EUROLYGA 2023

R. Mikaitis įvardijo Europos čempionato atradimus ir nusivylimus

Tai buvo istoriškai sėkmingiausias nepriklausomos Lietuvos lengvaatlečių pasirodymas Europos čempionatuose. Berlyne šalies sportininkai iškovojo du medalius – auksą laimėjo disko metikas Andrius Gudžius, bronzos medaliu pasipuošė ieties metikė Liveta Jasiūnaitė.

 Federacijos vadovas įvertino lengvaatlečių pasirodymą.<br> A.Pliadžio/A.Brazdžiaus nuotr.
 Federacijos vadovas įvertino lengvaatlečių pasirodymą.<br> A.Pliadžio/A.Brazdžiaus nuotr.
A.Gudžius tapo Europos čempionu.<br>Scanpix nuotr.
A.Gudžius tapo Europos čempionu.<br>Scanpix nuotr.
Liveta Jasiūnaitė Europos čempionato finale užėmė trečiąją vietą.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
Liveta Jasiūnaitė Europos čempionato finale užėmė trečiąją vietą.<br>AFP/Reuters/Scanpix nuotr.
 D.Dzindzaletaitė nepateko į Europos čempionato finalą.<br> A.Pliadžio nuotr.
 D.Dzindzaletaitė nepateko į Europos čempionato finalą.<br> A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 15, 2018, 9:52 AM, atnaujinta Aug 15, 2018, 10:53 AM

„Konkrečiai nebuvome įvardiję kažkokių tikslų šiam Europos čempionatui, tačiau mes turėjome visą eilę sportininkų iš kurių tikėjomės dalyvavimo finale. Džiugu, kad beveik visi lūkesčius pateisino“, – taip lengvaatlečių pasirodymą įvertino federacijos direktorius Rimantas Mikatis.

Be medalininkų, šalia nugalėtojų pakylos liko šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, ėjikės Brigita Virbalytė ir Živilė Vaiciukevičiutė bei bėgikai Agnė Šerkšnienė ir Simas Bertašius.

 

Lengvosios atletikos federacijos direktorius R.Mikaitis sutiko su lrytas.lt pasidalinti įspūdžiais ir mintimis apie Berlyne pasibaigusį Europos čempionatą.

– Lietuvos sportininkai Europos čempionate iškovojo du medalius. Ar federacija tokį tikslą ir buvo užsibrėžusi?

– Apie medalius mes stengiamės nekalbėti, ypač apie jų skaičių ar spalvą. Aišku, jautėme, kad jų bus. Dabar galiu pasakyti, kad iki pilnos laimės trūko dar vieno medalio. Tai būtų labai geras pasirodymas, tačiau ir be to yra gana teigiamos emocijos.

Tų emocijų buvo išties nemažai. Kiekvienos rungties finalas, turėjo ir tokius scenarijus, kurie vertė jaudintis.

Apibendrintai, tai čempionatas gavosi geras.

– Jūs stebėjote varžybas gyvai Berlyne. Kuris lietuvių pasirodymas sukėlė daugiausiai emocijų?

– Žinoma, A.Gudžiaus finalas ir šeštasis metimas, kuriuo jis iškovojo aukso medalį. Buvo ir daug nerimo, tvyrojo įtampa. Jaudinosi ne tik treneris, bet ir visi, kurie stebėjo varžybas stadione, per televizoriaus ekranus. Visi matė, kokia buvo drama.

Tas lemiamas metimas, emocijų proveržis. Visi džiaugiamės, ką pavyko nuveikti šiose varžybose. Nors reikėjo laukti dar švedo Danieliaus Stahlio bandymo, bet manau jam buvo jau per sudėtinga susikaupti ir pagerinti Andriaus rezultatą.

– Kokios mintys buvo prieš lemiamą A.Gudžiaus metimą?

– Na svarbiausia neprarasti tikėjimo iki paskutinės akimirkos. Disko metimo istorijoje turėjome ir Virgilijaus Aleknos laimėjimų paskutiniais bandymais. Aš manau, kad reikia tikėti ir tai yra pagrindinis dalykas.

– Jei A.Gudžius dramatiškai laimėjo aukso medalį, tai A.Palšytė liko ketvirta. Kokie įspūdžiai iš šuolių į aukštį finalo?

