EUROLYGA 2023

Viską niokojantys gaisrai Australijoje smogė ir sportui: ugnis keičia planus

Žaliąjį žemyną jau kelis mėnesius gaubia juodi dūmai. Nuo rugsėjo Australiją siaubia miškų gaisrai, jau pasiglemžę apie 30 žmonių gyvybę, išdeginę daugiau nei 10 tūkstančių hektarų plotą ir iš savo namų išviję daugiau nei šimtą tūkstančių žmonių.

Australija skęsta pragariškame gaisre.<br>lrytas.lt koliažas
Australija skęsta pragariškame gaisre.<br>lrytas.lt koliažas
N.Džokovičiaus (dešinėje) vedama Serbijos teniso rinktinė Sidnėjuje laimėjo pirmąjį ATP komandų čempionatą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
N.Džokovičiaus (dešinėje) vedama Serbijos teniso rinktinė Sidnėjuje laimėjo pirmąjį ATP komandų čempionatą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Australijoje siautėja pragari<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australijoje siautėja pragari<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australijoje siautėja pragari<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australijoje siautėja pragari<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australija skęsta pragariškame gaisre.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australija skęsta pragariškame gaisre.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australijoje siautėja pragari<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australijoje siautėja pragari<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australija skęsta pragariškame gaisre.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australija skęsta pragariškame gaisre.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2020-01-16 19:17, atnaujinta 2020-01-16 19:56

Nors nepažabojama stichija paveikė visą šalį, gyvenimas joje nesustojo.

Smogo aptemdytuose miestuose toliau vyksta ir sporto varžybos, tačiau jų rengėjams kartais tenka keisti planus.

Tenisas – pagal tvarkaraštį

Svarbiausios Australijoje rengiamos varžybos, kurios kiekvienų metų sausį prikausto viso pasaulio dėmesį, yra Australijos atvirasis teniso čempionatas.

Šiemet jo pradžia numatyta sausio 20 dieną, bet dauguma geriausių pasaulio tenisininkų jau atvyko į Australiją, nes įvairiuose šios šalies miestuose (Sidnėjuje, Perte, Brisbane, Adelaidėje, Hobarte) vyksta kiti ATP ir WTA turnyrai.

Kai kurie iš šių miestų nėra pavojingiausiose zonose, tačiau tenisininkai raukė nosį nuo aitrių dūmų.

„Jei padėtis nesikeis ir oro kokybė bus prasta, „Tennis Australia“ turbūt bus priversta sukurti kokias nors taisykles, – po pirmųjų Brisbane žaistų ATP taurės mačų svarstė vienas geriausių pasaulio tenisininkų Novakas Džokovičius. – Jiems sunku, nes yra daug įvairių aplinkybių. Bet sveikata reikia rūpintis.“

Vis dėlto Australijos atvirojo čempionato direktorius Craigas Tiley tvirtina, kad turnyras vyks pagal planą: „Prognozės yra geros. Tikimės, kad nieko nereikės nukelti, ir imamės papildomų priemonių, kad turnyras vyktų, kaip numatyta.

Žaidėjų, personalo bei sirgalių sveikata ir saugumas – mūsų prioritetas. Skyrėme papildomas pajėgas situacijai stebėti ir tirti.“

Nors padėtis keičiasi kasdien ir ji, priešingai nei norėtų C.Tiley, negerėja, išsigelbėjimu gali tapti tai, kad trijose didžiausiose „Melbourne Park“ teniso komplekso aikštėse įrengtas stogas.

Be jų, yra dar aštuonios uždaros aikštės.

Svarbiausia, kad Viktorijos valstijos sostinė Melburnas yra atokiau nuo teritorijų, kuriose siaučia stipriausi gaisrai.

Priešingai nei Australijos sostinė Kanbera, kurioje dėl didelio oro užterštumo buvo atšaukta nemažai sporto varžybų.

Tarp jų – teniso turnyras (vyrų „ATP Challenger“ bei moterų „ITF Tour“). Jis buvo perkeltas į kitą Australijos miestą Bendigą.

Bet ir Melburne oras anaiptol ne tyras. Praėjusią savaitę užterštumo indeksas čia buvo pakilęs iki 213. Oras „labai nesveiku“ laikomas, kai šis indeksas šokteli per 200.

Atšaukė Australijos ralį

Pirmas didelis renginys Australijoje dėl gaisrų buvo atšauktas dar lapkričio mėnesį.

Lapkričio viduryje Tasmanijos jūros skalaujamoje Kofso pakrantėje, esančioje Naujajame Pietų Velse, turėjo vykti pasaulio ralio čempionato paskutinis etapas.

Rengėjai iš pradžių svarstė galimybę sutrumpinti ralio maršrutą, bet gaisrams plečiantis ir Naujojo Pietų Velso vyriausybei paskelbus ypatingąją padėtį nusprendė varžybas visai atšaukti.

