EUROLYGA 2023

Lietuvos sportininkę diskvalifikavus iki gyvos galvos – paaiškinimas, kas nutiko

25 valandos ir 44 minutės sunkaus darbo pasaulio čempionato varžybose nuėjo veltui.

 A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br> E.Kniežausko nuotr.
 A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br> E.Kniežausko nuotr.
 A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br> E.Kniežausko nuotr.
 A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br> E.Kniežausko nuotr.
 A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br> E.Kniežausko nuotr.
 A.Ranceva įkliuvo dėl lieknėjimo preparato.<br> E.Kniežausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 1:29 PM, atnaujinta Dec 5, 2019, 2:51 PM

2019 metų rugpjūčio mėnesio paskutinį savaitgalį Alina Ranceva laimėjo varžybas Panevėžyje ir tapo pasaulio ultratriatlono čempione, o šią savaitę išgirdo šokiruojančias naujienas – sportininkės organizme rasta draudžiamų medžiagų.

Po šios pergalės paimtas A.Rancevos dopingo testas buvo teigiamas. Čempionė įkliuvo dėl svorio mažinimo žolelių ekstrakto tablečių. Pagal Tarptautinės ultratriatlono federacijos (IUTA) taisykles, A.Ranceva buvo visam gyvenimui pašalinta iš organizacijos varžybų.

36-erių panevėžietės organizme rasta stimuliatorių

„Snaputis yra vienas iš to pavadinimo sinonimų, tačiau WADA sąraše jis yra priskirtas prie draudžiamų medžiagų varžybų metų kaip stimuliatorius.

Apskritai stimuliatoriai tiesiogiai veikia centrinę nervų sistemą, pagreitina smegenų ir atskirų kūno dalių veiklą. Jie gali padidinti budrumą bei sumažinti nuovargį.

Svarbu, jog sportininkai žinotų bei suvoktų, kad metileksanaminas yra ir kitų sąraše įvardytų stimuliatorių sudėtyje, todėl jų pavadinimas gali būti visai kitoks.

T.y. metileksanaminas gali slėptis ir po kitų stimuliatorių pavadinimais, tarp kurių yra ir snapučių aliejus bei snapučių šaknų ekstraktas, – lrytas.lt patikslino Lietuvos antidopingo agentūra.

Vienos tabletės kaina

Būtent ši medžiaga gali būti randama ir įvairiose lieknėjimui skirtuose preparatuose. Sportininkė sekunde.lt portalui atskleidė, kad būtent toks preparatas ir pakišo jai koją, o jį įsigijo internetinėje parduotuvėje.

„Jokiais būdais tai nebuvo mano piktybinė klaida. Puikiai žinojau, kad čempionato nugalėtojams atliks dopingo testus. Jei nors kiek būčiau įtarusi, kad paprasčiausia žolelė snaputis gali pridaryti tokių nemalonumų, būčiau finišavusi antra ir ramiai gyvenusi.

Perskaičiau ant pakuotės preparato sudėtį, bet joje nepažymėta jokių sportininkams draudžiamų ingredientų. Nesu profesionali sportininkė, nesu turėjusi mokymų ir sporto daktarų, kurie mane konsultuotų varžyboms. Šito sau negaliu leisti. Ir varžyboms ruošiuosi tik laisvalaikiui, savarankiškai, padedama vyro. Negalėjau net įtarti, kad dėl skysčius varančios žolelės turėsiu tokių nemalonumų.

Mano organizme nerado ištvermę gerinančių ar nuovargį nutolinančių draudžiamų medžiagų, o tik svorio metimo preparato liekanų. Tai, kas dabar įvyko, yra vienos tabletės kaina“, – teigė sportininkė.

Skaudžios pamokos

Lietuvos antidopingo agentūra lrytas.lt atskleidė, jog rekomendavo A.Rancevai kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybą, mat toks internete pardavinėjamas preparatas yra nelegalus. Sulaukusi tyrimo rezultatų, A.Ranceva svarstys, ar teikti apeliaciją.

Vis tik sportininkas yra pats atsakingas už tai, ką deda į burną.

Iš A.Rancevos jau yra atimtas Panevėžyje iškovotas čempionės titulas bei 1000 eurų premija, o į pirmąją vietą pakilo tuomet 25 minutėmis už lietuvės finišavusi Marie Veslestaul iš Norvegijos.

Beje, dėl panašių lieknėjimo preparatų 2006 metais įkliuvo garsi šokėja Edita Daniūtė. Istorija panaši: buvo pirktas lieknėjimo preparatas iš Kinijos, kurio sudėtyje nebuvo užsiminta apie draudžiamas medžiagas. Tuomet tik po Sporto Arbitražo teismo (CAS) sprendimo buvo pripažintas sportininkės draudžiamų medžiagų vartojimas kaip netyčinį ir sušvelninta bausmę iki trijų mėnesių diskvalifikacijos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.