EUROLYGA 2023

Milijonus gyvūnų pražudęs Australijos pragaras sėja nerimą: pajus ir R. Berankis

Virš prestižinio „Australian Open“ turnyro – juodi debesys, ir tai ne metafora. Kol pasaulis bando suvokti, kokią žalą gamtai daro Australiją siaubiantys gaisrai, teniso varžybų rengėjai priversti raminti žaidėjų aistras.

 „Australian Open“ turnyre tenisininkams teks kvėpuoti degėsiais<br> lrytas.lt koliažas.
 „Australian Open“ turnyre tenisininkams teks kvėpuoti degėsiais<br> lrytas.lt koliažas.
 „Australian Open“ turnyre tenisininkams teks kvėpuoti degėsiais<br> AFP/Scanpix nuotr.
 „Australian Open“ turnyre tenisininkams teks kvėpuoti degėsiais<br> AFP/Scanpix nuotr.
Gaisrai Australijoje nesiliauna – viską kelyje naikinanti ugnis tampa vis didesniu galvos skausmu šalies ugniagesiams, kurie dirba ir dieną, ir naktį.<br>AP nuotr.
Gaisrai Australijoje nesiliauna – viską kelyje naikinanti ugnis tampa vis didesniu galvos skausmu šalies ugniagesiams, kurie dirba ir dieną, ir naktį.<br>AP nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>lrytas.lt
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>lrytas.lt
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>NASA nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>NASA nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>Scanpix nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>Scanpix nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Australiją siaubia košmariški gaisrai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Australian Open“ turnyre savo sėkmę bandys ir R.Berankis.<br>T.Bauro nuotr.
„Australian Open“ turnyre savo sėkmę bandys ir R.Berankis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 19, 2020, 8:00 PM

Serena Williams šiemet Melburno aikštyne sieks jau 24-ojo „Grand Slam“ trofėjaus, kuris 38-erių pajėgiausiai pasaulio tenisininkei leistų pakartoti legendinės australės Margaret Court rekordą, užfiksuotą dar 1973 metais.

32-ejų serbas Novakas Džokovičius stos ginti čempiono titulo, į kurį kėsinsis „senosios gvardijos“ vyrukai – 33 metų ispanas Rafaelis Nadalis ir šveicaras Rogeris Federeris, kuriam – 38-eri.

„Australian Open“ kasmet pateikia puokštę intrigų, tačiau šįmet jas temdo itin prasta orų situacija ir prieš pagrindinį turnyrą iš atrankoje dalyvauti turėjusių sportininkų pasipylusi kritika.

Ugnis niokoja viską

Dar nuo praėjusių metų besitęsiantys pragariški Australijos miškų gaisrai jau suniokojo apie 10 milijonų hektarų, ugnis pasiglemžė apie 2 tūkstančius namų, pražudė daugiau nei 30 žmonių ir privertė tūkstančius australų bėgti.

Mokslininkai skaičiuoja, kad per gaisrus žuvo apie milijardą gyvūnų.

Ir nors maždaug 3 tūkstančiams ugniagesių jau pavyksta sukontroliuoti ugnį, liepsnos dar neužgeso, o Melburno gyventojai priversti imtis papildomų priemonių, kad apsaugotų savo sveikatą.

Tad nenuostabu, kad į „Australian Open“ atranką atvykę sportininkai iškart ėmė piktintis sąlygomis ir atsisuko į ryškiausias šio sporto žvaigždes.

24-erių kanadietis Braydenas Schnuras viešai paprašė didelę įtaką padaryti galinčių R.Federerį ir R.Nadalį prabilti apie sąlygas, kuriomis priversti varžytis tenisininkai.

„Tai turi pasakyti aukščiausiai esantys. Rogeris ir Rafa yra šiek tiek savanaudiški, nes galvoja tik apie save ir savo karjerą, – pareiškė B.Schnuras. – Jų karjera jau prie pabaigos, todėl dabar jie galvoja tik apie savo palikimą.

Jie nemąsto apie patį sportą ir tai, ką dėl jo galėtų padaryti. Tačiau šie žmonės turi žengti į priekį ir kalbėti apie sąlygas. Kai žaidi, gerklė itin džiūsta. Tai visai nenormalu ir astma sergantys žaidėjai susiduria su dideliais sunkumais.“

Įžvelgia dvejopus standartus

Teniso profesionalų asociacijos (ATP) žaidėjų tarybos nariai R.Nadalis ir R.Federeris ne kartą yra kalbėję apie teniso bėdas, tad šio sporto bendruomenę nustebino tai, kad žvaigždės iškart neatsiliepė į jaunojo žaidėjo raginimą, nors vėliau ir rado būdą prisidėti.

