EUROLYGA 2023

„US Open“ bus kitoks: per pandemiją keliauti į Niujorką ryžosi ne visi pasaulio teniso lyderiai

Nors COVID-19 pandemija nerimsta, pasaulio sportas pamažu atgyja ir ryškiausios planetos žvaigždės vėl džiugina sirgalius. Prieš savaitę buvo baigtas futbolo Čempionų lygos turnyras, savaitgalį startavo „Tour de France“ daugiadienės dviračių lenktynės, o pirmadienį prasidės JAV atvirasis teniso čempionatas.

Atvirajame JAV čempionate tenisininkus sekios koronaviruso šešėlis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Atvirajame JAV čempionate tenisininkus sekios koronaviruso šešėlis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Atvirajame JAV čempionate tenisininkus sekios koronaviruso šešėlis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Atvirajame JAV čempionate tenisininkus sekios koronaviruso šešėlis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rafaelis Nadalis neatvyko į Niujorką.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rafaelis Nadalis neatvyko į Niujorką.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Novakas Džokovičius šiemet dar niekam nepralaimėjo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Novakas Džokovičius šiemet dar niekam nepralaimėjo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Ričardas Berankis žais pirmadienio naktį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Berankis žais pirmadienio naktį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Berankis žais pirmadienio naktį.<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Berankis žais pirmadienio naktį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 30, 2020, 10:35 PM

JAV teniso čempionatas – pirmas didelis pasaulio sporto renginys, kuris vyks pagal sezono išvakarėse sudarytą tvarkaraštį. Tiesa, visų laukiamas turnyras bus kitoks nei anksčiau: į USTA Billie Jean King nacionalinio teniso centro tribūnas nebus įleidžiami žiūrovai, žaidėjai ir jų komandų nariai privalės laikytis griežtų sveikatos saugumo taisyklių, o dėl blogos JAV epidemiologinės padėties į Niujorką neatvyko daug pajėgių kitų žemynų tenisininkų. JAV čempionatą praleidžia ir abu praėjusių metų nugalėtojai ispanas Rafaelis Nadalis bei kanadietė Bianca Andreescu.

Sujauktas tvarkaraštis

Teniso profesionalų asociacija (ATP) ir Moterų teniso asociacija (WTA) oficialias varžybas dėl pandemijos sustabdė kovo mėnesį. Geriausi pasaulio tenisininkai ir tenisininkės tuo metu ruošėsi Indian Velso „Masters“ turnyrui, kuris turėjo prasidėti kovo 11 dieną, bet pirmųjų atrankos mačų išvakarėse rengėjai pranešė, kad dėl koronaviruso grėsmės varžybos šiais metais neįvyks. Netrukus buvo įšaldytas visas ATP ir WTA turų sezonas.

Vasaros pradžioje buvo surengti keli parodomieji turnyrai, kuriuose dalyvavo nemažai ryškių vyrų teniso žvaigždžių, bet oficialus sezonas buvo atnaujintas tik rugpjūtį.

Pirmiau pajudėjo moterys. Pirmas po ilgos pertraukos WTA turnyras buvo surengtas Sicilijos mieste Palerme. Ten tenisininkės raketes sukryžiavo rugpjūčio 3 dieną. Vyrai oficialių varžybų laukė ilgiau – iki rugpjūčio 20 dienos, kai buvo sužaisti pirmieji Sinsinačio „Masters“ turnyro atrankos mačai.

Pandemija pasiglemžė vieną iš keturių Didžiojo kirčio turnyrų. Vimbldono atvirojo čempionato rengėjai balandžio 1 dieną paskelbė, kad jų organizuojamas turnyras šiais metais neįvyks.

Tuo tarpu Prancūzijos atvirąjį čempionatą rengianti Prancūzijos teniso federacija (FFT) kovo mėnesį vienašališkai, net nepasitarusi su ATP, WTA ir Tarptautinės teniso federacijos (ITF) vadovais, nukėlė varžybas iš ankstyvos vasaros į rudenį. Pagal pakeistą tvarkaraštį, Prancūzijos čempionatas turėtų prasidėti rugsėjo 27 dieną.

Be kaukės – nė žingsnio

JAV atvirasis teniso čempionatas tradiciškai pradedamas paskutinį rugpjūčio pirmadienį. Nors turnyrą rengiančiai Jungtinių Valstijų teniso asociacijai (USTA) pandemija sukėlė didelį galvos skausmą, organizatoriams pavyko pradėti JAV čempionatą įprastu metu.

