EUROLYGA 2023

Išskirtinė istorija: kaip treniruotė Palangoje perkėlė talentingo tenisininko gyvenimą į Vilnių

Dominykas Stonkus – talentingas Lietuvos tenisininkas, savo sportinį kelią pradėjęs nuo 5-erių metų. Iš Palangos kilęs žaidėjas būtent pajūryje pajautė meilę tenisui. Vėliau noras tobulėti vaikiną atvedė į Šiaulius, o šią vasarą jis žengė dar vieną naują žingsnį savo gyvenime – netikėto atsitiktinumo dėka persikėlė gyventi ir sportuoti į Vilnių.

 D.Stonkus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Stonkus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Stonkus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 D.Stonkus.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-10-19 09:57

Netikėtas pasiūlymas atgaivino motyvaciją sportui

D. Stonkus tenisu susidomėjo vos pradėjęs jį lankyti. „Tėvai mane norėjo vesti į kokį sportą, nes buvau labai energingas vaikas. Taip ir atsiradau tenise. Jis man nuo pat pradžių patiko ir jau buvau supratęs, kad tai – mano sportas. Šiek tiek sportavau krepšinį ir futbolą, tačiau tenisas buvo mano pagrindas“, – sakė jis.

Užsikrėtęs teniso virusu, sportininkas pradėjo savo sportinį kelią. Palangoje išmokęs pirmųjų teniso paslapčių, nuo 8-erių metų jis treniravosi Klaipėdoje, o nuo 12 metų – Šiauliuose. Dominykas daug dėmesio skyrė ir mokslams. Jo pažymių vidurkis siekė net 9,6. Galiausiai atėjo tas metas, kai suderinti mokslą ir sportą tapo itin sudėtinga ir visos sportinės svajonės pakibo ant plauko.

„Dominykas baigė 10-ą klasę, jam sukako 16 metų ir šeimoje sprendėme, ką daryti toliau. Dėl intensyvaus sporto kentėjo mokslai ir atsidūrėme tokioje situacijoje kai reikėjo rinktis – sportas ar mokslai. Vaikinas turi gerą galvą ir net praleisdavęs keletą pamokų, sugebėdavo viską susitvarkyti ir visus pasivyti“, – kalbėjo tenisininko mama Daiva Stonkuvienė.

Vieną gražią rugpjūčio dieną Palangoje D. Stonkus sutiko Vilniaus teniso akademijos (VTA) trenerę Editą Liachovičiūtę ir staiga sužibo nauja viltis bei naujos galimybės. Jau tą pačią dieną tenisininkas sulaukė pasiūlymo kraustytis į Lietuvos sostinę.

„Rugpjūčio pradžioje sutikome trenerę E. Liachovičiūtę. Dominykas pasitreniravo su Patricija Paukštyte, o mes pakalbėjome apie situaciją. Trenerė pasakė, kad taip gaila, kad būdami apie 16 metų amžiaus, sportininkai privalo pasirinkti tarp mokslų ir sporto. Po to pokalbio Dominykui akys labai užsidegė, nes jis labai myli tenisą. Galiu pasakyti, kad labai daug ką lėmė labai gražus pakvietimas iš Vilniaus teniso akademijos“, – pabrėžė D. Stonkuvienė.

VTA į savo gretas Dominyką pasikvietė pagal kartu su Lietuvos teniso sąjunga (LTS) vykdomą programą „Mokykis bei siek teniso aukštumų!“.

„Persikelti į Vilnių neplanavau. Viskas įvyko per atsitiktinumą ir labai greitai. Atsidėkodamas už treniruotę, pakviečiau E. Liachovičiūtę kavos į namus. Tada ir kilo pokalbis apie Vilnių“, – savo mamai antrino D. Stonkus.

Pirmi įspūdžiai ir laukti dideli krūviai

D. Stonkus sėkmingai įsikūrė Vilniuje ir iškart pradėjo lankyti treniruotes pas patyrusį trenerį Rimvydą Mugevičių Vilniaus teniso akademijoje. Nuo pat pirmos dienos Vilniuje D. Stonkus pajuto, kad atsidūrė tinkamoje vietoje.

„Pirmi įspūdžiai tikrai geri, nuo seno man Vilnius patiko. Iš pat pradžių reikėjo prie visko priprasti – prie krūvio, naujų sąlygų bei žmonių. Tačiau greitai su viskuo susitvarkiau ir prie visko pripratau“, – teigė D. Stonkus.

Nors buvo ir nerimo, po pirmųjų keleto savaičių savo sūnaus pasirinkimu džiaugėsi ir tėvai. Pasak jų, Vilniuje Dominykas gavo viską, ko reikėjo – didelius krūvius ir milžinišką dėmesį iš trenerių.

