EUROLYGA 2023

Saudo Arabija įsuko „sporto skalbyklą“

Viena turtingiausių pasaulio valstybių Saudo Arabija ilgus dešimtmečius tūnojo didžiojo sporto pakraštyje. Tuo metu, kai mažesnės iš naftos pralobusios Arabijos pusiasalio šalys Kataras, Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai suvokė sporto naudą gerinant įvaizdį, jų didžiosios kaimynės Saudo Arabijos pavadinimo Europos ar Amerikos sirgaliai beveik negirdėdavo.

 Saudo Arabijoje daugėja sporto renginių<br> lrytas.lt koliažas
 Saudo Arabijoje daugėja sporto renginių<br> lrytas.lt koliažas
 Saudo Arabijos stadionas, kuriame žaidė Ispanijos komandos Supertaurę<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Saudo Arabijos stadionas, kuriame žaidė Ispanijos komandos Supertaurę<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Dakaras Saudo Arabijoje<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Dakaras Saudo Arabijoje<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Dakaras Saudo Arabijoje<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Dakaras Saudo Arabijoje<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Madrido „Real“ Saudo Arabijoje laimėjo Ispanijos Supertaurę<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Madrido „Real“ Saudo Arabijoje laimėjo Ispanijos Supertaurę<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Saudo Arabijos miestas<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Saudo Arabijos miestas<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Dakaras<br> IS/Scanpix.com nuotr.
 Dakaras<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Saudo Arabijos gyventojos anksčiau ne kartą protestavo reikalaudamos leidimo vairuoti automobilius, nes joms tai daryti uždrausta. Nuo šiol jos galės pramogaudamos važinėtis dviračiais ir motociklais.<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Saudo Arabijos gyventojos anksčiau ne kartą protestavo reikalaudamos leidimo vairuoti automobilius, nes joms tai daryti uždrausta. Nuo šiol jos galės pramogaudamos važinėtis dviračiais ir motociklais.<br> IS/Scanpix.com nuotr.
Saudo Arabijos moterys pagaliau galės į gatves išvažiuoti automobiliais<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos moterys pagaliau galės į gatves išvažiuoti automobiliais<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos teismas penkiems asmenims skyrė mirties bausmes dėl žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos teismas penkiems asmenims skyrė mirties bausmes dėl žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dakaras keliasi į Saudo Arabiją<br>Komandos nuotr.
Dakaras keliasi į Saudo Arabiją<br>Komandos nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jan 26, 2020, 11:01 AM

Viskas pasikeitė tik pastaraisiais mėnesiais, kai pakeisti politinį kursą ir panaudoti sportą gerinant savo tarptautinį įvaizdį nusprendusi Saudo Arabija tapo kelių gal ir nelabai svarbių, tačiau visame pasaulyje plačiai išreklamuotų sporto renginių šeimininke.

Saudo Arabija veržiasi į sportą

Per sporto naujienas Kataro, Bahreino ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) pavadinimai nuolat skamba jau keliolika metų. Bahreine ir Abu Dabyje (viename iš JAE emyratų) kasmet rengiami „Formulės-1“ pasaulio čempionato etapai, Dubajuje (kitame JAE emyrate) taip pat kasmet vyksta ATP vyrų ir WTA moterų teniso turnyrai, regbio septyniukių pasaulio serijos etapas, badmintono super serijos baigiamasis turnyras, didžiausią prizų fondą turinčios žirgų lenktynės, Bahreino ir JAE investuotojai išlaiko dviračių sporto pasaulio turo komandas.

Dar daugiau į sportą investuoja Kataras, kuriame irgi rengiami ATP ir WTA teniso turnyrai, lengvosios atletikos Deimantinės lygos etapas, daug metų buvo rengiamas vyrų rankinio pasaulio klubų čempionatas, dar praėjusį dešimtmetį vyko Azijos žaidynės, šį dešimtmetį – plaukimo trumpame baseine, vyrų rankinio, bokso, gimnastikos, lengvosios atletikos pasaulio čempionatai, o 2022 metais vyks vienas iš dviejų svarbiausių planetos sporto renginių pasaulio futbolo čempionatas.

