EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkai kovos su tituluota, bet nusilpusia Lenkijos rinktine

Tituluota, bet didelį nuosmūkį išgyvenanti Lenkijos rinktinė bus Lietuvos rankininkų varžovė 2021 metų pasaulio čempionato atrankos turnyro pirmajame atkrintamajame etape. Tai paaiškėjo ketvirtadienį Vienoje ištraukus šio turnyro burtus.

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė kausis su varžovais iš Lenkijos.<br> rankinis.lt/zprp.pl nuotr.
Lietuvos vyrų rankinio rinktinė kausis su varžovais iš Lenkijos.<br> rankinis.lt/zprp.pl nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2020, 3:03 PM, atnaujinta Jan 30, 2020, 3:12 PM

Atrankos pirmojo atkrintamojo etapo rungtynės bus žaidžiamos balandžio 15-16 ir 18-19 dienomis. Lietuviai pirmąsias rungtynes su lenkais žais išvykoje, o paskui priims varžovus savo aikštėje.

Tomis pačiomis dienomis vyks dar trys dvikovos: Turkija – Rusija, Rumunija – Bosnija ir Hercegovina, Izraelis – Latvija.

Keturių pirmojo atkrintamojo etapo dvikovų nugalėtojai pateks į antrąjį atkrintamąjį etapą.

Jame taip pat dalyvaus Slovėnija, Vokietija, Portugalija, Švedija, Austrija, Vengrija, Baltarusija, Islandija, Čekija, Prancūzija, Šiaurės Makedonija, Šveicarija, Nyderlandai, Juodkalnija, Ukraina ir Serbija (šios 16 komandų užėmė 4-20 vietas šių metų Europos čempionate).

Antrajame atkrintamajame etape komandos bus suskirstytos į dešimt porų. Rungtynės vyks birželio 5-7 ir 9-11 dienomis.

2021 metų pasaulio čempionatas bus surengtas Egipte. Jame pirmąjį kartą dalyvaus net 32 komandos. Teisę žaisti planetos pirmenybėse jau turi 18 rinktinių.

Tai: Egiptas (šeimininkas), Danija (2019 m. pasaulio čempionė), Ispanija, Kroatija, Norvegija (šių metų Europos čempionato prizininkės), Argentina, Brazilija, Urugvajus (šių metų Pietų Amerikos čempionato prizininkės), Kataras, Korėja, Japonija, Bahreinas (stipriausios šių metų Azijos čempionato komandos), Tunisas, Alžyras, Angola, Žaliasis Kyšulys, Marokas ir Kongo Demokratinė Respublika (stipriausios šių metų Afrikos čempionato komandos).

Lenkijos rinktinė vos prieš kelerius metus buvo laikoma viena stipriausių pasaulio komandų ir didžiuosiuose turnyruose nuolat kovojo dėl aukščiausių vietų. 2015 metų pasaulio pirmenybėse lenkai laimėjo bronzos medalius, 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse užėmė ketvirtąją vietą.

Tačiau po Rio de Žaneiro žaidynių karjerą rinktinėje arba visai baigė didelis būrys geriausių vyresnės kartos Lenkijos rankininkų.

Pasitraukus vartininkui Slawomirui Szmaliui, Karoliui Bieleckiui, Krzysztofui Lijewskiui, Mariuszui Jurkiewicziui, broliams Bartoszui bei Michalui Jureckiams nacionalinėje komandoje prasidėjo skausminga kartų kaita.

Atsinaujinusi Lenkijos rinktinė 2017 metų pasaulio čempionate užėmė vos 17-ąją vietą, o paskui visai nepateko į 2018 metų Europos ir 2019 metų pasaulio pirmenybes.

Rinktinei beveik nėra naudos net iš to, kad serijinis Lenkijos čempionas Kielcų „Vive“ klubas puikiai žaidžia Čempionų lygoje (triskart pateko į finalo ketvertą, o 2016 m. tapo svarbiausio žemyno turnyro nugalėtoju).

„Vive“ garbę gina daug pajėgių užsieniečių, bet lenkų šioje komandoje mažai. Jei Ispanijos rinktinėje per šių metų Europos čempionatą žaidė net keturi „Vive“ rankininkai (Angelis Fernandezas, Julenas Aguinagalde, broliai Aleksas ir Danielis Duišebajevai), tai Lenkijos rinktinėje – vos du (vartininkas Mateuszas Korneckis ir Arkadiuszas Moryto).

Lenkija turi stiprias rankinio tradicijas, šioje šalyje rankinis yra mėgstamas. Vis dėlto pastarieji rezultatai rodo, kad Lenkijos rinktinė išgyvena ne geriausius laikus ir su jais tikrai galima kovoti dėl pergalės, – LRF svetainei sakė Lietuvos rinktinės treneris Mindaugas Andriuška. – Mūsų rinktinė turi galimybių.“

Šių metų Europos čempionate Lenkijos rinktinė pralaimėjo visas trejas rungtynes. Lenkai nusileido slovėnams 23:26, šveicarams 24:31 ir švedams 26:28.

Ypač skaudi buvo nesėkmė žaidžiant su šveicarais. Jei slovėnai ir švedai per dvikovas su lenkais buvo gana aiškūs favoritai, tai po 14 metų pertraukos Europos pirmenybėse žaidusi Šveicarijos komanda net susilpnėjusiai Lenkijos rinktinei atrodė įveikiama varžovė. Vis dėlto šveicarai šventė nelauktai įtikinamą pergalę.

Rezultatyviausiai per Europos čempionatą Lenkijos rinktinėje žaidė jaunos kartos rankininkai 22-ejų Szymonas Sičko (15 įvarčių), taip pat 22-ejų A.Moryto (14) ir 23-ejų Maciejus Majdzinskis (7).

„Važiavome ne patirties semtis, norėjome laimėti prieš geriausius, – rezultatais nusivylė tik pernai rinktinės treneriu paskirtas Patrykas Rombelis. – Net nežinau, ką pasakyti apie rungtynes su šveicarais. Norėjome visiems, o pirmiausiai sau, įrodyti, kad galime kovoti su stipriais varžovais, bet per rungtynes su šveicarais neįvykdėme nė mažos dalies savo plano.“

Kadangi Lenkijos rinktinė dalyvavo Europos čempionate, jai nereikėjo varžytis pasaulio pirmenybių atrankos pirmajame etape. Tuo tarpu Lietuvos rankininkai sausio viduryje kovojo atrankos pirmojo etapo grupės varžybose Liuksemburge.

Ten lietuviai nugalėjo Farerų Salų, Liuksemburgo ir Slovakijos komandas, užėmė pirmąją vietą grupėje ir iškovojo vienintelį kelialapį į atrankos atkrintamąjį etapą. Kitose pirmojo etapo grupėse nugalėjo Izraelio, Rumunijos ir Turkijos rankininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.