EUROLYGA 2023

Europos rankinio čempionato finale susirems kroatai ir ispanai

Sekmadienį Stokholme per svarbiausias Europos vyrų rankinio čempionato rungtynes į aikštę žengs Kroatijos ir Ispanijos rinktinės. Šios komandos penktadienį laimėjo kaip diena ir naktis skirtingas pusfinalio dvikovas ir pateko į turnyro finalą. Pusfinalyje pralaimėjusios Slovėnijos ir Norvegijos rinktinės šeštadienį kovos dėl bronzos medalių.

 Ispanijos rankininkai prasimušė į Europos čempionato finalą<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Ispanijos rankininkai prasimušė į Europos čempionato finalą<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 IS/Scanpix.com nuotr.
 IS/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-01-25 00:23, atnaujinta 2020-01-25 00:27

Susitiks antrą kartą

Penktadienį pusfinalyje Kroatija po dviejų pratęsimų palaužė Norvegiją 29:28 (12:10, 23:23, 26:26), Europos čempionės vardą ginanti Ispanija įveikė Slovėniją 34:32 (20:15).

Kroatijos ir Ispanijos komandos jau buvo susitikusios antrojo etapo paskutiniojo turo rungtynėse. Nieko nelėmusiame mače trečiadienį buvo užfiksuotos lygiosios 22:22.

Kroatai ir ispanai iki finalo nužygiavo nepatyrę nė vieno pralaimėjimo (prarado taškus tik per tarpusavio rungtynes). Tuo tarpu Norvegijos rinktinė iki pusfinalio buvo vienintelė komanda, iškovojusi visas septynias pergales.

Kroatijos rinktinė į didžiųjų turnyrų finalą pateko devintą kartą. Kroatai laimėjo 1996 ir 2004 metų olimpinių žaidynių aukso medalius, o 2003 metais tapo pasaulio čempionais. Jų metraštyje taip pat yra trys pralaimėti pasaulio pirmenybių ir du pralaimėti Europos pirmenybių finalai.

Ispanijos rinktinė žais aštuntajame finale. Ispanai laimėjo aukso medalius 2005 ir 2013 metų pasaulio pirmenybėse bei 2018 metų Europos pirmenybėse, o dar ketveriose Europos pirmenybėse tenkinosi vicečempionės vardu.

Per Europos pirmenybes Kroatijos rankininkai iki šiol iškovojo du sidabro (2008 ir 2010 m.) ir tris bronzos (1994, 2012 ir 2016 m.) medalius, ispanai – vieną aukso, keturis sidabro (1996, 1998, 2006 ir 2016 m.) ir du bronzos (2000 ir 2014 m.) medalius.

2005 metais šios komandos susitiko pasaulio pirmenybių finale. Tuomet ispanai iškovojo pergalę 40:34.

Svarbiausią žodį tarė gynėjas

Kroatijos ir Norvegijos rankininkai aikštėje praleido ne 60, o net 80 minučių. Nugalėtojai paaiškėjo tik per antrąjį pratęsimą, ir labai nedaug trūko, kad komandoms būtų reikėję mesti baudinius. Pergalingą įvartį kroatas Željko Musa įmetė iki sirenos likus vos kelioms sekundėms.

Lemiamą įvartį pelnęs Ž.Musa yra pagrindinis Kroatijos rinktinės gynybos specialistas. Per kai kurias rungtynes jis net nepereina vidurio linijos, o ir penktadienį prie komandos puolimo prisidėjo tik tada, kai jėgų visai nebeliko pagrindiniam linijos žaidėjui Marino Maričiui. Per visą šį čempionatą Ž.Musa kamuolį į varžovų vartus pasiuntė vos 3 kartus, bet trečiasis jo taiklus metimas užtikrino Kroatijos rinktinei medalius.

Kroatijos komanda pirmajame kėlinyje primetė varžovams savo žaidimo braižą. Kroatai rengė gerokai ilgesnes atakas, bet geriau įžaisdavo kamuolį ir daug dažniau jį perduodavo linijos žaidėjui arba kraštiniams. Tuo tarpu norvegai rėmėsi antrosios linijos žaidėjais ir vis dairėsi į savo lyderį, rezultatyviausią Europos čempionato rankininką Sanderį Sagoseną.

Tačiau kroatai, puikiai žinodami, kad varžovų taktika gana primityvi, gynėsi gana toli nuo šešių metrų linijos ir norvegų puolimas nebuvo veiksmingas. Nors Norvegijos rinktinė buvo rezultatyviausia pirmojo etapo komanda, pusfinalio rungtynių pirmajame kėlinyje į Marino Šego ginamus vartus įmetė tik 10 įvarčių.

Nors rungtynių pradžioje norvegai trumpai pirmavo, kroatai greitai persvėrė rezultatą ir 20-ąją min. įgijo trijų įvarčių persvarą 9:6. Vaizdas aikštėje pasikeitė tik po pertraukos, kai Norvegijos komandai pavyko nutraukti varžovų puolimo ryšius ir sukurti daugiau gerų progų S.Sagosenui. Norvegai 40-ąją min. išlygino rezultatą 15:15, o po kelių minučių išsiveržė į priekį 17:16.

Antrojo kėlinio antroje pusėje ir abu pratęsimus komandos žengė koja kojon – nuo 46-osios minutės skirtumas nė karto nebuvo didesnis nei vienas įvarti. Tiesa, pirmojo pratęsimo pabaigoje pergalės alsavimą buvo pajutę norvegai. Jie pirmavo vieno įvarčio skirtumu, tačiau prieš pat sireną prasižengė stabdydami kroatų linijos žaidėją Marino Maričių. Kroatijos rinktinės kapitonas Domagojus Duvnjakas įmetė baudinį ir rungtynės buvo dar kartą pratęstos.

