EUROLYGA 2023

A. Gudžiaus treneris V. Kidykas – apie karštį, spaudimą ir kelionę starto išvakarėse

Pirmadienį Vokietijos sostinėje Berlyne startavo Europos lengvosios atletikos čempionatas, o jame varžysis net 27 Lietuvos sportininkai. Didžiausia viltis tautiečiams pasidžiaugti iškovotu medaliu gula ant plačių Andriaus Gudžiaus pečių.

 A.Gudžiaus treneris V.Kidykas tiki, jog karštis čempionate nebus problema.<br> A.Pliadžio/lrytas.lt nuotr.
 A.Gudžiaus treneris V.Kidykas tiki, jog karštis čempionate nebus problema.<br> A.Pliadžio/lrytas.lt nuotr.
 Europos čempionatas vyksta Berlyno olimpiniame stadione.<br> lrytas.lt nuotr.
 Europos čempionatas vyksta Berlyno olimpiniame stadione.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

specialiai lrytas.lt iš Berlyno

2018-08-06 17:57, atnaujinta 2018-08-06 21:55

Disko metikas šiame sezone demonstruoja įspūdingą formą ir iš dešimties geriausių sezono rezultatų pasaulyje 27-erių lietuviui priklauso net šeši.

Kvalifikacija disko metimų sektoriuje Berlyne prasidės antradienį ryte, o finalas numatytas trečiadienio vakarą. Pats sportininkas į čempionatą atvyko savo starto išvakarėse, o A.Gudžiaus treneris Vaclovas Kidykas paaiškino tokio sprendimo priežastis.

„Čempionatuose yra daugybė šurmulio, jis mums nereikalingas. Mes laikomės tokios strategijos važiuoti dieną prieš kvalifikaciją. Panašų modelį taikydavo ir Virgilijus Alekna. Aišku, jei būtų tolimesnė šalis, reikėtų važiuoti anksčiau aklimatizuotis“, – teigė 56-erių disko metimo specialistas.

1986 metais Europos čempionate bronzos medalį disko metimo rungtyje iškovojęs V.Kidykas, šiuo metu dirbantis A.Gudžiaus treneriu, pasidalino savo mintimis prieš čempionatą apie pasiruošimą, konkurentus ir varžybose laukiančius iššūkius.

– Treneri, kokios Jūsų mintys prieš čempionatą?

– Šventė prasideda. Andrius jau yra iškovojęs nemažai medalių, bet stengsimės jų kraitį dar papildyti.

– Jūsų nuomone, kas bus pagrindiniai A.Gudžiaus konkurentai Europos čempionate?

– Pirmiausiai tai švedas Danielis Stahlis. Jis visai neseniai diską numetė 69 metrus 11 centimetrų. Tarp pretendentų iškovoti medalius bus ir vokietis Christofas Hartingas. Savo šalies čempionate jo rezultatas siekė 66 metrus. Apskritai, yra 6 žmonės pretenduojantys į prizines vietas, kurių sezono rezultatai yra apie 65 metrus.

Na dar yra senas vilkas, lenkas Piotras Malachowskis, kuris gali išauti čempionate.

– Į šį čempionatą A.Gudžius keliaus kaip pasaulio čempionas ir vienas iš favoritų laimėti. Kaip jam sekasi atlaikyti didesnį psichologinį spaudimą?

– Manau, kad jis puikiai susitvarko su didesniu spaudimu, tačiau nėra lengva. Vis tik jis keliauja į Europos čempionatą kaip dabartinis pasaulio čempionas, sezono lyderis. Tai kažkiek slegia jo pečius, bet Andrius patirties jau turi ir jis tą patirtį tinkamai panaudos.

– Ar pasirengimas čempionatui buvo sklandus?

– Žinoma, kažkiek karštis turėjo įtakos. Mes stovyklavome Palangoje, o atsižvelgiant į temperatūrą ir A.Gudžiaus svorį tikrai nebuvo lengva. Galėjo bent penkiais laipsniais būti vėsiau.

– Kokių rezultatų galime tikėtis Berlyne? Galbūt pavyks diską numesti virš 70 metrų?

– Manau, kad ne. Šis Berlyno olimpinis stadionas renovuotas pagal naujausius reikalavimus, jame nepučia jokie vėjai. Pilnai gali užtekti ir 67 metrų, norint laimėti medalį, o auksiniam – 68 metrų 50 centimetrų.

– Kiek A.Gudžius meta treniruotėse pastaruoju metu?

– Buvo daugiausiai numetęs 69 metrus 20 centimetrų. Palangoje vis nepataikėm ant palankaus vėjo. Bet gal taip ir geriau, kai į varžybas važiuoji numetęs 69 metrus ir pasirodai gerai, nei, kad numeti 72 metrus, o varžybose nežinia kaip gaunasi.

– Prognozuojama, kad čempionato metu bus didelis karštis ir termometrai rodys gerokai virš 30 laipsnių. Ar treniruotėse tam specialiai ruošiatės?

– Bandėme taikytis prie varžybų grafiko. Pavyzdžiui, darydavome treniruotes kaip įmanoma arčiau tokio paros laiko, kurio metu metu vyks finalas. Berlyne finalas numatytas puse devynių vakaro, tad ir mes darydavome tokias vakarines treniruotes, bet, žinote, temperatūra palyginus su vidurdieniu nukrisdavo vos keliais laipsniais. Tikrai karšta, tačiau temperatūra visiems dalyviams bus vienoda.

– Kaip pats Andrius perneša karštį varžybų metu?

– Pasakysiu atvirai, kadangi su A.Gudžiumi dirbu nuo 14-likos metų, žinau, kad būdavo tokių problemų jam. Dabar matau, kad ir treniruotėse, ir varžybose jis normaliai jaučiasi. Įgavęs patirties jo organizmas tikrai gerai susitvarko.

– Ar keičiasi apšilimas prieš metimus prie tokios šilumos?

– Keičiasi. Reikės kur kas mažiau pastangų, norint įšildyti raumenis. Manau, kad tai bus į naudą A.Gudžiui, nes jis dažniausiai neypatingai ilgą mankštą daro. Kolegos netgi kartais stebisi, bet Andrius puikiai jaučia savo kūną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.