EUROLYGA 2023

Kauno akibrokštas A. Gudžiui ir kitiems lengvaatlečiams: griaus metikų aikštę Ąžuolyne

Ketvirtadienio (liepos 4 d.) rytas disko metimo treneriui Vaclovui Kidykui pateikė netikėtumų. Prieš treniruotę sužinojo, kad Kauno Ąžuolyne įrengtą metikų aikštę, kuri yra pagrindinė jo auklėtinio, Europos ir pasaulio čempiono Andriaus Gudžiaus treniruočių vieta, per savaitę ar dvi ketinama visiškai nugriauti.

Andriui Gudžiui Kaune nelieka vietos treniruotėms.<br>A.Pliadžio nuotr.
Andriui Gudžiui Kaune nelieka vietos treniruotėms.<br>A.Pliadžio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sportas.info, Inga Jarmalaitė

Jul 4, 2019, 5:35 PM, atnaujinta Jul 4, 2019, 6:20 PM

Kur treniruotis, kai iki pasaulio čempionato beliko trys mėnesiai, – V.Kidykas atsakymo nesulaukė.

„Išgirdęs pamaniau, kad čia juokas. Sakau čia ne balandžio 1-oji, taip negalima juokauti. Pasirodo, tai ne juokas – informacija gauta iš Kauno savivaldybės sporto skyriaus vedėjo Mindaugo Šivicko. Jis perdavė, kad per savaitę ar dvi šita metimų aikštė bus nugriauta“, – pasakoja V.Kidykas.

Ši metimų aikštė buvo įrengta prieš 2005 metais Kaune vykusį Europos jaunimo iki 20 metų čempionatą, kai buvo gerokai atnaujintas S.Dariaus ir S.Girėno stadionas, įrengtos naujos apšilimo aikštės.

V.Kidyko žiniomis, vien metimų aikštei įrengti buvo išleista apie milijonas tada dar litų. Po to dar kartą ji šiek tiek tvarkyta prieš 2009 metų Europos jaunimo iki 23 metų pirmenybes. O dabar siūloma nugriauti, metikus išvaryti ir vėliau galbūt atstatyti tą patį.

„Tam, kad nebūtų sugedusio telefono, aš pats pasiskambinau ir pakalbėjau su savivaldybės Sporto skyriaus vedėjų M.Šivicku. Jis perdavė tokią informaciją: yra padarytas detalusis Ąžuolyno planas, kuriame atseit numatyta ir metimų aikštė. Tam, kad pradėtų rekonstrukciją, bus panaikinta šita metimų aikštė, kuri yra kaip laikinas statinys, o paskui, po metų ar dvejų, toje pačioje vietoje galbūt vėl bus įrengta metimų aikštė.

Bet kam griauti tai, kam jau išleista daug valstybės pinigų, o po to įrengti tą patį? Kodėl negalima įteisinti šios pačios? Kai jau nugriaus, kur garantijos, kad atstatys – gal ten namai išdygs?“, – svarsto V.Kidykas.

Treneris prisimena, kaip lygiai prieš metus Palangoje stovyklavo su A.Gudžiumi ir buvo iškviestas į Kauno savivaldybę metimų aikštės klausimais pasisakyti. Tada nuramino, kad naujajame Ąžuolyno plane lyg numatyta ta pati metimų aikštė.

O kol ją tvarkys, esą metikų neišvarys gatvėn – ras naują vietą ir kitur įrengs metimų aikštę jiems treniruotis. O kai bus įrengta kita vieta treniruotis, tada jau ardys dabartinę.

„A.Gudžius gali mėtyti bet kur, diskui daug nereikia“, – tąkart sutiko treneris.

Bet štai po metų išgirdo ką kita: tam, jog būtų pastatyta nauja, turi būti nugriauta sena. O kur treniruotis, kur toji nauja vieta – nepasakė.

Matyt, svarsto V.Kidykas, pas mus taip įprasta – sugriaukime, ką turime, o tada žiūrėsime, kas iš to bus. Taip, kaip buvo padaryta su visa aukšto meistriškumo sportininkų rengimo sistema, kuri buvo sugriauta ir panaikinta, taip Kaune daroma ir su metikais.

„Štai jums pavyzdys. Kažkada A.Gudžių atsivežiau ir Vilkijos ir pradėjome treniruotis. Ir štai jis pasaulio, Europos čempionas. Jeigu dabar rasčiau gabų vaiką, jį atsivežęs į Kauną galėčiau apgyvendinti nebent savo namuose. Štai kokia dabar mūsų sistema“, – pavyzdį pateikia V.Kidykas.

Jis pats 15 metų buvo sporto mokyklos „Viltis“ direktorius ir dėl metimų aikštės Ąžuolyne jau ne kartą teko kovoti. Ir pavykdavo atkovoti.

Kai V.Kidykas Sporto skyriaus vedėjo paklausė, kur Andriui tuos tris mėnesius, likusius iki pasaulio čempionato, į kurį jis, beje, vyks ginti čempiono titulo, treniruotis, sulaukė tokio atsakymo: mes jį iškomandiruosime į Birštoną arba į Palangą.

„Tai ar mums dabar tris mėnesius gyventi kažkur, ar nebuvo galima bent prieš pusmetį ar kelis mėnesius to pasakyti – būtume padėlioję, pasiderinę treniruočių stovyklas“, – negali atsitokėti V.Kidykas. Bet metimų aikštės reikia ne tik A.Gudžiui – čia kiekvieną popietę susirenka treniruotis – sportuoti, bėgioti, rutulį stumdyti – apie 50 sporto mokyklos „Startas“ vaikų, čia ietį mėto Liveta Jasiūnaitė, kuriai reikia ne tik metimo sektoriaus, bet ir įsibėgėjimo tako.

„Ar geriau visi šitie vaikai gatvėje, ar geriau palikti jiems treniruočių vietą“, – retoriškai klausia V.Kidykas.

„Ąžuolyne, šalia rekonstruojamo stadiono įrengtas Metimų sektorius (treniruojasi disko, ieties metimo sportininkai ir kt.). Jis buvo įrengtas 2005 metais, kai buvo ruošiamasi Europos lengvosios atletikos U-20 čempionatui. Jis buvo įrengtas kaip laikinas statinys. Vėliau Kaune vyko ir kiti įvairaus lygio Europos lengvosios atletikos čempionatai, tad tas metimų sektorius ir jo egzistavimas būdavo vis pratęsiamas.

Tačiau dabar egzistuojančio metimų sektoriaus leidimas yra pasibaigęs ir Statybų inspekcija yra surašiusi aktą, kad Metimų sektorius turi būti išardytas. Kitaip sakant, kol neperkelsime šios erdvės, negalėsime pradėti Ąžuolyno rekonstrukcijos. Kol vyks Ąžuolyno rekonstrukcija, ši vieta bus perduota rangovui ir taps statybviete, kur negalės vykti jokia sportinė veikla.

Todėl buvo priimtas sprendimas, kol vyks Ąžuolyno rekonstrukcija lengvaatlečiams skirtą erdvę perkelti į Draugystės parką. Po rekonstrukcijos lengvaatlečiams skirta erdvė išliks, nes tai tiesiog būtina, pašonėje turint S.Dariaus irS. Girėno stadioną.

Gerbiamą trenerį V.Kidyką kviečiame apsilankyti kartu su mumis Draugystės parke, kuriame sportininkams bus skirta dar didesnė erdvė nei Ąžuolyno parke ir bus sudarytos visos sąlygos siekti geriausių rezultatų“, – situaciją oficialiame pranešime pakomentavo Kauno savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas M.Šivickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.