EUROLYGA 2023

Rusijos lengvosios atletikos gali laukti siaubinga ateitis – norima ją išspirti visam laikui

2015-siais kilusi pasipiktinimo banga prieš dopingą vartojusius Rusijos sportininkus išsirutuliojo į konkretų pasaulio bendruomenės atsaką: atletų ir nacionalinių rinkinių diskvalifikacijas iš įvairiausių varžybų ir net nacionalinių sporto organizacijų suspendavimo.

 Marija Abakumova<br> Scanpix. com nuotr.
 Marija Abakumova<br> Scanpix. com nuotr.
Rusijos aistruoliai džiaugiasi<br>AFP/Reuters/Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijos aistruoliai džiaugiasi<br>AFP/Reuters/Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijos vėliava.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos vėliava.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos aistruoliai džiaugiasi<br>AFP/Reuters/Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijos aistruoliai džiaugiasi<br>AFP/Reuters/Sputnik/Scanpix nuotr.
 Tatjana Lebedeva<br> Scanpix. com nuotr.
 Tatjana Lebedeva<br> Scanpix. com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-07-26 18:16, atnaujinta 2018-07-26 18:17

Dėl savo sportininkų elgesio dopingo klausimais itin nukentėjo Rusijos lengvosios atletikos federacija, kuri 2016-siais buvo suspenduota, ji negalėjo vykdyti jokios veiklos Tarptautinėje lengvosios atletikos federacijoje (IAAF).

Nors rusai kaip kalėdinio saldainio laukia IAAF sprendimo sugrąžinti jiems narystę organizacijoje, aiškėja, kad jų gali laukti dar blogesnė ateitis – Rusijos lengvoji atletika Argentinoje vyksiančiame IAAF susirinkime gali būti išmesta iš šios struktūros neribotam laikui.

„Around the Rings“ praneša, kad liepos 27-ąją Buenos Airėse IAAF rengia savo pasitarimą, kuriame gali būti priimtas labai skausmingas Rusijai sprendimas: dėl lėto rusų lengvosios atletikos federacijos progreso grįžtant į antidopingo kodekso rėmus, ji gali būti išmesta iš IAAF neribotam laikui. Kalbama, kad ši federacija apskritai negalės prašytis atgal į IAAF, o tarptautinė organizacija pripažintų tik naują ir „sveiką“ Rusijos lengvosios atletikos sąjungą.

2015-ųjų lapkritį nepriklausoma pasaulinės antidopingo organizacijos komisija, vadovaujant Richardui McLarenui, pateikė savo analizę ir išvadas dėl Rusijos sportininkų ir pačios valstybės skatinimo vartoti sporte draudžiamus preparatus, o jau po kurio laiko IAAF suspendavo Rusijos lengvosios atletikos organizacijos veiklą tarptautinėje arenoje.

Šiai dienai tarptautinėse varžybose gali dalyvauti tik rusų lengvaatlečiai, kurie gavo IAAF leidimą ir tik kaip neutralūs atletai.

Jei Argentinoje IAAF nutars panaikinti rusų federacijos naryste šioje organizacijoje, net ir galimybė varžytis kaip neutraliems sportininkams rusams bus uždrausta.

Kaip kalbėjo IAAF atstovas, Norvegijos antidopingo organizacijos vadovas Rune Andersenas, jei patys rusai nepripažins R.McLareno teiginių ir nepateiks pavyzdžių, kad kovoja su dopingo apraiškomis, jie bus išvaryti iš organizacijos neribotam laikui.

Alyvos į ugnį įpylė ir žinia, kad dviem Rusijos lengvaatletėms reikės atsisveikinti su turėtais olimpiniais medaliais.

Sporto arbitražo (CAS) teismas ketvirtadienį atmetė Rusijos atlečių Tatjanos Lebedevos ir Marijos Abakumovos skundus ir atėmė iš jų tris medalius už dopingo vartojimą per 2008-ųjų olimpines žaidynes.

CAS patvirtino Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) 2016-aisiais priimtą sprendimą diskvalifikuoti abi sportininkes kartu su jų tėvynaine Jekaterina Gnidenka.

Visų trijų moterų mėginiuose dopingo kontrolieriai aptiko uždrausto anabolinio steroido turinabolo.

T. Lebedeva per 2008-ųjų Pekino olimpiadą iškovojo sidabro medalius šuolio į tolį ir trišuolio rungtyse. M. Abakumova per tas pačias žaidynes laimėjo sidabrą ieties metimo rungtyje. J. Gnidenka 2012-ųjų Londono olimpiadoje užėmė aštuntą vietą treko dviračių lenktynėse.

Per gegužę Lozanoje vykusį skundų nagrinėjimą visoms trims atletėms nepavyko įrodyti, kad jų mėginiai buvo ištirti moksliškai nepagrįstais metodais, pareiškime nurodė CAS.

Jei medaliai galiausiai bus perskirstyti, Kazachstano atstovė Olga Rypakova galėtų laimėti trečią olimpinį medalį šuolio į tolį rungtyje. Tokiu atveju ji pakiltų iš ketvirtos vietos į trečią. Atletė taip pat iškovojo auksą 2012-aisiais ir bronzą 2016-aisiais.

Kadangi T. Lebedeva už dopingo vartojimą buvo diskvalifikuota kartu su 2008-aisiais bronzos medalį laimėjusia graike Chrysopigi Devetzi, kubietė Yargelis Savigne taip pat galėtų pakilti iš penktos vietos į ketvirtą.

Moterų šuolio į tolį rungtyje nigerietė Blessing Okagbare gali laimėti sidabrą vietoj bronzos, o ketvirtą vietą užėmusi Jamaikos sportininkė Chelsea Hammond – bronzą.

Kalbant apie 2008-ųjų olimpiados ieties metimo rungtį, trečią vietą joje užėmusiai vokietei Christinai Obergfoll gali atitekti sidabro medalis, o ketvirtą vietą užėmusiai britei Goldie Sayers – bronza.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.