EUROLYGA 2023

Nesuvokiamas teisėjo aplaidumas sukėlė įniršį: „Čia žmonės iš tikrųjų miršta!“

Mažai dar žinomoje kovų platformoje „Demolidor“ vos neįvyko tragedija, kurios pagrindiniu „herojumi“ galėjo tapti ne viens iš MMA kovotojų, o ringo arbitras. Jo profesionalumo ir kovos supratimo stoka vos nekainavo šį savaitgalį sportininkui gyvybę.

 Teisėas kovą nutraukė tik po minutės ir kaip vėliau paaiškėjo, sukėlė rimtą pavojų M.Conceicao gyvybei.<br> lrytas.lt montažas.
 Teisėas kovą nutraukė tik po minutės ir kaip vėliau paaiškėjo, sukėlė rimtą pavojų M.Conceicao gyvybei.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2018, 1:56 PM

Brazilijoje savaitgalį MMA ringe San Paule, šou, kurio pavadinimas „Demolidor Fight 13 show“, santykius aiškinosi patyrę kovotojai: iš 7 mūšių ringe net šešerias laimėjęs Rafaelis Barbosa ir iš trylikos dvikovų net 11 laimėjęs Melquizaelas Costa Da Conceicao. Abu vyrai yra brazilai.

Viename iš kovos epizodų R.Barbosa pasigavo varžovą, jį susuko ir pradėjo smaugimo veiksmą. Pradžioje M.Costa dar bandė priešintis, išsilaisvinti iš gniaužtų, tačiau bergždžiai.

Filmuotoje medžiagoje matosi, kaip N.Costa praranda sąmonę ir jo kūnas subliūkšta, nesipriešina.

Bet vietoj to, kad kovos teisėjas sustabdytų smaugimo veiksmą, jis ramiai stebėjo du gulinčius vyrus ant ringo ir mąstė apie kovos tęsimą.

R.Barbosa po kelių sekundžių net atsisuko į arbitrą ir pasakė, kad oponentas yra be sąmonės, tačiau neįvardintas teisėjas nieko nenorėjo žinoti ir laukė kovos pratęsimo.

Jis stovėjo virš kovotojų ir stebėjo, kas vyksta: R.Barbosa vis dar smaugė varžovą, tačiau ne tai stipriai – pastarasis lyg ir atgavo sąmonę, bet jo pastangos išsivaduoti buvo vangios.

Tik po daugiau kaip 1 min. 20 sek. teisėjas nutraukė kovą, o smaugtas kovotojas taip ir liko gulėti ant ringo. Prie jo priėjęs arbitras vyrą pervertė ant nugaros.

„Aš atsijungiau ir vos neatsisveikinau su gyvenimu. Kaip man pasakojo, man prasidėjo traukuliai, o teisėjas nieko nedarė. Dabar su manimi viskas gerai. Dėkui visiems, kas mane palaiko. Aš į ringą sugrįšiu dar stipresnis“, – po kovos gerbėjams parašė galbūt varžovo dėka išsigelbėjęs N.Costa.

Toks teisėjo elgesys sulaukė didelės kritikos bangos. Vaizdo įrašas pasiekė ir vieną įtakingiausių MMA teisėjų ir kovų rengėją amerikietį Johną McCarthy, kuris pasibaisėjo arbitro darbu.

Šis 55-erių kovų specialistas savo karjerą ringe pradėjo 1994-siais, o jau 2001 metais klasifikavo MMA taisykles.

„Tai vienas šlykščiausių dalykų, ką aš mačiau MMA ringe. Teisėjas nesuprato, ką jis mato. Dėl to vyro liurbiškumo galėjo mirti kovotojas. Štai kodėl MMA privalo turėti kovas reguliuojančią ir prižiūrinčią instituciją, kuri galėtų užkirsti kelią tokiam iš proto varančiam neatsakingumui“, – rašė amerikietis.

Jis pabandė paaiškinti, kad MMA arbitras privalo žinoti visus kovos elementus, o geriausiai – išbandyti viską ant savęs. Jis tikino, kad viską savo kailiu patyręs, vadovaujantis žmogus supras, ką jaučia kritinėse situacijose patys kovotojai.

„Kai kada kovas teisėjauti būna labai lengva, kitais atvejais – labai sunku. Tu privalai, velniai rautų, suprasti, kas vyksta ringe. Kitu atveju kovotojas tiesiog mirs“, – twitter socialiniame tinkle parašė J.McCarthy.

Jis priminė, kad skausmingo ar smaugimo veiksmo metu kovotojas pasiduoda plaštaka mušdamas į ringą ar varžovą. Jei ir rankos užimtos, galima apie pasidavimą teisėjui pranešti šūksniu.

Gali būti ir tokių variantų, kad kovotojas negali to padaryti ranka ir yra smaugiamas, tuomet teisėjas privalo staigiai sustabdyti kovą ir skirti techninį nokautą.

Tiesa, gali būti ir tam tikros kovos situacijos, kai visos kovojančios pusės nežada pasiduoti, tuomet teisėjas privalo paimti smaugiamo sportininko ranką ir tikrinti, ar ji reaguoja į suspaudimą. Ir ar apskritai reaguoja.

Kol kas neaišku, kas vadovavo kovai, tačiau daugelis kovotojų norėtų sužinoti to vyro pavardę, kad galėtų atsisakyti tokio arbitro paslaugų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.