EUROLYGA 2023

Lengvaatlečiai triumfuoja: Berlynas tapo sėkmingiausiu čempionatu Lietuvos istorijoje

Berlyne pasibaigė Europos lengvosios atletikos čempionatas, kuris tapo istoriškai sėkmingiausiu nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Aukso medalį iškovojo disko metikas Andrius Gudžius, o bronzos medaliu pasipuošė ieties metikė Liveta Jasiūnaitė.

 Europos čempionate Lietuva iškovojo du medalius.<br> A.Pliadžio nuotr.
 Europos čempionate Lietuva iškovojo du medalius.<br> A.Pliadžio nuotr.
 Jaunojo norvego triumfas 1500 metrų bėgime.<br> A.Pliadžio nuotr.
 Jaunojo norvego triumfas 1500 metrų bėgime.<br> A.Pliadžio nuotr.
 Šuolininkė į aukštį Marija Lasickienė.<br> A.Pliadžio nuotr.
 Šuolininkė į aukštį Marija Lasickienė.<br> A.Pliadžio nuotr.
 A.Palšytė Europos čempionate liko ketvirta.<br> A.Pliadžio nuotr.
 A.Palšytė Europos čempionate liko ketvirta.<br> A.Pliadžio nuotr.
 Broliai Borlee iš Belgijos.<br> AP nuotr.
 Broliai Borlee iš Belgijos.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 13, 2018, 7:34 AM

Lrytas.lt pateikia įdomiausius senojo žemyno pirmenybių faktus ir skaičius.

Medaliai

Europos lengvosios atletikos čempionato medalių lentelėje pirmąją vietą užėmė Didžioji Britanija, kurios sportininkai iškovojo 18 apdovanojimų (7 aukso, 5 sidabro, 6 bronzos). Lenkija laimėjo 12 medalių (7, 4, 1), Vokietija – 19 (6, 7, 6), Prancūzija – 10 (3, 4, 3).

Vokietija laimėjo daugiausiai visų spalvų medalių, bet atsiliko pagal aukso medalius.

Lietuva iškovojo du medalius (po vieną – aukso ir bronzos) ir šioje lentelėje užėmė 17-ąją vietą.

Taškai

Kitoje įskaitoje, kurioje taškai skiriami pirmąsias aštuonias vietas užėmusiems sportininkams, nugalėjo Didžioji Britanija (212 taškų), aplenkusi Vokietiją (196,5), Lenkiją (172), Prancūziją (116) ir Ispaniją (110).

Lietuva ir šioje lentelėje užėmė 17-ąją vietą (34 taškai). Vieną bronzos medalį laimėjusi Estija taškų lentelėje užėmė 24-ąją vietą (16), o Latvijos lengvaatlečiai į geriausių aštuonetus šiame čempionate nepateko.

Rekordai

Europos čempionate nebuvo pagerintas nė vienas pasaulio ar Europos rekordas. Tačiau lengvaatlečiai Berlyne pasiekė dešimt Europos čempionatų rekordų, du geriausius sezono rezultatus pasaulyje ir vieną pasaulio jaunių (iki 20 m.) rekordą.

Europos čempionatų rekordus pagerino britas Zharnelas Hughesas (100 m), Turkijai atstovaujantis azerbaidžanietis Ramilis Gulijevas (200 m), Švedijai atstovaujantis amerikietis Armandas Duplantis (kartis), belgas Koenas Naertas (maratonas), Nyderlandams atstovaujanti etiopė Sifan Hassan (5000 m), graikė Katerina Stefanidi (kartis), vokietė Christin Hussong (ietis), lenkė Anita Wlodarczyk (kūjis), ispanė Maria Perez (20 km ėjimas) ir portugalė Ines Henriques (50 km ėjimas).

Abu geriausius pasaulio sezono rezultatus pasiekė britė sprinterė Dina Asher-Smith (100 m ir 200 m). Pasaulio jaunių rekordą pasiekė 18-metis A.Duplantis (jo motina yra švedė, bet sportininkas užaugo JAV).

Geriausieji

Britė Dina Asher-Smith vienintelė šiame Europos čempionate iškovojo tris aukso medalius (100 m, 200 m ir estafetė 4x100 m).

Po du aukso medalius laimėjo britas Zharnelas Hughesas (100 m ir estafetė 4x100 m), lenkė Justyna Šwięty-Ersetič (400 m ir estafetė 4x400 m), norvegas Jakobas Ingebritsenas (1500 m ir 5000 m) ir baltarusė Volha Mazuronak (maratonas ir maratono komandų įskaita).

Sprintas

100 m bėgimo varžybas laimėjo britai Dina Asher-Smith ir Zharnelas Hughesas, o abi 4x100 m estafetes – Didžiosios Britanijos kvartetai.

Beje, Zh.Hughesas gimė ir užaugo Karibuose – Britanijos užjūrio teritorijoje Angvilijoje. Į vyrų 100 metrų finalą pateko net keturi iš Karibų kilę bėgikai: ne tik Zh.Hughesas, bet ir Nyderlandų užjūrio teritorijoje Kurasao užaugęs Churandy Martina bei du Turkijos pasus gavę jamaikiečiai Jakas Ali Harvey (jis laimėjo bronzą) ir Emre Zaferas Barnesas.

Jaunuolis

17-metis norvegas Jakobas Ingebritsenas tapo jauniausiu visų laikų lengvaatlečiu, Europos pirmenybėse iškovojusiu bėgimų aukso medalį. Maža to, J.Ingebritsenas laimėjo dvi rungtis – 1500 m ir 5000 m bėgimo.