Ralį rengiančios „Motorsport Australia“ (CAMS) vadovas Andrew Papadopoulos tvirtino, jog kitoks sprendimas buvo neįmanomas rūpinantis daugiau nei tūkstančio žmonių (dalyvių, komandų narių, teisėjų, varžybų personalo) saugumu.

A.Papadopoulos pažymėjo ir etinę sprendimo dalį: „Būtų nederama tokiomis aplinkybėmis rengti ralį. Mūsų mintys yra su Naujojo Pietų Velso bendruomene, ypač su tais žmonėmis, kurie prarado artimuosius, neteko namų.“

Galutinis sprendimas buvo paskelbtas iki numatytos ralio pradžios likus vos dviem dienoms, o kai kuriuos komandų vadovus net papiktino tai, kad rengėjai delsė taip ilgai.

„Tai beprotybė. Dūmai visur. Mes žiūrime į žemėlapį ir matome, kad gaisras artėja Kofs Hatboro link, bet niekas nedrįsta tiesiai pasakyti tai, kas visiems aišku, – Australijos ralio nebus. Žiūrime žinias ir matome degančius namus, ūkius, gyvūnus.

Matome, kad viskas liepsnoja ir vis tiek svarstome apie kažkokias kvailas lenktynes“, – interneto svetainė „Autosport“ citavo neįvardytą „vienos pirmaujančių komandų“ vadovą.

Prieš gamtą buvo bejėgiai

Po kelių savaičių planus turėjo keisti dar kelių Australijoje populiarių renginių organizatoriai.

Gruodžio viduryje dėl prasto matomumo buvo atšauktos tradicinės jūrų valčių lenktynės Sidnėjaus įlankoje ir Tamverto mieste, esančiame didžiausių gaisrų epicentre Naujajame Pietų Velse, rengiamos žirgų lenktynės.

„Vadeliotojai visus metus rengėsi šioms varžyboms, todėl darėme viską, ką galėjome, bet Motina gamta mus nugalėjo“, – skėstelėjo rankomis Tamverto kinkinių lenktynių klubo pirmininkė Julie Maughan.

Kanberoje buvo nutrauktas „T20“ kriketo lygos mačas tarp „Sydney Thunder“ ir „Adelaide Strikers“ klubų. Rungtynės prasidėjo pakenčiamu oru, bet pasikeitus vėjui stadioną uždengė migla ir antrojo kėlinio penktajame pakėlinyje teisėjai nusprendė, kad „dėl pavojingų sąlygų“ toliau žaisti neįmanoma.

Pagal lygos taisykles, jei komandos antrajame kėlinyje būtų sužaidusios penkis pakėlinius, rezultatas būtų buvęs įskaitytas. Tačiau mačui pasibaigus anksčiau buvo užfiksuotos lygiosios.

„Emocijų sūkuryje dėl sprendimo nutraukti rungtynes buvome labai nusivylę, – sakė šalia pergalės buvusios „Thunder“ komandos treneris Shane’as Bondas. – Tą akimirką viskas atrodė kitaip, bet nusiraminę supratome, kad teisėjai pasielgė teisingai.“

„Matomumas buvo labai prastas. Be to, užuodėme dūmus, dėl kurių buvo sunku kvėpuoti“, – paaiškino rungtynių teisėjas Samas Nogajski.

Daug baisiau nei rūkymas

Dviejų Australijoje populiariausių atvirame ore žaidžiamų žaidimų regbio ir australiškojo futbolo sezonas prasideda kovą ir baigiasi rugsėjį arba spalį.

Šių sporto šakų profesionalų lygų vadovai kol kas tik stebi situaciją, bet jiems nereikia sukti galvos, kaip apsaugoti sportininkus ir sirgalius nuo vis labiau plintančių gaisro dūmų poveikio.

O futbolo (europietiškojo) ir kriketo lygų vadovai pateko į nepavydėtiną padėtį.

Futbolo A lygoje dar nebuvo atšauktos rungtynės, tačiau moterų W lygoje ir jaunimo Y lygoje keli mačai jau buvo perkelti. Jaunimo lygoje pirmosios rungtynės dėl oro užterštumo buvo perkeltos dar gruodį, o sausio pradžioje Australijos futbolo vadovybė atšaukė dvejas moterų ir jaunimo lygų rungtynes, kurios turėjo vykti šalies sostinėje Kanberoje – labiausiai dėl užterštumo kenčiančiame Australijos mieste.

Lygų vadovas Gregas O’Rourke’as prisipažino net neįsivaizduojantis, kaip reikės elgtis artimiausiu metu: „Stebime situaciją. Atsižvelgę į orų prognozes, atšaukėme dvejas numatytas rungtynes. Tačiau prognozės nedžiugina. Atrodo, kad toliau bus dar blogiau.“

Labai blogai yra jau dabar. „Manau, kad kvėpuoti tokiu oru – tas pat, kaip per dieną surūkyti 50 cigarečių, – sakė dienraščio „Marca“ kalbintas vokietis futbolininkas Alexanderis Baumjohannas, žaidžiantis „Sydney“ klube. – Žaidžiame kepinant 38 laipsnių karščiui, o oro kokybė yra labai prasta.

