EUROLYGA 2023

Lietuvos rankininkų varžovė – sparčiai kylanti Portugalijos rinktinė

Šį savaitgalį į Lietuvą atvyksta kone sparčiausiai kylanti Europos vyrų rankinio komanda – Portugalijos rinktinė. Žemyno rankinio lyderiai ilgus dešimtmečius šios komandos nelaikė rimta varžove, tačiau pastaraisiais metais Portugalijos rankinis padarė staigią pažangą ir privertė pakeisti požiūrį.

 Portugalijos rinktinė sekmadienį susikaus su lietuviais.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Portugalijos rinktinė sekmadienį susikaus su lietuviais.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2020, 10:15 AM

Sekmadienį Vilniuje per Europos čempionato atrankos antrojo turo rungtynes sustabdyti Portugalijos rankininkus bandys Lietuvos rinktinė.

Pirmasis postūmis

Portugalija labai ilgai buvo atokus Europos rankinio užkampis, o šios šalies rankinio federacija praėjusiame amžiuje net ne kiekvieną kartą paduodavo paraišką žaisti pasaulio pirmenybių atrankos varžybose.

Susidomėjimas rankiniu Portugalijoje padidėjo tik XX amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje, kuomet Europos rankinio federacija (EHF) gana netikėtai nusprendė patikėti portugalams teisę 1994 metais surengti pirmąsias Senojo žemyno pirmenybes. Tiesa, jose šeimininkai iš kitų šalių atvykusių varžovų nenustebino ir užėmė paskutinę dvyliktąją vietą.

Nors portugalai net ir rungtynes dėl priešpaskutinės vietos rumunams pralaimėjo 17 įvarčių skirtumu, Europos čempionatas tapo smarkiu Portugalijos rankinio postūmiu. Netrukus Portugalijos rinktinė iškovojo teisę debiutuoti pasaulio pirmenybėse (jose pirmą kartą žaidė 1997 m.), o iš viso nuo 1994 iki 2006 metų pateko į aštuonis didžiuosius turnyrus: trejas pasaulio pirmenybes (1997, 2001 ir 2003 m.) ir penkerias Europos pirmenybes (1994, 2000, 2002, 2004 ir 2006 m.).

Dvejose Europos pirmenybėse portugalams netgi pavyko patekti tarp dešimties geriausiųjų (2000 m. užėmė septintąją vietą, 2002 m. – devintąją), bet pirmoji rankinio pakilimo banga greitai atslūgo. Šio amžiaus pirmojo dešimtmečio pabaigoje Portugalijos pozicijos pradėjo silpnėti ir Portugalijos rinktinė ilgiau nei dešimtmetį neiškovojo kelialapio nė į vienerias Europos ar pasaulio pirmenybes.

Klubų pergalės

Antrojo Portugalijos rankinio pakilimo pranašu tapo šios šalies klubų pergalės. Prieš keletą metų Portugalijos komandos gana netikėtai pradėjo dominuoti Europos Iššūkio taurės turnyre.

Pirmoji kregždė buvo Lisabonos „Sporting“, iškovojęs Iššūkio taurę 2010 metais. Bet dar labiau portugalai įsismagino antrojo dešimtmečio viduryje. 2016 metais Iššūkio taurę iškovojo Bragos „UMinho“, 2017 metais – dar kartą „Sporting“, o trečiojo pagal rangą Europos turnyro finale taip pat žaidė dar dvi Portugalijos komandos Lisabonos „Benfica“ ir Funšalio „Madeira“.

Reikia pažymėti, kad pagal EHF nuostatus Iššūkio taurės turnyre komandų negali registruoti pirmaujančios Europos rankinio šalys, todėl konkurencija yra mažesnė. Vis dėlto šiame turnyre nuolat rungtyniaudavo nepalyginamai stipresnes rankinio tradicijas turinčių Rumunijos ar Norvegijos, kartais Švedijos ar Rusijos (kai šios šalys laikinai smuktelėdavo EHF reitinge) komandos, bet Portugalijos klubai priimdavo ir šiuos iššūkius.

Portugalijos čempionai nuo 2015-2016 metų sezono kasmet patenka į Čempionų lygos grupių etapą. Prieš keletą metų stipriausi portugalų klubai svarbiausiame žemyno turnyre tenkindavosi autsaiderių vaidmenimis, bet nuo praėjusio sezono nauju Portugalijos klubų rankinio lyderiu tapęs „Porto“ yra lygiavertis varžovas net galingiausioms Europos komandoms

Šį sezoną Čempionų lygoje „Porto“ per 6 rungtynes iškovojo 6 taškus ir vienoje iš dviejų grupių užima ketvirtąją vietą.

Nuliūdino lietuvius

Geriausiems portugalų rankininkams įgijus patirties klubų turnyruose atėjo laikas kilti ir Portugalijos rinktinei. Juo labiau kad prieš kelerius metus jos gretas sustiprino trys iš Kubos emigravę ir Portugalijoje įsikūrę pajėgūs rankininkai Alexisas Borgesas, Daymaro Salina ir Alfredo Quintana.

Sustiprėjusios Portugalijos rinktinės proveržis įvyko 2020 metų Europos čempionato atrankos turnyre, kurio rungtynės buvo žaidžiamos nuo 2018 metų rudens iki 2019 metų vasaros. Šiame atrankos turnyre portugalai pateko į vieną grupę su lietuviais, rumunais bei prancūzais ir užtikrintai užėmė antrąją vietą.

