EUROLYGA 2023

Pandemija privertė teniso visuomenę ieškoti netradicinių sprendimų

Oficialiose teniso varžybose dėl COVID-19 pandemijos paskelbta pertrauka, kuri baigsis ne anksčiau nei rugpjūčio mėnesį. Tačiau daug geriausių planetos tenisininkų nedykaduoniauja. Jie dalyvauja privačių asmenų rengiamuose parodomuosiuose turnyruose.

Novakas Džokovičius sulaukė kritikos.<br>Zumpress/Scanpix nuotr.
Novakas Džokovičius sulaukė kritikos.<br>Zumpress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2020, 5:37 PM

Bausmė už lengvabūdiškumą

Epidemiologiškai tenisas yra viena saugiausių sporto šakų. Žaidėjai visą mačą praleidžia skirtingose aikštės pusėse, retai atsiduria netoli vienas kito, todėl jiems laikytis saugaus atstumo per rungtynes net paprasčiau nei žmonėms, einantiems į parduotuvę arba paplūdimį.

Tačiau sporto šakos ypatumai nepadėjo tenisininkams, atvykusiems į pirmosios pasaulio raketės serbo Novako Džokovičiaus surengtą parodomąjį „Adria Tour“ turnyrą. Praėjusios savaitės pabaigoje ir šios savaitės pradžioje buvo paskelbta, kad koronavirusu užsikrėtė net keturi Belgrade ir Zadare varžęsi tenisininkai bei keli jų komandų nariai ir artimieji.

Pirmasis iškrito bulgaras Grigoras Dimitrovas (19 vieta ATP reitinge). Jis šeštadienį Zadare sužaidė vieną mačą, bet dėl prastos savijautos atsisakė žaisti antrąjį mačą ir išvyko namo į Monaką. Ten tenisininkui buvo atliktas koronaviruso testas, per kurį paaiškėjo, jog bulgarą pakirto COVID-19.

Vos išgirdę šią žinią, tikrintis nuskubėjo kiti „Adria Tour“ varžęsi tenisininkai. Teigiami buvo dar trys testai: kroato Bornos Čoričiaus (33), serbo Viktoro Troickio (184) ir paties N.Džokovičiaus.

Turnyro iniciatorius N.Džokovičius puolė atsiprašinėti. Pasak serbų superžvaigždės, jis neįvertino epidemiologinės padėties ir kitus žaidėjus į aikštę pakvietė per anksti. Visgi labiausiai dėl koronaviruso protrūkio kaltas buvo ne laikas, bet neatsakingas tenisininkų elgesys.

Jie žaidė pilname stadione, kuriame glėbesčiavosi su žiūrovais, apsilankė viename Belgrado naktiniame klube, kuriame irgi bendravo su kitais žmonėmis, Zadare žaidė krepšinio rungtynes. Nebūtinų kontaktų per porą savaičių buvo tiek daug, kad liūdnos pasekmės tapo dėsninga bausme už lengvabūdišką elgesį.

N.Džokovičiaus iniciatyva

Koronaviruso inkubatoriumi tapęs renginys nebuvo oficialus Teniso profesionalų asociacijos (ATP) turnyras. Visos ATP ir Moterų teniso asociacijos (WTA) varžybos buvo sustabdytos dar prieš tris su puse mėnesio, vos prasidėjus pandemijai. Paskutinieji prieš pandemiją ATP turnyrų čempionai paaiškėjo kovo 1 dieną, WTA turnyrų čempionės – kovo 8 dieną.

Nuo tada oficialios teniso varžybos nerengiamos. Šiuo metu planuojama, kad ATP ir WTA turnyrai bus atnaujinti tik rugpjūčio mėnesį. WTA tvarkaraštyje įrašyta, kad rugpjūčio 3 dieną turi prasidėti turnyrai Palerme (Sicilija, Italija) ir San Chosė (Kalifornija, JAV), ATP planuoja, kad vyrai pirmą kartą po pertraukos rungtyniaus rugpjūčio 14 dieną Vašingtone (JAV).

Kol oficialiose varžybose tęsiasi priverstinė pertrauka, iniciatyvos rengti parodomuosius turnyrus ėmėsi privatūs asmenys. Vienas iš jų buvo ATP reitingo lyderis N.Džokovičius, kartu su verslo partneriais organizavęs „Adria Tour“ turnyrų seriją.

„Adria Tour“ rengėjai numatė keturis etapus keturiose buvusios Jugoslavijos šalyse. Tenisininkus turėjo priimti Serbijos sostinė Belgradas, Zadaras (Kroatija), kažkuris Juodkalnijos miestas ir Bania Luka (Bosnijos ir Hercegovinos Serbų Respublika).

