje įveikė čempiono vardą gynusį Šafhauzeno „Kadetten“ klubą, bet finalo serijoje turėjo pripažinti Tuno „Wacker“ ekipos pranašumą 1:3.

Ne visi planai buvo įgyvendinti ir EHF taurės turnyre, iš kurio Vinterturo komanda iškrito trečiajame atrankos etape.

Šveicarijos pirmenybėse A.Vaškevičius žaidė visas 36 rungtynes, įmetė 1 įvartį ir kartą buvo nubaustas raudona kortele.

Prisidėjo prie visų pergalių

Parako dar turi ir kitas veteranas. 39 metų Vytautas Žiūra ne tik padėjo Vienos „Fivers“ klubui susigrąžinti Austrijos čempiono vardą, bet ir buvo rezultatyviausias atkrintamųjų varžybų žaidėjas. „Fivers“ šalies čempionu tapo trečiąjį kartą, o V.Žiūra prisidėjo prie visų trijų pergalių.

„Fivers“ reguliariajame sezone užėmė tik antrąją vietą, bet finalo serijoje nugalėjo šalies čempiono vardą gynusį Hardo „Alpla“ klubą 3:1. Austrijos pilietybę turintis ir šios šalies rinktinei atstovaujantis V.Žiūra šį sezoną žaidė 27 rungtynes ir įmetė 157 įvarčius.

Austrijos čempionatas daug prasčiau susiklostė „Bregenz“ komandai, kurioje rungtyniavo Povilas Babarskas. „Bregenz“ iš kovos dėl medalių pasitraukė jau ketvirtfinalyje. P.Babarskas per 28 rungtynes įmetė 69 įvarčius.

Be medalių, bet patenkinti

Nors neiškovojo medalių, galutiniais sezono rezultatais džiaugėsi Mindaugas Tarcijonas ir jo komandos draugai iš Opolės „Gwardia“. „Gwardia“ pirmą kartą šiame amžiuje pateko į Lenkijos lygos pusfinalį ir galutinėje lentelėje užėmė ketvirtąją vietą. Opolės rankininkai prasibrovė ir į šalies taurės pusfinalį.

Abiejuose turnyruose paskutinę užkardą Opolės komandai pastatė Pulavų „Azoty“ klubas. „Gwardia“ jam pralaimėjo ir taurės pusfinalyje, ir Lenkijos lygos mače dėl trečiosios vietos.

Vos prieš kelerius metus Lenkijos antrojoje lygoje žaidęs M.Tarcijonas šį sezoną buvo vienas svarbiausių „Gwardia“ ramsčių ginantis ir neblogai talkino puolant. Linijos žaidėjas iš Lietuvos per 36 rungtynes įmetė 45 įvarčius.

Pergalės antrosiose lygose

Dar keli Lietuvos rankininkai sėkmingai žaidė antrųjų lygų klubuose.

Gerdas Babarskas padėjo „Bietigheim“ komandai užimti antrąją vietą Vokietijos antrojoje lygoje ir iškovoti kelialapį į pirmąją bundeslygą. G.Babarskas per 33 rungtynes įmetė 159 įvarčius ir buvo antras pagal rezultatyvumą „Bietigheim“ žaidėjas, tačiau stipriausioje pasaulio lygoje šiai komandai nebepadės. 24 metų kairysis pusiaukraštinis sezonui dar nesibaigus pasirašė sutartį su Prancūzijos pirmosios lygos klubu „Chambery-Savoie“.

Prancūzijos pirmenybėse G.Babarskas susitiks ne tik su J.Truchanovičiumi, bet ir su „Istres“ žaidėju Vaidotu Grosu, kuris šiais metais tapo Prancūzijos antrosios lygos čempionu. Kaip puikus gynybos specialistas seniai garsėjantis V.Grosas ne tik buvo išrinktas geriausiai besiginančiu antrosios lygos rankininku, bet ir prisidėdavo prie „Istres“ puolimo. Jis per 26 rungtynes įmetė 38 įvarčius.

„Istres“ šį sezoną gerokai patriukšmavo ir Prancūzijos lygos taurės turnyre, kuriame įveikė tris pirmosios lygos klubus ir pateko į pusfinalį.

Šveicarijos antrosios lygos čempione užtikrintai tapo „Basel“ komanda, kurios vartus gynė Aistis Pažemeckas, o Islandijos antrojoje lygoje pirmąją vietą užėmė „Akureyri“ ekipa, kuriai atstovavo Karolis Stropus ir vartininkas Lukas Simanavičius.

Kad iškovotų kelialapį į Austrijos rankinio stipriausiąją pakopą labai nedaug trūko „Voslau“ ekipai, kurios lyderis buvo 38 metų Augustas Strazdas. „Voslau“ tik finalo serijoje nusileido antrosios lygos čempione tapusiai Leobeno „Union“ komandai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.