EUROLYGA 2023

Ultimatumo sulaukusio priekabiautojo A. Jakimavičiaus atsakas: turi žinutę aukoms

„Mes aiškiai išgirdome iš trenerio, kad jis įsitikinęs, jog taip vadinamos raudonos linijos jis neperžengė. Kalbėjo, kad galbūt jis ne taip buvo suprastas, bet tos linijos sakėsi neperžengęs“, – po daugiau kaip valandos pokalbių su Lietuvos rinktinės dviračių sporto treneriu Antanu Jakimavičiumi teigė Lietuvos dviračių sporto federacijos prezidentas Romualdas Bakutis.

Treneris A.Jakimavičius kaltinamas seksualiniu priekabiavimu.<br>M.Stankevičiaus nuotr.
Treneris A.Jakimavičius kaltinamas seksualiniu priekabiavimu.<br>M.Stankevičiaus nuotr.
 Dviračių sporto federacijos vadovas Romualdas Bakutis<br>D.Umbraso nuotr.
 Dviračių sporto federacijos vadovas Romualdas Bakutis<br>D.Umbraso nuotr.
V.Sereikaitė<br>T.Stasevičius
V.Sereikaitė<br>T.Stasevičius
R.Bakutis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Bakutis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Bakutis žada griežtai nubausti treko rinktinės trenerius, jei bus įrodyta jų kaltė.<br>LDSF nuotr.
R.Bakutis žada griežtai nubausti treko rinktinės trenerius, jei bus įrodyta jų kaltė.<br>LDSF nuotr.
Dviračių sporto treneris Antanas Jakimavičius su auklėtiniais<br>T.Stasevičius
Dviračių sporto treneris Antanas Jakimavičius su auklėtiniais<br>T.Stasevičius
T.Vaitkus negailėjo kritikos A.Jakimavičiui.<br>Lrytas.lt montažas
T.Vaitkus negailėjo kritikos A.Jakimavičiui.<br>Lrytas.lt montažas
T.Vaitkus<br>M.Kulbis
T.Vaitkus<br>M.Kulbis
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 1:13 PM, atnaujinta Mar 5, 2019, 5:49 PM

Pasirengimu pasaulio treko čempionato kovoms ir pačiomis varžybomis nuo Lietuvoje kilusio priekabiavimo skandalo daugiau kaip dvi savaites besidangstęs šalies rinktinės treneris iš Panevėžio antradienį buvo priverstas aiškintis Vilniuje.

61-erių specialistas federacijos Vykdomajame komitete privalėjo raudonuoti dėl jam mestų rimtų kaltinimų dėl priekabiavimo prie auklėtinių, maistpinigių pasisavinimo bei girtuokliavimo.

„Sprendimas yra paprastas – federacija suspendavo Lietuvos rinktinės trenerį A.Jakimavičių mėnesiui, kad jis galėtų per tą laiką kreiptis į teisėsaugos institucijas. Arba žmogus apgins savo garbę ir orumą, arba bus pradėtas ikiteisminis tyrimas ir faktams pasitvirtinus, šio žmogaus tikrai nebus mūsų sporte“, – griežtai aiškino federacijos prezidentas.

Lindo į lovas

Apie nederamą trenerio elgesį prabilo mažiausiai trys anonimiškai liudijusios dviratininkės, dvi – jau baigusios karjerą, keli buvę Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) darbuotojai, apie tai „Facebook“ tinkle įrašą paliko vienas žinomiausių šalies dviratininkų Tomas Vaitkus. Tai aprašė TV3.lt žurnalistas Mažvydas Laurinaitis.

Buvusios dviratininkės tvirtino, kad A. Jakimavičius nuolat laidydavo seksualinio pobūdžio pastabas, stovyklose ir išvykose nuolat girtaudavo, neleisdavo užsirakinti durų, dažnai atsibudusios merginos rasdavo jį sėdintį prie lovos – jis liepdavo svertis vilkint tik apatinius drabužius, o atsisakius būdavo atimamos algos ir pasipildavo grasinimai.

Viena buvusių dviratininkių pasakojo, kad kartą per vieną išvyką treneris įsiveržė į kambarį ir ją įstūmė į lovą.

„Tada dar tikrai buvau nepilnametė. Nebuvau iš kelmo spirta, rankomis, kojomis sugebėjau apsiginti“, – pasakojo mergina.

Kita mergina pasakojo apie incidentą per vieną iš išvykų užsienyje, kai jai teko dalytis dvigule lova su treneriu – buvusi dviratininkė sako, jog priekabiauti treneris ėmė grįžęs į kambarį neblaivus.

„Žinojau, kad jis bus girtas. Treneris nuėmė antklodę ir bandė mane apkabinti. Aš žaibo greičiu apsisukau ir abiem kojomis spyriau jam į pilvą. Jis iškrito iš lovos. Dar numečiau jam pagalvę ir pradėjau rėkti. Tikrai nepamenu ką, bet jis iš karto sakė „nesinervuok, čia nieko blogo, juk nieko blogo nenorėjau“, – liudijo ji.