Tiesa, ne visai. Dėl ypatingų aplinkybių šiais metais nebuvo rengiamos atrankos varžybos. Per JAV čempionatą taip pat nevyks jaunių ir mišrių dvejetų turnyrai, o vyrų ir moterų dvejetų varžybose dalyvaus perpus mažiau žaidėjų nei praėjusiais metais (po 32 poras vietoj 64).

Net apkarpius turnyrą ir neįleidžiant žiūrovų, į USTA nacionalinį teniso centrą kasdien sugužės šimtai žmonių. Vien vyrų ir moterų turnyruose varžysis 256 žaidėjai, o pridėjus jų trenerius, kitus komandų narius, teisėjus ir aptarnaujantį personalą, JAV čempionato dalyvių skaičius siekia apie tūkstantį žmonių.

Visiems įeinantiems į teniso stadioną bus matuojama temperatūra, visi privalės dėvėti kaukes. Tenisininkai kaukes galės nusiimti tik prieš eidami į aikštę žaisti ar treniruotis.

Koronaviruso testai žaidėjams bus atliekami kas keturias dienas arba kas septynias dienas, jei tenisininkai pateiks teigiamą antikūnių testą.

USTA visiems turnyro dalyviams parengė du oficialius viešbučius, bet tenisininkams leidžiama patiems rasti kitą gyvenamąją vietą, kuri privalo būti griežtai apibrėžtoje Niujorko dalyje. Apsigyventi privačiai nusprendė pirmoji vyrų pasaulio raketė serbas Novakas Džokovičius ir moterų teniso legenda amerikietė Serena Williams.

„Jie privalės likti namuose, negalės išeiti pasivaikščioti ar atsigerti kavos, o jei sulaužys taisykles – mes tikrai sužinosime, – pažadėjo turnyro direktorė Stacey Allaster. – Jų namai bus stebimi kiaurą parą. O bet kuris taisykles sulaužęs sportininkas, bus nedelsiant šalinamas iš turnyro“.

S.Williams tvirtina, kad tai – ne problema: „Visi žino, kad turiu bėdų dėl įsisenėjusios plaučių ligos. Dėl to man pačiai svarbu elgtis saugiai ir vengti bet kokių pavojų sveikatai. Pritariu visiems sveikatos saugumo protokolams ir tam, kad būsime stebimi. Noriu būti įsitikinusi, kad visi laikysis taisyklių ir liks mūsų burbule“.

Generalinė repeticija

Kaip veikia naujos taisyklės, tenisininkai savo kailiu patyrė per Sinsinačio „Masters“ turnyrą. Nors šis turnyras paprastai rengiamas Ohajo mieste Sinsinatyje, šiais metais dėl ypatingų aplinkybių buvo perkeltas į Niujorką ir vyko tame pačiame teniso centre, kuriame žaidžiama per JAV čempionatą.

Generalinė repeticija vyko sklandžiai. Jei kas nors ir buvo nepatenkintas, garsiai apie tai nekalbėjo.

O labiausiai patenkinti turėjo būti N.Džokovičius ir baltarusė Viktorija Azarenka. Jie tapo Sinsinačio „Masters“ turnyro nugalėtojais.

Abiem tenisininkams pergalės buvo ypatingos. N.Džokovičius iškovojo jubiliejinį 80-ąjį ATP turnyrų titulą. Serbas šiais metais oficialiose varžybose dar nepralaimėjo nė vieno mačo ir šventė 23 pergales.

Buvusi pirmoji pasaulio raketė V.Azarenka iškovojo pirmą titulą nuo 2016 metų balandžio ir kartu pirmą titulą nuo tada, kai grįžo į didįjį tenisą po motinystės pertraukos. Po šios pergalės baltarusė WTA reitinge nuskriejo iš 59-osios į 27-ąją vietą.

Konkurencija sumažėjo

Tenisininkai netinginiavo ir tuomet, kai oficialios varžybos buvo sustabdytos. Kelios teniso žvaigždės N.Džokovičius, austras Dominicas Thiemas, britas Andy Murray bei jų artimos aplinkos žmonės patys surengė parodomuosius turnyrus.

Ypač dideli buvo N.Džokovičiaus užmojai. Tačiau Pietų slavų šalyse „Adria Tour“ turnyrų seriją rengusio serbo planai žlugo, kai jo sumanytame turnyre įsiplieskė didelis koronaviruso židinys. Pirmiausia buvo pranešta, kad susirgo bulgaras Grigoras Dimitrovas, paskui teigiami buvo dar kelių žaidėjų bei jų komandų narių mėginiai. Koronavirusu užsikrėtė ir pats N.Džokovičius bei jo žmona.

