EUROLYGA 2023

Komandos prie starto linijos: vieni augins jaunimą, kiti taikysis į atlaisvėjusį nugalėtojų sostą

Lietuvos ledo ritulio čempionate skaičiuojamos paskutinės dienos iki tos akimirkos, kai šalies ledo ritulio klubai sugrįš ant ledo ir pradės 2019-2020 metų sezoną. Prieš būsimą pirmenybių startą pakalbinome visų keturių čempionato komandų atstovus ir siūlome iš arčiau susipažinti su pirmenybių dalyvėmis, vasaros pokyčiais jų ekipose bei su kokiu nusiteikimu jos pasitinka artėjantį sezono startą.

 Sekmadienį startuos Lietuvos ledo ritulio čempionatas.<br>hockey.lt nuotr.
 Sekmadienį startuos Lietuvos ledo ritulio čempionatas.<br>hockey.lt nuotr.
 Sekmadienį startuos Lietuvos ledo ritulio čempionatas.<br>hockey.lt nuotr.
 Sekmadienį startuos Lietuvos ledo ritulio čempionatas.<br>hockey.lt nuotr.
 Sekmadienį startuos Lietuvos ledo ritulio čempionatas.<br>hockey.lt nuotr.
 Sekmadienį startuos Lietuvos ledo ritulio čempionatas.<br>hockey.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 4, 2019, 2:02 PM

„Baltų Ainiai – HC Klaipėda“

Praėjęs sezonas: nedalyvavo Komandos treneris: Andrejs Savičevs

Prie Lietuvos čempionato šį sezoną jungiasi jungtinė Kauno ir Klaipėdos „Baltų Ainių – HC Klaipėdos“ komanda, kuri ateinantį sezoną turėtų būti viena jauniausių čempionato dalyvių. Sezonui ruoštis ši ekipa pradėjo dar rugpjūtį, nors kauniečiai ir susidūrė su problemomis dėl ledo, dėl Kauno ledo rūmų renovacijos.

„Komanda treniruotis pradėjo rugpjūčio pradžioje. Panašiu metu dirbti pradėjo tiek ir klaipėdiečiai, tiek ir kauniečiai, bet ant ledo treniruotis Kauno atstovams teko vykti į Elektrėnus, kur buvo dirbama po du kartus per savaitę“, – apie pasiruošimą sezonui kalbėjo „Baltų-Ainių – HC Klaipėdos“ atstovai.

Lietuvos čempionato debiutantė sudarydama trenerių štabą į šalį nesidairė ir jį surinko iš savo mokyklų: komandai vadovaus „HC Klaipėda“ mokyklos vyriausiasis treneris Andrejus Savičevas, o jam talkins „Baltų Ainių“ treneris Lukas Jakšys, kuris taip pat turėtų ginti ir ekipos vartus. Šių ledo ritulio mokyklų auklėtiniai sudarys ir komandos pagrindą, o vyresnių žaidėjų bus vos keletas.

„Mūsų komandos pagrindas sudarytas iš jaunų žaidėjų, o keletas esančių vyresnių ledo ritulininkų tikrai nebus vyrų rinktinės nariai. Visgi, manome, kad vienas iš lyderių turėtų būti Simas Gorelis, kuris yra rungtyniavęs užsienyje ir yra sukaupęs nemažai patirties. Patirties Lietuvos čempionate turi ir pernai „Kaunas Hockey“ žaidę Erminas Gutauskas, Dovydas Žiūkas bei vartininkas Lukas Jakšys. Iš jaunimo kažką išskirti šiuo metu sunku – pasižiūrėsime kaip komanda atrodys pirmenybėse ir tuomet geriau galėsime dar geriau įvertinti jų lygį.

Šiuo metu taip pat bendraujame ir su keliais jaunais „Energijos“ žaidėjais, kurie galėtų sustiprinti mūsų komandą. Šiuo metu dar neaišku, ar pavyks susitarti, tačiau bet kokiu atveju, mes žiūrime tik į jaunimą.“

Komandoje išvysime ir į aukščiausią Lietuvos lygą sugrįžtantį Eriką Sadauską – 22-ejų metų puolėjas, kuris yra buvęs Lietuvos jaunių ir jaunimo rinktinių narys, žaidęs Vilniaus „Baltica“ bei Elektrėnų „Energijos“ ekipose, aktyviai ruošiasi būsimoms sezono kovoms.

