EUROLYGA 2023

Mamos šturmuoja pasaulio teniso viršūnę

Grįžti į profesionalų sportą po motinystės pertraukos – sudėtingas iššūkis. Tačiau šis iššūkis nėra neįmanomas. Tą JAV atvirajame teniso čempionate sėkmingai įrodinėja amerikietė Serena Williams, baltarusė Viktorija Azarenka ir bulgarė Cvetana Pironkova – trys motinos, pirmadienį laimėjusios aštuntfinalio mačus ir patekusios tarp aštuonių geriausių turnyro žaidėjų.

 S.Williams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Williams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2020, 12:38 PM

Bent viena iš trijų motinų tikrai žais pusfinalyje, nes trečiadienį daugkartinė Didžiojo kirčio turnyrų laimėtoja S.Williams ir šio turnyro atradimu tapusi C.Pironkova susitiks tarpusavyje. Buvusi pirmoji pasaulio raketė V.Azarenka ketvirtfinalyje kovos su belge Elise Mertens.

Pirmas turnyras po pertraukos

Sirgaliai C.Pironkovos teniso aikštynuose nematė daugiau nei trejus metus. Dauguma tikriausiai jos nė nepasigedo – bulgarė buvo beveik niekuo neišsiskirianti WTA turo vidutiniokė. Ji net geriausiu karjeros laikotarpiu WTA reitinge pakilo tik iki 31-osios vietos, laimėjo vos vieną nedidelį turnyrą, o labiausiai patriukšmavo, kai 2010 metais prasibrovė į Vimbldono čempionato pusfinalį.

2017 metų vasarą tenisininkę pradėjo kamuoti peties skausmai ir ji pristabdė karjerą. Kaip tik tuo metu C.Pironkova sužinojo, kad laukiasi. 2018 metų balandį C.Pironkova pagimdė sūnų Aleksą ir nuo tada ramiai gyveno gimtajame Plovdive.

„Pironetic“ sporto ir poilsio drabužių liniją įkūrusi C.Pironkova buvo viskuo patenkinta ir nekūrė planų grįžti į profesionalų sportą. Vis dėlto mintys apie sugrįžimą moters galvoje pradėjo suktis, kai WTA pernai pakeitė taisykles ir numatė lengvatas pagimdžiusioms tenisininkėms.

Pagal naujas taisykles tenisininkės gali trejus metus nuo gimdymo išsaugoti prieš motinystės atostogas iškovotus taškus ir grįžusios į WTA turą gauna teisę registruotis dvylikoje turnyrų, tarp jų – dviejuose Didžiojo kirčio turnyruose.

Šiek tiek pasvarsčiusi C.Pironkova nusprendė pabandyti ir dabar nė kiek nesigaili dėl sprendimo grįžti į didįjį tenisą. Šiomis dienomis vienintelis trūkumas yra tai, kad dėl pandemijos be šeimos į Niujorką atvykusi sportininkė pasiilgsta artimųjų. Tačiau ilgai galvoti apie namie laukiančius vyrą ir sūnų nėra daug laiko, nes reikia ruoštis kovoms teniso aikštėje.

Pandemija C.Pironkovai netgi padėjo. Kai prieš trejus metus sustabdė karjerą, bulgarė WTA reitinge užėmė 131-ąją vietą. Jei šis sezonas būtų vykęs normaliai, net pasinaudojusi motinoms skirta lengvata, ji būtų turėjusi žaisti JAV čempionato atrankoje. Bet per pandemiją nemažai tenisininkių atsisakė atvykti į Niujorką, o atrankos turnyras buvo visai atšauktas, todėl jauna mama iškart gavo vietą pagrindinėse varžybose.

Niujorke per tris pirmuosius ratus C.Pironkova nepralaimėjo nė vieno seto ir įveikė dvi skirstytas tenisininkes ispanę Garbiñę Muguruza (16 vieta WTA reitinge) bei kroatę Donną Vekič (24). Aštuntfinalyje prancūzė Alize Cornet (59) sukėlė daugiau problemų, tačiau ne tiek, kad sustabdytų C.Pironkovos pergalingą žygį. Pirmadienį beveik tris valandas trukusiame trijų setų mūšyje dar vieną pergalę pasiekusi bulgarė iškovojo teisę ketvirtfinalyje pasimatyti su kita mama S.Williams.

Pasak C.Pironkovos, ji nejaučia jokio spaudimo dėl rezultatų ir tiesiog mėgaujasi žaidimu. „Prieš pirmą mačą galvojau, kad labai jaudinsiuos, bet jaučiausi visiškai rami, – sakė kitus ir save stebinanti tenisininkė. – Nesitikėjau tiek laimėti, bet dabar esu laiminga. Teniso turnyruose žaidžiu 15 metų, tiesiog padariau trejų metų pertraukėlę. Neįmanoma pamiršti, kaip žaisti tenisą, todėl grįžau ir žaidžiu“.

