EUROLYGA 2023

Artėjantis FIVB turnyras Vilniuje – su naujais pandeminiais iššūkiais

Rugsėjo 10-13 dienomis Vilniuje turėtų vykti didelė paplūdimio tinklinio šventė – čia bus organizuojamas Tarptautinės tinklinio federacijos (FIVB) vienos žvaigždutės serijos turnyras.

 Vilniuje vyks tarptautinis paplūdimio tinklinio turnyras.<br> S.Čirbos nuotr.
 Vilniuje vyks tarptautinis paplūdimio tinklinio turnyras.<br> S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2020, 12:00 PM

Šis turnyras, kuriame dalyvaus tiek vyrai, tiek moterys, bus pirmas didelis tarptautinis sporto renginys atnaujintame paplūdimio aikštyne prie Baltojo tilto. Vis dėlto įtempta situacija Lietuvoje ir visoje Europoje dėl koronaviruso pandemijos organizatoriams sukūrė dar neregėtus iššūkius.

Susidomėjimas turnyru Vilniuje – didžiulis. Smarkiai sutrumpėjus paplūdimio tinklinio sezonui, šiemet numatyti tik keturi FIVB/CEV vienos žvaigždutės turnyrai. Pirmieji jau įvyko Liublianoje (Slovėnija), Badene (Austrija) ir Monpeljė (Prancūzija). Varžybų stygių jaučiantys tinklininkai aktyviai registruojasi į varžybas Vilniuje. Šiuo metu yra užsiregistravusios 31 vyrų ir 22 moterų komandos iš Baltarusijos, Brazilijos, Čekijos, Čilės, Ispanijos, Estijos, Prancūzijos, Izraelio, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Norvegijos, Slovakijos, Šveicarijos, Pietų Afrikos, Rusijos ir Serbijos.

Tačiau, ar visiems sportininkams pavyks įgyvendinti visus turnyro ir Lietuvos Respublikos reikalavimus, ir ar visi, patekę į turnyrą, turės galimybių atvykti į Lietuvą, nėra aišku. Galutinis dalyvių sąrašas paaiškės tik varžybų išvakarėse, kuomet pagal varžybų reikalavimus visi žaidėjai privalo atvykti užsiregistruoti varžybų vietoje. Pagal dabartinius Lietuvos valstybės nurodymus, į mūsų šalį be privalomos izoliacijos gali atvykti tik žmonės iš Estijos, Suomijos ir Latvijos. Visiems kitiems sportininkams laukia nemenki iššūkiai siekiant gauti leidimą būti Lietuvoje be izoliacijos. Jiems reikės per 72 valandas prieš turnyrą savo šalyje pasidaryti COVID-19 testą, gauti neigiamą atsakymą, užpildyti paraišką Nacionaliniam sveikatos centrui, gauti iš jo atsakymą bei atskristi į Lietuvą.

„Šiuo metu tikimės, kad turnyras įvyks, bet tokio organizavimo iššūkio dar nesame turėję. Viskas keičiasi labai greitai, o sprendimai priimami paskutinę minutę. Tai yra susiję su taikomais apribojimais. Sportininkams, kuriems taikomi saviizoliacijos reikalavimai, per 72 valandas reikia padaryti labai daug. Visą šią informaciją iškomunikavome sportininkams. Reikia nepamiršti, kad visos tos taisyklės galioja ne tik žaidėjams, bet ir kitiems oficialiems asmenims, – kalbėjo Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentas Darius Čerka. – Šiuo metu matome daug užsiregistravusių komandų, bet nemažai sportininkų dar spręs, ar rizikuoti, ar laukti tam tikrų atsakymų. Manau, kad ir čia viskas dar gali pasikeisti paskutinę minutę. Tačiau mes esame labai dėkingi Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK), kuris bando pagelbėti visais klausimais ir Nacionalinio sveikatos centro specialistams, kurie stengiasi konsultuoti ir padėti rasti sprendimų skirtingose situacijose“.

LTF laukia ir dar vienas papildomas finansinis iššūkis. Dėl taikomų reikalavimų nemenkai padidėja organizatorių išlaidos.

„Pagal Europos tinklinio konfederacijos reikalavimus dėl sveikatos saugumo visi renginio oficialūs asmenys, personalas ir dalyviai turi gauti neigiamą COVID-19 testą. Turėsime testuoti nemažai žmonių, o tas Lietuvoje yra gana brangu. Organizuojant tarptautinius renginius visada būna daug įvairių iššūkių ir reikalavimų, bet prisidėjus dabartinei situacijai, išbandymas tampa dar sunkesnis. Nors iššūkių kyla nemažai, tačiau stengiamės daryti viską, kad sportininkams sezonas dar nepasibaigtų – jie turėtų galimybę dar pažaisti, sukaupti patirties tarptautinėje arenoje, išbandyti savo jėgas. Vis tik esame Europos tinklinio konfederacijos dalis, todėl norime padaryti viską, ką galime, kad visi mūsų sporto šakos atstovai dar turėtų galimybių pakonkuruoti ir pasižaisti tarpusavyje. Nors padėtis yra nelengva ir kyla daug iššūkių, bet žiūrime į viską kaip į kaupiamą didžiulę patirtį“, – pabrėžė D.Čerka.

Planuojama, kad šis paplūdimio tinklinio turnyras vyks su žiūrovais. Tam, kad būtų suvaldytas žiūrovų srautas, bus paleista bilietų prekyba.

Turnyro metu bus laikomasi itin griežtų higienos reikalavimų normų, nes šiam renginiui yra parengtos specialios higienos taisyklės, kurių privalės laikytis visi sportininkai. Pavyzdžiui – varžybų metu galima neišvysti visiems įprastų rankų paspaudimų ir pasisveikinimų. Visos priemonės turės būti nuolat dezinfekuojamos. Taip pat privaloma bus dėvėti apsaugos priemones ir laikytis nustatytų saugių atstumų. Prie Baltojo tilto nebus galimybės naudotis dušais. Visos higienos normos yra patvirtintos FIVB ir CEV renginiams.

FIVB vienos žvaigždutės turnyras Vilniuje dalinai finansuojamas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (SMSM) lėšomis, skirtomis Tarptautinėms aukšto meistriškumo sporto varžyboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.