Kalbėdami apie komandos tikslus šios komandos atstovai ambicijų užkariauti šalies čempionatą neturi. Pirmąjį sezoną tarp stipriausių šalies komandų „Baltų Ainiai – HC Klaipėda“ į pozicijas nesidairys ir sieks suteikti žaidybinės praktikos jaunimui.

„Komandos tikslas yra įgauti kuo daugiau praktikos, kad žaidėjai kuo geriau pasiruoštų jaunių ir jaunimo rinktinėms. Manome, kad bent jau U-18 rinktinės stovykloje turėtų būti nemažai mūsų atstovų iš Klaipėdos ir Kauno, tad norime, jog jie gautų kuo daugiau žaidybinės praktikos, tobulėtų ir gerai pasiruoštų rintinei.“

Geležinis Vilkas

Praėjęs sezonas: ketvirta vieta Komandos treneris: Andrejus Jadkauskas

Dar viena jaunimu besiversianti komanda Lietuvos čempionate – Vilniaus „Geležinis Vilkas“. Ši ekipa tradiciškai versis savo ledo ritulio mokyklos auklėtiniais, tačiau šiemet jie galėjo pasigirti ir rimtu papildymu: prie komandos prisijungė Lietuvos vyrų rinktinės kandidatas Elvinas Karla. 20-metis pastaraisiais metais rungtyniavo JAV jaunimo lygose bei padėdavo Elektrėnų „Energijai“, o šiemet pats pasiprašė prisijungti prie vilniečių ekipos.

„Mūsų jaunimas treniravosi visą vasarą, o mūsų vadinami „veteranai“, kurie yra 1996-1997 metų vaikai, pradėjo treniruotis nuo rugsėjo mėnesio. Komandos pagrindą kaip visada sudarys mūsų jaunimo mokyklos auklėtiniai, bet šįkart sulaukėme papildymo vartininko pozicijoje – prisijungė Elvinas Karla. Jis pats išreiškė norą mums padėti ir dėl to malonu, nes mūsų komandos buvęs vartininkas Martinas Petiulis išvyko į Kanadą. Tad vartininkų liniją kitąmet sudarys E. Karla ir jaunasis mūsų auklėtinis Kazimieras Jukna, kuris pastaruoju metu padarė nemenką pažangą.“, – teigė komandos treneris A. Jadkauskas.

Prieš sezoną vilniečiai savo gretose dar turėjo ir vieną garsiausių savo mokyklos auklėtinių – Lietuvos rinktinės narį Ilja Četvertaką, tačiau šiam išvykus į Norvegiją lyderio vaidmens turės imtis komandos senbuviai, o taip pat daugiau galimybių sužibėti turės jauniausi šios mokyklos auklėtiniai.

„Planavome, kad pas mus rungtyniautų ir I. Četvertakas, bet jis išvyko į Norvegiją. Bet kuriuo atveju, vyriausiais komandos žaidėjais bus 1996 metų gimimo vaikinai. Itin jauna bus gynėjų grandis, kurioje labiausiai patyrę žaidėjai bus aštuoniolikmečiai. Komandoje turėsime ir 2004 metų gimimo žaidėjus, kurie yra talentingi ir tikimės, kad šie penkiolikmečiai kandidatuos į Lietuvos U-18 rinktinę.

Mūsų komandos tikslas: remtis vien savo mokyklos auklėtiniais ir suteikti progą niekur neišvykusiems žaidėjams toliau rungtyniauti ir tobulėti. Geresnių sąlygų nei šiame čempionate jaunimui mūsų šalyje nėra. Tokios komandos kaip „Kaunas Hockey“ ir „Hockey Punks“ kasmet stiprinasi ir mūsų jaunimui tai yra geriausias šansas parungtyniauti prieš tokias komandas. Esame jauni, energingi ir ambicingi bei pažiūrėsime ką mes parodysime. Stengsimės varžovams problemų pridaryti savo aktyviu, jaunatvišku žaidimu.“

Prieš sezoną konkrečių tikslų turnyrinėje lentelėje „Geležinio Vilko“ komanda nekelia, tačiau viliasi, jog šiemet jiems pavyks įkąsti ir turnyro favoritams. Šio sezono metu dauguma šios komandos narių varžysis ir Baltarusijos jaunių lygoje, o A. Jadkausko teigimu tai itin svarbu jaunimui, kuriems kitu atveju trūktų aukšto lygio žaidybinės praktikos.

