EUROLYGA 2023

Baltijos šalių kultūrizmo čempionate G. Naruševičius susižėrė ne vieną prizą

„Kiekvieną žmogų džiugina asmeniniai laimėjimai, tačiau šis džiaugsmas nenusileidžia tam, kurį jaučiu, kai mano sportininkai pasiekia mažų pergalių ar sugeba laimėti prizines vietas“, – kalbėjo kultūristas Gražvydas Naruševičius.

G.Naruševičius ne pirmus metus Baltijos šalių čempionate sukasi tarp geriausiųjų. <br>  Facebook nuotr.
G.Naruševičius ne pirmus metus Baltijos šalių čempionate sukasi tarp geriausiųjų. <br>  Facebook nuotr.
G.Naruševičius ne pirmus metus Baltijos šalių čempionate sukasi tarp geriausiųjų. <br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
G.Naruševičius ne pirmus metus Baltijos šalių čempionate sukasi tarp geriausiųjų. <br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
G.Naruševičius ne pirmus metus Baltijos šalių čempionate sukasi tarp geriausiųjų. <br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
G.Naruševičius ne pirmus metus Baltijos šalių čempionate sukasi tarp geriausiųjų. <br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Giedrė Skridalaitė, „Laikinoji sostinė“

Nov 11, 2018, 11:38 AM, atnaujinta Nov 11, 2018, 11:41 AM

Lapkričio 3-iąją Garliavoje vykusiame Baltijos šalių čempionate G.Naruševičius savo laimėjimų kraitę papildė ne tik antrosios vietos taure absoliučioje vyrų kategorijoje, bet ir geriausio trenerio titulu.

Baltijos šalių kūno rengybos pajėgiausiems sportininkams Kauno rajone įsikūrusio Garliavos sporto ir kultūros centro užkulisiai bei scena jau seniai pažįstami – šių metų čempionatas jau aštuntasis. Jame susirinko sportininkai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Suomijos.

Po trejų metų pertraukos komandinė taurė iškeliavo į Latviją. Antrąją vietą iš keturiolikos susirinkusių komandų iškovojo Garliavos sporto ir sveikatingumo klubas. Treneris G.Naruševičius pripažino, jog prieš devynerius metus atvertos sporto klubo durys taip ir neužsivėrė – dabar ši vieta jam ne tik laisvalaikio oazė, bet ir namai, kuriuose jis turi didelę sportininkų šeimą.

– Baltijos šalių kultūrizmo čempionatas Garliavoje vyksta ne pirmus metus. Kaip vertinate šių metų renginį, ar pastebite kokių nors pokyčių?

– Visuose aštuoniuose čempionatuose teko būti ne tik dalyviu, treneriu, bet ir padėti organizaciniuose reikaluose. Šiais metais renginys sulaukė dar daugiau dalyvių iš kaimyninių šalių.

Neseniai dalyvavau legendinio kultūristo Franco Columbu varžybose Italijoje (4-oji vieta). Tad jeigu lygintume mūsų čempionatą su šalių, kurios turi dar daugiau patirties, čempionatais, žinoma, skirtumų įžvelgtume – dar didesnė dalyvių įvairovė, sportininkų pasirengimo lygis.

Bet, mano nuomone, kasmet tobulėjame ir mes. Čempionato organizatoriai įgauna vis daugiau patirties. Tiek žiūrovams, tiek sportininkams patiko vykusios varžybos, viskas praėjo tikrai sklandžiai.

– Kaip vyko geriausio trenerio rinkimai? Ar jums pačiam toks pasiekimas yra svarbus?

– Treneriams skiriami balai, geriausias yra tas, kurio sportininkai iškovoja aukščiausias vietas.

Man šis laimėjimas labai svarbus, džiaugiuosi, jog mano sportininkai sulaukia aukštų įvertinimų. Dar džiugiau, kad tai nėra atsitiktinumas – maždaug prieš pusę metų Telšiuose vykusiame Lietuvos kultūrizmo čempionate taip pat buvau pripažintas geriausiu treneriu.

– Kokių savybių reikia geram šios sporto šakos treneriui?

– Meilės darbui, žinių bagažo ir didelės kantrybės su sportininkais. Kiekvienas žmogus yra labai individualus, reikia sugebėti dirbti su kiekvienu, ypač pasirengimo ir dietos metu.

– Kuo būti sudėtingiau – treneriu ar sportininku? Kodėl?

– Sudėtingiau būti treneriu, nes kiekvienas sportininkas labai skirtingas tiek vidumi, tiek išore. Reikia pritaikyti kiekvienam individualiai ne tik pasiruošimo sistemą, bet ir bendravimą su juo. Vieniems reikia didelio palaikymo ir nuolatinio bendravimo, o kiti dirba savarankiškai.

Šiuo metu profesionaliems startams rengiu 12 sportininkų, bet kiek jų startuos, pamatysiu tik varžybų dieną. Ne kiekvienas sportininkas pasiekia finišą, o išgyvena ne tik jis, bet ir treneris.

Tačiau savo darbą aš tikrai mėgstu, todėl net ir sudėtingas situacijas stengiuosi išspręsti greitai. Galbūt sudėtingiausia šiame darbe yra suderinti ilgas darbo valandas ir laiką su šeima.

– Jus labiau džiugina asmeniniai ar jūsų sportininkų laimėjimai?

– Turbūt kiekvieną žmogų džiugina asmeniniai laimėjimai, tačiau džiaugsmas nenusileidžia tam, kurį jaučiu, kai matau, jog mano sportininkai pasiekia tiek mažų asmeninių pergalių, tiek sugeba laimėti prizines vietas čempionatuose.

Visuomet malonu komandoje turėti tobulėjančius ir nenuleidžiančius rankų sportininkus.

– Šiuo metu gražaus kūno kultas yra ant bangos, tad ir sportininkų gretose turbūt konkurencija yra didžiulė. Ar užkulisiuose tai jaučiama?

– Ne, didžioji dalis sportininkų yra draugiški, bendraujantys ir palaikantys vieni kitus. Mes tik ant scenos esame konkurentai.

– Nemažai žmonių turi susidarę neigiamą nuomonę apie šią sporto šaką. Ką jūs apie tai manote?

– Kiekvienoje profesionalų sporto šakoje yra kraštutinumų ir tai nėra paslaptis. Ne išimtis ir kultūrizmas. Norint pasiekti gerų rezultatų tiesiog to išvengti būtų neįmanoma.

– Kūno rengyboje labai svarbus kasdienis režimas. Kokios yra svarbiausios taisyklės, kurių nė vienas sportininkas stengiasi nesulaužyti?

– Nieko naujo nepavyks pasakyti, daugeliui tai yra žinoma. Šiame sporte svarbiausia taisyklė – mitybos ir poilsio režimas.

– Kokie jūsų tolesni ateities planai ir tikslai, susiję su dabartine veikla?

– Šiuo metu artimiausias ir didžiausias mano tikslas – pasirengti 2019 metų pavasarį vyksiančiam pasaulio kultūrizmo čempionatui, kuris planuojamas Lenkijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.