EUROLYGA 2023

Už mįslingo Rusijos ledo žvaigždžių pabėgimo – „karinę“ tvarką įvedusi trenerė

Rusijos dailiojo čiuožimo padangėje kilęs šaršalas niekaip netyla – po to, kai žvaigždžių trenerę Eteri Tutberidzę paliko dar viena sportininkė, pradėta ieškoti tikrųjų problemos šaknų.

 J.Medvedeva ir E.Tutberidzė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Medvedeva ir E.Tutberidzė.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Medvedeva.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Medvedeva.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Zagitova, V.Putinas ir J.Medvedeva.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A.Zagitova, V.Putinas ir J.Medvedeva.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 14, 2018, 6:57 PM, atnaujinta Feb 12, 2022, 2:48 PM

Pirmą kartą E.Tutberidzės įvaizdis susvyravo išvykus Jevgenijai Medvedevai, mat sportininkė tėvynę paliko be jokių sentimentų ir apsišarvavusi tylos siena.

Dabar situaciją pakurstė 15-metė Darija Panenkova, kuriai sėkmingai lipant karjeros laiptais, žinia apie permainas pasirodė mažų mažiausiai netikėta.

Eilė prie išėjimo

D.Panenkovos išvykimo istorija greičiausiai nebūtų tokia skambi kaip Polinos Curskajos ar Anastasijos Tarakanovos atvejais, jie tik ji nevyktų rugpjūtį. Paskutinis vasaros mėnuo yra laikas, kai čiuožėjai baiginėja gludinti savo programų detales ir ruošiasi startams.

Darijai rugpjūtis buvo laikas pasirengti savo pirmajam sezonui suaugusiųjų varžybose. Tai, kad ji būtent dabar paliko savo trenerę ir ilgametę komandą, reiškia gilias ir sunkiai išsprendžiamas problemas.

Palikusi E.Tutberidzę, D.Panenkova dvi savaites atostogavo ir buvo visiškai atsiribojusi nuo žiniasklaidos. Apie tai, kad kol kas kalbėti nesiruošia, pati sportininkė informavo Rusijos naujienų agentūrą lenta.ru.

Tik pasibaigus pertraukai paaiškės, kur toliau pasuks Darijos karjera. P.Curskaja bei A.Tarakanova taip pat nebendrauja su žurnalistais, tačiau jau turi naujus trenerius.

Anastasija pastarosiomis savaitėmis sportuoja su dailiojo čiuožimo legenda Jevgenijumi Pliuščenka, o Polina – su Jelena Bujanova.

Rusijoje kalbama, kad sportininkių ir E.Tutberidzės konfliktas buvo gerokai peržengęs ledo arenos ribas. Žinoma, aplinkoje, kurioje kartu dirba ir dėl trenerės dėmesio konkuruoja tokio lygio sportininkės, pykčių išvangti sunku.

Bet kai trenerę vienu metu palieka keturios čiuožėjos, pradeda rodytis, kad problema – ne vien tame.

Gali būti, kad atletes laikui bėgant E.Tutberidzės mokyklos pritraukiamas dėmesys pradėjo erzinti čiuožėjas. Juk čiuožimas yra sportas, nuo pat mažens mergaites ir berniukus įtraukiantis į savotišką burbulą.

Vieno atsakymo, kaip pagerinti sportininkių ir trenerės santykius tikrai nėra. Kiekvienas turi savo stilių ne tik sporte, bet ir kasdieniniame bendravime.

Bet E.Tutberidzė yra nemaloniai pagarsėjusi dėl savo kritiškumo ir kai kuriems baimę keliančio griežtumo. Vieša paslaptis, kad ji iš sportininkių reikalauja kone karinės tvarkos ir treniruotėse, ir gyvenime.

Tai apima milžiniškus krūvius, miego bei matinimosi režimus, taip pat atidžiai kontroliuojamas sportininkų asmeninis gyvenimas.

Galbūt ką tik sportuoti pradėjusiems vaikams tai padeda įsitvirtinti, tačiau vėliau griežtumas pradeda slėgti. Vyresnius sportininkus tokie rėmai dažniausiai priverčia abejoti savimi ir savo jėgomis.

Kitoks pasirinkimas

Nepasaint fenomenalių E.Tutberidzės pasiekimų ugdant čiuožėjas, ji toli gražu nėra vienintelė trenerė, ruošianti tarptautinių čempionatų prizininkes.

Taip, jos sistema primena konvejerį, sukūrusi Aliną Zagitovą, Julija Lipnitskają, J.Medvedevą bei pirmą kartą istorijoje du keturgubus šuolius programoje atlikusią talentę Aleksandrą Trusovą.

Tačiau tam, kad Rusijos čiuožėjos patektų į olimpinę rinktinę, joms nebūtinai reikia dirbti su E.Tutberidze.

Tai jau įrodė Marija Sockova, ten patekusi trenerės E.Bujanovos dėka. Čiuožėjų karjera neilga, tad pasirinkimo laisvė jiems – ypač svarbi.

J.Medvedeva iš Rusijos išvyko treniruotis į Kanadą, kur ją priėmė žymus specialistas Brianas Orseris. Sportininkė neseniai prisipažino, jog pas jį jaučiasi kur kas ramiau.

Prieš tai J.Medvedeva neturėjo jokios laisvės ir čiuoždavo trenerių sukurtas programas, o dabar ji gali elementus rinktis pati.

„Norėjau judėti į priekį. Dabar jaučiuosi nepriklausoma ir laisva, todėl galiu mėgautis kiekviena minute ant ledo“, – sakė J.Medvedeva.

Šiuo metu E.Tutberidzė nacionalinėje rinktinėje turi vieną sportininkę – A.Zagitovą. Kilęs šurmulys stovykloje kurs tik dar didesnį spaudimą ir Rusija garsiai spėlioja, ar sparnų nepakels dar viena superžvaigždė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.