EUROLYGA 2023

Lietuvių kilmės R. Namajunas šeimoje tragedija – nuo koronaviruso mirė 2 šeimos nariai

Lietuvių kilmės UFC kovotoja Rose Namajunas ketvirtadienį pasitraukė iš balandžio 18 dieną planuojamo kovų turnyro UFC 249.

Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br>Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas Kaune per „Žalgirio“ rungtynes<br> M.Patašiaus nuotr.
Rose Namajunas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rose Namajunas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rose Namajunas.<br>AP nuotr.
Rose Namajunas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 9, 2020, 10:44 PM, atnaujinta Apr 10, 2020, 6:43 AM

Nors pradžioje buvo neaiški pasitraukimo priežastis, tačiau jos agentas Brianas Butleris-Au paskelbė, kad tai susiję su dviejų R.Namajunas šeimos narių mirtimi nuo koronaviruso infekcijos.

Kol kas mirusiųjų tapatypės nėra įvardintos, o pati R.Namajunas artimiausiu metu neketina kovoti turnyruose.

„Ji sugrįš į kovas kai tik galės, bet dabar Rose prašo gerbti jos privatumą“, – rašoma „Sucker Punch“ agentūros pranešime.

27 metų kovotoja balandžio 18-ąją turėjo kautis su brazile Jessica Andrade. Tai turėjo būti didelio dėmesio sulauksiantis revanšas, nes būtent pernai kovoje Rio de Žaneire R.Namajunas pralaimėjo brazilei čempionės diržą, kurį buvo iškovojusi prieš tai dusyk nugalėjusi garsiąją lenkę Joanną Jedrzejczyk.

Romantikė, kai skambina pianinu, bet smogikė, kai puola varžovę ir smaugdama priverčia pasiduoti. Thug (išvertus iš anglų k. – smogikė) pravardę Amerikoje gavusi lietuvė Rose Namajunas savo titulų kraityje turi mišrių kovų pasaulio čempionės vardą.

„Be senelio genų ji tikrai nebūtų tiek pasiekusi“, – taip apie 27 metų R.Namajunas kalba tie, kurie žino šios sportininkės šaknis.

Kovotojos senelis – praeityje garsus imtynininkas Algimantas Andriukonis, daugkartinis Lietuvos čempionas, iškovojęs daug pergalių SSRS varžybose.

Kai prieš penketą metų Rose atvyko į Lietuvą aplankyti savo senelio, jis atskleidė paslaptį, kaip tapti geru kovotoju: „Aiškinau, kad ji turi skaičiuoti taškus. Būdavo, atsiklaupiu ir leidžiu kokiam rusui atlikti lengvą judesį. Man pavykdavo šiek tiek jį apgauti ir nukreipti dėmesį, o tada aš jį suriesdavau į ragą.“

Mergina yra pasakojusi, kad kelias į sporto aukštumas nebuvo lengvas, nes jos šeima subyrėjo. Rose anksti neteko tėvo.

„Mano tėvas anksti mirė. Jo net nebuvo mano gyvenime, nes jis sirgo šizofrenija. Ir mano giminė, kiek tik galiu prisiminti, visą laiką kovojo. Todėl ši kova man labai daug ką reiškia – tai grumtynės visai ne dėl čempionės diržo“, – tikino pasaulio čempionė.

Rose nepamiršta savo giminės šaknų, net jos treniruočių pirštinės papuoštos trispalve. Į Lietuvą ji nuolat grįžta atostogauti ir aplankyti Kaune gyvenančių senelių, kitų giminaičių.

„YouTube“ įrašus apie Rose dvikovas peržiūri milijonai aistruolių, o smarkiausiai širdis plaka sportininkės seneliams – kauniečiams Algimantui ir Emilijai Andriukoniams.

Jiems 1,65 metro ūgio ir 52 kilogramus sverianti amerikietė R.Namajunas atrodo kaip agresyvi kovotoja, tačiau seneliams ji pirmiausia yra miela anūkė.

Sportinminkės motinai Jolitai, išvykusiai iš Lietuvos, pavyko greitai susirasti darbą JAV. Dar studijuodama Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ji rinkosi pianistės kelią, o atsidūrusi už Atlanto toliau tęsė muzikos studijas. J.Namajūnienė įtraukta į garsiausių pasaulyje lietuvių chorvedžių knygą.

