EUROLYGA 2023

Platelių ežere – jubiliejinis A. Guogos plaukimo maratonas, kurį šventė visa giminė

Per 39-ąjį plaukimo maratoną „Platelle-2020“ dėl draugijos „Žalgirio“ prizų varžėsi daugiau kaip 100 sportininkų.

Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Į Platelių plaukimo maratoną susirinko per 100 dalybių.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 28, 2020, 9:40 AM, atnaujinta Jul 28, 2020, 9:48 AM

Kiek atvėsęs ir lietingas oras neišgąsdino ištikimų plaukimo entuziastų ir jie emocingai dalyvavo didžiajame (3,5 km) ir mažajame (1,8 km) maratonuose.

1,8 km distancijoje buvo rungtyniaujama aštuoniose moterų ir tiek pat vyrų grupėse. 3,5 km nuotolyje buvo dvi moterų ir trys vyrų grupės.

Įvairių amžiaus grupių nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti „Žalgirio“ taurėmis, kurias per varžybų uždarymą įteikė draugijos vadovai – prezidentas Algis Bronislovas Vasiliauskas ir generalinis sekretorius Vytas Nėnius.

Gausiausiai dalyvių susirinko į 1,8 km varžybas: absoliučioje vyrų grupėje rungtyniavo 52 plaukikai, moterų – 21. Moterų grupėje 3,5 km nuotolį įveikė 9 sportininkės, vyrų – 21.

Visus plaukikus apdraudė Finansinių sprendimų agentūra. Pasak finansų eksperto, Kauno centro sporto mokyklos plaukimo trenerės Jolantos Dulevičienės sūnaus Andriaus Dulevičiaus, tai buvo trečiasis plaukimo maratonas (pirmasis – Lampėdžiuose, o antrasis – Kuršių mariose), kuriame agentūra suteikė nemokamas paslaugas.

Per iškilmingą varžybų atidarymą sportininkus pasveikino „Žalgirio“ draugijos prezidentas A. B. Vasiliauskas, dalyvavo šių varžybų iniciatoriai plateliškis žurnalistas ir kraštotyrininkas Eugenijus Bunka bei buvęs „Nemuno“ draugijos Plungės rajono tarybos pirmininkas Benas Čiutys.

E.Bunkos specialus prizas iš toliausiai atvykusiam plaukikui teko Latvijoje gyvenančiam Gabrieliui Kuliešiui, kuris įveikė mažąjį maratoną.

Vyriausias maratono dalyvis – 79-erių marijampolietis Stasys Grigas, jauniausias – 12-metis klaipėdietis Nikita Omelčenka.

Plaukimo maratono dalyviai gyrė nuoširdžiai jais besirūpinantį maratono direktorių, Platelių „Žalgirio“ jachtklubo direktorių Vaclovą Buivydą ir varžybų vyr. teisėją, Plungės sporto ir rekreacijos centro direktorių Alvydą Viršilą, kuris buvo ir renginio vedėjas.

Daug emocijų sukėlė ne tik maratono kovos, bet ir smiginio, statinės nešimo ir virvės traukimo vandenyje varžybos.

Neseniai mirusio draugijos „Žalgiris“ viceprezidento Petro Valučio atminimui skirtas „Platelle 2020“ plaukimo maratonas buvo finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis.

Per mėnesį – keturi maratonai

Gausiausią palaikymo komandą Plateliuose turėjo visus 39 kartus čia dalyvavęs Marijampolės klubui „Torpedos“ atstovaujantis kaunietis Antanas Guoga.

Tai buvo šimtasis šio 72-ejų plaukimo entuziasto maratonas, kuriam jis kruopščiai rengėsi, akcentuodamas, kad visus maratonus įveikė be hidrokostiumo.

Ir ne tik Lietuvoje, bet ir per pasaulio bei Europos maratonų čempionatus Ispanijoje, Kanadoje, Kipre, Amerikoje, Slovėnijoje, Rusijoje, Naujojoje Zelandijoje, Prancūzijoje.

Pastarajame savo maratone užsienyje jis dalyvavo praėjusiais metais Pietų Korėjoje, kur buvo rungtyniaujama baseine. Kaunietis savo amžiaus grupėje užėmė dvi septintąsias ir po vieną devintąją ir dvyliktąją vietas.

A.Guoga rengėsi dalyvauti ir šiemetiniame Europos maratono čempionate Vengrijoje, bet dėl koronaviruso pandemijos jis buvo nukeltas.

Į Platelius atvažiavo Antano žmona Aušra, jo sūnus Marius, į varžybas skubėjo ir visos trys plaukiko dukros: iš Anglijos – vidurinioji Rūta su sūnumi Mykolu Emiliu (kitas Rūtos sūnus Deividas atvyko iš Kauno ir atsivežė dar vieną šeimos narį – keturkojį augintinį Markų), iš Vokietijos – vyriausioji Ramunė bei Kaune gyvenanti jauniausioji dukra Eglė su dvynėmis Gabija ir Gabriele.

