EUROLYGA 2023

Prieš A. Lukašenką stojusi garsi Baltarusijos bėgikė sulaukė keršto: liko be darbo

Baltarusijos valdžia toliau tramdo sportininkus, kurie išdrįso pasirašyti viešą laišką, kritikuojantį falsifikuotą prezidento Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą dar vienai kadencijai ir reikalaujantį naujų rinkimų. Dar viena keršto auka tapo 33-ejų sportininkė, 3000 m bėgimo su kliūtimis Europos vicečempionė Sviatlana Kudzelič.

 S.Kudzelič svarsto keisti pilietybę.<br> Sipa/Scanpix nuotr.
 S.Kudzelič svarsto keisti pilietybę.<br> Sipa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-09-26 10:39, atnaujinta 2020-09-26 10:46

„Atvirai pasakysiu, svarstau variantą keisti pilietybę“, – tut.by sakė bėgikė.

Dvejose olimpinėse žaidynėse dalyvavusi atletė dėl savo pilietinės pozicijos neteko darbo Ypatingų situacijų ministerijoje, kur dirbo pastaruosius aštuonerius metus.

S.Kudzelič ketino sudaryti naują darbo sutartį, tačiau buvo pareikalauta atšaukti parašą. Sportininkė nesutiko, todėl jai duota suprasti, kad sutarties nebus. Vietoj to pasiūlyta parašyti prašymą išeiti savo noru, ką bėgikė ir padarė. Dabar ji lieka be darbo ir vargu ar galės dalyvauti varžybose.

„Prieš dvi savaites man ėmė skambinti dėl išsakytos pozicijos. Pasakė, kad jei atšauksiu parašą, viskas liks kaip buvę, o jei ne – pati supranti. Aš paklausiau, ar žmogus asu antpečiais neturi teisės turėti savo nuomonės? Man pasakė, kad ne: turiu tarnauti tėvynei“, – pasakojo S.Kudzelič.

Sportininkė spalį turėjo dalyvauti pasaulio pusės maratono čempionate Lenkijoje.

„Man paskambino rinktinės treneris ir pasakė, kad ministras gali neišleisti į čempionatą, nes mes su vyru, kuris yra ir mano treneris, pasirašėme laišką. Man buvo pasiūlyta parašyti pareiškimą, kad neturiu jokių politinių pretenzijų. Aš atsisakiau ir mane pašalino iš komandos pokalbių“, – sakė S.Kudzelič.

Bėgikė tikino, kad ją prabilti paskatino net ne rinkimai, o smurtas prieš žmones.

„Aš net nėjau į 2020 m. rinkimus. Ne todėl, kad nerūpėjo, bet tiesiog buvau neutrali. Tačiau rugpjūčio 10-11 d. įvykiai mane pribloškė. Tai buvo baisu. Nukentėjo daug mano pažįstamų. Aš nesugebėjau susitarti su savo sąžine, todėl ir pasisakiau, nors supratau, kokios gali būti pasekmės“, – pasakojo sportininkė.

S.Kudzelič yra geriausia šalyje 3000 m bėgikė, tačiau nesitiki, kad jai pavyks dalyvauti nukeltoje Tokijo olimpiadoje.

„Mano akyse daug ašarų, tačiau gyvenimas tuo nesibaigia. Jie negali atimti iš manęs sporto. Aš toliau veržiuosi į olimpiadą ir man nelabai svarbu, su kokia vėliava“, – teigė S.Kudzelič.

Ministerija pareiškė, kad sportininkė pati pasirašė atleidžiama ir jos prašymas buvo patenkintas.

Tuo metu kita garsi Baltarusijos bėgikė Marina Arzamasava viešai atšaukė savo parašą.

„Aš pavargau bijoti“, – teisinosi pasaulio čempionė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.