Merginos taip pat teigia, jog daug kam buvo žinoma, kad treneris gyveno su nepilnametėmis Panevėžio sporto mokyklos auklėtinėmis.

Pasibaisėjo treneriu-girtuokliu

„Ir girtuokliauja, ir paskui vos nelipa į lovas kartu. Manau, tokie dalykai tikrai nėra priimtini. Ir treneriams negalima naudotis tokia padėtimi“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Reporteris“ sakė olimpietis dviratininkas Tomas Vaiktus apie A.Jakimavičių.

37-erių sportininkas buvo pirmasis, kuris dar praėjusių metų gruodžio mėnesį ėmė kalbėti apie Lietuvos dviračių sporto skaudulius.

T.Vaitkus socialiniame tinkle „Facebook“ užsiminė ir apie A.Jakimavičiaus situaciją.

„Yra dar toks treneris Antanas Jakimavičius, tai ten yra visiškas sunkiasvoris dėl elgesio su mergaitėmis. „Metoo“ judėjimas, man atrodo, būtų gėlytės“, – tuomet rašė sportininkas.

Lrytas.lt pakalbino jo buvusią auklėtinę olimpiete Vilija Sereikaite.

Savo duotame interviu ji taip pat buvo užsiminusi apie trenerio alkoholio vartojimo bėdas, tačiau teigė, kad priekabiavimo pati nebuvo patyrusi.

„Aš tikiu, kad didžiausia problema yra alkoholis, duoda jis žmogui per smegenis ir pradeda daryti nesąmones. Bet su treneriu nebuvo vien tik blogų dalykų, jis mums ir daug gero padarė. Jis yra atsidavęs savo sportui treneris, bet išgėręs tampa agresyvus, būna, aprėkia mus.

Pati nesu nuo jo nukentėjusi, o dėl perskaitytų kai kurių kaltinimų jam netgi galėčiau paprieštarauti. Aš su šiuo treneriu dirbau 15 metų ir iš savo pusės neturiu priekaištų“, – kalbėjo sportininkė.

Ji taip pat užsiminė, kad treneris buvo gana griežtas ir nevengdavo šaukti ant sportininkių, tačiau gerų prisiminų liko daugiau.

„A.Jakimavičius smarkiai rėkdavo, tai kažkiek prisibijodavome. Po to atsiprašydavo, apsikabindavo, susitaikydavome ir vėl toliau gyvendavome.

Daugelis bijodavo, nes A.Jakimavičius buvo griežtas. Jis galvodavo, kad jeigu mus prižiūri griežtai, tai mes stengiamės, sportuojame, o jei ne – tada palaida bala bus, kad pabėgsime, nesportuosime.

Negaliu atsakyti apie ankstesnes ar vėlesnes kartas, bet mes bijodavome ne dėl priekabiavimo, bet dėl piktumo, griežtumo.

Dabar, kai jau esu baigusi tą sportą, man daugiau yra išlikę gerų prisiminimų nei blogų. Per tuos 15 metų keliavome per visą pasaulį.

Labai gaila, kai žmogų tiesiog sunaikina. Aš mačiau, kaip jis iš visos širdies dėl mūsų stengėsi. Jis viską mums atidavė“, – savo patirtimi dirbant su treko rinktinės treneriu dalinosi V.Sereikaitė.

A.Jakimavičius nekalbus

„Visą gyvenimą dirbau iš širdies ir norėjau, kad sportininkės kažką pasiektų – aukštų rezultatų, garsintų Lietuvą. Kai kur pasisekė, kai kur – ne. Žinote, su aukšto meistriškumo sportininkais visada geru nebūsi – tai to trūksta, tai to. Su kaltinimais nesutinku ir kreipsiuosi į juristus, kad pasižiūrėtų visą tai.

Aš net nežinau, kas kalba apie mane“, – lakoniškai teigė iš pasaulio treko čempionato Lenkijoje be didesnių pasiekimų sugrįžęs ir iškart į Vilnių vykti priverstas treneris A.Jakimavičius.

Į „Ryto TV“ laidos „Reporteris“ klausimą apie kaltinimus lytiškai santykiavus su nepilnametėmis auklėtinėmis, A.Jakimavičius nenorėjo atsakyti ir pasišalino.

Federacijos prezidento teigimu, A. Jakimavičius dirba Panevėžio kūno kultūros ir sporto centre bei sporto klube „El Eko Sport“. 

Kūno kultūros ir sporto centro direktorius Saulius Raziūnas BNS sakė, kad treneris tęsia darbą, kol įstaiga nepabaigs vidinio tyrimo. 

„Nežinau, aš dar nesusekiau duomenų, ką nusprendė federacija. Mes patys atliekame tyrimą šiuo klausimu“, – teigė S. Raziūnas. 

