EUROLYGA 2023

Europos šachmatų klubų taurės turnyre – solidus Lietuvos čempionų pasirodymas

Juodkalnijoje baigėsi prestižinės šachmatų Europos klubų taurės varžybos, kuriose varžėsi stipriausi žemyno šachmatų klubai. Atvirajame turnyre, kuriame kovojo 66 komandos, dalyvavę Lietuvos šachmatų lygos (LŠL) čempionai „MRU–ROSK Consulting“ atstovai užėmė 16-ąją vietą.

 Europos klubų taurės turnyre Lietuvos šachmatininkai užėmė 16-ąją vietą.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Europos klubų taurės turnyre Lietuvos šachmatininkai užėmė 16-ąją vietą.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2019, 2:25 PM

Komanda, vadovaujama tarptautinio meistro (IM) Vaido Sakalausko, iškovojo keturias pergales, vieną kartą sužaidė lygiosiomis, dukart pralaimėjo ir iš viso surinko 9 komandinius taškus iš 14 galimų.

Prieš varžybas starto sąraše buvusi 24-ojoje vietoje, vilniečių ekipa pralaimėjo tik nominaliai stipresniam Valerengos (Norvegija) klubui, taip pat po ilgai trukusios ir atkaklios kovos nusileido Italijos atstovams „WorldTradingLab Club64“.

Iš nugalėtų oponentų stipriausias buvo 15-uoju reitingu skirstytas šveicarų „Riehen Schachgesellschaft“ klubas.

Vilniečių ekipai atstovavo be keitimų žaidę 6 šachmatininkai: IM Tomas Laurušas (FIDE reitingas 2499), legionierius iš Latvijos Olegas Krivonosovas (IM, 2404), Tautvydas Vedrickas (FM, 2403), Andrius Brazdžionis (2355), V.Sakalauskas ir Vaidas Šetkauskas (2195).

Visi šie šachmatininkai sudarė ir šiemet po ilgų bandymų LŠL triumfavusios ekipos branduolį, o T.Laurušas ir A.Brazdžionis vos prieš porą savaičių baigė pasirodymą Europos komandų čempionate, kuriame atstovavo Lietuvos rinktinei.

Prie pirmosios lentos žaidęs T.Laurušas atsispyrė ne vieno pajėgaus varžovo spaudimui ir nepatyrė nė vieno asmeninio pralaimėjimo. Jis baigė turnyrą su 4,5 taško iš 7 galimų (2 pergalės ir 5 lygiosios).

T.Laurušui pavyko nepralaimėti tokiems Europos elitui priklausantiems šachmatininkamss kaip Anglijos didmeistris (GM) Davidas Howellas (2701) ir vengrų GM Ferencas Berkesas (2647).

Toks žaidimas leido mūsiškiui įvykdyti dar vieną didmeistrio normos balą ir dabar iki prestižinio titulo suteikimo 23-ejų kauniečiui liko vos vienas sėkmingas turnyras.

Ne itin sėkmingai individualiai turnyras klostėsi 2-4 lentose žaidusiems O.Krivonosovui (2/7), T.Vedrickui (3/7) ir A.Brazdžioniui (3,5/7).

Tiek O.Krivonosovas, tiek T.Vedrickas varžybose turėjo ne vieną ilgą ir varginančią partiją, kuriose ilgiau nei penkias valandas gynė sunkias pozicijas siekdami palankaus komandos rezultato.

Viena jų susiklostė apmaudžiai, kai mačo baigtį lemiančioje partijoje su italų klubui atstovaujančiu didmeistriu GM Josepu Manueliu Lopezu Martinezu (2547), O.Krivonosovas praleido galimybę užfiksuoti lygiąsias dėl 50 ėjimų taisyklės (jei per tiek ėjimų neatliekamas nė vienas kirtimas ar pėstininko ėjimas, laikoma, jog partijoje nėra progreso ir pripažįstamos lygiosios). 

Tačiau lemiamu 50-uoju ėjimu O.Krivonosovas padarė klaidą ir po varžovo atsakomojo ėjimo, kuriuo šis prastėmė pėstininką, teko iškart pripažinti priešininko pranašumą.

Solidžiai prie paskutinių dviejų lentų žaidė IM V.Sakalauskas, surinkęs 5,5 taško iš 7, ir V.Šeštkauskas, surinkęs 6 taškus iš 7.

Abu jie demonstravo tiek tvirtą debiutinį pasiruošimą, tiek gilias baigmių technikos žinias ir taip parklupdė ne vieną nominaliai stipresnį oponentą, pakreipdami mačo baigtį Lietuvos čempionų naudai.

Atvirajame čempionate taip pat dalyvavo aukščiausiai reitinguotas Lietuvos šachmatininkas GM Eduardas Rozentalis (2547), atstovavęs Kiogės (Danija) šachmatų klubui.

Nors turnyras jam prasidėjo solidžiai ir pavyko nugalėti 2018 metų Europos čempioną kroatą Ivaną Šaričių (2650), finiše nusileista keliems mažiau pajėgiems šachmatininkams.

Vis dėlto Danijos klubo mačams tai lemiamos įtakos nepadarė ir galutinėje lentelėje Kiogės komanda atsidūrė 9-ojoje vietoje.

Moterų turnyre, kuriame varžėsi 12 komandų, bronzos medalį iškovojo IM Deimantės Daulytės-Cornette atstovaujamas Monte Karlo (Monakas) šachmatų klubas.

Pajėgią sudėti turėjusios Monako atstovės buvo tarp pretendentų iškovoti auksą, tačiau kluptelėjimas prieš turnyro nugalėtojas „Nona“ iš Gruzijos apsunkino šio tikslo siekimą.

Pačiai D.Daulytei-Cornette turnyras nebuvo sėkmingas (2 taškai iš 5), tačiau pasiekta įspūdinga pergalė prieš Italijos atstovę IM Mariną Brunello buvo gausiai aptarinėjama ir analizuojama šachmatų entuziastų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.