Saudo Arabijoje? Šioje šalyje labai ilgai nevyko nieko. Visai nieko. Tačiau nuo užpraėjusių metų Saudo Arabijos pavadinimas irgi skamba sporto naujienose.

2019 metų sausį ir gruodį Džedoje buvo surengtos Italijos futbolo supertaurės rungtynės, šių metų sausį – Ispanijos futbolo supertaurės turnyras, pernai vasarį Karaliaus Abdulaho mieste vyko vienas iš golfo Europos turo turnyrų, praėjusių metų pabaigoje Dirijoje – boksininkų Anthony Joshua ir Andy Ruizo mačas dėl pasaulio sunkaus svorio čempiono diržo ir parodomasis teniso turnyras, nuo praėjusio sezono irgi Dirijoje rengiamas pirmasis „Formulės E“ automobilių lenktynių čempionato etapas, pernai Damame vyko vyrų rankinio pasaulio klubų čempionatas (šias varžybas Saudo Arabija nugvelbė iš Kataro), šių metų sausį Arabijos dykumos smėlynuose varžėsi Dakaro ralio lenktynininkai.

Saudo Arabija tik įsibėgėja... Kai kurios iš paminėtų varžybų bus tęstinės, tai yra Saudo Arabijos vyriausybė dėl jų pasirašė ilgametes sutartis. Bus ir naujų sporto renginių. Jau paskelbta, kad vasario 29 dieną Rijade pirmą kartą vyks Saudo taurės žirgų lenktynės, kurių numatomas prizinis fondas bus didesnis negu Dubajuje.

Šiais metais Saudo Arabijoje taip pat pirmą kartą bus surengtas moterų golfo Europos turo turnyras ir snukerio „Masters“ turnyras, kurio prizinis fondas bus didesnis nei pasaulio čempionato.

Atidarė „sporto skalbyklą“

Saudo Arabija veržtis į pasaulio sportą pradėjo įvykus permainoms šalies politiniame gyvenime. Prieš kelerius metus žymiai sustiprėjus Princo Mohammado bin Salmano įtakai, Saudo Arabija pasuko modernizavimo keliu ir atsisakė dalies puritoniškų islamo tradicijų.

Šalyje vėl buvo atidaryti kino teatrai, leista vairuoti moterims, kai kurios viešos erdvės tapo prieinamos abiem lytims, sumažintos religijos policijos galios. Saudo Arabija pamažu atsivėrė užsienio turistams ir vakarietiškoms pramogoms.

Sportas tapo svarbiu suartėjimo su Vakarais ir Saudo Arabijos įvaizdžio gerinimo įrankiu. 2017 metais šalies vyriausybė įsteigė Vyriausią sporto valdybą (GSA), kuriai pavaldžios visos nacionalinės sporto šakų federacijos ir Saudo Arabijos olimpinis komitetas. Būtent GSA derasi su kitų šalių ir tarptautinėmis sporto organizacijomis, kad varžybos būtų rengiamos Saudo Arabijoje.

Kad prisiviliotų pasaulio sporto garsenybes, Saudo Arabijos karališkoji šeima skiria net ne dešimtis, o šimtus milijonų dolerių. Tačiau svarbiausios pasaulio sporto organizacijos nenori bendradarbiauti su šalimi, kritikuojama dėl moterų diskriminacijos, žodžio laisvės suvaržymų, dažno mirties bausmės taikymo, įkalintųjų kankinimo bei kitų besikartojančių žmogaus teisių pažeidimų.

Demokratinių šalių vyriausybės ir žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ ragina sportininkus nedalyvauti Saudo Arabijoje rengiamose varžybose ir pažymi, kad jei padėtis šioje šalyje ir gerėja, tai gerėja daug lėčiau, nei bandoma pavaizduoti.