„Gaila, kad dabar ir vėl bus tokia sistema, kurioje visos komandos dalyvaus atkrintamosiose varžybose. Tai yra toks formatas, kuriame reguliariajame sezone sunku kelti tikslus. Tiesiog kiekvienose rungtynėse sieksime pergalės ir tikiu, kad šiemet bus siurprizų mūsų rungtynėse. Atėjus atkrintamosioms varžyboms bus sunku kovoti su vyresnėmis ir labiau patyrusiomis komandomis – „Kaunas Hockey“ ir „Hockey Punks“, kurios mano nuomone ir bus pagrindinės favoritės auksui. Bet kuriuo atveju, mūsų komanda bandys „pagerti kraujo“ iš daugelio varžovų.

Turime suprasti, kad 18 reguliaraus sezono rungtynių ir kelių mačų atkrintamosiose varžybose jaunimui neužtenka. Jei nežaistume Baltarusijoje, gerai pasiruošti U-18 ir U-20 rinktinėms mūsų komandos atstovams būtų tiesiog neįmanoma. Todėl ir nusprendėme dalyvauti Baltarusijos jaunių lygoje, kurioje lygis gana aukštas ir mūsų jaunimas, kurio pagrindą sudarys ir Lietuvos čempionate žaisiantys žaidėjai, galės sukaupti daugiau patirties. Pridėjus nemažai mačų kaimyninėje šalyje jie sužais pakankamai sezone reikalingų rungtynių. Todėl labai sveikintina, jog mes sugebame žaisti tiek ten, tiek ir čia, sudėliojus tvarkaraštį taip, jog visur suspėtume.“

„Geležinio Vilko“ mokyklos vadovas A. Jadkauskas ir toliau užims vyriausiojo trenerio postą šioje komandoje, tačiau jo teigimu, mokykloje sudarytos visos sąlygos trenerių tobulėjimui, kad šie galėtų sėkmingai užimti visų amžiaus grupių trenerio postus.

„Su abejomis komandomis dirbsiu tiek aš, tiek ir Tomas Kaminskas, tačiau norime sudaryti sąlygas, kad galėtų tobulėti ir kiti jauni treneriai. Stengiamės sudaryti tokią struktūrą nuo mažiausių iki vyrų komandos, kad joje esantys treneriai tobulėtų ir galėtų dirbti su bet kuria komanda.“

„Kaunas Hockey“

Praėjęs sezonas: trečia vieta Komandos treneris: Aleksandr Mikheyonok

Praėjusį sezoną vilčių pakovoti dėl aukso neslėpę kauniečiai galiausiai buvo priversti tenkintis bronzos medaliais, tačiau šiemet jie ir vėl sezoną pasitinka su nemažomis ambicijomis. Prieš būsimą sezoną įvyko nemažai pokyčių tiek ir šios komandos sudėtyje, tiek ir trenerių štabe. Vyriausiojo trenerio darbą Kaune išbandys buvęs komandos žaidėjas Aleksandras Mikheyonokas, kurio profesionalo karjerą užbaigė sunki trauma.

„Vyriausiuoju „Kaunas Hockey“ treneriu dirbti pradėjo Aleksandras Mikheyonokas. Iš Baltarusijos kilęs puolėjas praėjusį sezoną rungtyniavo „Kaunas Hockey“ gretose ir spėjo ne kartą pasižymėti kovose prieš kitus stipriausius Lietuvos klubus. Visgi rungtynių su sostinės „Geležiniu vilku“ metu patirta sudėtinga peties trauma lėmė ankstyvą sportininko karjeros baigtį. Nuolat su A. Mikheyonoku bendravę ir jo reabilitacijos procesą stebėję klubo vadovai naują poziciją jam pasiūlė po to, kai nepavyko rasti bendro sutarimo su 2017/2018 m. sezone komandą treniravusiu Aurimu Gutausku.

