EUROLYGA 2023

Ispanijos ir Kroatijos rankininkai nusiteikė skirtingai, bet pergalių serijas pratęsė

Staigmenų nebuvo. Čempionės vardą ginanti Ispanijos rankinio rinktinė pirmadienį iškovojo dar vieną pergalę ir pateko į Europos pirmenybių pusfinalį. Pergalių seriją taip pat pratęsė dar prieš šį turą vietą pusfinalyje sau rezervavusi Kroatijos komanda.

 Ispanijos ir Kroatijos rankininkai nusiteikė skirtingai, bet pergalių serijas pratęsė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Ispanijos ir Kroatijos rankininkai nusiteikė skirtingai, bet pergalių serijas pratęsė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 20, 2020, 11:33 PM

Austrijos sostinėje Vienoje žemyno pirmenybių antrojo etapo I grupės rungtynėse Ispanija nugalėjo Baltarusiją 37:28 (17:16), Kroatija – Čekiją 22:21 (11:9), Vokietija – Austriją 34:22 (16:13). Įdomu, kad visų trejų rungtynių geriausiais žaidėjais buvo išrinkti vartininkai: čekas Tomašas Mrkva, ispanas Gonzalo Perezas de Vargasas ir vokietis Johannesas Bitteris.

Likus vienam turui iki antrojo etapo pabaigos grupėje pirmaujančios Ispanija ir Kroatija turi po 8 taškus. Trečiąją vietą užsitikrinusi Vokietija iškovojo 4 taškus, Baltarusija ir Austrija – po 2, iš paskutinės vietos pakilti nebegalinti Čekija – 0. Trečiadienį paskutiniame ture lyderiai ispanai ir kroatai susigrums tarpusavyje.

Nors Ispanijos rankininkai pirmadienį nugalėjo dideliu skirtumu, jie neiškart prisitaikė prie baltarusių žaidimo stiliaus. Daug greičiau žaidusi Baltarusijos komanda rungtynių pradžioje įgijo nedidelį pranašumą (2:0, 5:2), o ispanai rezultatą pirmą kartą persvėrė tik 13-ąją min. (7:6). Net tada, kai ispanai pradėjo gintis aktyviau ir dažnai keisti gynybos sistemas, greitas varžovų žaidimas jiems buvo sunkiai išsprendžiamas galvosūkis.

Ispanų treneris Jordi Ribera veiksmingą gynybos planą sukūrė tik per pertrauką. Užtat antrajame kėlinyje Europos čempionams nebekilo jokių problemų ir jie užsitikrino kelialapį į pusfinalį.

Dar prieš šį turą teisę žaisti pusfinalyje užsitikrinusios Kroatijos rinktinės treneris Lino Červaras leido pailsėti penkiems pagrindiniams rankininkams. Vartininkas Marinas Šego, gynybos ramstis Željko Musa, puolimo lyderiai Igoras Karačičius ir Luka Cindričius į aikštę kojos neįkėlė, o kapitonas Domagojus Duvnjakas įėjo tik kelioms sekundėms, kai reikėjo mesti baudinį.

Net be šio penketo kroatai beveik visą laiką pirmavo ir pratęsė pergalių seriją. Tiesa, nedaug trūko, kad vieną tašką čekai išplėštų. Likus žaisti apie pusę minutės Vojtechas Patzelas išlygino rezultatą 21:21 (vos antrą kartą antrajame kėlinyje), tačiau prieš pat sireną taikliu metimu atsakė kroatas Luka Štepančičius.

Vokietijos rinktinės treneris Christianas Prokopas irgi smarkiai nevargino lyderių, o tie rankininkai, kurie buvo pasiųsti į aikštę, žaisdami su austrais sprendė panašias problemas, kaip prieš kelias valandas ispanai. Greitai žaidusi Austrijos komanda patampė nervus favoritams, bet vokiečiai varžovų įkarštį atvėsino dar pirmojo kėlinio pabaigoje, kai į vartus stojo atsarginis vartininkas Johannesas Bitteris. Jam atrėmus kelis pavojingus metimus, tvirčiau pasijuto ir aikštės žaidėjai, dar iki pertraukos pradėję tolti nuo šeimininkų, o antrajame kėlinyje padidinę skirtumą ir ramiai sulaukę finalo sirenos.

Vokietijos rinktinė grupėje užsitikrino trečiąją vietą. Vokiečiai iškovojo teisę su kitos grupės trečiąja komanda žaisti dėl galutinės penktosios vietos.

Nors I grupėje kova dėl dviejų pirmųjų vietų baigėsi, dviem šios grupės komandoms bus dėl ko stengtis ir paskutiniajame ture.

Europos čempionate komandos kovoja dėl dviejų kelialapių į olimpinių žaidynių atrankos turnyrą. Teisę dalyvauti olimpinėje atrankoje dar prieš žemyno pirmenybes užsitikrino Norvegijos, Ispanijos, Prancūzijos, Kroatijos, Vokietijos ir Švedijos rinktinės, o Austrijos, Baltarusijos (I grupė), Slovėnijos, Vengrijos, Portugalijos ir Islandijos (II grupė) rankininkai nepraranda vilties, kad jiems pavyks užimti dvi aukščiausias vietas tarp likusių komandų.

Beje, Europos čempionai iškovos tiesioginį kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes ir prisidės prie Danijos rinktinės, kuri į olimpines žaidynes pateko laimėjusi 2019 metų pasaulio pirmenybių aukso medalius.

Antrasis etapas. I grupė (Viena)

Kroatija – Čekija 22:21 (11:9). Mamičius 5/ Zdrahala 7, Hrstka 4. 6862 žr. Geriausias žaidėjas – Tomašas Mrkva (Čekija).

Baltarusija – Ispanija 28:37 (16:17). Vailupavas 8, Kulešas 6/ Fernandezas 7, Sole 7, Maqueda 6. 6149 žr. Geriausias žaidėjas – Gonzalo Perezas de Vargasas (Ispanija).

Austrija – Vokietija 22:34 (13:16). Bilykas 5, Poschas 4/ Kasteningas 6, Reichmannas 5. Geriausias žaidėjas – Johannesas Bitteris (Vokietija).

Lentelė: Ispanija ir Kroatija – po 8, Vokietija – 4, Baltarusija ir Austrija – po 2, Čekija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.