Primenamas ir Saudo Arabijos vaidmuo Jemeno pilietiniame kare, ir garsaus Saudo Arabijos karališkosios šeimos kritiko, „Washington Post“ apžvalgininko Jamalio Khashoggio nužudymas.

„Tai – didelė viešųjų ryšių akcija, – prieš Saudo Arabijoje rengtą boksininkų A.Joshua ir A.Ruizo kovą kalbėjo „Amnesty International“ Jungtinės Karalystės biuro vadovas Felixas Jakensas. – Gauname vis naujų pranešimų apie moterų teisių aktyvistų ir šiitų mažumos bendruomenės persekiojimus. Nerimą kelia nauja suėmimų banga. Būtų gerai, jei sportininkai pasidomėtų žmogaus teisių padėtimi Saudo Arabijoje ir garsiai pasisakytų apie tai“.

Saudo Arabijos ir kitų nedemokratinių valstybių siekis pagerinti savo įvaizdį pasitelkiant sportą vadinamas „sporto skalbykla“ („sportswashing“). Šis terminas ypač paplito praėjusiais metais, kai savo „sporto skalbyklą“ atidarė Saudo Arabija.

Čekis su daugybe nulių

Įspėjimai dėl žmogaus teisių nerūpi, kai ant stalo paklojamas čekis su daug nulių. O nulių Saudo Arabijos organizatoriai prirašo labai daug.

Ispanijos karališkoji futbolo federacija (RFEF) teisę rengti Ispanijos supertaurės turnyrą arabams pardavė už 120 mln. eurų. Keturios stipriausios Ispanijos futbolo komandos Saudo Arabijoje dėl supertaurės kovos tris sezonus, o RFEF kasą kasmet papildys po 40 mln. eurų (į šią sumą neįtrauktos rungtynių organizavimo, kelionių, apgyvendinimo ir t.t. išlaidos).

Pusė sumos bus panaudota RFEF reikmėms, kita pusė – padalinta dėl supertaurės kovojantiems klubams. Šiais metais į Saudo Arabiją keliavę Madrido „Real“ ir „Barcelona“ užsidirbo po 6,8 mln. eurų, Madrido „Atletico“ – 4 mln. eurų, „Valencia“ – 2,5 mln. eurų. Pinigai buvo paskirstyti ne pagal rezultatus šių metų supertaurės turnyre, bet pagal „istorinius pasiekimus“.

Ispanijos žiniasklaidos skaičiavimais, pastaraisiais metais RFEF iš supertaurės varžybų uždirbdavo apie 4 mln. eurų. Tačiau susidomėjimas supertaurės rungtynėmis sparčiai smuko ir jau 2018-2019 metų sezone futbolininkai dėl šio prizo pirmą kartą kovojo už Ispanijos ribų – Maroke.

Šių metų sausį per pirmą kartą Saudo Arabijoje surengtą mini turnyrą kiekvieno klubo sirgaliams buvo skirta po 3 tūkstančius bilietų. Regis, labai nedidelis skaičius, bet paklausa buvo dar mažesnė.

Iki sausio 8 dienos, kai vyko pirmosios rungtynės, keturi klubai kartu pardavė vos daugiau nei tūkstantį bilietų. „Real“ sirgaliai buvo įsigiję apie 700 bilietų, „Barcelona“ – apie 300, „Atletico“ – 50, „Valencia“ – 27. Didžiąją dalį šių bilietų įsigijo Artimuosiuose Rytuose gyvenantys žmonės, o iš Ispanijos keliauti į Saudo Arabiją ketino vos apie du šimtus futbolo aistruolių.

Pirkusieji bilietus buvo supažindinti su neįprastomis elgesio taisyklėmis, tarp kurių buvo, tarkim, draudimas į Saudo Arabiją įsivežti bet kokius kiaulienos gaminius, net ir vakuuminėse pakuotėse.