– Apie ją reikėtų apskritai daugiau pakalbėti, nes tai buvo tik trečias oficialus startas šį sezoną. Niekas nežinojom kokios jos galimybės bus Europos čempionate. Atsižvelgiant į visas traumas, tai peršoktas 196 centimetrų aukštis yra tikrai aukštas rezultatas, tačiau ketvirtoji vieta niekada netenkina. Kai bulgarei Mirelai Demirovai nesisekė įveikti 2 metrų ribos, buvome patikėję, kad bus medalis. Galiausiai likome su ketvirtąja vieta.

– Kurie kitų sportininkų pasirodymai suteikė teigiamų emocijų?

– Žinoma, L.Jasiūnaitės iškovotas bronzos medalis. Taip pat B.Virbalytės-Dimšienės ir Ž.Vaicekevičiūtės ketvirtoji ir penktoji vietos 20 kilometrų ėjime. Negaliu nepaminėti S.Bertašiaus, kurio kiekvienas sezono startas kėlė susidomėjimą, nes buvo gerinami Lietuvos rekordai. Berlyne jis irgi demonstravo rekordams artimus rezultatus.

– Ar Jūs nustebino ieties mėtikės L.Jasiūnaitės laimėtas bronzos medalis? Ar iš jos buvo tikimasi užimti prizines vietas?

– Žinote, gegužės mėnesio pradžioje Birštone vyko tradicinės metikų varžybos. Mes šalia susėdome su A.Gudžiaus treneriu Vaclovu Kidyku ir stebėjome ieties metikių pasirodymus. Tuomet V.Kidykas užsiminė, kad Livetos trenerė jam sakiusi, jog sportininkė pasiruošusi šį sezoną itin gerai ir gali kristi Lietuvos rekordas.

Tai buvo trys mėnesiai iki čempionato, tačiau sezono metu matėme labai stabilius jos rezultatus gana aukštame lygyje. Europos čempionate ji pademonstravo, kad sugeba save realizuoti lemiamomis akimirkomis.

– Lietuvos ėjikės užėmė aukštas vietas ir gerino Lietuvos rekordus. Kas lėmė tokį gerą sportininkių pasirodymą?

– Kad tie rezultatai bus aukšti nekėlė abejonių startai, kurie buvo iki Europos čempionato. Brigita pati kalbėjo, kad šiemet jį labai gerai jaučiasi. Utenoje ji tiesiog nusprendė pagerinti Lietuvos 3 kilometrų ėjimo rekordą ir tą padarė.

Živilė savo asmeninį rezultatą pagerino net keliomis minutėmis ir nustebino dar labiau. Reiktų nepamiršti ir vaikinų ėjikų, kurie 50 kilometrų distancijoje užėmė aukštas vietas.

– S.Bertašius atvažiavęs į Berlyną turėjo vieną iš prastesnių asmeninių laikų 1500 metrų bėgime, tačiau tai nesutrukdė patekti į finalą ir užimti aukštos šeštosios vietos. Kaip vertinate bėgiko pasirodymą?

– Jam 24 metai ir tai pirmas Europos čempionatas. Simo niekas neišgąsdino, galbūt truputį trūko patirties. Finale jis subėgo labai gerai, tai buvo solidus bėgimas. Na teigiamos emocijos ir viltys ateityje tikėtis iš S.Bertašiaus dar geresnių rezultatų.

– Kiek atvirkštinė situacija buvo 800 metrų bėgime, kur A.Šerkšnienė atvyko turėdama vienus iš geriausių sezono rezultatų, tačiau finale finišavo šešta. Ar galima buvo tikėtis iš jos geresnio pasirodymo?

– Dvejopi jausmai. Iš tikro rezultatai finale buvo labai stiprūs, jai reikėjo bėgti rekordiniu grafiku ir vis tiek būtų likusi šalia prizininkų trejeto. Jos laikas buvo tikrai artimas savo geriausiems rezultatams. Čia tokia situacija, kad negali nei nusivilti, nei kažko kaltinti.

– Vertinant visą Lietuvos delegaciją Europos čempionate ar buvo nusivylimų?

– Na greičiausiai trišuolininkė Dovilė Dzindzaletaitė. Buvo tikimasi patekimo į finalą, manau ir ji pati tokius tikslus turėjo. Varžybos nesusiklostė ir ji užėmė 23-ąją vietą.

Kvalifikacinis rezultatas buvo 14 metrų 5 centimetrai, tačiau ji šiame sezone tokių šuolių neturėjo. Galima buvo tikėtis, kad pavyks išauti per Europos čempionatą, bet vis tik realybė buvo kitokia. Visos į finalą patekusios šuolininkės tokį atstumą nušoko. Su mažesniu rezultatu nebuvo šansų žengti į finalą. Kitos sportininkės buvo gerai pasirengusios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.