Tačiau apie situaciją Melburne prabilo kitas žaidėjų tarybos narys – 29-erių kanadietis Vasekas Pospisilas.

„Atėjo laikas tenisininkų profsąjungai. Tai jau virsta absurdu“, – teigė V.Pospisilas.

23 metų amerikietis Noah Rubinas šią savaitę suabejojo turnyro rengėjų nuoširdumu: jis įsitikinęs, kad tokiomis sąlygomis jie neleistų žaisti teniso žvaigždėms.

„Jeigu čia būtų R.Federerio ar N.Džokovičiaus finalas, ar viską darytume kitaip? Šis klausimas visada išlieka, nes pradedi svarstyti, kad jie tokiomis sąlygomis nežaistų. Sunku, nes atrankoje tenisininkai verčiami žaisti tokiomis aplinkybėmis“, – piktinosi N.Rubinas.

Kai jis žėrė kritiką „Australian Open“ rengėjams, oro kokybės Melburne rodikliai buvo tarp blogiausių pasaulyje.

Pritrūkusi oro susmuko

Vienas pavyzdžių, kuo gresia žaidėjams netinkamas oras, – Slovėnijos tenisininkės Dalilos Jakupovič atvejis. 28-erių sportininkė buvo priversta palikti atranką po to, kai susmuko aikštyne.

„Man buvo labai sunku kvėpuoti. Jau po pirmųjų 20 minučių turėjau didelių sunkumų. Negalėjau atlikti trijų smūgių judėdama tai kairėn, tai dešinėn.

Prasidėjo astmos priepuolis, nors įprastai astma man nepasireiškia“, – situaciją aiškino D.Jakupovič.

Sportininkė pasitraukė antrojo seto pabaigoje – tuomet rezultatas buvo 6:4, 5:6 mače su šveicare Stefanie Vogele, nes nesugebėjo užbaigti savo padavimo.

D.Jakupovič ne juokais išgąsdino sirgalius, kai netikėtai krito ant kelių ir ėmė kosėti.

„Aš paprasčiausiai nebegalėjau kvėpuoti. Negalėjau paeiti, stovėti tiesiai, todėl kritau. Po to mane ištiko panikos priepuolis, nes man ėmė trūkti oro. Buvo labai sunku“, – sakė sportininkė, kuriai jau po pirmojo seto prireikė deguonies kaukės.

Rekomendavo likti namuose

D.Jakupovič pabrėžė, kad visi su ja bendravę tenisininkai skundėsi dėl oro kokybės, tačiau tai nestebina – mačo dieną Melburno gyventojams miesto valdžia ir medikai rekomendavo likti namie, uždaryti langus ir į lauką neleisti gyvūnų. Oficialiai konstatuota, kad „oras kenksmingas“.

„Esame pikti, nes manėme, kad mumis kitaip rūpinsis. Juk tai kenkia mūsų sveikatai.

Esu nustebusi, nes maniau, kad tikrai nežaisime, tačiau niekas mums nesuteikė kitos galimybės, – sakė sportininkė. – Man liūdna, nes kumštyje gniaužiau pergalę, tačiau negalėjau užbaigti mačo.

Aš nesergu astma. Netgi neturiu kvėpavimo sutrikimų dėl karščių. Man buvo baisu. Reikia suprasti, kad tai – dūmai, o ne tarša.

Žaidžiame ir Kinijoje, kituose miestuose, kuriuose didelė tarša, tačiau su dūmais dar nebuvome susidūrę, o tai – visiškai kas kita.“

„Australian Open“ rengėjai buvo priversti reaguoti į D.Jakupovič sprendimą pasitraukti.

„Sprendimai bus priimami remiantis turimomis žiniomis ir pasikonsultavus su medikų komanda, metrologijos biuru ir mokslininkais. Mūsų prioritetas – tenisininkų sveikata ir saugumas“, – teigiama organizatorių pranešime.

Dūmai dusino ir M.Šarapovą

D.Jakupovič – ne vienintelė viešai apie prastas sąlygas kalbėjusi sportininkė.

32-ejų rusės Marijos Šarapovos ir metais jaunesnės vokietės Lauros Siegemund draugiškas mačas buvo sustabdytas. Abi sportininkės skundėsi dėl prastos oro kokybės.

„Antrojo seto pabaigoje ėmiau jausti kylantį kosulį. Prieš keletą savaičių sirgau, tad pamaniau, kad tai susiję, tačiau tada išgirdau, kaip Laura kalba su teisėju.

Mes ore buvome dvi valandas, tad sveikatos apsaugos požiūriu teisėjas priėmė teisingą sprendimą“, – sakė M.Šarapova.

BBC teniso korespondentas Russellas Fulleris pabrėžė, kad „Australian Open“ organizatoriai nėra įpratę prie skundų, nes įprastai tenisininkai būna patenkinti atliktu darbu.

