EUROLYGA 2023

Broliai Gudauskai: Kalifornijoje pripažinti banglentininkai, nepamiršę lietuviškų šaknų

Juozas ir Giedra Gudauskai pasinaudojo vakarų malone – JAV niekada nepripažino Lietuvos okupacijos. Po antrojo pasaulio karo pora paliko Sovietų Sąjungos aneksuotą Lietuvos teritoriją ir persikėlė už Atlanto. Prabėgo puse amžiaus, kai Kalifornijoje, San Clemento paplūdimyje, bangomis jau skrodžia jų anūkas Dane‘as Gudauskas, vilkėdamas legendinius, 1996-ųjų Atlantos olimpinėms žaidynėms kurtus, lietuviškus marškinėlius.

 Broliai Gudauskai: Kalifornijoje pripažinti banglentininkai, nepamiršę lietuviškų šaknų.<br> Lrytas.lt montažas
 Broliai Gudauskai: Kalifornijoje pripažinti banglentininkai, nepamiršę lietuviškų šaknų.<br> Lrytas.lt montažas
 Dane'as Gudauskas.<br> Instagram nuotr.
 Dane'as Gudauskas.<br> Instagram nuotr.
 Broliai Gudauskai.<br> Instagram nuotr.
 Broliai Gudauskai.<br> Instagram nuotr.
 Patrickas Gudauskas su šeima.<br> Instagram nuotr.
 Patrickas Gudauskas su šeima.<br> Instagram nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 1, 2020, 3:30 PM

G.Gudauskienė buvo gerai žinoma lietuvių kompozitorė, vertinusi lietuvių liaudies dainas. Vėliau Giedra priklausė ir JAV kompozitorių sąjungai. Senelis Juozas dirbo gydytoju.

Daugybė žmonių, gimusių imigrantų šeimose, jaučia kur kas didesnį ryšį su Lietuva nei su naująja tėvyne. Vienas iš pavyzdžių – Giedros ir Juozo sūnus Tomas.

Tomas Gudauskas jau gimė JAV, kur vedė žmoną Nancy, kilusią iš Airijos. Pora užaugino minėtą Dane‘ą, jo dvynį Patricką bei jaunėlį Tannerį, save vadinančius emigrantų vaikais, auklėtais amerikietiškai. Tačiau trečios kartos atžalos nepamiršo savo šaknų.

Tiesa, Dane‘o, Patricko ar Tannerio nepamatysi su krepšinio kamuoliu, tarytum būtinu lietuvio atributu. Brolių rankose – banglentės, katros tūlam lietuviui vis dar mažai pažįstamos.

32-ejų Dane‘as ir jo brolis dvynys Patrickas – garsūs JAV benglenčių sporto atstovai, 29-erių Tanneris jiems lipa ant kulnų.

Dvyniai čiuožti bangomis pradėjo penkerių, sekė tėvo pėdomis, kuris taip pat garsėjo puikiais įgūdžiais ant lentos. Noras būti vandenyje buvo toks didžiulis, kad Gudauskai Ramiojo vandenyno bangas viliodavo kiaurą parą.

„Banglentės yra priemonė pamatyti pasaulį, tai leidžia mums ištrūkti, susipažinti su naujomis kultūromis“, – kalba vyriausiasis brolis, dabar jau 32-ejų Patrickas.

Atletai jau aštuonerius metus organizuoja specialias stovyklas vaikams, kurių metu žmonės aukoja pinigus. Lietuviškų šaknų turintiems broliams jau pavyko surinkti daugiau nei 60 tūkst. JAV dolerių, kurie skiriami gimtojo miesto paplūdimių, parkų ar kitų vietų rekonstrukcijai ir priežiūrai.

2017 metais Gudauskai surinko daugiau nei 1 tūkst. panaudotų banglenčių, kurias vėliau perdavė nepasiturintiems, bet norintiems čiuožti bangomis, vaikams. Lentos nukeliavo net į Jamaiką bei Pietų Afriką.

Brolių tėvai šiuo metu užsiima nekilnojamo turto prekyba ir nuoma, taip pat prisideda prie miestelio gerovės.

„Gudauskų šeima reprezentuoja viską, ką San Clemente miestas turi geriausią, – teigė vietos gelbėtojų prezidentas Gregas Hulsizeris. – Jie yra nesustabdomi.“

2008-aisiais P.Gudauskas laimėjo garsų „O‘Neill Sebastian Intel Pro“ turnyrą, kurį stebėjo daugiau nei 24 tūkst. žmonių. Čempionate dalyvavo 200 atletų.

Visų trijų brolių pavardės figūravo geriausių pasaulio banglentininkų 50-uke. Šiuo metu 23-ioje reitingo vietoje rikiuojasi Patrickas Gudauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.