EUROLYGA 2023

Smiltynėje įžiebtą olimpinės dienos ugnį į Klaipėdą plukdys jachta „Ambersail“

Šeštadienį Klaipėdoje pirmą kartą vyks Olimpinė diena. Šventės organizatoriai ne juokais užsimojo sumušti ankstesnių tokių renginių rekordus – sporto aistruoliai galės išbandyti jėgas daugiau kaip 100 šakų ir rungčių varžybose.

 Šventės organizatoriai ne juokais užsimojo sumušti ankstesnių tokių renginių rekordus – sporto aistruoliai galės išbandyti jėgas daugiau kaip 100 šakų ir rungčių varžybose. <br> G.Pilaičio nuotr.
 Šventės organizatoriai ne juokais užsimojo sumušti ankstesnių tokių renginių rekordus – sporto aistruoliai galės išbandyti jėgas daugiau kaip 100 šakų ir rungčių varžybose. <br> G.Pilaičio nuotr.
 Šventės organizatoriai ne juokais užsimojo sumušti ankstesnių tokių renginių rekordus – sporto aistruoliai galės išbandyti jėgas daugiau kaip 100 šakų ir rungčių varžybose. <br> G.Pilaičio nuotr.
 Šventės organizatoriai ne juokais užsimojo sumušti ankstesnių tokių renginių rekordus – sporto aistruoliai galės išbandyti jėgas daugiau kaip 100 šakų ir rungčių varžybose. <br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2019, 10:33 AM, atnaujinta Jun 20, 2019, 10:36 AM

Tikimasi sulaukti apie 30 tūkst. dalyvių ir svečių. Jų atvyksta iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Ukrainos, Rusijos, net iš Japonijos.

Iššūkis – nurungti Panevėžį

Pirmąją vasaros dieną visus sporto mylėtojus subursianti Olimpinė diena – jubiliejinė, Lietuvoje minima jau 30-ąjį kartą Ji skirta ne vien tiktai aktyviai sportuojantiems žmonėms. Tokių visame pasaulyje vykstančių sporto švenčių šūkis „Judėk. Sužinok. Pažink“, jos skatina giliau pažinti olimpines vertybes, sporto šakų įvairovę ir patiems pagal išgales dalyvauti renginiuose.

Pernai Panevėžyje vykusi Olimpinė diena sutraukė apie 28 tūkst. dalyvių, ją globojo 40 įvairių sporto šakų federacijų, renginiuose dalyvavo sporto mokyklų ir klubų atstovai, teisėjai, jėgos išbandytos 83 skirtingose sporto šakose ir veiklose.

Olimpinės dienos deglą iš panevėžiečių perėmę uostamiesčio gyventojai žada surengti dar įspūdingesnę sporto fiestą. Patirties netrūksta – praėjusiais metais Klaipėdai buvo suteiktas Europos sporto miesto titulas – čia vyko gausybė masinių renginių.

„ Mūsų planuose – šimtas sporto rungčių, šakų įvairaus amžiaus ir bet kokio fizinio pajėgumo žmonėms“, – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė.

Dalyviams – medaliai ir prizai

Kiekvienas į Olimpinės dienos renginius įsiliejęs klaipėdietis arba uostamiesčio svečias gaus dalyvio pasą – dokumentą, kuris jiems leis ne tik išbandyti savo jėgas įvairiose sporto šakose, bet ir rinkti įskaitinius taškus. Po renginių pateikę organizatoriams savo pasus su teisėjų atžymomis, dalyviai galės pretenduoti į medalius ir dovanas.

Specialiais prizais aktyviausius Olimpinės dienos dalyvius planuoja nudžiuginti ir Klaipėdos savivaldybė. Jiems svetingai atsivers Lietuvos jūrų muziejaus (LJM) durys.

Rytą Smiltynėje, Etnografinėje žvejo sodyboje, bus uždegtas olimpinis deglas. Jį perims Lietuvos vardą pasaulio vandenynuose garsinanti jachta „Ambersail“ ir atplukdys iki senosios Smiltynės perkėlos.

Danės upe deglą gabens irkluotojai, o sausumoje jį perims įvairių kartų Klaipėdos olimpiečiai ir parolimpiečiai.

Dešimtą valandą deglas bus įžiebtas Atgimimo aikštėje prie pagrindinės scenos.

„Pagrindinis veiksmas suksis atvirose senamiesčio erdvėse tarp Pilies ir Biržos tiltų. Ir dalyviams, ir žiūrovams patogiau, kai renginiai sutelkti vienoje vietoje. Transporto eismas bus laikinai apribotas“, – sakė R.Rumšienė.

Nebus kada nuobodžiauti

Danės skvere už Biržos tilto įsikurs žirgų sporto, šaudymo iš lanko ir kulkinio šaudymo atstovai. Olimpinės dienos renginiuose debiutuojantys vėjo sporto mėgėjai mano, kad jiems patogiausia vieta demonstruoti savo inventorių, laidyti aitvarus – bastionų apsupta senoji Klaipėdos piliavietė.

Antroje dienos pusėje renginiai persikels į Melnragės ir Girulių pakrantę – ten vyks paplūdimio teniso, tinklinio, futbolo, lėkščiasvydžio, vandens ir kitokių sporto šakų varžybos.