„Kol kas vyksta didžiulė adaptacija. Jis ketverius metus sportavo, važinėjo po varžybas ir negalvojome, kad bus taip sudėtinga. Pradėjęs sportuoti Vilniuje jis pasakė, jog susilaukė tokio dėmesio, prie kurio nebuvo įpratęs. Atsirado didelis dėmesys iš trenerių, iš mokyklos, iš VTA. Nesitikėjome, kad juo taip gerai bus rūpinamasi. Labai pavargsta, nes krūvis didelis, bet jis tą supranta. Visada kartojome, kad bet kada jis gali grįžti namo, bet jis tvirtai apsisprendė likti Vilniuje“, – pabrėžė D. Stonkuvienė.

R. Mugevičius praėjusiais metais buvo pripažintas Lietuvos teniso šimtmečio treneriu. Pirmoji pažintis su juo taip pat paliko teigiamas emocijas.

„Dirbti su treneriu sekasi tikrai gerai. Treneris tikrai turi daug patirties, suteikia daug labai gerų patarimų. Jis kiekvienu savo auklėtiniu labai rūpinasi ir stengiasi, kad jiems viskas būtų gerai. Tikrai džiaugiuosi treneriu“, – sakė D. Stonkus.

Talentingas žaidėjas taip pat pridūrė, kad visi Lietuvos tenisininkai vienas kitam yra gerai žinomi, todėl treniruočių partneriai – geri pažįstami. Greitai pavyko pritapti ir Ozo gimnazijoje, kurioje jau susirado naujų draugų.

Idealios sąlygos mokslui ir sportui

Palangiškis apgyvendintas tame pačiame SEB arenos pastate įsikūrusiame viešbutyje, o Ozo gimnazija yra įsikūrusi visai netoli. Gimnazijoje yra suteikiamos puikios sąlygos suderinti mokslą ir sportą, taip pat ji orientuojasi ir į nuotolinį mokymąsi.

„Mes abu tėvai esame pedagogai ir matėme, kaip sudėtinga yra dirbti nuotoliniu būdu, bet Ozo mokykloje ten jau yra atidirbta sistema, ji turi dideles nuotolinio mokymosi tradicijas. Ten sudaromos puikios sąlygos suderinti mokslą ir sportą“, – džiaugėsi D. Stonkuvienė.

D. Stonkus prisipažįsta, kad mokslų apleisti jis nenori ir negali. Toks yra jo ir tėvų susitarimas.

„Mokslams skiriu nemažai laiko, tiksliai negaliu įvardinti kiek valandų, tačiau kiek reikia ar kiek laiko turiu, visada pasidarau pamokas. Laisvalaikiui dabar skiriu ypač mažai, nes kai sportuoju, tai nei laiko, nei jėgų daug turiu“, – pridūrė žaidėjas.

Dar daugiau laiko jis skiria tenisui – kasdien apie 3-4 valandas. Dar keliskart savaitėje jis eina į fizinio parengimo salę, kur užsiėmimai trunka 1-1,5 val. Jis išskyrė SEB arenos universalumą ir funkcionalumą.

„Sąlygos tikrai puikios. Puiki fizinio rengimo salė, geras viešbutis, mokykla prie pat, o teniso aikštelės – tame pačiame pastate kaip ir viešbutis. Nereikia daug keliauti per miestą, kad pasiekčiau mokyklą. Pamokos Ozo gimnazijoje suderintos su sportu. Kol kas trūksta šiek tiek papildomų pamokų mokykloje, nes buvau varžybų maratone, todėl reikia šiek tiek pasivyti“, – aiškino D. Stonkus.

Didelės svajonės

Dominyko mama neslepia, kad ne tik šeima, bet ir tenisas jam įskiepijo daug gerų savybių. Ji išskyrė sūnaus pareigingumą, drausmingumą bei gerą komunikaciją su žmonėmis.

„Tenisas išmokė, kad reikia visada kovoti iki pat galo, nepasiduoti, išlikti kantriam ir išlaukti reikiamo momento“, – pridūrė D. Stonkus.

Teniso aikštelėse D. Stonkus turi didelių svajonių.

„Svajonės su tenisu tikrai didelės. Žinoma, norėčiau patekti į geriausių pasaulio tenisininkų reitingą ir ten pakilti kuo aukščiau. Šiai dienai mano tikslas yra laimėti savo amžiaus Lietuvos teniso čempionatą vienetuose. Būtų tikrai didelis pasiekimas. Taip pat labai norėčiau laimėti ITF vienetų turnyrą“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.