EUROLYGA 2023

Ispanijos rinktinė apgynė stipriausios Europos rankinio komandos vardą

Ispanija dar dvejus metus bus vadinama stipriausia Europos vyrų rankinio valstybe. Čempionės vardą gynusi Ispanijos rinktinė sekmadienį Stokholme žemyno pirmenybių finale po permainingos kovos įveikė Kroatijos komandą 22:20 (12:11) ir antrą kartą iškovojo aukso medalius. Kroatams įteikti sidabro medaliai, o bronzos apdovanojimus išsivežė Norvegijos rankininkai.

 Ispanijos rinktinė apgynė stipriausios Europos rankinio komandos vardą.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Ispanijos rinktinė apgynė stipriausios Europos rankinio komandos vardą.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2020, 12:43 AM

Stipriausi – antrą kartą

Ispanijos rinktinė iškovojo aštuntuosius Europos pirmenybių medalius. Ispanai labai ilgai nepajėgė tapti čempionais ir net šešis kartus stovėjo ant žemesnių garbės pakylos laiptelių. Keturis kartus ispanai buvo apdovanoti sidabru (1996, 1998, 2006 ir 2016 m.), du kartus – bronza (2000 ir 2014 m.).

Tik 2018 metais per praėjusias Europos pirmenybes Ispanijos rankininkams pagaliau pavyko nueiti visą kelią ir jie pirmą kartą tapo čempionais. O šiais metais nugalėtojų garbei vėl buvo keliama Ispanijos vėliava.

Atrodo, kad Kroatijos rinktinė eina ispanų keliu. Kroatai dar nė sykio nebuvo Europos čempionai, bet iškovojo jau trečiuosius sidabro medalius (du praėjusius – 2008 ir 2010 m.) ir triskart laimėjo bronzos medalius (1994, 2012 ir 2016 m.).

Šių metų Europos čempionato rungtynės dėl trečiosios vietos buvo sužaistos šeštadienį. Bronzos medalius iškovojo Norvegijos rankininkai, mažajame finale sutriuškinę Slovėnijos komandą 28:20 (12:9). Norvegai laimėjo pirmuosius istorijoje Europos pirmenybių medalius.

Ispanai nuvargino varžovus

Sekmadienį lemiamos dvikovos pradžioje ispanai varžovus pasitiko labai aktyvia gynyba. Tačiau kroatai puikiai įžaisdavo kamuolį ir daug įvarčių įmetė nuo šešių metrų linijos. Nors gynybos sistema nepasiteisino, Ispanijos rinktinės treneris Jordi Ribera ją pakeitė tik tada, kai Kroatijos ekipa 19-ąją min. įgijo didžiausią persvarą pirmajame kėlinyje 10:7.

Atsitraukę arčiau savo vartų ispanai atliko teisingą ėjimą. Kroatijos rankininkai net 11 minučių nepelnė nė vieno įvarčio, o Ispanijos rinktinė pirmą kartą rungtynėse persvėrė rezultatą 11:10.

Vis dėlto net tada, kai ispanai pavijo ir aplenkė varžovus, žaidimo braižą diktavo Kroatijos komanda. Kroatai visai nedarė klaidų ir per pirmąjį kėlinį Ispanijos rinktinei nė sykio neleido pasinaudoti jos pavojingiausiu ginklu greitomis atakomis.

Ispanai varžovus klysti privertė tik antrojo kėlinio pradžioje. Keliskart kamuolį perėmusiems Ispanijos rankininkams per 2,5 min. atkarpą pavyko įmesti net 4 įvarčius ir įgyti didžiausią persvarą rungtynėse 16:12 (36-ąją min.). Per šią trumpą atkarpą ispanai dukart įmetė į tuščius vartus, nes be pašalinto rankininko žaidę kroatai vartininką keitė šeštu aikštės žaidėju.

Į tuščius vartus praleisti įvarčiai Kroatijos rinktinės trenerio Lino Červaro neišgąsdino. Jis pradėjo keisti vartininką septintu aikštės žaidėju ir ši taktika pasiteisino (beje, kaip ir per pusfinalio rungtynes su norvegais). Kroatai iš pradžių sumažino atsilikimą iki minimalaus (15:16 – 44-ąją min.), o paskui išlygino (18:18 – 49-ąją min.) ir persvėrė rezultatą (19:18 – 54-ąją min.).

Kova prasidėjo iš naujo, bet paskutinėmis minutėmis daug lygesne sudėtimi pasižyminčiai, ilgesnį atsarginių suolą turinčiai Ispanijos komandai pavyko užkamšyti savo gynybos sprageles ir rasti spragų kroatų gynyboje. Ko gero, nemažai lėmė ir kroatų nuovargis: jei Ispanijos rinktinėje ilgiau nei 40 min. žaidė tik kapitonas Raulis Entrerriosas (41 min. 7 sek.), tai Kroatijos ekipoje du rankininkai Davidas Mandičius ir Zlatko Horvatas aikštėje praleido daugiau nei 55 min., o dar trys žaidėjai – daugiau nei 45 min.

Lemiamu rungtynių epizodu tapo Kroatijos rinktinės įžaidėjo Igoro Karačičiaus klaida. Likus žaisti apie minutę ir kroatams atsiliekant 20:21, patyręs rankininkas sužingsniavo, o netrukus ispanai varžovus nubaudė Alekso Duišebajevo įvarčiu.