Vis dėlto numatytas etapas Juodkalnijoje buvo atšauktas dar prieš Zadaro įvykius, nes Juodkalnijos valdžia nesutiko padaryti tenisininkams išimtį ir pareikalavo, kad atvykę į šalį jie praleistų 14 dienų karantine. Vietoj Juodkalnijos buvo svarstomas variantas surengti vieną etapą Slovėnijos kurorte Portorože, bet Slovėnijos valdžia iškėlė tokias pačias sąlygas kaip ir Juodkalnijos.

O po Zadaro įvykių teko atšaukti ir tenisininkų kovas Bania Lukoje bei numatytą parodomąjį N.Džokovičiaus ir bosnio Damiro Džumchuro mačą Sarajeve.

Birželį įvyko tik du nepilni iš keturių numatytų „Adria Tour“ etapų. Per juos sirgaliai. be aukščiau minėtų keturių koronavirusu užsikrėtusių tenisininkų, pamatė austrą Dominicą Thiemą (3), vokietį Alexanderį Zverevą (7), rusą Andrejų Rubliovą (14), serbus Dušaną Lajovičių (23) ir Filipą Krajinovičių (32), kroatą Mariną Čiličių (37) bei dar kelis silpnesnius Pietų slavų šalių žaidėjus.

Antrasis etapas Zadare nebuvo baigtas. Atskriejus naujienoms apie G.Dimitrovo sveikatą, rengėjai atšaukė finalo mačą tarp N.Džokovičiaus ir A.Rubliovo.

Tenisininkai netinginiauja

„Adria Tour“ – ne vienintelis turnyras, kuriame teniso žvaigždės per besitęsiančią pandemiją gali vėl pajusti žaidimo skonį.

Dešimt pajėgių profesionalų pakvietė vienas įtakingiausių šiuolaikinio teniso asmenų prancūzas Patrickas Mouratoglou (ilgametis Serenos Williams treneris). Jis rengia penkių etapų parodomąjį turnyrą „Paskutinis teniso susirėmimas“ („The Ultimate Tennis Showdown“). Šis turnyras, vyksta R.Mouratoglou teniso akademijos aikštyne Žydrajame krante (Prancūzija). Žiūrovai į aikštyną nėra įleidžiami, bet mačai transliuojami internetu.

Kvietimą pasigalynėti „Paskutiniame teniso susirėmime“ priėmė į ATP reitingo pirmąjį dešimtuką patenkantys D.Thiemas (jis praleido pirmąjį etapą, nes tuo metu dalyvavo N.Džokovičiaus turnyre), graikas Stefanos Tsitsipas (6), italas Matteo Berrettini (8), belgas Davidas Goffinas (10), taip pat žemesnes vietas užimantys prancūzai Benoit Paire‘as (22), Richard‘as Gasquet (50), Lucas Pouille‘is (58), ispanas Feliciano Lopezas (56).

Buvusio ATP reitingo lyderio Andy Murray brolis Jamie šią savaitę aštuonis geriausius Didžiausios Britanijos tenisininkus subūrė „Britų mūšyje“ („Battle of the Brits“).

Per šį turnyrą į aikštę po ilgos pertraukos grįžo A.Murray, kuris nuo praėjusių metų nežaidė dėl traumų ir per tą laiką ATP reitinge nukrito į 129-ąją vietą. „Britų mūšyje“ taip pat dalyvauja tarp 50 geriausių pasaulio tenisininkų patenkantys Danielas Evansas (28) ir Kyle‘as Edmundas (44) bei keli reitinge žemesnes vietas užimantys Didžiosios Britanijos teniso meistrai.

Britų teniso elitas susirinko Londone ir nedidelėje salėje žaidžia be žiūrovų. Laikantis sveikatos saugumo reikalavimų šiame turnyre net nėra kamuoliukus paduodančių vaikų – šį darbą tenka atlikti patiems tenisininkams. Sirgaliai gali stebėti „Britų mūšį“ keliose interneto platformose.

Pas N.Džokovičių ir P.Mouratoglou apsilankęs D.Thiemas pats irgi organizuoja parodomąjį aštuonių tenisininkų turnyrą, kuris turėtų prasidėti liepos 7 dieną Kicbiuelyje. Atvykti į Tirolį jau pažadėjo pirmojo dešimtuko žaidėjai M.Berrettini ir prancūzas Gaelis Monfilsas (9). Planuojama, kad per šį turnyrą teniso mačus, pagal dabartinius Austrijos vyriausybės reikalavimus, galės stebėti iki 500 žiūrovų.