Sekmadienį, rugsėjo 13-ąją, C.Pironkovai sukaks 33-eji. Pergalė Didžiojo kirčio turnyre būtų nepakartojama gimtadienio dovana. Tačiau po ilgos pertraukos rungtyniaujanti tenisininkė jau dabar gali jaustis, kad gražią dovaną sau įteikė.

Bylinėjosi su sūnaus tėvu

Kita į profesionalų sportą grįžusi motina V.Azarenka prieš šių metų JAV čempionatą sau kėlė daug didesnes užduotis. Nors dukart Australijos čempionato nugalėtojos ir dukart JAV čempionato finalininkės asmeniniame gyvenime ir profesionalės karjeroje pastaraisiais metais buvo ilgas tamsus ruožas, V.Azarenka vėl patikėjo savimi, kai rugpjūčio pabaigoje tapo Sinsinačio „Masters“ turnyro nugalėtoja. Ji iškovojo pirmą titulą po ketverių metų ir keturių mėnesių pertraukos.

„Manau, kad gerai žaidžiau lemiamuose epizoduose. Sunkiomis akimirkomis reikia nuspręsti, žaisti agresyviai ar laukti varžovės klaidos. Nusprendžiau imtis iniciatyvos. Kartais mano smūgiai būdavo netikslūs, bet bandžiau vėl ir vėl. Tai pasiteisino“, – džiaugėsi prieš pat JAV čempionatą ne tik pergalių badą nutraukusi, bet ir savo agresyvų žaidimo stilių susigrąžinusi V.Azarenka.

Sinsinačio „Masters“ turnyras šiais metais dėl pandemijos vyko ne Ohajo mieste Sinsinatyje, bet Niujorke – tame pačiame aikštyne, kuriame kovoja JAV čempionato dalyviai. Tad V.Azarenka galėjo apsiprasti jai puikiai pažįstamoje, bet dėl tuščių tribūnų neatpažįstamai pasikeitusioje arenoje.

V.Azarenka prieš JAV čempionatą dar nepateko tarp skirstytų žaidėjų, bet burtai jai buvo gana palankūs. Vis dėlto buvusiai pirmajai pasaulio raketei teko kovoti ir su viena labai stipria varžove – WTA reitinge 11-ąją vietą užimančia tautiete Aryna Sabalenka. Patyrusi V.Azarenka antrajame rate baltarusių dvikovą laimėjo labai įtikinamai, vos per truputį daugiau nei valandą.

Pergalės teniso aikštėje padeda V.Azarenkai susigrąžinti dvasinę ramybę ir pamiršti triukšmingą išsiskyrimą su 2016 metų gruodį gimusio sūnaus Leo tėvu.

Buvęs V.Azarenkos širdies draugas ir jos vaiko tėvas – Billy McKeague, kurio biografijoje, net viską žinančio interneto amžiuje, yra daug baltų dėmių. Šis vyras buvo ledo ritulio žaidėjas, tačiau netapo profesionalu ir dabar, manytina, dirba golfo instruktoriumi.

V.Azarenkos ir B.McKeague keliai išsiskyrė nedraugiškai – pora ilgai bylinėjosi dėl sūnaus globos, o baltarusė dėl šios priežasties 2017 metų antroje pusėje buvo priversta padaryti pertrauką ką tik atnaujintoje tenisininkės karjeroje.

Pagimdžiusi ji į teniso aikštę grįžo labai greitai ir pirmame turnyre žaidė, kai Leo buvo vos šeši mėnesiai. Tačiau 2017 metų vasarą teismas, kol sprendė bylą, uždraudė V.Azarenkai išvežti sūnų iš Kalifornijos valstijos, todėl sportininkė, nenorėjusi palikti vaiko, atsisakė dalyvauti keliuose turnyruose.

Didelės asmeninės problemos neabejotinai trukdė Kalifornijoje gyvenančiai Baltarusijos žvaigždei susitelkti į teniso reikalus. Po motinystės atostogų iki šių metų vasaros V.Azarenka pateko tik į vieno nedidelio turnyro finalą, šių metų pradžioje „dėl asmeninių priežasčių“ atsisakė žaisti Australijos atvirajame čempionate ir rugpjūčio viduryje WTA reitinge nukrito į 59-ąją vietą.

Tačiau 31 metų moteris nenuleido rankų ir prieš porą savaičių teniso visuomenei parodė, jog ją nurašyti dar anksti.

Siekia pavyti rekordininkę

S.Williams pastarąjį Didžiojo kirčio titulą iškovojo jau laukdamasi dukros Olympios. 2017 metų sausio pabaigoje JAV teniso superžvaigždė virš galvos kėlė Australijos čempionato nugalėtojai skirtą prizą, o balandžio viduryje socialiniuose tinkluose „netyčia“ paskelbė, kad yra 20-tą savaitę nėščia.

