EUROLYGA 2023

Pirmoji paskelbė Kanada – jos sportininkai nevyks į 2020-ųjų Tokijo olimpiadą, paskui ją žengė ir Australija

Koronaviruso protrūkis verčia jau ne tik varžybų rengėjus atidėti planuotas akistatas. Kanados olimpinis ir paralimpinis komitetai priėmė kategorišką sprendimą, kad jų atstovai nedalyvaus Tokijo olimpinėse bei paralimpinėse žaidynėse, jeigu jos bus rengiamos šiemet.

 Kanados olimpinis komitetas pranešė, kad šalies sportininkai dėl koronaviruso nedalyvaus Tokijo žaidynėse<br> AP/Scanpix.com nuotr.
 Kanados olimpinis komitetas pranešė, kad šalies sportininkai dėl koronaviruso nedalyvaus Tokijo žaidynėse<br> AP/Scanpix.com nuotr.
 Kanados olimpinis komitetas pranešė, kad šalies sportininkai dėl koronaviruso nedalyvaus Tokijo žaidynėse<br> AP/Scanpix.com nuotr.
 Kanados olimpinis komitetas pranešė, kad šalies sportininkai dėl koronaviruso nedalyvaus Tokijo žaidynėse<br> AP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-03-23 08:50, atnaujinta 2020-03-23 15:07

Kanados sporto vadovai tikina, kad žaidynes privalu atidėti bent metams. Apie tokią pačią poziciją po kanadiečių pranešė ir Australija, paskelbusi, kad nedalyvaus 2020-ųjų žaidynėse dėl koronaviruso pandemijos. 

„Mes suprantame situacijos sudėtingumą dėl žaidynių atidėjimo, tačiau nėra nieko svarbiau už sportininkų ir visos pasaulio bendruomenės gyvybes ir jų sveikatą“, – savo poziciją motyvuoja Kanados sporto valdžia.

Tokį sprendimą kanadiečiai išplatino po to, kai Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) paskelbė keturių savaičių terminą, per kurį bus ieškoma bendro kompromiso.

Tarp variantų – nukelti arba, kraštutiniu atveju, netgi atšaukti šį renginį. Apie galima atsisakymą varžytis žaidynėse jau pranešė ir Norvegija, Brazilija bei Slovėnija.

Olimpinės žaidynės Tokijuje numatytos liepos 24-rugpjūčio 9 dienomis.

Po Kanados olimpinio komiteto išstojimo, savo žodį tarė ir Australija, jog esant tokiai pasaulinei situacija dėl viruso nėra galimybių surinkti delegacijos bei nurodė savo sportininkams ruoštis 2021 metais vyksiančiai olimpiadai.

Kanada yra viena iš keturių olimpinių krepšinio atrankos turnyrų organizatorių – praėjusiais metais FIBA ją išrinko rengti kovas dėl kelialapio į Tokijo žaidynių krepšinio turnyrą.

Kanadiečių Vitorijos mieste, kaip ir Kaune, birželio 23-28 dienomis turėjusios vykti varžybos pakibo ant plauko.

Australijos vyrų krepšinio rinktinė jau turėjo garantuotą vietą olimpiniame krepšinio turnyre, o Kanadai namie reikėjo laimėti atranką.

Tai reiškia, kad pagrindiniame olimpiniame turnyre, jei jis vyks šiemet Tokijuje, atsilaisvina viena vieta.

Šešių olimpiadų dalyvis Hayley Wickenheiseris, dirbantis Tarptautinio olimpinio komiteto Atletų komisijoje tikina, kad tokį sprendimą palaiko dauguma Kanados sportininkų.

„Manau, kad sportininkai priėmė labai nesavanaudišką sprendimą, – aiškino keturių aukso medalių laimėtojas ledo ritulininkas H.Wickenheiseris. – Ne tik savo, bet ir kitų atletų atžvilgiu.

Jie pasiuntė žinutę toms dvejojančioms šalims, kurios dar galvoja „mes norime tai pasakyti, tačiau nenori išsišokti“.

Sprendimas galiausiai turėjo būti padarytas, nes treniruotis sportininkams ir būti lyg tarp žemės ir dangaus – tai blogiausia situacija. Tai neetiška sportininkų atžvilgiu“.

Ši Kanados pozicija pateikta po to, kai sekmadienį Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) patikino, kad dėl 2020 metų Tokijo olimpinių žaidynių rengimo ar atidėjimo apsispręs per artimiausias keturias savaites. Apie tai sekmadienį po vaizdo konferencijos paskelbė IOC prezidentas Thomas Bachas.

„Mes šiuo metu rengiame konsultacijas ir galutinį sprendimą priimsime per artimiausias keturias savaites“, – olimpinio judėjimo vadovo žodžius cituoja IOC oficiali svetainė. – Dar kartą norėčiau pabrėžti, kad žaidynių atšaukimas neišspręs visų problemų.

Olimpiados atšaukimas būtų 11 tūkst. sportininkų vilčių žlugimas. O taip pat jų trenerių ir aistruolių. Atšaukimo galimybė darbotvarkėje nėra numatyta.“

IOC ir Japonijos vyriausybė planuoja surengti žaidynes pagal numatytą tvarkaraštį, bet tuo metu daugelis sporto organizacijų reikalauja atidėti olimpiadą dėl koronaviruso pandemijos.

Ankstesnės olimpiados nevyko tik dėl pasaulinių karų. 1916 metais neįvyko vasaros žaidynės, o 1940 ir 1944 metais – žiemos ir vasaros.

„Tokie Olimpinio komiteto tampymaisi stato sportininkus ant kelių“, – konstatavo pasaulio rutulio stūmimo rekordininkė kanadietė Brittany Crew.

Tuo tarpu Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe pirmadienį pareiškė, kad sprendimas atidėti Tokijo olimpiadą bus neišvengiamas, jeigu dėl koronaviruso pandemijos nebus galimybių surengti visaverčių žaidynių.

Premjeras tai pareiškė komentuodamas Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) planus per kelias ateinančias savaites įvertinti situaciją ir priimti sprendimą. Neatmetama, kad gali būti nuspręsta olimpines žaidynes atidėti.

„Jeigu bus sudėtinga surengti žaidynes visavertiškai, sprendimas jas atidėti bus neišvengiamas, nes mes manome, kad atletų saugumas yra svarbiausias dalykas“, – sakė Sh. Abe per parlamento posėdį.

Premjeras išreiškė viltį, kad jei olimpiada bus atidėta, IOC sprendimą priims greitai, nes procesas pareikalaus daug darbo ir turėtų prasidėti kiek įmanoma greičiau.

Sh. Abe atmetė galimybę apskritai atšaukti žaidynes.

Abejones dėl olimpinių žaidynių, kurios turėtų prasidėti liepos 24 dieną, pakurstė susirūpinimas dėl visą pasaulį apėmusios koronaviruso pandemijos.

Praėjusį penktadienį į Macušimos oro pajėgų bazę Japonijos šiaurėje buvo atskraidinta olimpinė ugnis.

Kovo 26 dieną turi prasidėti olimpinio deglo nešimo per Japoniją estafetė, tačiau ji vyks su griežtais apribojimais žiūrovų susibūrimams.

Sekmadienio duomenimis, Japonijoje nustatyti 1 719 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 43 žmonės mirė.

Nors Japonijai pavyko sulėtinti viruso plitimą, ekspertai įspėja, kad auga vadinamųjų klasterinių, t. y. neįvežtinių, atvejų skaičius miestuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.