Pravėrė duris moterims

Kai 2019 metų sausį Džedoje pirmą kartą buvo surengtos Italijos supertaurės rungtynės, moterys buvo įleidžiamos į stadioną, tačiau joms buvo skirti atskiri sektoriai, į kuriuos vyrai negalėjo patekti.

Pristatydami Ispanijos supertaurės turnyrą organizatoriai pabrėžė, kad jokių apribojimų nebebus. Vyrai ir moterys galėjo sėdėti vienoje tribūnoje.

„Esame kitokie nei prieš dešimt metų, – gyrėsi Saudo Arabijos sporto ministras Princas Abdulazizas bin Turki. – Nekalbu apie politiką, kalbu apie sportą. Tikiuosi, kad Ispanijos moterys pirks bilietus ir megausis futbolu“.

„Turime galimybę padėti, galime paskatinti socialines permainas, kurios palies ir vyrus, ir moteris“, – aiškino RFEF prezidentas Luisas Rubialesas.

Nepaisant gražių šnekų, RFEF sumanymą nusiųsti futbolininkus į Saudo Arabiją aršiai kritikavo ir Ispanijos futbolo lygos vadovybė, ir žiniasklaida, ir sporto visuomenė. Ilgametė Ispanijos moterų futbolo rinktinės žaidėja Veronica Boquete tai pavadino „dūriu į nugarą“, o Madrido dienraštis „El Pais“ vedamajame priekaištavo Ispanijos futbolo vadovams prisidedant prie to, jog „sportas verčiamas tironijos ir obskurantizmo įrankiu“.

Ispanijos visuomeninė televizija RTVE netgi atsisakė pirkti supertaurės transliacijų teises. Futbolo rungtynes iš Saudo Arabijos ispanams rodė komercinė „Movistar“ televizija.

„Dėl moralinių priežasčių RTVE negali dalyvauti šiame sporto renginyje, kuris nesuderinamas su konstituciniais principais“, – buvo rašoma oficialiame RTVE pranešime. „Mes nepirksime transliacijų teisių, nes Saudo Arabija pažeidinėja žmogaus teises, ypač moterų teises. Šioje šalyje moterims neleidžiama eiti į futbolo rungtynes“, – pridūrė RTVE sporto padalinio vadovas Jesusas Alvarezas.

Dėl pasikeitusio transliuotojo supertaurės rungtynės prarado didelę dalį auditorijos. Jei 2018 metų vasaros pabaigoje supertaurės rungtynes RTVE kanalu pamatė 4,8 mln. televizijos žiūrovų, tai 2020 metų sausį trejas supertaurės turnyro rungtynes „Movistar“ kanalu – 4,3 mln. žiūrovų.

Areną pastatė per du mėnesius

Kiek Saudo Arabijos vyriausybė sumokėjo už teisę priimti praėjusių metų gruodį vykusį A.Joshua ir A.Ruizo mačą, neskelbiama. Tačiau manoma, kad arabai vien bokso organizacijoms paklojo apie 30 mln. svarų. Vėlgi neskaičiuojant visų organizacinių išlaidų, kurias irgi prisiėmė „susirėmimo kopose“ („Clash on the Dunes“) rengėjai.

Organizacinės išlaidos buvo labai didelės, nes specialiai šiam mačui šalia sostinės Rijado esančiame Dirijos mieste buvo pastatyta nauja laikina arena.

15 tūkstančių vietų turėjusią areną šeimininkai smėlynuose pastatė per neįtikėtinai trumpą laiką – du mėnesius. Kiek šis statinys kainavo? To niekas nežino, nes Saudo Arabijos vyriausybė pinigų, kai reikia pirkti įvaizdį, regis, neskaičiuoja.

Nors Dirijos arena buvo pastatyta vienam renginiui, iš tikrųjų joje įvyko ir kitos varžybos. Gruodžio mėnesį ten pat buvo surengtas parodomasis teniso turnyras, kuriame aštuoni garsūs tenisininkai išsidalijo 3 mln. dolerių prizinį fondą.

