EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkių užduotis – atsispirti nuo dugno

Lietuvos moterų rankinio rinktinė Europos pirmenybių atrankos turnyrą pradeda su nauju treneriu, bet be realių vilčių iškovoti kelialapį į baigiamąjį etapą, kuris 2020 metų pabaigoje bus surengtas Norvegijoje ir Danijoje. Lietuvos rankininkės atrankos varžybas pradės trečiadienį rungtynėmis išvykoje su Vengrijos rinktine. Toje pačioje grupėje taip pat žais Juodkalnijos ir Italijos komandos.

 Lietuvos moterų rankinio rinktinė.<br> organizatorių nuotr.
 Lietuvos moterų rankinio rinktinė.<br> organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2019, 6:32 AM, atnaujinta Sep 25, 2019, 7:29 AM

„Mūsų tikslas – atsispirti nuo dugno. Puikiai suprantame, kad šiuo metu padėtis nėra gera – tą rodo ir jaunimo rinktinių, ir moterų rinktinės rezultatai. Mūsų komanda jauna ir ambicinga, su ja reikia daug dirbti ir maksimaliai ruoštis kiekvienoms rungtynėms, o tada galėsime pradėti tikėtis rezultatų“, – prieš kelias savaites Lietuvos rankinio federacijos interneto svetainei kalbėjo naujasis moterų rinktinės treneris Karolis Kaladinskas.

Šis 31 metų Vilniaus „Eglės“ klubo treneris buvo paskirtas vietoj dano Bo Miltono Anderseno, vadovavusio rankininkėms nuo 2016 metų rudens.

K.Kaladinskas pirmąjį egzaminą laikys be kelių geriausių Lietuvos rankininkių. Per šią savaitę vyksiančias rungtynes rinktinėje nebus abiejų garsiausių mūsų šalies žaidėjų Živilės Jurgutytės ir Marijos Gedroit, taip pat trūks Vokietijos antrojoje lygoje žaidžiančių Jūratės Žilinskaitės ir Simonos Kolosovės bei šiais metais į Islandiją persikėlusios Robertos Ivanauskaitės.

Didžioji dauguma kovoti su vengrėmis ir juodkalnietėmis besirengiančių rankininkių atstovauja Lietuvos komandoms, ir tik keturios žaidėjos (Brigita Ivanauskaitė, Greta Kavaliauskaitė, Dovilė Ilčiukaitė ir Greta Rinkevičiūtė) atvyko iš Vokietijos antrosios lygos klubų.

Lietuvės šią savaitę žais dvejas atrankos turnyro rungtynes: trečiadienį (rugsėjo 25 d.) Erde – su Vengrija, sekmadienį (rugsėjo 29 d.) Klaipėdoje – su Juodkalnija.

2020 metų kovo pabaigoje Lietuvos rinktinė dukart susitiks su Italijos rinktine, o atrankos turnyras baigsis 2020 metų gegužės pabaigoje, kai lietuves antrą kartą egzaminuos Vengrijos ir Juodkalnijos rankininkės.

14-asis Europos čempionatas vyks 2020 metų gruodžio 4-20 dienomis Norvegijoje ir Danijoje. Per grupių etapus rankininkes priims Stavangeris, Trondheimas (Norvegija), Herningas ir Frederikshavnas (Danija), o stipriausios komandos medalius išsidalins Norvegijos sostinėje Osle.

Atrankos turnyre varžysis 28 komandos, suskirstytos į septynias grupes. Kelialapius į baigiamąjį turnyrą iškovos po dvi geriausias grupių komandas.

Praėjusiame Europos čempionate, kuris vyko 2018 metų pabaigoje Prancūzijoje, aukso medalius iškovojo šeimininkių komanda. Pirmą kartą čempionėmis tapusios prancūzės finale įveikė ruses 24:21. Bronzos medaliais buvo apdovanotos Nyderlandų rankininkės.

Pernai vykęs turnyras buvo ypatingas tuo, kad vos antrą kartą Senojo žemyno pirmenybių istorijoje medalių nelaimėjo septyniskart Europos čempionė Norvegijos rinktinė.

Praėjusio Europos čempionato atrankos turnyro grupėje Lietuvos rinktinė, vadovaujama B.M.Anderseno, užėmė paskutinę ketvirtąją vietą. Lietuvės nustebino, kai pirmosiose rungtynėse iškovojo lygiąsias išvykoje žaisdamos su vokietėmis, bet paskui savo sąskaitą papildė tik vienu tašku, kurį gavo už lygiąsias su turkėmis. Kitas ketverias rungtynes (antrąsias su vokietėmis ir turkėmis bei abejas su ispanėmis) Lietuvos rankininkės pralaimėjo.