Geriausio prizas – kroatų kapitonui

Geriausiu Europos čempionato rankininku išrinktas Kroatijos rinktinės kapitonas Domagojus Duvnjakas.

Į turnyro geriausių žaidėjų komandą pateko ispanas vartininkas Gonzalo Perezas de Vargasas, norvegas kairysis kraštinis Magnusas Jondalas, norvegas kairysis pusiaukraštinis Sanderis Sagosenas, kroatas įžaidėjas Igoras Karačičius, vengras linijos žaidėjas Bence Banhidi, ispanas dešinysis pusiaukraštinis Jorge Maqueda, slovėnas dešinysis kraštinis Blažas Jancas ir vokietis gynėjas Hendrikas Pekeleris.

Rezultatyviausiai žaidė norvegas S.Sagosenas. Jis per 9 rungtynes įmetė 65 įvarčius. Į rezultatyviausių šešetą taip pat pateko baltarusis Mikita Vailupavas (47 įvarčiai), austras Nikola Bilykas (46), slovėnas Jure Dolenecas (42), dar vienas baltarusis Arciomas Karaliokas ir čekas Ondrejus Zdrahala (po 37).

Abiejų finale žaidusių komandų puolimo lyderiai ispanas A.Duišebajevas ir kroatas D.Duvnjakas pelnė po 36 įvarčius ir rezultatyviausių rankininkų lentelėje pasidalijo septintąją vietą.

Kas keliaus į Tokiją?

Europos čempione tapusi Ispanijos rinktinė iškovojo kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes. Žemyno pirmenybėse rankininkai taip pat kovojo dėl dviejų kelialapių į olimpinį atrankos turnyrą. Stokholme medalius laimėjusios Kroatijos ir Norvegijos komandos teisę žaisti olimpinėje atrankoje užsitikrino dar per praėjusių metų pasaulio čempionatą, todėl šiuos du kelialapius gavo Slovėnijos ir Portugalijos rinktinės.

Jau aiškios šešios komandos, kurios rungtyniaus Tokijo žaidynių vyrų rankinio turnyre. Tai – Japonija (šeimininkė), Danija (praėjusių metų pasaulio čempionė), Ispanija (Europos čempionė), Argentina (Panamerikos žaidynių čempionė), Bahreinas (Azijos atrankos nugalėtojas) ir Egiptas (Afrikos čempionas).

Kitos šešios komandos paaiškės per balandžio mėnesį vyksiantį atrankos turnyrą. Jame dalyvaus dvylika komandų: Norvegija, Prancūzija, Vokietija, Švedija, Kroatija, Brazilija, Slovėnija, Portugalija, Tunisas, Alžyras, Čilė ir Korėja.

Kas keliaus į Egiptą?

Visos trys Europos čempionato prizininkės Ispanija, Kroatija ir Norvegija taip pat iškovojo kelialapius į 2021 metų pasaulio čempionatą, kuris vyks Egipte.

2021 metų pasaulio čempionate pirmą kartą varžysis net 32 komandos. Dalyvių sąraše jau yra 19 šalių pavadinimai. Tai – Egiptas, Danija, Ispanija, Kroatija, Norvegija, Tunisas, Alžyras, Angola, Žaliasis Kyšulys, Marokas, Kongo Demokratinė Respublika, Kataras, Korėja, Japonija, Bahreinas, Argentina, Brazilija, Urugvajus ir Čilė. (Beje, Žaliasis Kyšulys, Urugvajus ir Kongo DR kelialapius į pasaulio čempionatą iškovojo pirmą kartą.)

Pavasarį dėl vieno kelialapio savo žemyno pirmenybėse kovos Šiaurės ir Centrinės Amerikos šalių rankininkai. Dešimt kelialapių pavasarį ir vasarą vyksiančiame atrankos turnyre išsidalins Europos šalių komandos. Šiame atrankos turnyre kovoja ir Lietuvos rinktinė. Dar dviem šalims bus suteikti vardiniai kvietimai.

Finalas

Ispanija – Kroatija 22:20 (12:11). 17769 žiūrovai. Gomezas 5, Entrerriosas 3, Maqueda 3, Aguinagalde 2, Canellasas 2, Sarmiento 2, A.Duišebajevas 1, Fernandezas 1, Figuerasas 1, Goni 1, Sole 1/ Duvnjakas 5, Karačičius 4, Maričius 3, Stepančičius 3, Horvatas 2, Brožovičius 1, Mamičius 1, Mandičius 1. Geriausias žaidėjas – Jorge Maqueda (Ispanija).

Kitas vietas užėmė: 3. Norvegija, 4. Slovėnija, 5. Vokietija, 6. Portugalija, 7. Švedija, 8. Austrija, 9. Vengrija, 10. Baltarusija, 11. Islandija, 12. Čekija, 13. Danija, 14. Prancūzija, 15. Šiaurės Makedonija, 16. Šveicarija, 17. Nyderlandai, 18. Juodkalnija, 19. Ukraina, 20. Serbija, 21. Lenkija, 22. Rusija, 23. Bosnija ir Hercegovina, 24. Latvija.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.