Anksčiau manyta, kad COVID-19 persirgę žmonės turėtų įgyti imunitetą, bet pastarosiomis savaitėmis atskrieja vis daugiau pranešimų apie užsikrėtusius pakartotinai. Todėl pirmoji pasaulio raketė negali būti ramus ir privalės laikytis visų sveikatos saugumo taisyklių, kaip ir kiti tenisininkai.

Pasak N.Džokovičiaus, jam kilo dvejonių, ar verta dalyvauti JAV čempionate. „Turėjau pagalvoti apie save: savo sveikatą ir fizinę būklę, taip pat apie mano komandos narius. Tačiau, kaip vienas geriausių tenisininkų, jaučiu atsakomybę dalyvauti JAV čempionate. Visiems svarbu, kad mūsų sporto šaka nesustotų, – sakė serbas. – Noriu žaisti. Todėl ir atvykau į Niujorką“.

Jo sprendimui įtakos turėjo ir tai, kad kelias titulo link bus paprastesnis, nes Niujorke nežais abu jo pagrindiniai varžovai šveicaras Rogeris Federeris ir ispanas Rafaelis Nadalis.

Nežais abu čempionai

Ypatingos aplinkybės atbaidė keletą ryškių teniso žvaigždžių. JAV čempionatą praleis trys pirmajame reitingo dešimtuke esantys tenisininkai ir net šešios pirmajame dešimtuke esančios tenisininkės. Į Niujorką neatvyko abu praėjusių metų čempionai Rafaelis Nadalis (2 vieta reitinge) ir kanadietė Bianca Andreescu (6).

Vyrų turnyrui taip pat trūks Rogerio Federerio (4) ir prancūzo Gaelio Monfilso (9), moterų – australės Ashleigh Barty (1), rumunės Simonos Halep (2), ukrainietės Elinos Svitolinos (5), olandės Kiki Bartens (7) ir šveicarės Belindos Benčič (8).

„Nusprendžiau šiais metais nežaisti JAV čempionate. Padėtis pasaulyje labai sudėtinga, COVID-19 užsikrėtimų skaičius auga, atrodo, mes vis dar nevaldome pandemijos“, – rugpjūčio pradžioje socialiniuose tinkluose paskelbė R.Nadalis.

Kitai gyvai teniso legendai R.Federeriui pastarosiomis savaitėmis nieko svarstyti nereikėjo. Šveicaras dar birželį pranešė, kad dėl kelio operacijos į teniso aikštę grįš tik 2021 metais.

Pernai JAV čempionato moterų turnyrą laimėjusi B.Andreescu savo sprendimą paaiškino tuo, kad jai trūko laiko tinkamai pasirengti. Nuo praėjusių metų spalio dėl kelio traumos nežaidusi kanadietė nevykstant turnyrams neturėjo galimybės įgyti reikiamos sportinės formos. Ir nors fiziškai jaučiasi normaliai, B.Andreescu nesiryžo nerti į JAV čempionato sūkurį nepasitikrinusi jėgų oficialiuose mačuose.

Dviejų zuikių nesivaikys

Dalyvių sąrašas sutrumpėjo ir dėl to, kad jau rugsėjo 27 dieną, praėjus vos dviem savaitėms po JAV čempionato finalo, numatoma pradėti kitą Didžiojo kirčio turnyrą – Prancūzijos atvirąjį čempionatą. Tenisininkai supranta, kad gerai pasirodyti abiejuose turnyruose neįmanoma ir dėl didelio krūvio, ir dėl trumpos aklimatizacijos. Todėl kai kurios žvaigždės nusprendė dviejų zuikių nesivaikyti.

Pirmoji pasaulio raketė A.Barty prisipažino, kad rinkosi vieną iš dviejų turnyrų, o Prancūzijos čempionato naudai nusprendė dėl geresnės epidemiologinės padėties Europoje.

Tokie patys buvo ir antrosios pasaulio raketės S.Halep motyvai. „Gyvename ypatingomis aplinkybėmis. Visada sakiau, kad atsižvelgsiu į sveikatos sąlygas, todėl nusprendžiau likti Europoje“, – socialiniuose tinkluose paaiškino rumunė.

Dviejų moterų teniso lyderių sprendimui tikriausiai įtakos turėjo ir tai, kad Paryžiuje jos iškovojo didžiausias karjeros pergales. S.Halep triumfavo „Roland Garros“ aikštyne užpernai, A.Barty – pernai.

Vieną iš dviejų turnyrų besirinkusio R.Nadalio sprendimui, matyt, irgi didelės įtakos turėjo tai, kad maljorkietis net 12 kartų nugalėjo Prancūzijos čempionate. JAV čempiono taurę jis iškovojo keturis kartus. Pernai Rafa buvo stipriausias ir Paryžiuje, ir Niujorke, bet bandyti apginti abu titulus net jam buvo per sunku. „Dėl keturių mėnesių pertraukos sutrumpintas teniso tvarkaraštis šiais metais yra barbariškas. Priežastys suprantamos, todėl noriu padėkoti teniso vadovybei už pastangas“, – rašė R.Nadalis.