Saudo Arabijos organizatoriams pavyko prisivilioti trijų Didžiojo kirčio turnyrų laimėtoją šveicarą Stanislasą Wawrinką, į ATP reitingo pirmąjį dvyliktuką patenkančius rusą Danijilą Medvedevą, prancūzą Gaelį Monfilsą, belgą Davidą Goffiną, italą Fabio Fogninį.

Džedoje dar 2018 metų pabaigoje buvo numatytas parodomasis teniso mačas tarp Novako Džokovičiaus ir Rafaelio Nadalio. Du teniso galiūnai, kuriems mačo rengėjai pažadėjo 2 mln. dolerių, buvo smarkiai kritikuojami dėl to, kad neatsisakė keliauti į Saudo Arabiją kilus dideliam triukšmui po J.Khashoggio nužudymo, bet galiausiai jų dvikova neįvyko. Formaliai mačas buvo atšauktas dėl R.Nadalio traumos.

Skirtingas sportininkų požiūris

Saudo Arabijos Vyriausia sporto valdyba siekia pasirašyti ilgalaikes sutartis. Ispanijos futbolo supertaurės turnyras ir Italijos futbolo supertaurės rungtynės Džedoje vyks bent tris kartus, rankinio pasaulio klubų čempionatas Damame – bent keturis kartus, Dakaro ralis Arabijos dykumoje bus rengiamas bent penkerius metus, o su Pasaulio snukerio turo (WST) vadovais sudaryta net dešimties metų sutartis.

Šiais metais Rijade bus surengtas pirmasis snukerio „Masters“ turnyras, kurio numatomas prizinis fondas – 2,5 mln. svarų, o nugalėtojui atiteks 500 tūkst. svarų. Pasaulio čempionato nugalėtojas irgi gauna 500 tūkst. svarų, tačiau visas pasaulio čempionato prizinis fondas truputį mažesnis – 2,395 mln. svarų.

„Žinome apie padėtį Saudo Arabijoje, bet manome, kad sportas neturi sienų. Vyksime į Saudo Arabiją, kad skleistumėm sporto ir snukerio dvasią, – sakė WST vadovas Barry Hearnas. – Sportas suartina žmones ir šalis. Man padarė įspūdį Saudo Arabijos vyriausybės požiūris ir investicijos į sportą“.

Per snukerio varžybas teisėjauja nemažai moterų. Pasak B.Hearno, šis klausimas buvo aptartas prieš sudarant sutartį ir dėl to Saudo Arabijoje nekils jokių problemų. WST vadovas taip pat pažadėjo, kad nedarys jokio spaudimo žaidėjams, kurie atsisakys dalyvauti Saudo Arabijoje vyksiančiame turnyre.

Daugelis sportininkų, ko gero, mąsto panašiai, kaip buvęs „Masters“ turnyro finalininkas Kyrenas Wilsonas. „Nesidomiu politine puse ir etiniais aspektais. Negaliu šių dalykų valdyti. Mes, žaidėjai, dažnai gyvename snukerio burbule“, – BBC televizijai sakė K.Wilsonas.

Vis dėlto kai kurių sportininkų požiūris platesnis. Saudo Arabijoje vykusio golfo turnyro rengėjai amerikiečiui Tigeriui Woodsui vien už atvykimą buvo pažadėję 3 mln. dolerių. Tačiau T.Woodsas, kaip ir dar viena golfo superžvaigždė Rory McIlroy, kuriam buvo pasiūlyti 2 mln. dolerių, pinigais nesusigundė.

Tuo tarpu golfo žaidėjas Ernie Elsas ne tik palaiko Saudo Arabijos integravimąsi į pasaulio sportą, bet ir konsultuoja Vyriausiąją sporto valdybą vystant naujus sporto projektus. „Suprantu tarptautinės bendruomenės susirūpinimą, bet reikia nuo kažko pradėti. Taip, kaip kažkada pradėjo mano gimtoji šalis Pietų Afrika, kuri pasitelkė regbį, kad atsikratytų apartheido šleifo“, – lygino E.Elsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.