Klaipėdiečiams ir svečiams nebus kada nuobodžiauti – organizatoriai jiems siūlys dalyvauti įvairiose sporto rungtyse, stebėti parodomąsias varžybas.

„Gimnastika visiems, kliūčių ruožai, šiaurietiškas ėjimas, ristynės, orientacinis sportas, smiginys, badmintonas, grindų kerlingas, fechtavimas, jėgos trikovė, riedlenčių, beisbolo, softbolo, laipiojimo, rankinio, figūrinio važiavimo dviračiais, kovinių sporto šakų atstovų pasirodymai, zumba aikštėse po atviru dangumi“, – numatomus renginius vardijo R.Rumšienė.

Dar viena svarbi olimpinės fiestos arena – miestą kertanti Dangės upė. Čia surengtame vandens sporto šakų festivalyje varžysis profesionalai ir aktyvaus poilsio mėgėjai, irkluojantys akademines valtis, turistines baidares, kanojas, drakonų klasės laivus. Vaikų buriavimo sporto mokyklos „Žiemys“ auklėtiniai miestiečius kvies dalyvauti jachtų „Optimist“ regatoje.

Dangės vandenys kunkuliuos

Krantinėje prie Žvejo paminklo žiūrovai galės stebėti įvairių vandens sporto rungčių atstovų atrakcijas – pasirodys irklentėmis, banglentėmis, padangomis ir kitokiomis nestandartinėmis priemonėmis plaukiojantys aistruoliai, Dangės upėje vyks drakonų valčių, parodomosios virvės tempimo katamaranais varžybos.

Į šventės programą įtrauktoms tradicinės lietuviškos olimpinės mylios (1988 metrai) varžyboms klaipėdiečiai ketina suteikti kitokį formatą – ragins šį atstumą miesto gatvėmis įveikti ne tik bėgikus, bet ir dviračių sporto mėgėjus. Mylios trasa bus įrengta ir upėje – ten varžysis irkluotojai.

Palei Dangę iki pat Teatro aikštės ir piliavietės nusidrieks ištisas aktyvaus laisvalaikio, pramogų ir sporto miestelis. Klaipėdos sportininkų namai organizuos švietėjiškus užsiėmimus, atrakcijas, olimpines viktorinas.

Danės pakrantėje nuo pat ryto iki sutemų šurmuliuos tautodailininkų ir kulinarų mugė, gros liaudies kapelos, suksis šokėjų poros. Saulei leidžiantis, Melnragėje bus surengtos Olimpinės dienos palydos.

Neįgaliesiems – speciali programa

„Nepamiršti ir neįgalieji sportininkai – sėdėdami vežimėliuose jie rungtyniaus mėtydami į krepšį kamuolį, stumdami rutulį, irkluos jiems specialiai pritaikytas valtis. Tokias varžybas mums padeda organizuoti Lietuvos parolimpinis komitetas“, – pažymėjo R.Rumšienė.

Sporto šventė renginių programą praturtins Klaipėdos irklavimo centro ir pranciškonų vienuolio Benedikto Jurčio sumanyta socialinė akcija – irklavimo regata Dangės upėje „Vilties yriai“, skirta paremti onkologinėms ligomis sergančius žmones.

Šventės dalyviai – olimpiečiai

Į sporto šventę pakviesti visi iš Klaipėdos kilę, čia gyvenantys arba anksčiau gyvenę, sportinę karjerą pajūryje pradėję olimpinių žaidynių dalyviai. Garsius sportininkus žiūrovai renginiuose ir miesto gatvėse galės pažinti iš tolo – organizatoriai kiekvienam įteiks vardinius marškinėlius su užrašais, nurodančiais olimpinių žaidynių, kuriose jie dalyvavo, miestus ir datas.

Garbingo sąrašo pradžioje – buvęs klaipėdietis, legendinis krepšininkas Modestas Paulauskas, pirmasis iš Miuncheno į Lietuvą atvežęs olimpinį aukso medalį. Tarp kviestinių svečių olimpiečių ir kiti krepšininkai – Saulius Štombergas, Eurelijus Žukauskas, Rytis Vaišvila, Arvydas Macijauskas.

Klaipėdiečiai galės paspausti ranką Seulo olimpinių žaidynių nugalėtojui dviratininkui Gintautui Umarui, jo bendražygiams Artūrui Kaspučiui, Jonui Romanovui, Saulius Šarkauskui, Tomui Vaitkui, plaukikui Arvydui Juozaičiui, daugiakovininkui Andrejui Zadneprovskiui, lengvaatletei Linai Grinčikaitei, irkluotojams Zigmantui Gudauskui, Ričardui Bukiui, Einarui Šiaudvyčiui, Violetai Lastakauskaitei, sunkiaatlečiams Ramūnui Vyšniauskui, Aurimui Didžbaliui ir kitiems

Kiek dalyvių ir žiūrovų privilios Olimpinė diena, kol kas sunku pasakyti.

„Tokio masto sporto šventės dar nebuvo. Jeigu orai savaitgalį bus geri, mieste gali susitelkti apie 30 tūkst. sporto mėgėjų“, – sakė R.Rumšienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.