Pernai vykusio pasaulio čempionato atrankos turnyro grupėje Lietuvos komanda užėmė antrąją vietą. Mūsų šalies rankininkės įveikė suomes, bet nusileido Šveicarijos ir Farerų Salų rinktinėms.

Lietuvos rinktinė iki šiol yra po kartą žaidusi Europos ir pasaulio pirmenybėse, bet abiejuose didžiuosiuose turnyruose kovojo dar praėjusiame amžiuje. Lietuvės užėmė tryliktąją vietą 1993 metų pasaulio čempionate (tarp 16 komandų) ir paskutinę dvyliktąją vietą 1996 metų Europos čempionate.

Šią savaitę Lietuvos rankininkės susitiks su aiškiomis grupės favoritėmis Vengrijos ir Juodkalnijos rinktinėmis. Jos pastaraisiais metais neiškovojo Europos ar pasaulio pirmenybių medalių, bet didžiuosiuose turnyruose dažniausiai patenka į geriausųjų dešimtuką.

Vengrijos rinktinė yra daugkartinė olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos pirmenybių prizininkė, bet didžiausias pergales iškovojo dar praėjusiame amžiuje. Šį dešimtmetį vengrės ant garbės pakylos lipo tik kartą – 2012 metais laimėjo Europos pirmenybių bronzos medalius.

Kita vertus, Vengrijos rinktinė yra viena iš penkių komandų, kurios nepraleido nė vieno Europos čempionato, o į pasaulio pirmenybes per pastaruosius tris dešimtmečius nepateko tik kartą – 2011 metais.

Praėjusiame Europos čempionate (2018 m.) Vengrijos rankininkės užėmė septintąją vietą.

Juodkalnijos rinktinė į Europos elitą įsiveržė visai neseniai. Juodkalnietės tik 2010 metais debiutavo Europos čempionate, bet sudrebino pasaulio rankinį 2012 metais, kai iškovojo Londono olimpinių žaidynių sidabro medalius ir Europos pirmenybių aukso medalius.

Vėliau juodkalnietės ant garbės pakylos nebegrįžo, bet ir nuo lyderių smarkiai neatsiliko. 2017 metų pasaulio čempionate Juodkalnijos rinktinė užėmė šeštąją vietą, 2018 metų Europos čempionate – devintąją vietą.

Šių metų vasaros pradžioje ir vengrės, ir juodkalnietės iškovojo kelialapius į pasaulio pirmenybes, kurios šių metų pabaigoje vyks Japonijoje. Tiesa, jei vengrės atrankos atkrintamajame mače dukart sutriuškino Austrijos rinktinę, tai Juodkalnijos sirgaliams teko smarkiai pasijaudinti. Juodkalnietės ir jų varžovės čekės per dvejas rungtynes įmetė tiek pat įvarčių, o Juodkalnijos komanda kelialapį gavo tik dėl to, kad rezultatyviau žaidė išvykoje.

Toje pačioje grupėje taip pat žais Italijos rinktinė, su kuria lietuvės dukart susitiks 2020 metų kovo pabaigoje.

Italijos rankininkės nė sykio nerungtyniavo Europos pirmenybėse ir tik kartą žaidė pasaulio čempionate. Tiesa, Italijos komanda kelialapio į pasaulio čempionatą neiškovojo, bet jame 2001 metais dalyvavo kaip turnyro šeimininkė. Italės įveikė dvi kitų žemynų komandas ir užėmė 16-ąją vietą.

Praėjusio Europos čempionato atrankos turnyre Italijos rinktinė pralaimėjo visas šešerias rungtynes Juodkalnijos, Lenkijos ir Slovakijos komandoms. Italės nė vieno taško neiškovojo ir 2019 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre, kuriame nusileido Baltarusijos, Graikijos ir Portugalijos rankininkėms.

Būtent italės bus pagrindinis Lietuvos rankininkių taikinys. „Mūsų tikslas – nelikti paskutinėje ketvirtojoje vietoje. Turime kilti aukštyn. Be abejo, Vengrija ir Juodkalnija yra labai didelis iššūkis. Žaisti su jomis, ypač išvykose, bus labai sunku. Tačiau mūsų rinktinei šios rungtynės bus labai gera pamoka“.

Atrankos grupės

1 grupė: Nyderlandai, Ispanija, Austrija, Graikija.

2 grupė: Juodkalnija, Vengrija, Italija, Lietuva.

3 grupė: Vokietija, Slovėnija, Baltarusija, Kosovas.

4 grupė: Rusija, Serbija, Slovakija, Šveicarija.

5 grupė: Švedija, Čekija, Šiaurės Makedonija, Portugalija.

6 grupė: Prancūzija, Kroatija, Turkija, Islandija.

7 grupė: Rumunija, Lenkija, Ukraina, Farerų Salos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.