Pagrindinis motyvas renkantis trenerį buvo Aleksandro noras dirbti visoje „Kaunas Hockey“ sistemoje – tiek su vyrų komanda, tiek su vaikų akademijos auklėtiniais. Prie klubo prisijungusios Kauno ledo ritulio mokyklos vadovas, buvęs profesionalus atletas Linas Paražinskas taps A. Mikheyonoko asistentu. Klubo fizinio rengimo treneriu-kineziterapeutu dirbs Ramūnas Urbelis.“, – trenerio pozicijų pokyčius ir jų priežastis įvardijo „Kaunas Hockey“ atstovai.

Lygiai taip pat kaip jų kaimynams iš „Baltų Ainių“ mokyklos, „Kaunas Hockey“ ledo ritulininkams pasiruošimą apsunkino ledo arenos renovacija. Treniruotis pradėję Elektrėnuose, daug sudėties pokyčių atlikę praėjusio sezono bronzos medalininkai pasidžiaugė, kad į savo gretas galėjo pasikviesti ir aukšto lygio patirties turinčius legionierius bei vis dar viliasi prisikviesti ir keletą Lietuvos čempionų. Vienas iš jų, Artūras Katulis, jau vakar buvo oficialiai pristatytas Kauno komandoje.

„Treniruotis pradėjome nuo rugsėjo pradžios. Tokį vėlų sezono pasiruošimą labai apsunkino Kauno ledo arenos renovacijos darbai, buvome priversti treniruotis Elektrėnuose.

Komandoje netrūksta naujų žaidėjų, bet galutinę sudėtį dar paskelbsime. Jau tikrai aišku, kad komandos sudėtyje nebeliko Donato Kumeliausko, kuris šį sezoną atstovaus Vilniaus „Hockey Punks“, keletas žaidėjų prisijungė prie naujos jungtinės Kauno-Klaipėdos komandos. Svarbiausi šių metų transferiai yra Eduardas Chekmarevas ir Grigorijus Vorobyovas. Šie žaidėjai turi MHL patirties. Taip pat kalbamės su keletu žaidėjų iš „Energijos“, kurie gali papildyti komandą.“

Po to, kai iš pirmenybių pasitraukė „Energija“, Lietuvos pirmenybės sulauks naujų čempionų. „Kaunas Hockey“ atstovai neslepia, jog į pirmąją poziciją pasikėsinti nori ir jų komanda.

„Kaip sakė vyriausiasis treneris, sieksime žiūrėti viena kryptimi ir eiti bendro tikslo link, o tai, be abejo, yra aukščiausia vieta Lietuvos čempionate“, – aukštų tikslų neslėpė kauniečiai.

Pastaraisiais metais „Kaunas Hockey“ yra ir viena aktyviausių šalies ledo ritulio komandų tiek socialiniuose tinkluose, tiek ir rengiant akcijas rungtynių metu, o būsimame sezone kauniečiai nusiteikę nenuleisti šios kartelės.

„Vos tik debiutavusi prieš dvejus metus „Kaunas Hockey“ komanda iškart didelį dėmesį skyrė savęs pristatymui ir gerbėjų būrio pritraukimui tiek gyvuose susitikimuose, tiek rungtynių metų, tiek socialiniuose tinkluose. Norisi tikėti, kad uždavėme tempą ir kitoms komandoms. Labai laukiame rungtynių namuose, deja, jos bus tik lapkritį, tad kol kas gerbėjus kviečiame kartu su mumis vykti į išvykas. Kad jie mūsų pasiilgę, neabejojame, nes net klubo šalikus pirko vidurvasarį.“

„Hockey Punks“

Praėjęs sezonas: antra vieta Komandos treneris: Mindaugas Kieras

Praėjusio sezono finalininkė „Hockey Punks“ komanda šiemet buvo viena pirmųjų pasiruošimą pradėjusių komandų. Pradėjusi darbą su fizinio parengimo treneriu dar rugpjūtį, į pirmąsias sezono kovas Vilniaus ekipa turėtų atvykti pilnai pasiruošusi naujajam sezonui.

„Kadangi šiemet planavome dalyvauti Baltijos lygoje, tai su fizinio pasirengimo treneriu pradėjome darbą dar rugpjūtį. Nors tuomet dar treniravosi ne visi, tačiau kažkur pusė žaidėjų dirba jau du mėnesius. Beveik visa likusi komanda prisijungė rugsėjį, o nusikėlus čempionato pradžiai, pastaruoju metu prie komandos prisijungė ir dar pora žaidėjų, kurie negalėjo su komandos draugiais pradėti ruoštis sezonui dėl traumų. Ant ledo dirbame nuo rugsėjo“, – apie komandos pasiruošimą kalbėjo komandos vadovas Šarūnas Kuliešius.