Didelio vyro didelės ašaros

Nuaidėjus finalo sirenai didelio vyro D.Duvnjako skruostais riedėjo didelės ašaros. 31 metų Kroatijos rinktinės kapitonas atsiėmė geriausio rungtynių žaidėjo prizą, kurio buvo vertas labiau nei bet kuris kitas rankininkas.

„Domagojus yra tautos didvyris. Visas rungtynes žaisti gynybos priekyje ir pelnyti tiek įvarčių, kai varžovai jį dengia asmeniškai, nesugebėtų joks kitas rankininkas“, – kapitoną gyrė Ž.Musa.

„Dar niekada gyvenime nebuvau žaidęs tokių rungtynių. Laimėti galėjo ir viena, ir kita komanda, bet mes parodėme kroatišką charakterį, kuris mus puošia šiame čempionate. Nepasidavėme, o jei parkrisdavome, keldavomės ir toliau kovojome. Vienas žmogus negali laimėti rungtynių, o mes įrodėme, kad esame komanda“, – sakė 199 cm ūgio D.Duvnjakas.

Iš viso 68 minutes aikštėje praleidęs D.Duvnjakas įmetė 8 įvarčius. Rezultatyviau žaidė tik norvegų lyderis S.Sagosenas, pasižymėjęs 10 kartų. Beje, kitą sezoną šiedu vyrai bus komandos draugai. D.Duvnjakas žaidžia „Kiel“ klube, o S.Sagosenas vasarą irgi persikels į Kylį.

Ispanai nusiramino per anksti

Ispanijos rinktinė irgi laimėjo nedideliu skirtumu, tačiau antrosios pusfinalio rungtynės vyko daug ramiau.

Slovėnai iškart pabandė priblokšti varžovus uraganiniu greičiu ir agresyvia gynyba. Ispanai tam nebuvo pasiruošę ir pirmą įvartį įmetė tik 5-ąją min., atsilikdami 0:2. Vis dėlto greitai žaisti irgi mokanti Ispanijos komanda priėmė iššūkį ir netrukus rezultatą išlygino, o paskui parodė, jog puikiai moka gerai gintis ir rengti greitas atakas.

Kėliniui įsibėgėjus Ispanijos rankininkai, visiškai izoliavę varžovų lyderį Deaną Bombačą, tvirtai perėmė iniciatyvą ir pradėjo didinti persvarą: 11:8 (19-ąją min.), 13:9 (21-ąją min.), 18:13 (27-ąją min.).

Po pertraukos Slovėnijos rinktinė nesukūrė nieko, dėl ko ispanams kiltų didelių problemų. Skirtumas beveik visą laiką svyravo tarp trijų ir penkių įvarčių, bet Ispanijos komanda žaidė labai ramiai, tarsi stengdamasi be reikalo neeikvoti per daug jėgų.

Slovėnai nieko nepešdavo net tada, kai jų vartus apgindavęs vartininkas Urhas Kastelicas pradėdavo greitas atakas – aikštės žaidėjai keliskart nepasinaudojo puikiomis progomis greitose atakose.

Slovėnų bejėgiškumas galiausiai užmigdė Ispanijos komandą, kuri per anksti patikėjo, kad kelialapis į finalą jau jos kišenėje. Slovėnijos rinktinė staiga pradėjo pelnyti įvarčius greitose atakose ir 58-ąją min. sumažino atsilikimą iki dviejų įvarčių 30:32. Netikėtai grįžus intrigai ispanai pradėjo panikuoti, o tuo pasinaudojusi Slovėnijos komanda likus žaisti 1 min. 13 sek. skirtumą sumažino iki minimalaus 32:33.

Vis dėlto atgimusias varžovų viltis sužlugdė likus 13 sek. įvartį įmetęs Ispanijos rinktinės lyderis Aleksas Duišebajevas.

Ir šiose pusfinalio rungtynėse geriausiu žaidėju išrinktas nugalėtojų kapitonas – ispanas Raulis Entrerriosas.

Pusfinalis (Stokholmas)

Norvegija – Kroatija 28:29 (po dviejų pratęsimų; 10:12, 23:23, 26:26). 16573 žiūrovai. Sagosenas 10, Gullerudas 4, Johannessenas 4, Tangenas 4, Bjornsenas 2, Jondalas 2, O‘Sullivanas 1, Reinkindas 1/ Duvnjakas 8, Maričius 6, Horvatas 4, Stepančičius 3, Karačičius 2, Matanovičius 2, Mandičius 2, Musa 1, Cindričius 1. Geriausias žaidėjas – Domagojus Duvnjakas (Kroatija).

Ispanija – Slovėnija 34:32 (20:15). 16573 žiūrovai. Entrerriosas 6, A.Duišebajevas 6, Fernandezas 6, Gomezas 4, Sarmiento 3, Aguinagalde 2, Maqueda 2, Guardiola 2, Solė 2, Morrosas 1/ Dolenecas 7, Jancas 6, Blagotinšekas 5, Cingesaras 4, Mačkovšekas 3, Bombačas 2, Zarabecas 2, Cehte 1, Kodrinas 1, Henigmanas 1. Geriausias rungtynių žaidėjas – Raulis Entrerriosas (Ispanija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.