EUROLYGA 2023

Dviračių sporto žaizdos: apie šokiruojantį A. Jakimavičiaus elgesį prabilo dar viena auka

„Mano atžvilgiu vyko seksualinis priekabiavimas, fizinis smurtas, treneris būdavo nepatenkintas rezultatais per varžybas, per ausį užvanodavo, rusiškus keiksmažodžius vartojo mano atžvilgiu“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Reporteris“ kalbėjo anonimiškumą išlaikyti norėjusi dviratininkė.

Treneris A.Jakimavičius kaltinamas seksualiniu priekabiavimu.<br>M.Stankevičiaus nuotr.
Treneris A.Jakimavičius kaltinamas seksualiniu priekabiavimu.<br>M.Stankevičiaus nuotr.
A.Jakimavičiaus treniruojama dviratininkė V.Sereikaitė 2008 metais Pekino vasaros olimpiadoje iškovojo 6-ąją vietą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Jakimavičiaus treniruojama dviratininkė V.Sereikaitė 2008 metais Pekino vasaros olimpiadoje iškovojo 6-ąją vietą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Tomas Vaitkus papasakojo apie bėdas dviračių sporte.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tomas Vaitkus papasakojo apie bėdas dviračių sporte.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tomas Vaitkus papasakojo apie bėdas dviračių sporte.<br>M.Kulbio nuotr.
Tomas Vaitkus papasakojo apie bėdas dviračių sporte.<br>M.Kulbio nuotr.
A.Jakimavičiaus treniruojama dviratininkė V.Sereikaitė 2008 metais Pekino vasaros olimpiadoje iškovojo 6-ąją vietą.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
A.Jakimavičiaus treniruojama dviratininkė V.Sereikaitė 2008 metais Pekino vasaros olimpiadoje iškovojo 6-ąją vietą.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 7:52 PM, atnaujinta Feb 25, 2019, 8:30 AM

Vis daugiau buvusių sportininkų žeria kaltinimus dviračių treko treneriui panevėžiečiui Antanui Jakimavičiui. Esą treneris seksualiai priekabiavo, smurtavo ir skriaudė finansiškai, jeigu sportininkės nesutikdavo vartoti dopingo.

„Sakydavo, ateinat su triusikėliais, maikutėmis į kambarį pas mane, čia gulatės į lovą paruoštą masažui, ir jis su rankom masažuodavo kojas, sėdmenis, nugarą ir ties intymiomis vietomis rankos sustodavo labiau. Ir toks sutankintas kvėpavimas pasigirsdavo. Buvo suvokimas, kad čia nenormalu, išsigelbėdavom šaukdamos per visą pastatą: „Treneri, ką darot?!“, – savo liudijimais dalinosi sportininkė.

Būtent dėl trenerio veiksmų ir gniuždančios dviračių sporto sistemos moteris metė sportininkės karjerą.

Kaltinimų yra ir daugiau

Kita įvairiose tarptautinėse varžybose Lietuvos garbę garsinusi ir pergales skynusi dviratininkė treneriui meta kaltinimus dėl spaudimo vartoti dopingą. Kad rezultatai būtų geresni, anot sportininkės, A.Jakimavičius nepilnametėms atnešdavo ir liepdavo susišvirkšti draudžiamų medžiagų. Geresni sportininkių rezultatai lemdavo ir geresnę trenerio algą.

„Jis atėjo, pamatė tą švirkštą pilną ir jis manęs klausia: „Tai čia dabar kas?!“ Na kas kas, sakau, nesileisiu. Tai yra dopingas, aš to nepripažįstu ir nenoriu. Na ir prasidėjo lavina gražių žodžių: tu tokia, tu anokia, tu į stovyklas neišvažiuosi, tu iš rinktinės išmesta, tau viskas nuimta, tu galėsi grįžt į savo tą kaimą ir sėdėt, žodžiu“, – pasakoji kita sportininkė.

Dviratininkė buvo dar nepilnametė, kai treneris A.Jakimavičius prieš rungtynes užsienyje, jos teigimu, įsiveržė pas ją į lovą ir ėmė priekabiauti. Ji pasipriešino, o treneris esą ėmė skirti vis mažiau dėmesio jos treniruotėms.

Dviratininkė prisimena, kiek alinančio darbo ji su kolegomis įdėdavo. Tačiau dienpinigiai, anot jos, būdavo išmokami nesąžiningai. Sportininkai turėdavo pasirašyti ant tuščių lapų.

„Būdavo tušti lapai, parašyta maistpinigiai, nei tų datų aš įžiūrėdavau, nei ten tų sumų. Tą tu darydavai, nes žinodavai, kad tai normalu, visos taip daro, taip reikia daryti ir viskas. Dabar suaugus aš suprantu, kad absurdas, košmaras. Didžiausios vagystės“, – teigė sportininkė.

Pats treneris iki kovo 3 dienos yra išvykęs iš Lietuvos ir iš tarptautinių varžybų grįš kovo pradžioje. Susisiekti su telefonu A.Jakimavičiumi nepavyko. Treneris šiuo metu dirba Panevėžio kūno kultūros ir sporto centre. Pati organizacija teigė, kad situaciją aiškinsis grįžus A.Jakimavičiui.

„Kai jis grįš, kai pasiaiškins, tada imsimės priemonių“, – teigė Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro direktorius Saulius Raziūnas.

Panašu, kad dviračių sportui reikia kapitalinio remonto. Jį drebina skandalingi kaltinimai treneriams dėl seksualinio priekabiavimo, smurto, finansų slėpimo bei vertimo vartoti dopingą. Tiesa, oficialių skundų dėl trenerio A.Jakimavičiaus elgesio nei Olimpinis sporto centras, nei dviračių sporto federacija nėra gavusi.