Detalių apie vykstantį tyrimą ir jo trukmę direktorius nepateikė. 

Neformalus treniravimas?

Lietuvos dviračių federaciją pastaruoju metu užgriuvo buvusių sportininkių kaltinimai treneriams. Praėjusių metų pabaigoje Panevėžio R. Sargūno sporto gimnazijos ir Lietuvos jaunių merginų dviračių rinktinės treneriui Vytautui Indreliūnui buvo mesti kaltinimai žiauriu elgesiu su auklėtinėmis.

Dabar dalis buvusių dviratininkių sukilo prieš A.Jakimavičių. „Federacija tikrai nestovi šone ir nevaidina nieko nematančios. Turėjome pokalbių su daugeliu dviračių sporto specialistų, su žmonėmis, kurie palaiko tuos kaltinimus A.Jakimavičiui“, – kalbėjo R.Bakutis.

– Ar aiškinotės ir bandėte viską sužinoti ir iš tų merginų, kurios į dienos šviesą iškėlė A.Jakimavičiaus treniruočių „ypatumus“?, – lrytas.lt paklausė R.Bakučio.

– Ne, nes negalime jų indentifikuoti. Tačiau mes norime garsiai ir aiškiai pranešti, kad prašome sportininkus, jei yra bent mažiausias įtarimas dėl galimo priekabiavimo, kreiptis į mus ir policiją.

Mes įpareigojome federacijos Etikos komisiją, kad šį parengtų taisykles ir nuostatas treneriams ir atletams, kuriose būtų aiškiai išdėstyta, kada reikia laikyti jau faktą, kad viena ar kita pusė elgiasi prasilenkdama su etikos ir moralės kodeksais.

– Ar garantuotumėte toms prabilusioms dviratininkėms konfidencialumą?

– Žinoma, mes garantuotume. Tačiau reikia pripažinti, jog joms vis dėlto reikėtų kreiptis į teisėsaugą, nes tai gali būti rimtas nusikaltimas, o federcija yra tik visuomeninė organizacija ir neturi galių teisti ar išteisinti. Mes iš savo pusės tikrai imtumėmės labai aiškių ir rimtų žingsnių, bet turime turėti tam pagrindą.

– Kaip visą istoriją aiškino Vykdomajame komitete pats treneris A.Jakimavičius?

- Jis tikino, kad treniravo sportininkes neformaliai ir galbūt buvo neteisingai suprastas. Juk yra pergalės, yra džiaugsmas, yra sunkios treniruotės.

Jis tikino, kad tai ir yra didžiausia jo bėda, tačiau jis pasirengęs viešai atsiprašyti tų merginų, su kuriomis galimai elgėsi ne visai etiškai.

Bet kuriuo atveju, A.Jakimavičius yra suspenduotas mėnesiui, o jo auklėtinė Olivija Baleišytė treniruotis pereina pas trenerį Dmitrijų Leopoldą.

– A.Jakimavičius suspenduotas kaip rinktinės treneris. Ar jis galės treniruoti sportininkes Panevėžio sporto mokykloje?

– Mes jį suspendavome kaip rinktinės strategą, o informacijos, ar jis bus nušalintas Panevėžyje nuo trenerio darbo – neturime.

– A.Jakimavičiui dar prieš metus buvo mesti kaltinimai, kad jis „maitina“ auklėtines dopingu?

– Mes rimtai ėmėmės to signalo, dabar dar vyksta teisėsaugos tyrimas, todėl plačiau būtų sunku pasakyti apie jo baigtį. Tačiau mes po mestų kaltinimų ištyrėme visas dviratininkes, jos atliko dopingo testus ir nė viena nebuvo pagauta vartojusi draudžiamus preparatus. Maža to – dabar padvigubintas dopingo testavimas visose mūsų varžybose.

– Kaltinimuose skambėjo ir finansiniai aspektai – jaunieji dviratininkai tikina, kad buvo tiesiog „vagiami“ jų maistpinigiai, liepiant tik pasirašyti dokumentus. Ir tai jau ne vien tik A.Jakimavičiui mestas kaltinimas.

– Vykdomajame komitete nutarėme, kad reikia atlikti auditą trenerio Vaclovo Šiugždinio vadovaujamame Klaipėdos dviračių sporto centre.

Pakeisime mūsų federacijos biudžetą, kad galėtume pasisamdyti audito kompaniją, kuri imtųsi šios organizacijos penkerių metų finansinės veiklos auditavimo.

Jei paaiškės, kad per penkerius metus buvo finansinių nusižengimų, kapstysime ir toliau – žiūrėsime, kas buvo ir prieš dešimt metų.

Mums labai svarbu, kad būtume skaidrūs ir jokiais būdais nenorime metamus kaltinimus tiesiog atmušinėti žodžiais, o ne faktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.