Smogas neįtikėtinas. Tokių sąlygų nepatyrę žmonės net negali to įsivaizduoti. Bet mes privalome susitaikyti ir atlikti savo darbą.“

Susidariusias sąlygas su rūkymu palygino ir kriketo žaidėjas Steve’as O’Keefe’as.

„Per dieną surūkau 40 cigarečių, bet žaisti tokiu oru yra tas pat, kaip surūkyti 80 cigarečių, – dar gruodžio pradžioje, kai oro užterštumas nebuvo toks didelis, kalbėjo S.O’Keefe’as. – Čia daug blogiau negu Indijoje. Oro kokybė sukrečianti.

Gydytojai mums tai vis kartoja, bet varžybos nenutraukiamos, nors aplinka nuodinga. Neturiu vaikų, bet jei jų turėčiau, užrakinčiau namie ir į lauką neleisčiau.“

Ragino stabdyti viską

Nepaisydami kenksmingų sąlygų daugumos Australijos sporto renginių organizatoriai nedrįsta atšaukti numatytų varžybų.

Vis dėlto Australijoje girdėti vis daugiau balsų, raginančių atšaukti visus šalyje planuojamus sporto renginius.

Tai pasiūlė vienas garsiausių Australijos futbolininkų, buvęs ilgametis rinktinės ir kelių stipriausių Anglijos klubų vartininkas Markas Bosnichius.

„Tai katastrofa. Didelė katastrofa, nieko panašaus nebuvau matęs. Žmonės praranda viską, net gyvybę.

Oras Sidnėjuje toks, kad nieko negalima matyti net už 300 metrų, – interviu „Sky“ televizijai sakė M.Bosnichius. – Visuomet maniau, kad ištikus tokiai nelaimei reikia nedelsiant viską stabdyti.“

Tačiau Australijos atvirojo čempionato direktoriaus C.Tiley nuomonė drastiškai priešinga: „Dėl milžiniškų žmonių, miškų, namų, mokyklų ir verslo praradimų reikės neįtikėtinų pastangų, kad padėtume šeimoms ir bendruomenėms vėl atsistoti ant kojų.

Mes siekiame, kad tenisas svariai prisidėtų prie šalies atstatymo.“

Netikėtai pakviestas lietuvis tapo nugalėtoju

Šešiolikmetis vilnietis Gustas Grinbergas ir 24-erių amerikietis Cody Ware’as sekmadienį šventė pergalę Australijoje per Azijos „Le Mans“ serijos lenktynių etapą „The Bend“ trasoje netoli Adelaidės. „Rick Ware Racing“ (JAV) komanda (nuotr.) nugalėjo „LMP2AM“ automobilių klasėje.

Šeštadienį kvalifikacijoje komanda užėmė trečią vietą, o lenktynes pradėjęs C.Ware’as iškart pakilo į antrą poziciją. Po pirmo padangų keitimo jis netrukus aplenkė lyderius ir pirmavo. Komandos draugą prie vairo pakeitęs G.Grinbergas važiavo 2,5 valandos, o paskui leido finišuoti labiau patyrusiam amerikiečiui.

„Lenktynės nebuvo lengvos, nes oro temperatūra pakilo iki 30 laipsnių, todėl automobilyje buvo tikra pirtis. Prie vairo praleidau beveik dvi su puse valandos iš keturių. Būčiau ir finišavęs, bet komandos vadovas Antonio Ferrari apskaičiavo, kad Cody nenuvažiavo pagal taisykles privalomo minimalaus laiko, taigi likus 15 minučių iki finišo užleidau jam vietą. Dar niekuomet nesu taip ilgai vairavęs be poilsio. Finišavome beveik minute anksčiau nei antros vietos laimėtojai – mūsų komandos antrasis automobilis. Metai prasideda tikrai gerai“, – džiaugėsi G.Grinbergas.

Po apdovanojimo ceremonijos jis sakė, kad komandos vadovas puikiai suplanavo vairuotojų pasikeitimus ir užvažiavimus į mechanikų zoną pasikeisti padangų ir pasipildyti degalų. Vienu metu komanda net ratu lenkė artimiausius varžovus ir vairuotojams tiesiog reikėjo išlaikyti stabilų greitį ir vengti rizikingų lenkimų.

G.Grinbergas tapo jauniausiu visų laikų „Le Mans“ serijos etapo nugalėtoju savo klasėje, nors pateko į lenktynes netikėtai. Pirmadienio naktį sulaukęs skambučio su prašymu pakeisti į lenktynes negalėjusį atvykti vairuotoją Gustas antradienio popietę jau sėdėjo lėktuve. Į Adelaidę atvyko ketvirtadienio rytą, sekmadienį šventė pergalę, o antradienį jau leisis Vilniuje. Trečiadienį gimnazistas vėl sės į mokyklos suolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.