Federacija ketina tirti trenerio elgesį, bet aiškinsis, ar kaltinimai nėra tušti. Taip pat aiškinsis, kas apie situaciją žinojo, bet tylėjo. Nederamą A.Jakimavičiaus elgesį matęs patvirtina ir žinomas Lietuvos dviratininkas, olimpietis Tomas Vaitkus. Jis pirmasis ir ėmė traukti į viešumą sporto pasaulio purvus.

„Ir girtuokliauja, ir paskiau vos nelipa į lovas kartu“, – sakė T.Vaiktus.

Buvusi sportininkė pasakojo apie trenerio silpnybę

Lrytas.lt pavyko susisiekti su dar viena A.Jakimavičiaus buvusia auklėtine olimpiete Vilija Sereikaite. Savo duotame interviu ji taip pat buvo užsiminusi apie trenerio alkoholio vartojimo bėdas, tačiau teigė, kad priekabiavimo pati nebuvo patyrusi.

„Aš tikiu, kad didžiausia problema yra alkoholis, duoda jis žmogui per smegenis ir pradeda daryti nesąmones. Bet su treneriu nebuvo vien tik blogų dalykų, jis mums ir daug gero padarė. Jis yra atsidavęs savo sportui treneris, bet išgėręs tampa agresyvus, būna, aprėkia mus.

Pati nesu nuo jo nukentėjusi, o dėl perskaitytų kai kurių kaltinimų jam netgi galėčiau paprieštarauti. Aš su šiuo treneriu dirbau 15 metų ir iš savo pusės neturiu priekaištų“, – kalbėjo sportininkė.

Ji taip pat užsiminė, kad treneris buvo gana griežtas ir nevengdavo šaukti ant sportininkių, tačiau gerų prisiminų liko daugiau.

„A.Jakimavičius smarkiai rėkdavo, tai kažkiek prisibijodavome. Po to atsiprašydavo, apsikabindavo, susitaikydavome ir vėl toliau gyvendavome. Daugelis bijodavo, nes A.Jakimavičius buvo griežtas. Jis galvodavo, kad jeigu mus prižiūri griežtai, tai mes stengiamės, sportuojame, o jei ne – tada palaida bala bus, kad pabėgsime, nesportuosime.

Negaliu atsakyti apie ankstesnes ar vėlesnes kartas, bet mes bijodavome ne dėl priekabiavimo, bet dėl piktumo, griežtumo.

Dabar, kai jau esu baigusi tą sportą, man daugiau yra išlikę gerų prisiminimų nei blogų. Per tuos 15 metų keliavome per visą pasaulį. Labai gaila, kai žmogų tiesiog sunaikina. Aš mačiau, kaip jis iš visos širdies dėl mūsų stengėsi. Jis viską mums atidavė“, – savo patirtimi dirbant su treko rinktinės treneriu dalinosi V.Sereikaitė.

Šiuos išsakytus žodžius patvirtino ir T.Vaitkus.

„Jį galima dažnai pamatyti treke šaukiantį ir grasinantį iš tribūnos prie žmonių. Esu ir pats matęs, buvo čempionatas, o jis pasisodinęs panas duoda velnių“, – pasakojo sportininkas.

Įsibėgėjęs skandalas atkreipė ir naujojo švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus dėmesį. Pastarasis lrytas.lt pateikė savo poziciją.

„Paviešinti faktai glumina ir niekaip negali būti toleruojami. Esu pakvietęs Dviračių sporto federacijos vadovus aptarti skandalingą situaciją, prašysiu, kad pateikti faktai būtų įvertinti ir užtikrinta, kad panašių dalykų nebūtų“, – teigė A.Monkevičius.

Prisidirbęs ne tik A.Jakimavičius

T.Vaiktus pabrėžia, kad spaudimą patiria ne tik moterys sportininkės, o psichologiškai smurtauja ne tik Jakimavičius. Vaitkui pačiam teko patirti psichologinį spaudimą, grasinimus, esą buvo skriaudžiamas ir finansiškai. Anot Vaitkaus, jo trenerio Narsučio Dumbausko padėjėjas Vaclovas Šiugždinis taip pat duodavo pasirašyti ant tuščių lapų, taip sumažindamas dienpinigius.

„Buvo grasinimų, kad daugiau nieko nepasieksi, niekur nedalyvausi, turi pasirašyti lapą, ant kurio nieko nėra, vos ne ant tuščio lapo. O paskui nežinau. Na susitvarkydavo treneriai kaip norėdavo“, – teigė sportininkas.

Tokius kaltinimus Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklai vadovaujantis Vaclovas Šiugždinis neigia: „Ne, taip nebuvo ir tokiom temom aš neturiu ką pasakyti.“

Specialisto įžvalgos

Sporto psichologas Andrius Liachovičius, dirbantis su olimpine rinktine sako, kad bendraudamas su sportininkais jaučia jų nepasitikėjimą savimi, kurį įdiegia treneriai. Pasak psichologo, nors tokiame darbe fizinis kontaktas neišvengiamas, treneriai turėtų tik gavę leidimą liesti sportininką.

„Realiai, reikėtų visą laiką paklausti sportininko, ar aš galiu tave paliesti.

Sportininkai, kai jų paklausi, kokios jūsų teigiamos savybės, jie lengviau pasako savo neigiamas savybes. Nes treneriai, dabar jau vis rečiau, bet jie linkę akcentuoti neigiamas savybes, o teigiamas savybes pamiršta. Reikėtų pasakyti, ką daro sportininkai ne tik blogai, bet ir gerai“, – teigė specialistas.

Trenerio A.Jakimavičiaus profesinis likimas paaiškės, kai jis grįš po Lenkijoje vyksiančio pasaulio dviračių treko čempionato.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.