5000 m bėgime sidabro medalį laimėjo čempiono vyresnysis brolis 27-erių Henrikas Ingebritsenas. O į 1500 m bėgimo finalą pateko net trys broliai Ingebritsenai: ne tik Jakobas ir Henrikas (užėmė 4-ąją vietą), bet ir 25 metų Filipas (užėmė 12-ąją vietą).

Broliai

Norvegai Ingebritsenai – ne vienintelė brolių trijulė, spindėjusi Europos čempionate. Estafetės 4x400 m varžybas laimėjo Belgijos komanda, kuriai atstovavo broliai Dylanas, Jonathanas ir Kevinas Borlee (vienintelis ketveriukės ne Borlee buvo 18-metis Jonathanas Sacooras). Du broliai Borlee laimėjo ir asmeninės rungties medalius: 400 m bėgimo finale Kevinas finišavo antras, Jonathanas – trečias.

Diskas

Kroatė Sandra Perkovič tapo pirmąja sportininke, laimėjusia vienos rungties aukso medalius penkeriose Europos pirmenybėse. 28 metų olimpinė ir pasaulio čempionė Berlyne dar kartą buvo stipriausia disko metimo sektoriuje. Tiesa, šiais laikais pasiekti tokią pergalių seriją yra daug lengviau negu anksčiau. Nuo šio dešimtmečio Europos pirmenybės rengiamos kas dvejus metus, o iki tol vykdavo kas ketverius metus.

Metikai

Net keturiose iš aštuonių metimų rungčių aukso medalius iškovojo Lenkijos sportininkai. Čempionais tapo rutulio stūmikai Michalas Haratykas ir Paulina Guba bei kūjo metikai Wojciechas Nowickis ir Anita Wlodarczyk.

Dviejose vyrų rungtyse Lenkija šventė dvigubas pergales. Sidabro medaliai atiteko rutulio stūmikui Konradui Bukowieckiui ir kūjo metikui Pawelui Fajdekui.

Verta paminėti, kad dar vienas lenkas metikas savo gerbėjus smarkiai nuvylė. 2016 m. disko metimo čempionas Piotras Malachowskis šįkart net nepateko į finalą.

Be vėliavos

IAAF dėl sistemingų antidopingo taisyklių pažeidimų dar 2015 m. sustabdė Rusijos lengvosios atletikos federacijos teises, todėl Rusijos sportininkai per oficialias varžybas formaliai neatstovauja savo šaliai. Per Europos čempionatą rusai iškovojo 6 medalius (1, 3, 2). Čempione tapo šuolininkė į aukštį Marija Lasickienė.

Samdiniai

Turkijai visus penkis medalius iškovojo natūralizuoti sportininkai. Europos čempionu tapo azerbaidžanietis Ramilis Gulijevas (200 m), sidabro medalius laimėjo kubietis Yasmani Copello (400 m su barjerais) ir estafetės 4x100 m ketveriukė (joje bėgo R.Gulijevas, du jamaikiečiai ir tik vienas vietinis sportininkas), bronzos – jamaikietis Jakas Ali Harvey (100 m) ir Yasemin Can iš Kenijos (5000 m).

Vienintelį Izraelio medalį laimėjo Lonah Chemtai-Salpeter iš Kenijos (10000 m bėgimo auksą), vienintelį Azerbaidžano medalį – kubietis Alexisas Copello (trišuolio sidabrą).

Įdomu, kad L.Chemtai-Salpeter kovojo dėl pirmosios vietos ir 5000 m bėgime, bet likus vienam ratui pagalvojo, kad jau nubėgo visą nuotolį, ir staiga sustojo, o supratusi, kad suklydo, lyderių nebepavijo.

Lietuva

Europos čempionate Lietuvai atstovavo 27 lengvaatlečiai: 10 stadiono bėgikų, 4 metikai, 3 šuolininkai, 6 maratonininkai ir 4 ėjikai. Ieva Zarankaitė varžėsi dviejose metimų rungtyse (rutulio ir disko).

Į finalą pateko du Lietuvos bėgikai (Agnė Šerkšnienė užėmė 6-ąją vietą 400 m bėgime, Simas Bertašius – 6-ąją vietą 1500 m bėgime), trys metikai (Andrius Gudžius iškovojo disko metimo auksą, Liveta Jasiūnaitė – ieties metimo bronzą, Edis Matusevičius užėmė 10-ąją vietą ieties metime) ir viena šuolininkė (Airinė Palšytė užėmė 4-ąją vietą šuoliuose į aukštį). Dvi lietuvės pateko į geriausiųjų dešimtuką 20 km ėjimo varžybose (Brigita Virbalytė-Dimšienė užėmė 4-ąją vietą, Živilė Vaciukevičiūtė – 5-ąją).

Lietuvos rinktinė gausesnė buvo tik per 2014 m. Europos čempionatą, kuriame startavo 35 mūsų šalies atstovai, bet prieš ketverius metus lietuviai medalių nelaimėjo. 2012 metais lietuviams buvo pavykę laimėti du medalius, tačiau tuomet Raivydas Stanys šuolyje į aukštį iškovojo sidabro medalį, o Lina Grinčikaitė 100 metrų sprinte liko trečia.

2016 m. žemyno pirmenybėse dalyvavo 19 lietuvių, o A.Palšytė iškovojo sidabro medalį.

Per visą Europos pirmenybių istoriją lietuviai laimėjo 17 medalių (5 aukso, 5 sidabro ir 7 bronzos), atkūrus Nepriklausomybę – 9 medalius (2 aukso, 3 sidabro ir 4 bronzos).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.