Tiek Europoje (Čekijoje, Vokietijoje, Italijoje, Portugalijoje, Serbijoje), tiek Amerikoje vyksta dar keli neoficialūs turnyrai, skirti silpnesniems tenisininkams.

Viename iš tokių turnyrų dalyvauja pirmoji Lietuvos raketė Ričardas Berankis. Jis varžosi kelių etapų turnyre, kurį Belgrade rengia buvęs serbų tenisininkas Janko Tipsarevičius. Beje, šio turnyro pirmajame etape R.Berankis susitiko ir su V.Troickiu, kuriam šią savaitę nustatytas koronavirusas.

Superžvaigždės lieka nuošalyje

Nors žaidimo išsiilgusios teniso žvaigždės jau mušinėja kamuoliuką neoficialiuose turnyruose, juose sirgaliai tikrai nepamatys geriausio XXI amžiaus tenisininko Rogerio Federerio. 38 metų šveicaras nežada šiais metais grįžti ir į oficialius turnyrus.

R.Federeris birželio pradžioje paskelbė, kad jam bus atlikta dar viena dešinio kelio operacija. Viena operacija publikos numylėtiniui jau buvo atlikta vasario mėnesį. Tačiau kelis gijo ne taip, kaip tikėjosi medikai, todėl šveicaras, pasinaudojęs teniso varžybose paskelbta neplanuota pertrauka, ryžosi dar vienai operacijai ir pranešė savo gerbėjams, kad šiais metais turnyruose nebedalyvaus. R.Federeris tikisi į aikštę grįžti 2021 metų pradžioje.

Iš visuomenės akiračio dingo dar viena teniso žvaigždė Rafaelis Nadalis. 34 metų maljorkietis ramiai leidžia laiką su žmona Ibisoje, visai nebendrauja su žiniasklaida ir net socialiniuose tinkluose neatskleidžia planų, ar prieš atnaujinant oficialų sezoną išbandys jėgas kuriame nors neoficialiame turnyre.

R.Nadalis net nedalyvavo praėjusią savaitę ATP surengtoje vaizdo konferencijoje, kurioje vyrų teniso vadovai tarėsi su geriausiais pasaulio tenisininkais, kaip išgelbėti likusią šio sezono dalį. Beje, šį pasitarimą taip pat ignoravo R.Federeris ir N.Džokovičius.

Vimbldono rengėjai kapituliavo

Europoje vasaromis vyksta du Didžiojo kirčio teniso turnyrai. Jei ne pandemija, pirmąjį birželio savaitgalį Paryžiuje būtų paaiškėję Prancūzijos atvirojo čempionato nugalėtojai, o paskutinį birželio pirmadienį Londone būtų prasidėjęs Vimbldono atvirasis čempionatas. Tačiau Londone pasaulio teniso žiedas šiais metais tikrai nesusirinks, o Paryžius tikisi tenisininkus priimti rudenį.

Vimbldono turnyro rengėjai balandžio 1 dieną pranešė, kad atšaukia visą žolės sezoną. Visos Anglijos lauko teniso ir kroketo klubas, rengiantis ne vien Vimbldono turnyrą, bet ir kelis kitus Anglijoje ant žolės dangos vykstančius turnyrus, pranešė svarstęs galimybę rengti varžybas be žiūrovų. Tačiau net į tribūnas neįleidžiant sirgalių laikytis visų epidemiologinių reikalavimų būtų labai sudėtinga, nes milžiniškame sporto renginyje vis vien turėtų dalyvauti apie penkis tūkstančius žmonių: tenisininkai, teisėjai, kamuolius paduodantys vaikai, televizijos transliacijų grupės, medikai, kitas aptarnaujantis personalas.

Nors turnyras neįvyks, Visos Anglijos klubas nepatirs finansinių nuostolių. Nuo 2003 metų Vimbldono turnyras kasmet apdraudžiamas dėl galimos pandemijos. Turnyro rengėjai draudikams moka 1,61 mln. svarų, o šiais metais turnyrui neįvykus turėtų gauti 114 mln. svarų kompensaciją.

Šis skaičius maždaug dukart mažesnis nei numatytos pajamos. Pasak Visos Anglijos klubo vadovų, jie šiais metais per Vimbldono turnyrą tikėjosi gauti apie 150 mln. svarų pajamų. Žinoma, kadangi turnyras nevyks ir organizatorių išlaidos bus gerokai mažesnės.

Prancūzai su kitais nesitarė

Tarptautinį Prancūzijos čempionatą, kaip oficialiai vadinamas Paryžiaus „Roland Garros“ aikštyne rengiamas Didžiojo kirčio turnyras, rengianti Prancūzijos teniso federacija (FFT) nuėjo kitu keliu.

