EUROLYGA 2023

Didmeistriai ir paranoja – greta: koronavirusas nestabdo elitinio šachmatų turnyro

Nepaisant koronaviruso grėsmės, Jekaterinburge tęsiasi pasaulio šachmatų pretendentų turnyras, kuriame varžosi aštuoni didmeistriai o nugalėtojas šių metų gruodį dėl titulo kovos su dabartiniu pasaulio čempionu norvegu Magnusu Carlsenu.

Prieš prasidedant antrajai partijai A.Griščukas ir J.Nepomniaščyjus pasisveikino stuktelėdami alkūnėmis.<br>Scanpix nuotr.
Prieš prasidedant antrajai partijai A.Griščukas ir J.Nepomniaščyjus pasisveikino stuktelėdami alkūnėmis.<br>Scanpix nuotr.
Ant kiekvieno stalo – dezinfekcinis skystis.<br>Scanpix nuotr.
Ant kiekvieno stalo – dezinfekcinis skystis.<br>Scanpix nuotr.
Ant kiekvieno stalo – dezinfekcinis skystis.<br>Scanpix nuotr.
Ant kiekvieno stalo – dezinfekcinis skystis.<br>Scanpix nuotr.
Ant kiekvieno stalo – dezinfekcinis skystis.<br>Scanpix nuotr.
Ant kiekvieno stalo – dezinfekcinis skystis.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-21 07:43

Kaip rašo Vokietijos laikraštis „Die Tageszeitung“, nuotaikos Jekaterinburge – paranojiškos.

Prieš atlikdamas pirmąjį ėjimą rusas Aleksandras Griščukas naudojasi dezinfekcine priemone. Jų padėta ant kiekvieno stalo greta šachmatų lentų.

Prieš prasidedant antrajai partijai A.Griščukas ir Janas Nepomniaščyjus pasisveikina stuktelėdami alkūnėmis. A.Griščuko tėvynainis neužsidėjo apsauginės kaukės, nors ir ruošėsi taip padaryti.

Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE) turnyre riboja žurnalistų ir fotografų darbą.

Ši „inovacija“, kaip pareiškė FIDE, turėtų apsaugoti turnyro, kurio prizų fondas – 500 tūkst. eurų, dalyvius nuo koronaviruso.

O pasaulio čempionas M.Carlsenas turi vienintelį norą – kad gruodį Dubajuje jis turėtų naują varžovą.

„Pirmiausia tikiuosi, kad turnyras apskritai baigsis“, – pabrėžė M.Carlsenas, komentuodamas tiesioginę transliaciją svetainėje Chess24.com.

Vienas jo pirmtakų, 14-asis pasaulio čempionas Vladimiras Kramnikas irgi turėjo tapti komentatoriumi, bet nepanoro dalyvauti šiame spektaklyje: „Esu tvirtai įsitikinęs, kad dėl esamos katastrofiškos humanitarinės situacijos pasaulyje pretendentų turnyrą reikėjo nukelti“.

V.Kramniko tėvynėje Rusijoje tie dalykai sporto valdininkų nejaudina. Kai pteigiama, Jekaterinburge nėra užsikėtimo koronavirusu atvejų.

FIDE prezidentas Arkadijus Dvorkovičius mano, kad visi Pasaulio sveikatos organizacijos ir Tarptautinio olimpinio komiteto nurodymai įvykdyti. Be to, Rusijoje „leidžiami renginiai, kuriuose dalyvauja iki 5 tūkstančių žmonių“, – tviteryje teisinasi FIDE.

Nepaisant to, į 14 turų truksiančas varžybas viešbutyje „Hyatt Regency“ nutarta neįleisti žiūrovų. Visi turnyro dalyviai dukart per dieną tikrinami medikų.

Bet Teimurui Radžabovui tas netiko. 33-ejų azerbaidžanietis tapo vieninteliu, kuris atsisakė dalyvauti paskutiniame atrankos etape prieš dvikovą su dabartiniu pasaulio čempionu.

Kinijos didmeistris Ding Lirenas dar kovo 2-ąją nuvyko į karantiną Rusijoje, kad jam būtų leista dalyvauti turnyre. Jo tautietis Wang Hao atskrido iš Japonijos, todėl išvengė privalomos izoliacijos.

Panašu, kad jam tai išėjo į naudą: pradžioje Wang Hao laimėjo prieš Ding Lireną, kuris buvo laikomas vienu favoritų.

Trečiąja vietą pasaulio reitinge užimantis Ding Lirenas patyrė nesėkmę ir antrajame rate, kai nusileido prancūzui Maxime‘ui Vachier-Legrave‘ui, ir jau prarado viltis triumfuoti turnyre.

Tuo tarpu J.Nepomniaščyjus pranoko olandą Anishą Giri ir sužaidė lygiosiomis su A.Griščuku, Wang Hao ir M.Vachier-Legrave‘u.

Pagrindiniu favoritu Jekaterinburge lieka amerikietis Fabiano Caruana. Antroje partijoje jis nugalėjo rusą Kirilą Aleksejenką.

Tiesa, trečiajame rate F.Caruana nusileido Ding Lirenui. Bet antrąjį reitingą pasaulyje turintis JAV didmeistris nusiteikęs antrą kartą kautis dėl šachmatų karūnos: 2018-aisiais F.Caruana tik per papildomas partijas pralaimėjo M.Carlsenui,

Jekaterinburge po trijų ratų pirmauja po 2 taškus turintys M.Vachier-Legrave‘as, J. Nepomniaščijus ir Wang Hao. Po 1,5 taško surinko A. Griščiukas ir F. Caruana. po 1 tašką – Ding Lire nas, A. Giri ir K. Aleksejenka.

Penktadienis pretendentų turnyre – poilsio diena. Bet atmosfera ten – įtempta, nes F.Caruanai kiek aukščiau 37 lapsnių pakilo temperatūra.

„Tai sukėlė paniką, – pranešė F.Caruana ir nervingai pridūrė: Čia kiekvienas yra siaubingoje paranojoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.