EUROLYGA 2023

E. Urbanavičiaus dienos KKSD suskaičiuotos – pasibaigus kadencijai metamas lauk

Lietuvos sporto padangėje laukia nemažai pokyčių. Baigiantis Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) direktoriaus Edžio Urbanavičiaus kadencijai, dabartinis vadovas bus nušalintas nuo vadovavimo apskritai. 47-erių E.Urbanavičiaus kadencija baigiasi liepos 16 dieną, o nuo kitos dienos jo pareigas turėtų perimti departamento vyresnioji patarėja Kornelija Tiesnesytė.

 E.Urbanavičius nebevadovaus KKSD.<br> J.Stacevičiaus/T.Bauro nuotr.
 E.Urbanavičius nebevadovaus KKSD.<br> J.Stacevičiaus/T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 3:22 PM

Viešumoje kalbama, kad toks sprendimas Vyriausybėje priimtas po to, kad E.Urbanavičius nepaisė draudimo iki liepos vidurio išeiti atostogų.

Pati KKSD direktoriaus kadencija trunka ketverius metus, o E.Urbanavičius į šias pareigas buvo paskirtas 2014 metų liepą.

Panašu, kad ir KKSD skaičiuoja paskutines savo gyvenimo dienas. Nuo šių metų pradžios ši įstaiga jau yra kuruojama švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM), perėjusi iš vidaus reikalų ministerijos (VRM) žinios. Tačiau dabar tokia įstaiga kaip KKSD apskritai gali būti panaikinta.

Jei Seimas nuspręs pritarti naujam sporto įstatymui, tai KKSD gyvavimas pasibaigs 2019 m. sausio 1d. įsigaliojus šiam įstatymui.

„Tokio dalyko kaip KKSD nebeliks. Sportas bus pilnai integruotas į švietimo ir mokslo ministeriją, o Lietuvos sportui nuo šiol vadovaus ministras. Pati ministerija keis pavadinimą, pridedant žodį sportas“, – apie galimus pokyčius pasakojo Seimo švietimo ir mokslo komiteto narys Kęstutis Smirnovas.

Dabartinis KKSD vadovas gali tapti paskutiniuoju direktoriumi šioje įstaigoje dirbusiu pilną kadenciją, o iki metų galo įstaigai laikinai vadovaus K.Tiesnesytė.

Pats E.Urbanavičius į skambučius neatsakė ir situacijos nepakomentavo.

Mintimis apie permainas valstybės sporto politikos lygmenyje su lrytas.lt sutiko pasidalinti buvęs bušido kovotojas, dabartinis Seimo narys, jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas K.Smirnovas.

– Kaip naujasis sporto įstatymas pakeis esamą situaciją ir KKSD statusą?

– Jeigu įstatymas bus priimtas, tai laukia tam tikros reorganizacijos ir pertvarkos. Visą Lietuvos sportą kuruos Švietimo ir mokslo ministerija.

– Kas šiuo metu kuruoja KKSD?

– KKSD tiesiogiai pavaldus yra vyriausybei, o nuo šių metų pradžios įstaigą kuruoja švietimo ir mokslo ministerija.

– Jei bus priimtas naujas sporto įstatymas, kas vadovaus įstaigai po E.Urbanavičiaus?

– Situacija priklausys nuo įstatymo priėmimo. Jei nebus priimtas, tai bus skelbiamas konkursas vadovo pareigoms užimti, jei bus priimtas, tuomet kažkas laikinai vadovaus iki įstatymo įsigaliojimo datos.

– Ar pagal naująjį sporto įstatymą tokia įstaiga kaip KKSD apskritai liks?

– Tokios įstaigos neliks. Sportas bus pilnai integruotas į švietimo ir mokslo ministeriją. Bus net gi keičiamas ministerijos pavadinimas. Už sporto politiką bus atsakinga ŠMM, o tiesioginis vadovas bus ministras. Pasikartosiu, viskas priklausys nuo Seimo sprendimo.

– Ar tokie pokyčiai bus naudingi Lietuvos sportui?

– Kadangi turėsime sporto ministrą, tai manau išeis į naudą. Pats sportas yra keliamas į ministerijos lygį, turėtų didėti finansavimas. Planuojame per tris metus dabar sportui skiriamą vieną procentą nuo surenkamų akcizų už alkoholį ir tabaką didinti iki trijų procentų.

Pats valdymas kiltų į aukštesnį lygį. Būtų viceministras, kuris kuruos sporto sritį. Sportas vyriausybėje turės didesnį svorį.

– Ar po šių reformų mažės valdininkų skaičius, bus efektyviau panaudojamos sportui skirtos lėšos?

– Be abejo lėšos bus naudojamos efektyviau. Darbuotojų turėtų sumažėti. Tarkime, ministerija turi savo teisininkus, tad atskirai jų turėti sportui nebereikės. Tad tikrai turėtume sutaupyti administravimo resursus.

– Ar planuojama keisti metų pradžioje KKSD pradėtą federacijų finansavimo reformą?

– Federacijų rėmimo sistema išliks ta pati.

– Jūsų nuomone, ar po šio įstatymo priėmimo pagerės KKSD santykiai su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu (LTOK)?

– Pačios institucijos nėra susipykusios, tačiau yra asmeniniai pykčiai ir principai. Aš šioje situacijoje matau, tik asmenybės problemas ir labiau gilintis į tuos nesutarimus nenorėčiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.