EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkės sužinojo pasaulio čempionato atrankos varžoves

Šiaurės Makedonijos, Islandijos ir Graikijos rinktinės bus Lietuvos rankininkių varžovės 2021 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyro pirmajame etape. Tai paaiškėjo trečiadienį ištraukus šio turnyro burtus Europos rankinio federacijos (EHF) būstinėje Vienoje.

 Moterų rinktinė sužinojo savo varžoves.<br> LRF nuotr.
 Moterų rinktinė sužinojo savo varžoves.<br> LRF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2020, 4:51 PM, atnaujinta Jul 8, 2020, 7:18 PM

Keturios komandos kovos dėl dviejų kelialapių į kitą atrankos etapą. Grupės varžybos įvyks šių metų lapkričio 27-29 arba gruodžio 4-6 dienomis.

Atrankos sistema

Kitais metais pasaulio pirmenybėse pirmą kartą dalyvaus net 32 komandos. Kol kas kelialapius į 2021 metų gruodžio 2-19 d. Ispanijoje vyksiantį turnyrą, yra užsitikrinusios tik dvi rinktinės: būsimoji šeimininkė Ispanija ir 2019 metų pasaulio čempionė Nyderlandai.

Planetos pirmenybėse Europai skirtos dar 14 vietų. Dėl keturių kelialapių rankininkės kovos per 2020 metų Europos pirmenybes, kurios gruodžio mėnesį vyks Danijoje ir Norvegijoje, 10 kelialapių bus išdalinti Europos zonos atrankos turnyre.

Atrankos turnyras vyks dviem etapais. Pirmajame etape žais 17 silpnesniųjų komandų, kurios nepateko į šių metų Europos pirmenybes. Šios komandos trečiadienį buvo padalintos į penkias grupes. Dviejose atrankos grupėse žais po keturias komandas, kitose trijose grupėse – po tris komandas. Grupių varžybos bus surengtos lapkričio 27-29 ir gruodžio 4-6 dienomis. Po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas pateks į atrankos atkrintamąjį etapą.

Atrankos atkrintamajame etape varžysis 10 pirmojo atrankos etapo nugalėtojų ir 10 komandų, kurios užims žemesniąsias vietas šių metų Europos pirmenybėse ir po jų dar nebus užsitikrinusios teisės keliauti į pasaulio čempionatą.

Atrankos atkrintamojo etapo rungtynės numatomos 2021 metų balandžio 16-21 dienomis.

Lietuvių varžovės

Šiame atrankos etape nežaidžia stipriausios Europos komandos, tad ir būsimosios lietuvių varžovės gana smarkiai atsilieka nuo žemyno elito.

Didžiausią autoritetą turi Islandijos rankinis, tačiau islandų rankinio autoritetą kūrė vyrų rinktinė. Tuo tarpu šiaurės salos moterų rinktinė kol kas tik kartą dalyvavo pasaulio pirmenybėse (2011 m.) ir dukart – Europos pirmenybėse (2010 ir 2012 m.). Beje, per 2012 metų Europos pirmenybes Islandijai atstovavo ir šios šalies pilietybę turinti Lietuvos rankinio auklėtinė Ramunė Pekarskytė.

Praėjusio amžiaus pabaigoje ir šiame amžiuje geresnių rezultatų pasiekė Šiaurės Makedonijos rinktinė, kuri po penkis kartus dalyvavo Europos bei pasaulio pirmenybėse ir didžiuosiuose turnyruose keliskart pateko į pirmąjį dešimtuką (geriausia vieta tiek pasaulio, tiek Europos pirmenybėse – septintoji). Vis dėlto pastaraisiais metais makedonės irgi atsitraukė. Jos pasaulio pirmenybėse praėjusį kartą žaidė 2007 metais, Europos pirmenybėse – 2012 metais.

Užpernai per praėjusių pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą makedonės ir islandės taip pat žaidė vienoje grupėje. Tąkart pirmąją vietą užėmė Šiaurės Makedonija, antrąją – Islandija, bet kelialapius į atrankos atkrintamąjį etapą iškovojo abi šios rinktinės.

Atkrintamajame etape nieko nepešė nė viena iš šių komandų: islandės triuškinamai nusileido ispanėms, makedonės – slovėnėms.

Graikijos rinktinė dar niekada nedalyvavo nei pasaulio, nei Europos pirmenybėse. Per praėjusių pasaulio pirmenybių atrankos turnyrą graikės savo grupėje aplenkė portugales ir itales, bet pralaimėjo lemiamas rungtynes Baltarusijos rankininkėms.

Ištraukus burtus taip pat paaiškėjo, kad teisę rengti atrankos grupės turnyrą bus suteikta Graikijai. Jei Graikija atsisakys šeimininkės teisių, varžybas galės rengti Šiaurės Makedonija.

Lietuvos rezultatai

„Labai nenorėjome patekti į vieną grupę su Baltarusijos ar Ukrainos rinktinėmis, – sužinojęs burtų rezultatus Lietuvos rankinio federacijos interneto svetainei sakė rinktinės treneris Karolis Kaladinskas. – Viską lems tai, ar mums pavyks suburti visas geriausias rankininkes. Jei jos atvyks, galėsime kautis dėl kelialapio į kitą etapą. Priešingu atveju, bus labai sudėtinga“.

Lietuvos moterų rankinio rinktinė pasaulio pirmenybėse vienintelį kartą dalyvavo 1993 metais. Pastaraisiais metais lietuvės iš kovos dėl kelialapio į planetos pirmenybes pasitraukdavo po pirmojo atrankos etapo.

Užpernai mūsų šalies rankininkės pirmojo atrankos etapo grupėje užėmė antrąją vietą. Šveicarijoje vykusiame turnyre Lietuvos rinktinė pralaimėjo šeimininkei Šveicarijai ir Farerų Saloms, o paskutinėse rungtynėse nugalėjo Suomiją.

Vienintelį kelialapį į kitą atrankos etapą iškovojo visas trejas rungtynes laimėjusios šveicarės, o kitos trys komandos surinko vienodai taškų. Lietuvos rinktinė dėl geresnio įvarčių skirtumo užėmė antrąją vietą.

Pasaulio pirmenybių atrankos Europos zonos pirmojo etapo grupės:

1 grupė: Slovakija, Ukraina, Izraelis, Liuksemburgas.

2 grupė: Šiaurės Makedonija, Islandija, Lietuva, Graikija.

3 grupė: Turkija, Portugalija, Suomija.

4 grupė: Austrija, Italija, Kosovas.

5 grupė: Baltarusija, Šveicarija, Farerų Salos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.