EUROLYGA 2023

Europos čempionatas Berlyne – netikėtumai, karštis ir įsimintinos akimirkos

Berlyne pasibaigė Europos lengvosios atletikos čempionatas, kuris buvo itin sėkmingas Lietuvos sportininkams.

 Europos čempionato atradimai.<br> A.Pliadžio nuotr.
 Europos čempionato atradimai.<br> A.Pliadžio nuotr.
A.Gudžius tapo Europos čempionu.<br>Scanpix nuotr.
A.Gudžius tapo Europos čempionu.<br>Scanpix nuotr.
S.Bertašius Europos čempionate užėmė 6-ąją vietą.<br>A.Pliadžio nuotr.
S.Bertašius Europos čempionate užėmė 6-ąją vietą.<br>A.Pliadžio nuotr.
L.Jasiūnaitė Europos čempionate iškovojo bronzos medalį.<br>A.Pliadžio nuotr.
L.Jasiūnaitė Europos čempionate iškovojo bronzos medalį.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 13, 2018, 9:00 PM, atnaujinta Aug 14, 2018, 3:27 PM

Disko metikas Andrius Gudžius iškovojo aukso medalį, ieties metikė Liveta Jasiūnaitė pasipuošė bronziniu apdovanojimu, o šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė ir ėjikė Brigita Virbalytė liko greta nugalėtojų pakylos.

Turime ir daugiau lietuvių patekusių į finalus ar dešimtukus geriausiųjų. Tai – ėjikė Živilė Vaiciukevičiūtė, ieties metikas Edis Matusevičius, bėgikai Simas Bertašius, Agnė Šerkšnienė. Netoli dešimtuko ribos liko ir vyrai ėjikai Arturas Mastianica bei Tadas Šuškevičius.

Visoms emocijoms nurimus norisi prisiminti penkis dalykus iš visą savaitę trukusios lengvosios atletikos šventės.

1. Netikėtumai. Smagu, kad tokiuose svarbiuose čempionatuose lietuvaičiai toli gražu nėra statistai, o su „Eurosport“ komentatoriumi iš Lenkijos galima buvo smagiai padiskutuoti apie ne vieną mūsų sportininką, kuris yra realus pretendentas laimėti medalius. Žinoma, pastarasis kiek nustebo, kaip prie tokių įvardijau į finalą patekusią ieties metikę Livetą Jasiūnaitę, tačiau po penktadienio varžybų klausimų nebeliko.

Jei tokios tendencijos išliks ir ateityje, nuo to mums bus tik įdomiau. Tu niekada negalėsi žinoti kas gali pateikti staigmeną ir padovanoti aistruoliams teigiamų emocijų laimėjus medalį.

2. Karštis. Rugpjūčio 6-12 dienomis vykęs Europos čempionatas pasižymėjo tikrai dideliu karščiu. Neretai temperatūra pakildavo gerokai aukščiau nei 30 laipsnių. Tai verčia tik dar labiau vertinti sportininkų pasiekimus.

Įsivaizduokite ėjikus, kurie keturias valandas eina beprotišku tempu 50 kilometrų svilinant saulei ir žliaugiant prakaitui. Nebe reikalo juos po finišo gaudo medikai ir vos tik kyla jiems įtarimas dėl sveikatos gabena į medicinos punktą.

Ne ką sudėtingiau buvo ir visiems likusiems, o A.Gudžiui medalio įteikimo ceremonijos metu, kur jam reikėjo būti pilna Lietuvos rinktinės apranga, teko prakaituoti kaip kokioje pirtyje.

3. Didžiausias atradimas. Atskiro komplimento nusipelno ir 1500 metrų bėgimo rungties finale bėgęs Simas Bertašius, kuris šiemet jau pagerino Lietuvos rekordą šioje distancijoje. Į čempionatą atvykęs su vienu iš prastesnių asmeniniu laiku, 24-erių bėgikas nepaisė autoritetų ir atrankoje prasimušė tarp stipriausiųjų, kurie bėgs finale. Ten S.Bertašius nepasimėtė ir nuo pirmųjų metrų išsiveržė į priekį. Nors lyderiai padidinę tempą aplenkė lietuvį, tačiau šis paskutinius 100 metrų gerokai pagreitėjo ir užėmė tikrai garbingą 6-ąją vietą.

Esame labiau pripratę prie metikų ar šuolininkų į aukštį medalių, taip pat visuomet turėjome pajėgių tiek sprinterių, tiek maratonininkų arba ėjikų. Vidutiniuose nuotoliuose buvo susidaręs vakuumas. Iš S.Bertašiaus komentarų po varžybų galima suprasti, kad sportininkas pasiruošęs dirbti dėl aukštesnių vietų, o mes tikėkimės ateityje galėsime pasidžiaugti medaliais ir šiose, kiek nedėkingose lietuviams, vidutinio nuotolio distancijose.

4. Įsimintiniausia akimirka. Žinoma, bene labiausiai atmintyje įstrigo įtampa ir lemiamas A. Gudžiaus šeštasis bandymas disko metimo finale. Kai jau atrodė, kad Švedijos žurnalistai antraštėse buvo pasiruošę ir parašę apie naująjį Europos čempioną Danielį Stahlį, lietuvis diską švystelėjo 23 centimetrais toliau. Emocijos A.Gudžių užliejo dar prieš paskelbiant oficialų rezultatą. Galima tik pavydėti tokio psichologinio tvirtumo ir pasitikėjimo savimi.

5. Transportas. Pats Berlynas buvo smagiai pasiruošęs šiam čempionatui ir turbūt didžiausią pliusą organizatoriams galima duoti už tai, kad akredituotiems žmonėms buvo suteikta galimybė naudotis visu viešuoju transportu mieste nemokamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.