Pagrįstų ambicijų tuomet turėjo ir Lietuvos rankininkai, tačiau jų siekiams lemiamas smūgis buvo suduotas jau per pirmąjį varžybų langą. Lietuvius nubloškė prieš dvejus metus Klaipėdoje vykusios rungtynės, kuriose mūsų šalies rinktinė po dramatiškos kovos pripažino portugalų pranašumą 23:24. Iškart po šių rungtynių atsistatydino Lietuvos rinktinės treneris Artūras Juškėnas.

Antrosios tarpusavio rungtynės vyko paskutiniame atrankos turnyro ture ir nieko nebelėmė. Nors lietuviams, kuriuos jau treniravo Mindaugas Andriuška, pavyko iškovoti paguodos tašką (Matusinjuše komandos sužaidė lygiosiomis 28:28), kelialapis į Europos pirmenybių baigiamąjį turnyrą buvo įteiktas Portugalijos komandai.

Portugalai tame atrankos turnyre sėkmingai žaidė ne tik su grupės autsaideriais lietuviais ir rumunais. Įspūdingiausią pergalę, patvirtinusią, kad jų laimėjimai neatsitiktiniai, Portugalijos rankininkai pasiekė žaisdami su prancūzais, kuriuos praėjusių metų balandį savo aikštėje įtikinamai nugalėjo 33:27.

Įspūdingas sugrįžimas

Po 14 metų pertraukos į Europos čempionatą patekę portugalai baigiamojo turnyro pirmajame etape žaidė vienoje grupėje su praėjusių metų pasaulio pirmenybių prizininkėmis Norvegijos ir Prancūzijos komandomis. Atrodė, kad galimybės patekti į antrąjį etapą labai mažos, bet Portugalijos rankininkai jau pirmosiose rungtynėse skėlė dar vieną antausį prancūzams ir išsprendė sunkią užduotį.

Portugalams to neužteko. Jie antrajame etape sutriuškino turnyro šeimininkę Švedijos rinktinę, o žūtbūtinėje dvikovoje dėl trečiosios vietos grupėje įveikė Vengrijos komandą. Rungtynės su vengrais buvo ypatingai svarbios, nes nugalėtojai užsitikrino kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą.

Galutinėje Europos pirmenybių lentelėje Portugalijos rinktinė užėmė šeštąją vietą. O po kelių mėnesių sužinojo, kad galės keliauti ir į 2021 metų pasaulio pirmenybes.

Dėl kelialapių į pasaulio pirmenybes rankininkai kovojo atskirame atrankos turnyre, bet jis buvo nutrauktas prasidėjus pandemijai. EHF nusprendė kelialapius paskirstyti pagal praėjusių Europos pirmenybių rezultatus. Suprantama, portugalų užimta aukšta šeštoji vieta buvo pakankamas rezultatas, kad šios šalies rankininkai galėtų pirmą kartą nuo 2003 metų vykti į stipriausių planetos komandų turnyrą.

Sulaukė pastiprinimo

Šią savaitę prasidėjusio 2022 metų Europos pirmenybių atrankos turnyro pirmajame ture Lietuvos rinktinė išvykoje triuškinamai pralaimėjo Islandijos komandai 20:36.

Portugalijos rankininkai tą pačią dieną namie šventė pergalę prieš Izraelio komandą 31:22. Nors portugalai laimėjo dideliu skirtumu, pergalė nebuvo lengva – antrojo kėlinio viduryje šeimininkai pirmavo tik 19:18. Vis dėlto treneriui Paulo Pereirai pavyko paaiškinti auklėtiniams, ką jie daro neteisingai, ir paskutinė mačo dalis vyko vos ne į vienus vartus.

Portugalijos rinktinėje trečiadienį rezultatyviausiai žaidė po 4 įvarčius įmetė Antonio Areia („Porto“), Victoras Iturriza („Porto“), Alexisas Borgesas („Montpellier“, Prancūzija) ir Pedro Portela („Tremblay“, Prancūzija).

Kiti pagrindiniai Portugalijos rinktinės žaidėjai yra Luisas Frade („Barcelona“, Ispanija), Fabio Magalhaesas, Diogo Branquinho, Miguelis Martinsas („Porto“). Beje, tarp 19 rankininkų, pakviestų į šią rinktinės stovyklą, yra net 11 žaidėjų iš „Porto“ klubo.

Rungtynes su izraeliečiais praleido vienas geriausių Portugalijos rankininkų Gilberto Duarte, kuris, kaip ir A.Borgesas, kartu su lietuviu Jonu Truchanovičiumi žaidžia „Montpellier“ klube. Dauguma šio klubo rankininkų spalį užsikrėtė koronavirusu, o šios savaitės pradžioje G.Duartės ir J.Truchanovičiaus testai vis dar buvo teigiami. Tačiau savaitės viduryje tiek portugalai, tiek lietuviai sulaukė gerų žinių, tad sekmadienį G.Duarte ir J.Truchanovičius galės susitikti aikštėje kaip varžovai.

„Žaisti su lietuviais visada sunku dėl ilgos kelionės. Be to, jie turi keletą garsių rankininkų. Aidenas Malašinskas ir Jonas Truchanovičius mums pridarė daug bėdų praėjusiais metais.

Vis dėlto, manau, kad pirmiausiai turime galvoti apie savo žaidimą ir parodyti mums būdingą kietą gynybą. Daug metų žaidžiame kartu, bet vis stipriname tarpusavio ryšius. Mūsų tikslas – laimėti. Manau, kad esame favoritai“, – prieš kelionę į Lietuvą sakė vienas jauniausių Portugalijos rinktinės rankininkų M.Martinsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.