A.Guogai tai buvo staigmena – jis apie šeimos planą kartu atšvęsti 100-ąjį maratoną nieko nežinojo.

Platelių varžybas buvo malonu prisiminti A.Guogos sūnui Mariui, kuris 1988-aisiais, būdamas šešerių, jėgas bandė šiose varžybose ir buvo apdovanotas jauniausiojo dalyvio prizu.

„Kaip ir prieš kiekvieną maratoną, labai jaudinuosi, širdis plaka dažniau. Būtent Plateliuose 1982-aisiais dalyvavau pirmajame šio Žemaitijos ežero maratone, todėl čia norėjosi įveikti ir savo 100-ąjį maratoną“, – sakė A. Guoga.

Jis prisiminė pirmąjį Platelių maratoną, kuriame dalyvavo sugipsuota koja. Tada plaukdamas užsidėjo maišą nuo trąšų. Maišas prisisėmė vandens ir finišavus plaukiką buvo nelengva iškelti iš ežero.

„Pastarosiomis dienomis netgi teko forsuoti savo maratonus, 99-ąjį įveikiau per Lietuvos triatlono taurės varžybas Jonavoje, o prieš tai du irgi liepą Lampėdžiuose ir Kuršių mariose.

Platelių maratonas – pats gražiausias ir geriausias Lietuvoje, pagrindinis rengėjas „Žalgiris“ jį puikiai organizuoja, iš jų reikėtų mokytis visiems. Čia nėra jokios komercijos. Plateliai lieka Plateliais ir, kol galėsiu, nepraleisiu nė vieno jų maratono“, – prieš startą savo įspūdžiais dalijosi A. Guoga.

Jis treniruojasi penkiskart per savaitę ir kiekvieną kartą Kauno „Girstučio“ baseine nuplaukia po 3-3,5 km.

Anksčiau Antano metų kilometražas siekdavo 650-700 km, o dabar krūvius plaukimo entuziastas jau mažina. Pačią didžiausią savo distanciją (14 km) jis įveikė Kuršių mariose.

Kada vėl startuos plaukimo maratone, A. Guoga negali pasakyti, nes antradienį jo lauks operacija.

„Platelių maratonas man gali būti ir paskutinysis. Todėl taip veržiausi čia paženklinti savo karjerą 100–uoju maratonu. Tegul kiti po manęs bando padaryti. Plaukti buvo nesunku, visiškai nepavargau, tik tas greitis, metams bėgant, mažėja“, – sakė visada optimistiškai nusiteikęs ir 65-74 metų grupėje nugalėtoju tapęs A. Guoga.

Pirmoji su pergale pasveikino mama

Vilniaus Aleksandro Puškino gimnazijos devintokas Kirilas Stepanovas pirmą sykį dalyvavo Platelių maratone ir 1,8 km distancijoje šventė dvi pergales: buvo greičiausias absoliučioje įskaitoje ir sportininkų iki 17 m. grupėje.

Savo jauniausiojo sūnaus (šeimoje auga dar du sūnūs) pergalę matė ir ja labai džiaugėsi sportininko mama Oksana Stepanova, įmonės „Jukon“ kontrolierė. Tačiau ji prisipažino, kad nemoka plaukti ir, galbūt, sūnaus pergalė ją motyvuos išmokti.

Nugalėtoju tapęs K. Stepanovas save įvardijo kaip profesionalų plaukiką: pratybas lanko pas Vilniaus miesto sporto centro plaukimo trenerę Jeleną Versockienę ir specializuojasi 100 m distancijoje laisvuoju stiliumi.

Jis jau tapo Lietuvos jaunučių čempionu, tačiau svariausios pergalės, kaip pats sako, dar nepasiektos.

„Sunkiausiai buvo plaukti paskutiniuosius metrus, nes ėmė skaudėti pečius, o ir stiprokas vėjas gerokai sekino jėgas. Dabar supratau, kad man gal reikėtų ilginti savo distancijas, nes ištvermės turiu pakankamai. Prieš porą metų esu plaukęs 400 m distanciją, bet tai – ne maratonas“, – sakė K. Stepanovas.

Kitų metų planas – nugalėti

Kauno leidyklos „Vaiga“ darbuotoja Renata Gadliauskienė į varžybas atvažiavo su savo 13-mečiu sūnumi – Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos mokiniu Jonu Kipru Gadliausku ir savo mama – 82-ejų Danute Vladislava Dzedulioniene, kuri praėjusiais metais Plateliuose laimėjo 300 m plaukimą senjorių grupėje.

Dukra nenuvylė savo mamos: nuo vaikystės plaukiojanti Renata 45-54 m. plaukikių grupėje 1,8 km nuotolyje užėmė antrą vietą, o absoliučioje įskaitoje buvo 11-a.

Jos sūnus J.K. Gadliauskas, rungtyniavęs iki 45 m. amžiaus grupėje, 3,5 km distancijoje užėmė penktąją vietą.

„Platelių ežeras – pats geriausias ir jame maloniausia rungtyniauti. Šiame maratone dalyvavau devintą kartą ir viskas labai patiko.