Prancūzai kovo 17 dieną, COVID-19 pandemijai vos sukausčius Europos gyvenimą, paskelbė, kad šis turnyras nukeliamas į rudenį ir prasidės rugsėjo 20 dieną. Vėliau terminas buvo pastumtas dar savaite ir dabar planuojama, kad pirmieji Prancūzijos čempionato mačai įvyks rugsėjo 27 dieną.

Prancūzijos teniso federacija sprendimą nukelti turnyrą į rudenį priėmė vienašališkai, net nepasitarusi su ATP ir WTA. Tai sukėlė sąmyšį šiose organizacijose ir papiktino kitų turnyrų, kurie paprastai vyksta rugsėjo ir spalio mėnesiais Azijos žemyne, rengėjus. Vis dėlto ATP ir WTA vadovai nesipriešino FFT valiai ir pakeitė kitų turnyrų tvarkaraščius. Azijos vyrų turnyrų tvarkaraštis buvo smarkiai apkarpytas, moterų turnyrai pastumti į vėlesnes datas.

„Žinojome, kad sukelsime dideles bangas, – pripažino Prancūzijos čempionato direktorius Guy Forget. – Žinojome, kad dėl sujauktų kitų turnyrų planų daugelis mus kaltins savanaudiškumu. Tačiau mes galime pasiūlyti didžiausią prizinį fondą, o tenisininkams reikia uždirbti ir apmokėti sąskaitas“.

Kol kas neįmanoma numatyti, ar per Prancūzijos čempionatą į tribūnas bus leidžiami žiūrovai, o jei bus – kiek sirgalių galės stebėti geriausių pasaulio tenisininkų dvikovas. „Žinoma, norėtume, kad tribūnos būtų pilnos, – sakė FFT vadovas Bernard‘as Giudicelli. – Mes laikysimės vyriausybės nurodymų, kuriuos lems sveikatos sąlygos. Vyriausybė nuspręs, kiek žiūrovų galės ateiti į aikštyną“.

JAV čempionato planai

Iš savo vietos teniso tvarkaraštyje nebuvo pajudintas JAV atvirasis čempionatas, kuris kasmet prasideda paskutinį rugpjūčio pirmadienį ir baigiasi antrą rugsėjo sekmadienį. Šių metų tvarkaraštyje įrašyta, kad Niujorko Billie-Jean King nacionaliniame teniso centre tenisininkai bus laukiami rugpjūčio 31-rugsėjo 13 dienomis.

Birželio viduryje Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo patvirtino, kad jei nebus neigiamų epidemiologinių pokyčių, JAV čempionatą bus galima rengti prieš sezoną numatytu metu. Tiesa, turnyras bus kitoks nei praėjusiais metais: į tribūnas nebus įleidžiami žiūrovai, nebus rengiamos atrankos, jaunių ir mišrių dvejetų varžybos, vyrų ir moterų dvejetų turnyruose dalyvaus dvigubai mažiau tenisininkų, o visi sportininkai ir jų komandų nariai privalės laikytis griežtų sveikatos saugumo taisyklių.

Nors paprastai tenisininkai privalo patys rūpintis, kur apsigyventi atvykus į turnyrus, šįkart JAV čempionato rengėjai numatė žaidėjams skirti atskirą viešbutį. Nenorintys jame gyventi, galės įsikurti kitur, tačiau privalės pasižadėti, kad nekiš nosies į žmonių susibūrimų vietas.

Griežtos taisyklės sulaukė skirtingo atgarsio. Kai kurioms teniso žvaigždėms apribojimai nepatiko, tačiau kiti, priešingai, suabejojo, ar atvyks į Niujorką dėl to, kad nepasitiki savo kolegų sąmoningumu ir nėra įsitikinę, kad visi žaidėjai laikysis taisyklių.

„Mes negalėsime pasivaikščioti po Manheteną, privalėsime nakvoti oro uosto lygio viešbutyje ir du ar tris kartus per savaitę atlikti koronaviruso testus, – sužinojęs, kokios taisyklės galios per JAV čempionatą, purkštavo N.Džokovičius. – Į teniso stadioną mus lydėti galės tik vienas asmuo. Bet tai neįmanoma. Kiekvienam žaidėjui reikia trenerio, reikia fizinio rengimo trenerio, fizioterapeuto“.

N.Džokovičius taip kalbėjo dar prieš pats užsikrėsdamas koronavirusu. JAV teniso asociacija tuomet išgirdo jo bei kitų tenisininkų pastabas ir pažadėjo į jas atsižvelgti. Tačiau dėl neatsakingo pirmosios pasaulio raketės elgesio tikėtis, kad sąlygos bus žymiai sušvelnintos būtų naivu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?