EUROLYGA 2023

R. Berankio pergalės priminė geriausius jo laikus – tokia sėkmė žaidėją lydėjo jau seniai

Ričardas Berankis 2019 metų pradžioje užtikrintai pademonstravo, kodėl yra vadinamas geriausiu Lietuvos tenisininku.

 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> Sipapress/Scanpix nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> Sipapress/Scanpix nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> AP nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> AP nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> AP nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> AP nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> AP nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> AP nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> AP nuotr.
 R.Berankiui 2019-ųjų pradžia klostosi sėkmingai.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 19, 2019, 5:35 PM, atnaujinta Mar 19, 2019, 6:03 PM

28-erių sportininkas dar tik įpusėjus kovo mėnesiui savo sąskaitoje jau turi du titulus. Nugalėtojo taurę į viršų jis kėlė dvejuose ATP „Challenger“ serijos turnyruose – Drumondvilio (Kanada) bei Rene (Prancūzija) miestuose.

Turnyro Kanadoje finalas R.Berankiui buvo jubiliejinis, jau 20-asis „ATP Challenger“ kategorijoje. Jis yra laimėjęs 11 iš 19 tokių finalų.

Tai yra bene sėkmingiausia R.Berankio metų pradžia titulų atžvilgiu, žvelgiant į kelis pastaruosius metus ir tokia pat sėkminga po trejų metų pertraukos, jeigu pridėtume dar balandžio mėnesį.

Pastarąjį kartą, pavasariui dar tik įsivažiuojant ir bundant gamtai, R.Berankiui du titulus jau turėti pavyko tik 2016-aisiais, kai balandžio mėnesį laimėjo du ATP „Challenger“ turnyrus iš eilės Kvandžu (Pietų Korėja) ir Nandzingo (Kinija) miestuose.

Ilgai lauktas šuolis ATP reitinge

Sėkminga sezono pradžia R.Berankį kilstelėjo iki 82-osios ATP reitingo pozicijos. 

Atrodytų, jog į tai net neverta kreipti dėmesio, kai žinoma, jog 2016 metų gegužę geriausias Lietuvos teniso žaidėjas buvo pakilęs į sau rekordinę 50-ąją poziciją. Tačiau giliau paanalizavus jo vietas ATP reitinge per visą karjerą galima ir vėl džiaugtis šių metų pradžia.

Pastarąjį kartą aukščiau nei 82 vieta, lietuvis buvo pakilęs taip pat tik prieš trejus metus, kai 2016 lapkritį įsitaisė 77 ATP reitingo vietoje.

Sunkokas periodas R.Berankiui buvo nuo 2017 metų sausio iki 2018 kovo mėnesio, kai jis niekaip nesugebėjo peržengti geriausių pasaulio tenisininkų šimtuko ribos.

2017-ųjų gegužę jis buvo nusiritęs net už 200 geriausiųjų ribos, tačiau visam tam yra labai paprasta priežastis. 2016-ųjų lapkritį paaiškėjo, kad R.Berankiui prireiks dešiniojo klubo operacijos, o be teniso jam po to teko praleisti beveik pusę metų. 

Taip pat antrajame šimtuke, niekaip neįžengiant į aukštesnes pozicijas, jam teko prabuvoti ir nuo 2018 rugpjūčio iki pat šių metų kovo mėnesio.

Milžiniški laimėjimų vertės skirtumai

Nors titulai visada džiugina, derėtų atkreipti dėmesį į tai, kokie piniginiai prizai bei reitingo taškai laukia už pasirodymus tam tikruose turnyruose.

Tapęs „ATP Challenger“ turnyro čempionu Rene mieste, R.Berankis užsidirbo 90 ATP reitingo taškų bei 9200 JAV dolerių čekį, o už triumfą tokio pačio tipo turnyre Kanadoje, nusigriebė 80 reitingo taškų bei 7200 dolerių čekį.

Teniso pasaulį R.Berankis sudrebino ir tik šiek tiek pats save nusivylė, kai neperkopė ketvirtfinalio barjero ATP-500 serijos „Dubai Duty Free Tennis Championships“ vyrų teniso turnyre.

Dubajuje lietuvis po atkaklios kovos 1:6, 7:6 (7:3), 2:6 ketvirtfinalyje nusileido 23-ajai pasaulio raketei prancūzui Gaeliui Monfilsui, tačiau aštuntfinalyje buvo eliminavęs 68-ąjį pagal skirstymą amerikietį Denisą Kudlą bei šešioliktfinalyje 15-ąją pasaulio raketę, rusą Danilą Medvedevą.

Vien tik už patekimą į ketvirtfinalį buvo pelnyti 90 ATP reitingo taškų. Lygiai tiek, kiek už triumfą Rene mieste. 

O piniginis prizas buvo net aštuonis kart didesnis bei siekė 75 tūkst. JAV dolerių.

Indian Velse (JAV) vykusiame prestižiniame ATP 1000 serijos turnyre R.Berankis iškrito antrajame etape, bet ten gavo daugiau nei 26 tūkst. JAV dolerių bei 25 ATP reitingo taškus.

Kiekvieni taškai svarbūs

Galima tik pasvajoti, kaip ATP reitinge lietuvis šokteltų, jeigu pirmą kartą karjeroje laimėtų jau nebe „Challenger“, o bent jau „World Tour 250“ serijos turnyrą.

R.Berankis dalyvavo jau dvejuose tokio tipo turnyrų finaluose – 2012 Los Andžele (JAV) ir 2017-aisiais Maskvoje (Rusija). Deja, abu kartus pralaimėjo.

Kodėl reikia džiaugtis laimėtais „Challenger“ serijos turnyrais?

Kvietimai į aukščiausio lygios turnyrus arba bent jau į jų atrankas dalijami pagal pozicijas reitinge, todėl kiekvienas taškas, kuris gali kilstelti bent viena pozicija aukščiau yra labai svarbus.

Štai pavyzdžiui aukštesnis reitingas nei kitų kandidatų R.Berankiui padėjo patekti į  neseniai Indian Velse pasibaigusį turnyrą. 

Kai dėl traumos iš jo pasitraukė bulgaras Grigoras Dimitrovas (ATP-28), jo vietą užėmė aukščiausią reitingą turintis tenisininkas, iškritęs finaliniame kvalifikacijos etape. Toks buvo tuomet 95-oje pozicijoje buvęs R.Berankis.

Pergalės žemesnio rango turnyruose, kur yra sąlyginai silpnesni varžovai gal ir nėra didžiausi pasiekimai, tačiau ten gaunami taškai stipriai pasitarnauja kylant ar išlaikant pozicijas ATP reitinge, o tuo pačiu ir duoda didesnius šansus pasirodyti didžiausiuose turnyruose, kur kovoja visas teniso elitas.

Būtent todėl R.Berankio pasirodymu šių metų pradžioje ir reikia džiaugtis. Kiekvienas turnyras – dar vienas didelis žingsnis į priekį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.