Nuo nugalėtojos klaipėdietės Anželikos Kovalenko atsilikau vos 35,7 sek. todėl kitąmet mano tikslas – nugalėti“, – savo planų neslėpė R. Gadliauskienė, anksčiau mėginusi jėgas irklavime, bet vėliau sugrįžusi į plaukimą.

Ji dalyvavo ir statinės nešimo vandenyje varžybose, kuriose tarp moterų buvo antra.

Išmoko plaukti ir įveikia maratonus

Didelis išbandymas laukė M-1 naujienų reporterės, 47-erių Jūratės Pilibaitienės. Ji tik praėjusiais metais balandžio mėnesį išmoko plaukti, o jau liepą dalyvavo savo pirmajame maratone Plateliuose.

Šiemet Jūratė antrą kartą panoro jame rungtyniauti ir patyrė daug teigiamų emocijų: „Nors ir buvo šiek tiek šaltokas vanduo, įveikiant antrąją distancijos pusę veidą pradėjo talžyti priešpriešinės bangos, bet šioms negandoms nepasidaviau ir distanciją įveikiau garbingai“.

Kai J. Pilibaitienė finišavo, niekur neskubėjo, nes 3,5 km distancijoje ketvirtus metus jėgas bandė jos 17-metė dukra Juneta, šiemet baigusi Ozo gimnazijos dešimtą klasę.

Plaukdamas gėrėjosi ežeru

Vyrų grupėje 3,5 km nuotolio nugalėtoju grupėje iki 45 metų tapo Vilniaus universitete studijuojantis ir advokatų kontoroje „Consultax“ dirbantis plaukikas Povilas Strazdas, buvęs kandidatas į Lietuvos olimpinę rinktinę.

Platelių maratone šis pasaulio ir Europos plaukimo čempionatų dalyvis rungtyniavo antrą kartą ir po finišo sakė, kad plaukdamas gėrėjosi nuostabia gamta, gražuoliu ežeru ir jo dugnu.

„Tikrai nenusivyliau, kad atvažiavau į Platelius. Ir nugalėjau, ir po darbų gerai pailsėjau“, – sakė plaukikas.

Su pergale nugalėtoją pirmoji pasveikino didžiausia jo gerbėja – draugė kineziterapeutė Gabrielė.

„Septyniolika metų aktyviai plaukiojau, o šiemet nutariau paįvairinti savo karjerą: perėjau į triatloną. Debiutas buvo sėkmingas, per Lietuvos čempionatą Trakuose užėmiau šeštą vietą, tuo nustebinau pats save. Nežinau, ar pailsėjęs sugrįšiu į plaukimą, man pačiam tai didelis klaustukas.

Triatlone reikėtų save labiau patobulinti dviračių sporte, o bėgu pusėtinai. Man dabar – 24-eri, šiemet dar dalyvausiu Lietuvos triatlono taurės varžybose“, – sakė P. Strazdas.

Ilgiausiai užtrukusi maratone

Individualios įmonės savininkė vilnietė Laura Petruševičienė ilgiausiai užtruko didžiajame maratone – 45-59 m. sportininkių grupėje buvo trečia iš trijų, nuotolį įveikė per 1 val. 42 min. 27 sek. ir net 49 min. 35,4 sek atsiliko nuo nugalėtojos šiaulietės Aušros Grabauskienės.

Laura tik nuo šių metų vasario mėnesio pradėjo plaukioti baseine „Olimpinė pradžia“. Trenerė jai pasiūlė sudalyvauti Šveicarijos Joninių ir Kuršių marių maratonuose.

„Labai patiko Platelių maratonas, visi draugiški, palaiko vienas kitą. Ilgiausiai išbuvau vandenyje, tačiau nustebau, nes taip smarkiai atsilikusią mane lydėjo valtis ir ežere jaučiausi saugiai“, – džiaugė L. Petruševičienė.

Nugalėtojai

Moterų įvairiose mažiaus grupėse 1,8 km nuotolio nugalėtojomis dar tapo: klaipėdietės Paulina Pekūnaitė (buvo greičiausia absoliučioje įskaitoje ir 17-24 m. sportininkių grupėje), Eglė Vaupšaitė, Anžela Kovalenko ir Aida Vilimienė, kaunietės Radvilė Kerševičiūtė ir Ieva Karpavičiūtė.

3,5 km nugalėtojomis savo amžiaus grupėse tapo Kamilė Ilijonskytė ir šiaulietė Aušra Grabauskienė.

1,8 km distancijoje vyrų atskirų amžiau grupių nugalėtojais dar tapo: šiaulietis Jokūbas Jankauskas, kauniečiai Laurynas Svipas, Pavelas Protaščiukas ir Julius Bezzubovas, marijampoliečiai Vilmantas Krasauskas ir Stasys Grigas.

3,5 km nuotolyje savo amžiaus grupėse pirmi dar buvo vilnietis Arvydas Sriubėnas bei kaišiadorietis Vaidotas Gumbis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.