EUROLYGA 2023

Teismas apgynė prisidirbusį atletą – jis tapo „olimpinis čempionas Rusijos teritorijoje“

Rusijoje atsirado oficialus olimpinis čempionas, kuris turi niekam pasaulyje neaiškų titulo derinį – „olimpinis čempionas Rusijos Federacijos teritorijoje“. Maskvos teismas atmetė Rusijos olimpinio komiteto ieškinį panaikinti tokį nesuprantamą titulą ir įpareigoti sportininką sugrąžinti dėl dopingo vartojimo atimamus su 2014 metų Sočio žaidynių medalius.

Bobslėjininkas Aleksandras Zubkovas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas<br>AFP nuotr.
Bobslėjininkas Aleksandras Zubkovas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas<br>AFP nuotr.
Aleksandras Zubkovas (viduryje) Sočyje laimėjo medalius, bet IOC jį diskvalifikavo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aleksandras Zubkovas (viduryje) Sočyje laimėjo medalius, bet IOC jį diskvalifikavo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čempiono titulu Sočyje džiaugiasi ir Aleksandras Zubkovas, su komanda triumfavęs bobslėjaus varžybose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Čempiono titulu Sočyje džiaugiasi ir Aleksandras Zubkovas, su komanda triumfavęs bobslėjaus varžybose.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aleksandras Zubkovas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Aleksandras Zubkovas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Olimpinis čempionas A.Zubkovas vadovauja Rusijos bobslėjaus federacijai.<br>AP nuotr.
Olimpinis čempionas A.Zubkovas vadovauja Rusijos bobslėjaus federacijai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 14, 2019, 10:58 AM

Bobslėjininkas Aleksandras Zubkovas 2017 metais buvo suspenduotas dėl dopingo vartojimo, pagal Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sprendimą neteko dviejų olimpinių aukso medalių, bet dar praėjusiais metais po pirmosios teismo instancijos sprendimo lapkričio 21-ąją savo šalyje buvo išteisintas.

Iš 44-erių dabartinio Rusijos bobslėjaus federacijos vadovo A.Zubkovo du aukso medalius Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) atėmė po kilusio dopingo skandalo – perpatikrintuose mėginiuose dopingo kontrolieriai jo šlapime rado tokį didelį kiekį druskos, kokio negali būti žmogaus organizme. Teisingiau, jis nuo tokio kiekio turėtų mirti. Tokiu būdu buvo paslėptas vartotas dopingas – įsitikinę kontrolieriai.

Iš pradžių A.Zubkovas IOC buvo nušalintas nuo olimpinio sporto visam gyvenimui. Tačiau Tarptautinis sporto arbitražo teismas (CAS) sumažino šią bausmę iki 8 metų, bet paliko galioti sprendimą, kuris atėmė iš jo Sočyje iškovotus medalius. Vis tik Maskvos teismas palaikė rusą ir savo sprendimu atsisakė vykdyti CAS nuostatas Rusijos teritorijoje.

Dar praėjusiais metais Rusijos Dūma pasiūlė neteisti dopingo taisyklių pažeidimais kaltinamų šalies sportininkų, iš neatiminėti titulų, nekreipti dėmesio į tarptautinę bendruomenę ir įvesti naują pripažinimo derinį – „olimpinis čempionas Rusijos Federacijos teritorijoje“.

Nors IOC pranešė, kad atima iš A.Zubkovo titulus, šis padavė apeliaciją į Rusijos teismą, kuris paprieštaravo Tarptautinio olimpinio komiteto ir Sporto arbitražo nuosprendžiams.

Teismas nutarė, kad Sporto arbitražo neginčijamas sprendimas šalyje apskritai negalioja. Nors Rusijos olimpinis komitetas padavė praėjusiais metais apeliaciją ir tikino, kad A.Zubkovas ne tik prarado galimybę dėl reikalų vilkinimo paduoti savo apeliaciją į CAS dėl diskvalifikacijos ir dopingo vartojimo, bet ir nežada grąžinti jam nepriklausančių medalių.

Tuo tarpu A.Zubkovo advokatai teisme įrodinėjo, kad buvo pažeistos bobslėjininko „konstitucinės teisės“ – jis turėjo įrodinėti, kad nevartojo dopingo, tačiau mėginių analizė rodo, kad dopingo šlapime nėra.

„Tarptautinis olimpinis komitetas ir Rusijos olimpinis komitetas reikalauja sugrąžinti ir du Sočyje iškovotus aukso medalius, tačiau nėra aiškiai nurodyta, kur ir kam reikia grąžinti apdovanojimus, todėl A.Zubkovas negali įvykdyti šio reikalavimo“, – dėl medalių grąžinimo teigė Rusijos bobslėjaus federacijos vadovo advokatas.

Rusijos olimpinis komitetas bandė teismui įrodyti, kad prie žaidynes kiekvienas iš sportininkų pasirašo sutartį su juo, kuriame yra surašyti visi sportininko dalyvavimo žaidynėse niunansai, jo elgesio normos renginyje ir net privalomos antidopingo taisyklės. Tačiau aukštesnysis Maskvos teismas turėjo savo nuomonę ir stojo į bobslėjininko pusę.

„Tai labai teisingas ir objektyvus teismo sprendimas. Nieko kito negaliu pasakyti“, – sakė A.Zubkovas, tapęs oficialiai pirmuoju olimpiniu čempionu Rusijos federacijos teritorijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.