Tačiau likimas taip susiklostė, kad Namajūnų šeima iširo, Jolita ištekėjo antrą kartą, šįkart už amerikiečio, bet laimės nerado, jos antroji santuoka taip pat iširo. Kovos menų meistrės tėvas dailininkas Artūras Namajūnas būdamas JAV susirgo, buvo ilgai gydomas.

Kad galėtų išmaitinti šeimą, dailininkas turėjo sunkiai dirbti, kai kurie darbai toli gražu nebuvo susiję su menininko pašaukimu.

Nepritapęs JAV vyras sugrįžo į Lietuvą. Rose neteko savo tėvo 2008 metais, kai jį užklupo plaučių uždegimas.

Tai atsitiko dailininkui viešint Vokietijoje, Frankfurto mieste. Sportininkės tėvas palaidotas Kaune – tose pačiose kapinėse kaip ir jos prosenelė, gimusi JAV.

Dailininkas A.Namajūnas paliko nemažai paveikslų, dalis jų saugoma už Atlanto.

Rose buvo vos penkių mėnesių, kai ją pirmą kartą išvydo jos močiutė E.Andriukonienė, atvykusi iš Lietuvos į JAV.

Kaunietė daug padėjo savo dukteriai, gavusiai profesorės asistentės vietą. Pradėjusi dirbti moteris prašė savo motinos prižiūrėti ne tik neseniai gimusią dukterį, bet ir sūnų Nojų.

Rose yra gabi ne tik sportui, bet ir muzikai. Ji puikiai skambina pianinu, nes to mokėsi nuo mažumės. Kai brolis Nojus ją nufilmavo skambinančią Fryderiko Chopino kūrinius ir įkėlė į „YouTube“, šį įrašą pasižiūrėjo daugiau nei pusė milijono žmonių.

Daugelis buvo nustebę, kad tokio lygio sportininkė gali taip profesionaliai skambinti garsaus lenkų kompozitoriaus kūrinius.

Rose yra baigusi aukštesniąją muzikos ir meno mokyklą, fortepijono klasę, dar dvejus metus ji studijavo sporto ekonomiką, bet šiuo metu mokslus atidėjo į šalį.

Su sportu Rose ėmė draugauti dar vaikystėje – būdama vos ketverių pradėjo lankyti karatė treniruotes, vėliau – boksą.

E.Andriukonienė nekart lydėjo savo anūkę į dvikovas. 2007 metais Portugalijoje, kur, E.Andriukonienės žodžiais, vyko vien imtynės ir muštynės, būdama keturiolikos Rose laimėjo aukso medalį.

Kartą varžybose Floridoje R.Namajunas laimėjo sidabro medalį. Šios akimirkos džiaugsmas užliejo ir jos močiutės širdį, nes ji lydėjo savo anūkę į varžybas. Dėl anūkės Rose kaunietė E.Andriukonienė yra apie 20 kartų perskridusi Atlanto vandenyną – būdavo, rudenį išvažiuoja, o pavasarį sugrįžta į Kauną.

Vėliau ji laimėjo žaliąją kortą ir galėjo persikelti su vyru gyventi pas savo dukterį, tačiau vyrui pasiligojus šeima nutarė pasilikti Kaune.

Kovos menų meistrė nuo mažumės kalba lietuviškai, apie savo kilmę ji primena žiūrovams ir vilkėdama sportinius drabužius.

Sportininkės tėvai iš Lietuvos emigravo į JAV 1991-ųjų rugsėjį, išsiveždami dar naujagimį sūnų Nojų, o 1992-ųjų birželio 29-ąją susilaukė dukters – būsimos pasaulio čempionės.

Chorvedė, kompozitorė, atlikėja Jolita Namajūnienė ir jos vyras dailininkas Artūras Namajūnas (1963–2008) davė gimusiai dukteriai Rose vardą, pagerbdami JAV gimusią ir Kauno Petrašiūnų kapinėse palaidotą prosenelę Rožę Gotšalkaitę-Namajūnienę (1915–1969).

Ji buvo ištekėjusi už nepriklausomos Lietuvos kariuomenės karininko Juozo Namajūno, kurį ištiko tragiška lemtis.

Prieškario leidinių „Karys“, „Kardas“ autorius, buvęs sovietų politinis kalinys J.Namajūnas 1968 metais buvo mirtinai sumuštas prie savo namų Kaune. Po šios nelaimės greitai mirė ir Rožė Namajūnienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.