EUROLYGA 2023

Irano režimas nepasigailėjo šalies sporto žvaigždės: imtynininkui buvo įvykdyta mirties bausmė

Irano valstybinė televizija šeštadienį pranešė, kad šalyje buvo įvykdyta mirties bausmė už nužudymą nuteistam 27 metų imtynininkui, dėl kurio gyvybės išsaugojimo į Teheraną buvo kreipęsis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

 Irane imtynininkas sulaukė mirties bausmės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Irane imtynininkas sulaukė mirties bausmės.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2020, 5:33 PM

Valstybinė televizija citavo Farso provincijos vyriausiąjį teisėją Kazemą Mousavi, kuris sakė, kad už Hassano Turkmano nužudymą nuteistam Navidui Afkari mirtis bausmė buvo įvykdyta šį rytą kalėjime Širaze.

Dėl N.Afkari bylos vyko socialinės žiniasklaidos kampanija. Jos metu jis ir jo broliai buvo vaizduojami kaip aukos, į kurias nusitaikyta dėl dalyvavimo 2018 metų protestuose prieš Irano šiitišką teokratiją. Pareigūnai kaltino N.Afkari per tuos neramumus Širaze nudūrus vandens tiekimo kompanijos darbuotoją.

Praėjusią savaitę Irano televizijos parodė N.Afkari prisipažinimą. Reportažas priminė šimtus kitų pastarąjį dešimtmetį paskelbtų įtariamų prievartinių prisipažinimų.

Praėjusią savaitę JAV prezidentas D.Trumpas tviteryje išreiškė susirūpinimą dėl N.Afkari bylos.

„Irano lyderiams: labai įvertinčiau, jei jūs išsaugotumėte šio jauno vyro gyvybę ir neįvykdytumėte jam mirties bausmės“, – rašė jis.

Prieš mirtį imtyninkui dar buvo suduoti 74 kirčiai rykšte – tai nutarė taip pat islamiškasis Irano teismas. Garsus sportininkas, kuris per savo karjerą laimėjo ne vieną planetos apdovanojimą, suimtas 2018 m. rugpjūtį, kai dalyvavo protestuose prieš šalies Vyriausybės vykdomą politiką.

Kaip aiškino atleto mama, policija į namus įsiveržė apie 5 valandą ryto be jokio arešto orderio ir išvežė nežinoma kryptimi ne tik Navidą, tačiau ir jo brolį Vahidą. Maža to – po trijų mėnesių suimtas buvo ir trečiasis brolis Habibas. Pastarasis tik ką buvo atšventęs vestuves. Visiems jiems buvo inkriminuojama, jog protestų metu jie buvo šalia tos vietos, kur buvo nužudytas slaptasis policijos agentas. Neva, vienas iš brolių galėjo suduoti nužudytajam smūgius bukuoju daiktu.

Dvejus metus vykęs tyrimas baigėsi teismo sprendimu: N.Afkari kartu su dviem broliais buvo pripažinti kaltais dėl 20 nusikaltimų.

Jie apkaltinti neleistinų susibūrimų lankymu, šalies lyderio įžeidimu ir konspiracija, siekiant nusikalsti prieš nacionalinį saugumą. Ir jie buvo įvardinti kaip policijos pareigūno nužudymo bendrininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.