S.Williams tikslas

Net jei į Niujorką būtų atvykusios visos moterų teniso žvaigždės, sirgalių ir specialistų žvilgsniai pirmiausiai kryptų ne į kitas tenisininkes, bet į amerikietę Sereną Williams.

Ji net 23 kartus tapo Didžiojo kirčio turnyrų nugalėtoja ir bando pavyti visų laikų rekordininkę australę Margaret Court, kuri nuo 1960 iki 1973 metų laimėjo 24 Didžiojo kirčio turnyrus.

S.Williams pastarąjį titulą iškovojo 2017 metų pradžioje Australijoje, jau besilaukdama dukros Olympios. Po motinystės pertraukos legendinė tenisininkė pateko į keturis Didžiojo kirčio turnyrų finalus, tačiau visus lemiamus mačus pralaimėjo. Nuo sugrįžimo ji apskritai iškovojo vos vieną titulą žemo rango turnyre Naujosios Zelandijos mieste Oklande.

Generalinė repeticija prieš šįmetį JAV čempionatą amerikietei irgi susiklostė prasčiau, nei ji tikėjosi. Iš Sinsinačio turnyro S.Williams iškrito jau aštuntfinalyje pralaimėjusi graikei Marijai Sakkari. O prieš dvi savaites Leksingtono turnyre favoritei koją pakišo 116-oji pasaulio raketė Shelby Rogers.

„Privalau vėl išmokti laimėti svarbiausius taškus. Per kiekvieną mačą susikuriu daug progų, bet jomis nepasinaudoju. Man vis trūksta vieno svarbiausio taško. Tiesą sakant, nežinau, kaip tai paaiškinti“, – po pralaimėjimo M.Sakkari atsakymo ieškojo S.Williams.

Atrodo, kad S.Williams trukdo tik psichologinės kliūtys, nes visaverčio treniruočių proceso per pandemiją ji nenutraukė. Įvesti apribojimai netrukdė, nes visos sąlygos sudarytos tenisininkės namuose Floridoje. Siekdama geriau pasirengti, S.Williams savo treniruočių aikštėje šiais metais net pasiklojo tokią pačią dangą, ant kokios žaidžiama per JAV čempionatą.

Lietuvis žais pirmadienį

Pirmadienį B.J.King nacionalinio teniso centro aikštyne pirmą mačą žais ir geriausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis. 30-metis lietuvis JAV čempionate dalyvaus aštuntąjį kartą.

ATP reitinge 72-ąją vietą užimantis R.Berankis pirmajame rate susitiks su italu Federico Gaio, kurio pavardė įrašyta 131-ojoje reitingo eilutėje. 28-erių italas dar niekada nebuvo patekęs į pirmąjį šimtuką ir per ilgą profesionalo karjerą dalyvavo tik viename Didžiojo kirčio turnyre (2018 m. JAV čempionate).

Jei R.Berankiui pavyks laimėti, labiausiai tikėtinas jo varžovas antrajame rate bus 16-oji pasaulio raketė, 210 cm ūgio amerikietis Johnas Isneris.

Mūsų šalies tenisininkas prieš JAV čempionatą pasitikrino jėgas Sinsinačio „Masters“ turnyre. Per jį R.Berankiui reikėjo žaisti atrankos turnyre, kuriame lietuvis įveikė du pirmajame reitingo šimtuke esančius varžovus. Patekęs į pagrindinį turnyrą, R.Berankis pirmajame rate įveikė 57-ąją pasaulio raketę amerikietį Tommy Paulą, bet antrajame rate po atkaklios kovos nusileido reitingo lyderiui N.Džokovičiui 6:7, 4:6. R.Berankis abiejuose setuose buvo perėmęs serbo padavimą, tačiau abukart neišsaugojo persvaros.

Praėjusiais metais R.Berankis per JAV čempionatus keturis kartus pateko į antrąjį ratą, bet antrojo varžovo nė sykio neįveikė. Pernai Lietuvos tenisininkas pirmajame rate nugalėjo čeką Jiří Vesely, o antrajame rate pralaimėjo ispanui Pablo Carreño Bustai.

Iš viso R.Berankis dalyvavo 27 Didžiojo kirčio turnyruose, juose laimėjo 13 iš 40 mačų, o geriausią rezultatą pasiekė 2011 metais Australijos čempionate, kur pateko į trečiąjį ratą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.