EUROLYGA 2023

A. Gudžius – apie traumos padarinius, konkurenciją Europoje ir pasaulio rekordo likimą 

Jau netrukus, rugpjūčio 6 dieną, prasidės svarbiausios lengvosios atletikos varžybos šiais metais – Europos čempionatas. Jos vyks legendiniame Berlyno olimpiniame stadione ir truks iki pat rugpjūčio 12 dienos.

Andrius Gudžius į Europos čempionatą vyksta po pergalės Lietuvos čempionate.<br>A.Pliadžio nuotr.
Andrius Gudžius į Europos čempionatą vyksta po pergalės Lietuvos čempionate.<br>A.Pliadžio nuotr.
Andrius Gudžius į Europos čempionatą vyksta po pergalės Lietuvos čempionate.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Andrius Gudžius į Europos čempionatą vyksta po pergalės Lietuvos čempionate.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 7:22 AM, atnaujinta Jul 31, 2018, 11:03 AM

Prieš svarbų startą stipriausi Lietuvos lengvaatlečiai savaitgalį Palangoje surengė generalinę repeticiją – dalyvavo šalies nacionaliniame čempionate.

Didesnės konkurencijos jame nesulaukęs Andrius Gudžius diską švystelėjo 67 metrus 21 centimetrą ir užtikrintai laimėjo Lietuvos čempionato auksą.

27-erių pasaulio disko metimo čempionas yra viena iš didžiausių Lietuvos vilčių artėjančiame senojo žemyno čempionate iškovoti medalį, o A.Gudžiui priklauso net šeši geriausi sezono rezultatai iš dešimties.

Pats sportininkas savo pasirodymą nacionalinėse pirmenybėse įvertino teigiamai.

„Savo rezultatą vertinu gerai. Nepalankiomis oro sąlygomis numečiau daugiau nei 67 metrus, tad negaliu skųstis“, – savo pasirodymą apibūdino A.Gudžius.

Disko metikas dar keletą dienų treniruosis Palangoje, o vėliau išvyks į Berlyną. A.Gudžiaus rugpjūčio 7 dieną laukia kvalifikaciniai disko metimai, o jei viskas gerai – rugpjūčio 8 dieną vyks finalas, kuriame ir vyks Europos čempionato medalių dalybos tarp pajėgiausių žemyno disko metikų.

– Kaip vyksta pasiruošimas Europos čempionatui?lrytas.lt paklausė A.Gudžiaus.

– Pasiruošimas dar vyksta, bet kol kas viskas einasi pagal planą, o jau kaip seksis Europos čempionate – žiūrėsime. Kažko prižadėti ar prognozuoti nesinorėtų.

– Ar su sveikata viskas gerai, nekamuoja jokios traumos?

– Žinoma, smulkių nusiskundimų visuomet būna, bet šiaip viskas tvarkoje.

– Prieš du metus pasiruošimą Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms sujaukė stresinis pėdos lūžis. Ar dar yra juntami šios traumos padariniai?

– Jaučiasi kažkiek ir jausis dar ilgai, bet siekti aukščiausių rezultatų tai tikrai netrukdo.

– Šiame sezone Jums priklauso didesnioji dalis geriausių rezultatų, o praėjusiais metais tapote pasaulio čempionu diską numetus 69 metrus 21 centimetrą. Galbūt treniruočių metu pavyksta diską švystelėti ir virš 70 metrų ribos?

– Būna ir tokių metimų treniruotėse virš 70 metrų. Aišku, jų metu įvairiausių sąlygų pasitaiko, o kartais paprasčiausiai ryte atsikeli bei jauti, kad gera savijauta ir treniruotėse atrodo viskas lyg sviestu patepta. Tačiau būna ir tokių dienų kai 65 metrus sunkiai įveiki.

Tam ir yra treniruočių procesas, kurių metu vyksta darbas, būna pakilimų, nuosmukių.

– Europos čempionatas vyks Vokietijoje, Berlyno olimpiniame stadione. Ar yra tekę šioje arenoje varžytis?

– Esu dalyvavęs. Smagus stadionas, jauku. Vokietija turi gilias tradicijas lengvojoje atletikoje, susirenka daug žiūrovų, jie būna emocingi. Pats Berlynas geografiškai patogioje vietoje, tad manau bus daug aistruolių iš įvairių Europos šalių.

Žinoma, tokio lygio varžybose atmosfera visada būna pakili ir jaučiamas žiūrovų palaikymas.

– Kas bus Jūsų pagrindiniai varžovai Europos čempionate?

– Vieni iš pagrindinių konkurentų bus švedas Danielis Stahlis bei austras Lukas Weisshaidingeris. Tačiau yra dar ir vokietis, olimpinis čempionas, Christofas Hartingas, kuris dabar neblogoje formoje. Jam žinoma turėtų padėti ir namų sienos. Apie 66 metrus numeta belgas Philipas Milanovas.

Apie 65 metrus metančių irgi yra. Tas pats lenkas Piotras Malachowskis, kuris sezono pradžioje nedemonstravo gerų rezultatų, tačiau patyręs veteranas svarbiausiam startui gali pasiruošti.

Apibendrintai, tai sakyčiau, kad į medalius čempionate gali pretenduoti 6 vyrukai.

– Disko metimo rungtyje nuo 1986 metų lieka nepaliestas Jurgeno Schulto pasaulio rekordas – 74 metrai 8 centimetrai. Kaip manote ar pavyks kada šį rezultatą pagerinti?

– Turbūt pasakyčiau, kad visko gali būti. Galbūt kažkam pavyks priartėti, galbūt ne. Vėl gi rekordai būna padaromi išskirtinėmis sąlygomis. Jei kažkada pavyks pataikyti į tokias palankias oro sąlygas, tai gal ir bus pajudintas tas rekordas. Tačiau be palankaus vėjo, manau, neįmanoma priartėti prie šio rezultato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.