Vasarą „pankų“ ekipa stipriai pasidarbavo ir žaidėjų rinkoje: išsaugojusi visus lyderius vėliau ši ekipa pasikvietė ir ilgamečius rinktinės narius Maurą Baltrukonį ir Donatą Kumeliauską bei įsigijo legionierius Henkriką Tervetuloa ir Yegorą Bezuglyy. Visgi, tuo šalies vicečempionų darbai nesibaigė: iširus „Energijai“ šis klubas netrukus turėtų pristatyti ir keletą buvusių šio klubo atstovų.

„Kažko iš mūsų naujokų išskirti net ir negalėčiau. Visgi, į mūsų ekipą atvyko rinktinės žaidėjai, o legionieriai taip pat atrodo aukšto lygio. Aišku, neteko jų stebėti visą sezoną, bet iš jų demonstruotos statistikos ir tai ką jie parodė ant ledo, leidžia manyti, jog Lietuvos čempionatui jie tikrai yra neblogo lygio žaidėjai. Todėl kažką vieną išskirti net bijočiau.

Išsibarsčius „Energijai“ atsirado daug žaidėjų ir dabar net galima sakyti, jog komanda yra kiek perpildyta, bet tokia situacija būna ne kasdien, kai prieš pat čempionatą iš jo pasitraukia praėjusių metų čempionė.“

Komandoje ne tik galingai sukomplektuota sudėtis, bet ir išlaikytas pernai sėkmingai Lietuvos čempionate trenerio poste debiutavęs Mindaugas Kieras. Po 2018 metų auksinio triumfo su Lietuvos rinktine profesionalią karjerą baigęs gynėjas pirmajame savo sezone sugebėjo sezono metu įkąsti ir „Energijai“, bet galiausiai liko su sidabru. Šiemet jis lieka komandoje, kurioje ir toliau turės nemažai atsakomybės.

„M. Kieras lieka mūsų komandoje. Žinoma, kaip vadovas jam padedu ir mes tariamės, tačiau už treniravimą ir panašius dalykus atsakingas lieka būtent jis“, – apie trenerio poziciją kalbėjo klubo vadovas.

Atsižvelgus į komandos pasiruošimą ir sudėtį, prieš sezoną būtent „Hockey Punks“ galima vadinti naujojo sezono favoritais. Nors Š. Kuliešius favoritų etiketės nesikrato, ilgametis rinktinės puolėjas tikrai nenusiteikęs nuvertinti varžovų.

„Žinoma, pagal tai, kokią sudėtį mes surinkome, turime kalbėti tik apie pirmąją vietą. Bet niekada negalima atmesti situacijos, kad pradės koją kišti traumos, arba kita komanda susiras stambų rėmėją. Bet jei nebus kažkokių netikėtų dalykų, su mūsų sudėtimi taikysimės tik į auksą. Bet visi suprantame, kad ant popieriaus būti stipriais yra viena, o viską reikia įrodyti ant ledo.“

Nestartavus Baltijos lygai ir iš Lietuvos pirmenybių pasitraukus „Energijai“, „Hockey Punks“ šiemet sužais gerokai mažiau rungtynių nei jie planavo. Visgi, situacijos kontroliuoti negalėję „pankai“ pasiruošę susitaikyti su esama situacija.

„Aš tikrai būčiau už tai, kad „Energija“ būtų dalyvavusi čempionate, bet jei jų nėra, nieko negali pakeisti. Aš žiūriu iš tos pusės, ką gali pats padaryti, o jei nieko, tai nieko ir nepakeisi.“

Aktyviai už aikštės ribų dirbantys „Hockey Punks“ atstovai taip pat pasiryžę ir toliau mažais žingsneliais judėti į priekį šia linkme, tad jų fanų laukia intriguojantis sezonas.

Lietuvos ledo ritulio čempionato startas – jau spalio 6 dieną. Elektrėnų ledo rūmuose Vilniaus „Geležinis Vilkas“ stos į kovą su „Kaunas Hockey“ komanda, o šių rungtynių startas 13:00 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.