„Aplinkosaugininkai buvo nurodę, kad visi Melburne turėtų likti namuose, uždaryti langus ir duris. Oro kokybė buvo vertinama kaip „labai prasta“, tai reiškia, kad „bet kas gali pajusti simptomus – tokius kaip kosulys ar oro trūkumas“, – rašė B.Fulleris.

Turnyras vyks pagal planą

Jau septynis „Australian Open“ turnyrus laimėjęs N.Džokovičius įsisiautėjus aistroms teigė, kad organizatoriai turėtų svarstyti ir galimybę nukelti turnyrą, jeigu ugnis ir toliau siautės.

„Tai reikia turėti galvoje, nes oro sąlygos ekstremalios. Žinoma, tai būtų griežčiausia priemonė, bet jei tenisininkų sveikatai kiltų pavojus, turėtume apie tai pagalvoti“, – kalbėjo N.Džokovičius.

Tačiau „Australian Open“ rengėjai ne viename pranešime pabrėžė, kad turnyras turėtų vykti pagal planą.

„Jeigu mažai tikėtinas scenarijus įvyktų ir dėl dūmų susidarytų ekstremalios sąlygos, būtų uždaryti trijų aikštynų stogai, o mačai vyktų gerai vėdinamoje aplinkoje.

Jeigu dūmai patektų į patalpas, kondicionavimo sistema juos išfiltruotų“, – patikino „Australian Open“ organizacinis komitetas.

Žvaigždės aukojo pinigus

Nors ir sulaukė jaunimo kritikos, dalis teniso garsenybių nusprendė prisidėti prie kovos su miškų gaisrais.

N.Džokovičius, S.Williams, Caroline Wozniacki, Alexanderis Zverevas, Stefanos Tsitsipas, Naomi Osaka, Petra Kvitova netgi surengė specialų turnyrą. Iš viso tenisininkai paaukojo apie 2,5 milijono eurų.

Vien australas Nickas Kyrgios už neatremiamus padavimus surinko 1140 eurų. R.Federeris ir R.Nadalis kartu paaukojo 155 tūkstančius eurų.

Dvikovas galėjo stebėti ugniagesiai, jie į dvejetų varžybas tarp S.Williams ir C.Wozniacki komandų atvykus ir R.Nadaliui plojo atsistoję.

Šiame turnyre tenisininkai pinigų skyrė už kiekvieną neatremiamą padavimą. M.Šarapova paaukojo apie 16 tūkstančių eurų.

Šią savaitę buvo surengtas ir dar vienas specialus turnyras, kuriame pasirodė S.Williams, R.Federeris ir R.Nadalis.

R.Berankio pirmasis varžovas – ispanas

„Australian Open“ direktorius Craigas Tailey paskelbė, kad turnyras prasidės laiku nepaisant visų spėlionių ar oro sąlygų, tad pirmadienį paryčiais teniso gerbėjai išvys ir Ričardą Berankį. 29 metų geriausias Lietuvos tenisininkas Melburne sužais mažiausiai du mačus – vienetų ir dvejetų.

Pagal reitingą į pagrindines varžybas patekusi 68-oji pasaulio raketė iš Lietuvos „Australian Open“ turnyre dalyvaus jau 9-ą kartą. Toliausiai per savo karjerą pirmajame sezono „Grand Slam“ etape jis yra nužygiavęs dar 2011 ir 2013 metais, kai pasiekė trečią ratą.

Pernai jis iškrito jau po pirmosios kovos. Šįkart R.Berankio pirmuoju varžovu po burtų tapo ispanas Roberto Carballesas Baena. 26-erių tenisininkas ATP reitinge – 80-as. R.Berankis ir R.C.Baena yra žaidę vienas prieš kitą – abu po kartą laimėjo.

Antrajame rate R.Berankio lauktų jau gerokai garsesnis varžovas – kroato Bornos Čoričiaus (28) ir amerikiečio Samo Querrey (45) poros nugalėtojas.

Pirmoji pergalė R.Berankiui užtikrintų 10 ATP reitingo taškų ir 90 tūkstančių Australijos dolerių (55,7 tūkst. eurų).

Į dvejetų varžybas R.Berankio ir Nyderlandų tenisininko Sanderio Arendso duetas į „Australian Open“ pagrindines kovas taip pat pateko pagal reitingą. R.Berankis dvejetų reitinge yra 295-as, S.Arendsas – 70-as. Duetas reitinge – 57-as.

R.Berankio ir S.Arendso duetas už patekimą į pagrindines varžybas gaus 25 tūkstančius Australijos dolerių (15,5 tūkst. eurų).

Parengta pagal CNN, BBC, „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.