Olympia gimė 2017 metų rugsėjo 1 dieną, o Naujųjų metų išvakarėse jos motina jau žaidė parodomajame mače Abu Dabyje ir pažadėjo, kad tuoj grįš į profesionalių turą ir sieks pavyti Didžiojo kirčio turnyrų rekordininkę australę Margaret Court, kuri praėjusiame amžiuje nuo 1960 iki 1973 metų laimėjo 24 Didžiojo kirčio turnyrus. S.Williams sąskaitoje yra 23 didžiųjų teniso turnyrų titulai.

Po motinystės atostogų S.Williams net kelis kartus buvo labai arti tikslo. Užpernai ir pernai ji žaidė keturiuose Didžiojo kirčio turnyrų finaluose, bet visus lemiamus mačus pralaimėjo. Viena geriausių pasaulio tenisininkių labai ilgai nepajėgė laimėti jokio turnyro ir nesėkmių finaluose seriją nutraukė tik šių metų sausį nedideliame Oklando (Naujoji Zelandija) turnyre.

Pastaraisiais sezonais S.Williams dalyvauja nedaug turnyrų, todėl WTA reitinge užima tik aštuntąją vietą. Tačiau jos žaidimo kokybė nekelia abejonių – rugsėjo pabaigoje 39-ąjį gimtadienį pažymėsianti moteris ir bėgioja, ir smūgiuoja ne prasčiau nei prieš dešimtį metų. Laimėti jai, ko gero, labiausiai trukdo neaiškios psichologinės kliūtys.

Šių metų JAV čempionatas vyksta be žiūrovų. Kai kurie teniso ekspertai svarstė, kad tai palanku Serenai, nes ji nejaus didelio psichologinio spaudimo ir galės geriau pasinaudoti savo fiziniais bei žaidimo technikos privalumais.

Žaidimas be žiūrovų turi ir vieną didelį trūkumą. Praėjusiais metais dėl griausmingų plojimų ar sirgalių šūksnių per pertraukėles pauzės tarp taškų būdavo ilgesnės. Tuo tarpu dabar S.Williams pastebėjo, jog jai labai trūksta tų kelių akimirkų, kad atgautų kvapą prieš pradedant kovoti dėl kito taško.

Tuščiose tribūnose paploja tik mažoji Olympia, kuri per visus mamos mačus sėdi ant tėčio Alexiso Ohaniano kelių ir dažnai patenka į televizijos kamerų objektyvą. „Olympia yra didelė teniso gerbėja. Jai patinka žiūrėti, kaip aš žaidžiu ar treniruojuos“, – apie svarbiausią sirgalę pasakojo S.Williams.

Nesėkmingas sugrįžimas

Prieš keliolika metų atrodė, jog motinystė ir profesionalės tenisininkės karjera yra nesuderinami dalykai. XX amžiaus pabaigoje ir XXI amžiaus pradžioje WTA ture vaikus auginusios moterys buvo didelė retenybė.

Kad gali būti kitaip, parodė belgė Kim Clijsters, kuri 2009 metų vasarą po motinystės atostogų grįžo į aikštę ir jau po kelių savaičių šventė pergalę JAV čempionate. Tuomet su pirmagime Jada į Niujorką atvykusi K.Clijsters tapo vos trečiąja motina, per Atvirąją erą laimėjusia Didžiojo kirčio turnyrą.

2012 metais K.Clijsters vėl nutraukė karjerą, su vyru, buvusiu krepšininku amerikiečiu Brianu Lynchu susilaukė dar dviejų vaikų, bet pernai paskelbė dar sykį grįžtanti į profesionalų sportą. Deja, antrasis sugrįžimas kol kas nėra sėkmingas. Nors vasarą trijų vaikų motina įveikė kelias labai stiprias varžoves per parodomąjį turnyrą Vakarų Virdžinijoje, oficialiuose mačuose ji šį sezoną neiškovojo nė vienos pergalės.

Praėjusią savaitę JAV čempionato pirmajame rate Belgijos tenisininkei kelią pastojo rusė Jekaterina Aleksandrova.

Anksti iš JAV čempionato iškritusi keturių Didžiojo kirčio turnyrų nugalėtoja K.Clijsters negalėjo pasakyti, ar dar bandys iškovoti bent vieną pergalę: „Šie metai labai keisti. Dėl galimo karantino sudėtinga ką nors planuoti. Dabar noriu pabūti namie su šeima. Kartu nuspręsime, ką darysiu toliau, bet kol kas nieko negaliu pasakyti“.

Iš viso šių metų JAV čempionate dalyvavo net devynios motinos. Rusė Vera Zvonariova bei vokietė Tatjana Maria, kaip ir K.Clijsters, iškrito pirmajame rate. Baltarusė Olga Govorcova, ukrainietė Kateryna Bondarenko ir rumunė Patricia Maria Tig pasitraukė antrajame rate.

O S.Williams, V.Azarenka ir C.Pironkova iki trečiadienio vis dar išsaugojo viltis papildyti trumpą Didžiojo kirčio turnyrų čempionėmis tapusių motinų sąrašą, kuriame įrašytos tik australių Margaret Court bei Evonne Goolagong ir belgės K.Clijsters pavardės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.